ΝΑ ΤΟ ΔΩ Ή ΟΧΙ: Gran Turismo

Το δημοφιλές παιχνίδι racing Gran Turismo έχει πλέον τη δική του κινηματογραφική μεταφορά. Το αποτέλεσμα είναι πολύ προβλέψιμο, αλλά απροσδόκητα διασκεδαστικό.

Έχουμε, πλέον, μπει για τα καλά στην εποχή των μεταφορών από βιντεοπαιχνίδια σε σινεμά ή τηλεόραση. Ωστόσο, το Gran Turismo δεν είναι από τα πρώτα video games που θα περιμέναμε να διασκευαστούν.

Τα παιχνίδια έχουν αποκτήσει θρυλικό στάτους πια, έχουν γνωρίσει το είδος σε πολύ κόσμο πριν από δεκαετίες, και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα με πολύ αξιόλογες προσθήκες.

Το Gran Turismo ήταν και είναι πολύ κουλ: κομψό, πανέμορφο, ρεαλιστικό, συναρπαστικό. Δεν έχει, όμως, σενάριο, άρα η μεταφορά του σε μορφή ταινίας ήταν απρόσμενη.

Η πραγματική ιστορία της ταινίας Gran Turismo

Η ταινία, λοιπόν, επιλέγει να διηγηθεί μια πραγματική ιστορία που σχετίζεται με το βιντεοπαιχνίδι. Έτσι, μας λέει για τον Jann Mardenborough, έναν νεαρό παίκτη του Gran Turismo που κατάφερε να μεταπηδήσει στο κάθισμα πραγματικών αγωνιστικών οχημάτων.

Η ιδέα αυτή είναι πολύ ταιριαστή για μια μεταφορά αυτού του τύπου. Είναι μια εμψυχωτική ιστορία, το «όνειρο» ενός gamer που κατάφερε να κάνει το αγαπημένο του παιχνίδι επάγγελμα (αν και η παρουσίαση, στην ταινία, των gamers στη σύγχρονη εποχή είναι αναχρονιστική).

Φυσικά, για λόχους ψυχαγωγίας, η πραγματική ιστορία έχει εμπλουτιστεί με κινηματογραφικά στοιχεία, με αντιπαλότητες, με αφηγηματικά εργαλεία που στοχεύουν στη συγκίνηση και με σύμπτυξη των γεγονότων.

Η ιστορία που βλέπουμε στην οθόνη μας έχει ως εξής: ένας νεαρός παίζει συνεχώς Gran Turismo στο PlayStation του, έχει γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως και του παρουσιάζεται μια ευκαιρία.

gran turismo movie still

image: Sony Pictures

Ανοίγει η Ακαδημία του Gran Turismo και καλεί τους καλύτερους παίκτες να διαγωνιστούν και να εκπαιδευτούν για να οδηγήσουν πραγματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, σε πραγματικές πίστες και πραγματικούς αγώνες, εναντίον επαγγελματιών οδηγών.

Τελικά, η ταινία Gran Turismo μάς δίνει ένα σενάριο που βασίζεται σε μια εντυπωσιακή πραγματική ιστορία, διανθισμένη με στοιχεία που την κάνουν πιο κινηματογραφική.

Προβλέψιμο, αλλά διασκεδαστικό σενάριο

Ταυτόχρονα, είναι και πολύ προβλέψιμη. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, καθώς πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται κυρίως στο υπερθέαμα των αγώνων. Ωστόσο, εδώ κι εκεί, γίνεται τόσο προφανής η πορεία που θα ακολουθήσει η πλοκή, ώστε χάνεται ελαφρώς το ενδιαφέρον.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σενάριο καταφέρνει να «τραβήξει» το κοινό, καταφέρνει να γίνει διασκεδαστικό και να «κυλήσει» όπως πρέπει, με αξιόλογες, επίσης, ερμηνείες -ειδικά από τον πρωταγωνιστή, Archie Madekwe, και τον David Harbour, που παίζει τον μέντορά του.

Θα μπορούσε να είναι λιγότερο προβλέψιμο, θα μπορούσε να γίνει καλύτερη ανάπτυξη χαρακτήρων (κάποιοι είναι εντελώς μονοδιάστατοι, σε επίπεδο καρικατούρας, ειδικά οι «κακοί» -αλλά όχι μόνο αυτοί), μερικοί διάλογοι είναι κακογραμμένοι.

Διαβάστε επίσης:  ΝΑ ΤΟ ΔΩ Ή ΟΧΙ: Νέες σειρές και ταινίες της εβδομάδας

Όμως, συνολικά, το σενάριο είναι ένα πλήρως επαρκές υπόβαθρο για τη δράση των αγώνων και μας κάνει να νοιαστούμε όσο πρέπει για τον πρωταγωνιστή ώστε να παρακολουθήσουμε την ιστορία του.

Μια δίωρη διαφήμιση για το Gran Turismo

Εκτός από την πλοκή, υπάρχει κάτι ακόμα που γίνεται πολύ προφανές: το product placement, η διαφήμιση του βιντεοπαιχνιδιού Gran Turismo. Η ταινία, γενικά, έχει αυτόν τον «αέρα», μοιάζει με διαφημιστικό προϊόν σε αρκετά σημεία της, όσο διασκεδαστική κι αν γίνεται.

gran turismo movie still

image: Sony Pictures

Υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία, στα οποία η διαφήμιση προκαλεί γέλιο. Θα δείτε χαρακτήρες να λένε ξανά και ξανά ότι το Gran Turismo δεν είναι απλό παιχνίδι, αλλά ένας πλήρως ρεαλιστικός προσομοιωτής αγωνιστικής οδήγησης, ενώ θα ακούσετε χαρακτήρες να μιλούν για το πόσο καλό είναι το video game, ξανά και ξανά.

Ναι, δεν ήταν ανάγκη, παιδιά, το ξέρουμε ότι το Gran Turismo είναι καλό παιχνίδι… πρόκειται για κάτι κοινώς αποδεκτό και, τέλος πάντων, στην ταινία η διαφήμιση γίνεται άκομψα σε αρκετές στιγμές.

Αρκετό fan service, οι αγώνες στο επίκεντρο

Ευτυχώς, εκτός από τη διαφήμιση, έχουμε και ικανοποιητικό fan service. Θα δείτε τα γραφεία της Polyphony Digital, θα δείτε οδήγηση σε πίστες που έχετε «λιώσει» στο PlayStation, αμάξια που έχετε οδηγήσει, ενώ χρησιμοποιούνται στοιχεία από το interface του παιχνιδιού και η κάμερα, συχνά, πάει σε τρίτο ή πρώτο πρόσωπο, στους αγώνες, όπως ακριβώς στο video game (και στο VR mode).

Αν είστε fan του Gran Turismo, η ταινία θα σας ευχαριστήσει πολλές φορές, με τέτοιες λεπτομέρειες. Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιες χρήσεις που προκαλούν απορία: σε μια σκηνή, ένας χαρακτήρας αποφεύγει την αστυνομία οδηγώντας και εμείς βλέπουμε με τεράστια γράμματα μπροστά στην οθόνη ένα μήνυμα «COP AVOIDANCE» ή κάτι παρόμοιο. Αυτό είναι από άλλο παιχνίδι, παιδιά…

Τώρα, ας μιλήσουμε για το βασικό κομμάτι της ταινίας Gran Turismo: τους αγώνες. Το σενάριο είναι επαρκές, οι ηθοποιοί κάνουν αξιόλογη δουλειά, οι μουσικές επιλογές του soundtrack ταιριάζουν απόλυτα (και σχετίζονται με το σενάριο, σε κάποιες περιπτώσεις), αλλά το βασικό selling point είναι οι αγώνες στις πίστες.

Στην ταινία ξεκινάμε από κάτω, από τους πρώτους αγώνες του πρωταγωνιστή μας με πραγματικό όχημα, και πάμε σιγά-σιγά στην κλιμάκωση, σε εντυπωσιακούς αγώνες σε πανδύσκολες πίστες.

gran turismo ταινία στιγμιότυπο

image: Sony Pictures

Ο σκηνοθέτης Neill Blomkamp (District 9, Elysium) προσπαθεί να στήσει τις σκηνές των αγώνων με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούμε πάντα να καταλάβουμε σε ποιο όχημα βρίσκεται ο πρωταγωνιστής -και σε ποιο ο αντίπαλός του, ας πούμε.

Με επιλογές χαρακτηριστικών χρωμάτων για τα αυτοκίνητα και με τη χρήση στοιχείων του interface του βιντεοπαιχνιδιού, όπως το «ταμπελάκι» πάνω από το όχημα, που γράφει τη θέση του στην κατάταξη, είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πίστα, για να παρακολουθούμε τη δράση.

Διαβάστε επίσης:  Netflix: Δείτε τι έρχεται στην υπηρεσία τον Μάιο

Αγωνιστική δράση που κόβει την ανάσα, στην ταινία Gran Turismo

Και, ευτυχώς, η δράση είναι εκπληκτική. Είτε έχετε πάθος με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είτε δεν ασχολείστε καθόλου, θα απολαύσετε τις εντυπωσιακές σκηνές των αγώνων.

Ο σκηνοθέτης δίνει πλάνα που κόβουν την ανάσα, με την κάμερα να περιστρέφεται, να σηκώνεται ψηλά, να κατεβαίνει στο έδαφος, πάντα πιστή στο πνεύμα του video game.

Ο ήχος εντυπωσιάζει, οι βρυχηθμοί των οχημάτων μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, η δράση είναι πάντα γρήγορη, ευνόητη, και υποστηρίζεται από στοιχεία της αφήγησης.

Η διαδικασία του αγώνα με τέτοιου τύπου οχήματα φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά και επικίνδυνη· ο σκηνοθέτης, μέσω των πλάνων και του μοντάζ, κάνει τα οχήματα να μοιάζουν με «τέρατα» που πρέπει να δαμάσει ο κάθε οδηγός.

Βλέπουμε το εσωτερικό των οχημάτων ενώ τρέχουν σε μια πίστα, η οθόνη γεμίζει με αναφλέξεις, με δίσκους που περιστρέφονται, η αίσθηση της ταχύτητας μεταδίδεται άψογα στο κοινό.

gran turismo movie still

image: Sony Pictures

Μερικές σκηνές, ειδικά, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό: highlights η βραδινή οδήγηση στη βροχή και ένα σοκαριστικό δυστύχημα.

Άκομψα σημεία στην πλοκή, προβλέψιμο σενάριο, αλλά, συνολικά, το Gran Turismo είναι επιτυχία

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του δυστυχήματος στο πλαίσιο του σεναρίου είναι τουλάχιστον άκομψη: μια σοκαριστική στιγμή, ένας θάνατος, χρησιμοποιείται ως αφηγηματικό εργαλείο, στο πλαίσιο της κινητήριας δύναμης του πρωταγωνιστή για να φτάσει στην κορυφή.

Μπορούσαν να μείνουν στα pep talks και να αφήσουν αυτά τα δύσκολα θέματα στην άκρη, καθώς είναι ξεκάθαρη η αδυναμία μεταχείρισης αυτού του υλικού, αυτού του κομματιού της ιστορίας.

Τελικά, πάντως, η ταινία Gran Turismo είναι μια απροσδόκητα πετυχημένη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη. Μεταφέρει ολόσωστα το ύφος των παιχνιδιών, σε ένα προβλέψιμο αλλά ικανοποιητικό σενάριο που έχει τα λάθη του, αλλά διασκεδάζει.

Η ουσία, η δράση στις σκηνές των αγώνων, έρχεται ανόθευτη από το PlayStation στο σινεμά και εντυπωσιάζει -αν και, αναμενόμενα, απομακρύνεται από τον ρεαλισμό και την πιστή απεικόνιση.

  • Ναι ή όχι; Αν έχετε έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε την ταινία Gran Turismo, να το κάνετε, σίγουρα, και μάλιστα σε κινηματογράφο, καθώς η δράση είναι εντυπωσιακή και, σε μεγάλη οθόνη με δυνατό ήχο, κόβει την ανάσα.  Μια πολύ διασκεδαστική ταινία, αν ξέρεις τι να περιμένεις.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 17 Αυγούστου 2023, από τη Feelgood Entertainment, με ελληνικούς υπότιτλους. Λάβαμε πρόσκληση από τη Sony και τη Feelgood για να παρακολουθήσουμε το Gran Turismo.

 

Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ