Need for Speed Unbound – Review

Η σειρά Need for Speed επιστρέφει τρία χρόνια μετά το Heat, με τον 25ο τίτλο της σειράς, με όνομα Need for Speed Unbound.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νεότερο παιχνίδι της σειράς Need for Speed, με την ονομασία Need for Speed Unbound. Ξεκινάμε τον πρόλογο του review με αυτόν τον τρόπο, καθώς το promotion που έκανε η EA για το 25ο τίτλο του franchise ήταν πραγματικά μηδενικό. Μόλις μερικές ημέρες πριν την κυκλοφορία του τίτλου, κανείς δεν θυμόταν ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσει το εν λόγω παιχνίδι…

Need for Speed Unbound

Photo: EA – VG24.gr

Και όμως τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Heat, έχουμε στα χέρια μας έναν ακόμα τίτλο του δημοφιλούς franchise. Η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα γίνεται γρήγορα αντιληπτή από τα trailers. Το art style του παιχνιδιού μπλέκει cel-shaded γραφικά για τους χαρακτήρες και τα εφέ, με γραφικά που εστιάζουν στον ρεαλισμό. Σε πολλούς δεν άρεσε η συγκεκριμένη καλλιτεχνική προσέγγιση, εμείς θα λέγαμε όμως ότι ταιριάζει απόλυτα με το είδος του παιχνιδιού.

Κλισέ και βαρετή ιστορία

Τα Need for Speed έχουν μείνει στη μνήμη του κόσμου για την αδρεναλίνη στους αγώνες, τις κόντρες και το κυνηγητό με την αστυνομία. Δεν θα ακούσετε ποτέ κανέναν να σας εξυμνεί, για παράδειγμα, το Most Wanted για το σενάριο του. Στην ίδια κλίμακα κινείται και το Need for Speed Unbound, που προσφέρει μια ιδιαίτερα κλισέ και βαρετή ιστορία. Ο/η πρωταγωνιστής/-τρια προσπαθεί να πάρει πίσω το κλεμμένο του/της όχημα από μια πρώην φίλη του/της. Έτσι αναγκάζεται να αρχίσει να τρέχει σε αγώνες με ένα αρκετά μέτριο αυτοκίνητο, με σκοπό να κερδίσει χρήματα, αναβαθμίσεις και άλλα αυτοκίνητα στην πορεία για τον τελικό αγώνα όπου θα βρίσκεται και η άσπονδη εχθρός του/της.

Η ιστορία υπάρχει μόνο σαν υπόβαθρο για τους δεκάδες αγώνες που θα τρέξετε μέρα και νύχτα με σκοπό να φτάσετε στο έπαθλο. Ενδιάμεσα υπάρχουν μερικά cutscenes για να σας θυμίζουν την ύπαρξή της, ενώ οι διάλογοι ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας.

Need for Speed Unbound

Photo: EA – VG24.gr

Ικανοποιητικό gameplay

Το gameplay του Need for Speed Unbound θυμίζει αρκετά εκείνο του Heat, αν και υπάρχουν μερικές διαφορές. Το παιχνίδι διαδραματίζεται μέσα σε 4 in-game εβδομάδες, όπου μέρα και νύχτα καλείστε να οδηγήσετε σε διάφορα events. Κάποια event απαιτούν buy-in για να συμμετέχετε, αλλά συνήθως δίνουν τα περισσότερα rewards. Η διαφορά με το Heat είναι ότι σε εκείνο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν σας ενοχλούσαν καθόλου οι αστυνομικοί, ενώ την νύχτα βρίσκονταν παντού.

Διαβάστε επίσης:  Star Wars Jedi: Survivor - Τελευταίο, εντυπωσιακό gameplay trailer

Στο Unbound αυτό αλλάζει και πλέον υπάρχουν αστυνομικοί όλο το 24ώρο. Ό,τι λεφτά κερδίζετε στους αγώνες, για να γίνουν δικά σας, οφείλετε να φτάσετε σε κάποιο safe house και να τελειώσετε το playthrough σας. Παράλληλα το heat level που ανεβάζετε την ημέρα, μεταφέρεται αυτούσιο τη νύχτα με αποτέλεσμα οι νυχτερινοί αγώνες να γίνονται… κόλαση, ειδικά τις πρώτες ώρες που το αυτοκίνητό σας είναι αργό και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τόσα περιπολικά, ούτε σε ταχύτητα ούτε σε δύναμη. Γι’ αυτούς τους λόγους η στρατηγική είναι απαραίτητη, αφού πρέπει να διαλέξετε σε τι event θα συμμετέχετε τη μέρα, ώστε η νύχτα σας να είναι πιο εύκολη.

Όσον αφορά στους αγώνες, αυτοί χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως απλοί ταχύτητας και drift, ή πιο σύνθετοι αγώνες επίδειξης με όλα τα είδη μέσα. Τις πρώτες ώρες οι αντίπαλοί σας θα είναι πιο γρήγοροι, πιο έξυπνοι και τα λεφτά θα είναι ελάχιστα. Δεν πρέπει όμως να απογοητευτείτε, καθώς μόλις αρχίζει να «ρέει» το χρήμα και φτιάξετε το αυτοκίνητό σας, θα νιώσετε ικανοποίηση. Για περισσότερα χρήματα μπορείτε στους αγώνες να στοιχηματίσετε με άλλους οδηγούς και αν βγείτε σε καλύτερη θέση από αυτούς, να κερδίσετε το στοίχημα. Οπότε ακόμα και αν δεν μπορείτε να κερδίσετε τον αγώνα, θα αρκεί να κερδίσετε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο.

Οδηγικά, το Need for Speed Unbound δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το Heat. Πρόκειται για ένα arcade racing game, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ταχύτητα και όχι ο ρεαλισμός. Το νίτρο ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν των παιχνιδιών της σειράς και το Unbound προσφέρει μια έξτρα επιλογή γι’ αυτό. Το Burst Nitrous όπως ονομάζεται, είναι ένας ξεχωριστός μετρητής, ο οποίος γεμίζει όσο κάνετε «καφριλίκια», δηλαδή διαρκές drifting ή οδηγείτε επικίνδυνα. Αυτό σάς δίνει ένα έξτρα boost, που μπορείτε να το γεμίζετε διαρκώς.

Need for Speed Unbound

Photo: EA – VG24.gr

AI… για γέλια

Κρίμα όμως που η AI δεν βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει για ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι άλλοι οδηγοί ματσάρουν διαρκώς την ταχύτητά σας, ακόμα και τη στιγμή που έχετε πατημένο το νίτρο, με το πρώτο αυτοκίνητο να τερματίζει διαρκώς 30 ή και παραπάνω δευτερόλεπτα από τον δεύτερο. Τις πρώτες ώρες που το αυτοκίνητό σας είναι οριακά μέτριο, αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό.

Διαβάστε επίσης:  F1 22 - Review

Από την άλλη, για γέλια είναι και η AI των αστυνομικών. Παρατηρήσαμε αρκετές φορές, είτε μέρα είτε νύχτα, ότι ενώ τρακάραμε περιπολικά σε σημείο να τα διαλύσουμε τελείως… δεν γινόταν τίποτα. Ούτε το heat ανέβαινε, ούτε άλλα περιπολικά εμφανίζονταν στην περιοχή για να υπερασπιστούν τον «πεσμένο» φίλο τους. Και όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι ήμασταν καταζητούμενοι ήδη. Βέβαια, αν μπείτε σε διαδικασία καταδίωξης, καλή τύχη. Θα μαζευτούν άμεσα αρκετά περιπολικά, από τα οποία δύσκολα μπορείτε να ξεφύγετε όσο έχετε κακό αυτοκίνητο. Ειδικά τα undercover αυτοκίνητα είναι cheat, καθότι δεν εμφανίζονται στο ραντάρ σας.

Το cel shading «κάνει δουλειά»

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, στο Need for Speed Unbound έχει χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση. Συνδυασμός cel-shaded και γραφικών που στοχεύουν σε ρεαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό και ενδιαφέρον και θυμίζει κόμικ. Τα «κανονικά» γραφικά βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε από τις αντανακλάσεις και τη βροχή πάνω στα αυτοκίνητα. Βέβαια ορισμένα σημεία θυμίζουν παιχνίδι προηγούμενης γενιάς, όπως για παράδειγμα η βλάστηση.

Ηχητικά, υπάρχουν αρκετά rap και RnB τραγούδια, που ταιριάζουν με τη φάση των παράνομων αγώνων, ενώ μείναμε ικανοποιημένοι από τα λοιπά εφέ.

Need for Speed Unbound

Photo: EA – VG24.gr

Need for Speed Unbound: Είναι καλύτερο από το Heat;

Το Need for Speed Unbound δεν εφευρίσκει εκ νέου τον τροχό. Δεν κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά από τον προκάτοχό του και δεν είμαστε σίγουροι αν όσα κάνει, τα κάνει καλύτερα. Σίγουρα όμως προσφέρει μερικές ώρες καθαρής εμπειρίας «Need for Speed », αν και η AI οριακά την «καταστρέφει» και αυτή.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Criterion Games
Εκδότρια Εταιρεία: EA
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 2 Δεκεμβρίου2022
Official website: need-for-speed-unbound/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ενδιαφέρον art style με μίξη cel-shaded και γραφικών που στοχεύουν σε ρεαλισμό
  • Ικανοποιητικό gameplay που προσφέρει σημαντική πρόκληση

Αρνητικά

  • Αδιάφορη ιστορία
  • Τραγική AI
  • Ελάχιστες διαφορές από το NFS Heat

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ