Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο τρόπος ο σωστός να απολαύσετε τo God of War Ragnarök της Santa Monica, θα χαρείτε να μάθετε πως έχουμε για εσάς μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την εμπειρία σας και να φέρετε το Ragnarök στα μέτρα σας!
Ρυθμίσεις Εικόνας
Για αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο τύπος της τηλεόρασης παίζει ρόλο κομβικής σημασίας. Αν η οθόνη σας είναι τελευταίας τεχνολογίας, υποστηρίζει VRR μέσω HDMI 2.1 και οι προδιαγραφές της για το HDR είναι υψηλές, τότε μπορείτε να απογειώσετε το God of War Ragnarök οπτικά, ακόμα κι αν θα περίμενε κανείς πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.
Σε περίπτωση που η TV είναι παλιότερης φουρνιάς, πάντως, μην στεναχωριέστε, αφού ο τίτλος είναι ΤΟΣΟ όμορφος, που θα λάμψει και εκεί. Όσοι έχετε SDR τηλεοράσεις, φροντίστε απλώς να ρυθμίσετε την έξοδο της κονσόλας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και στη συνέχεια επιλέξτε από το μενού του παιχνιδιού «Καλιμπράρισμα Εικόνας», για να επιλέξετε το επίπεδο Φωτεινότητας και Αντίθεσης που κολακεύουν περισσότερο το δείγμα που έχετε μπροστά σας.
Αν έχετε 4Κ τηλεόραση με HDR, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα, όμως το αποτέλεσμα αποζημιώνει. Αρχικά, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο σε τηλεοράσεις site που προτείνει σωστά calibrations για κάθε panel, έτσι ώστε να ξεκινήσετε με μια απεικόνιση που εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά της συσκευής σας. Είναι ΠΟΛΥ σημαντικό η ρύθμιση “Dynamic Tone Mapping” να βρίσκεται στο “HGiG”, αφού έτσι θα δώσουμε στην κονσόλα τον ρόλο του tone mapping μέσω του HDR profile που έχει επιλέξει ο δημιουργός… και προσαρμόσει ο χρήστης, όπως θα δούμε παρακάτω.
Στην συνέχεια, μπείτε στις ρυθμίσεις της κονσόλας και προσαρμόστε το HDR effect, σύμφωνα με τις οδηγίες του μενού, ενώ έπειτα μπορείτε να ρυθμίσετε και το HDR μέσω του παιχνιδιού, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Στις περιπτώσεις των OLED, διαπιστώσαμε πως μετά την σωστή «καλίμπρα», χρειάστηκε μια μικρή αύξηση στην in-game φωτεινότητα για να γίνουν πιο ευδιάκριτες οι σκοτεινές σκηνές. Γύρω στο 55-70, αναλόγως μοντέλου, θα είναι εντάξει.
Graphics Modes
Το God of War Ragnarök προσφέρει μια πληθώρα επιλογών για modes γραφικών και επιδόσεων. Για όσους έχετε παλιές τηλεοράσεις, προτείνουμε την επιλογή Favor Performance (Εστίαση στην Απόδοση), ενώ για εκείνους με σύγχρονες TV, με HDMI 2.1 και VRR, το Favor Quality (Προτεραιότητα στην Ποιότητα) σε συνδυασμό με το High Frame Rate Mode (Λειτουργία Υψηλού Ρυθμού Αναν. Καρέ) θα αποτελέσει την χρυσή τομή, με την ανάλυση να ακουμπάει το καθαρό 4Κ και τον ρυθμό ανανέωσης να έχει απίστευτα ρευστή αίσθηση, παρά τα 40 καρέ στα οποία κλειδώνει. Το VRR κάνει τα μαγικά του, παραπέμποντας τελικά σε… 60ρι.
Φυσικά, ακόμα και για τους τελευταίους, το Performance Mode δεν αποκλείεται, μιας και δείχνει, επίσης, σχετικά «καθαρό», με τα κλειδωμένα 60 fps να γίνονται «βάλσαμο» για τα πονεμένα μάτια όσων δοκίμασαν τα πιο πρόσφατα “next-gen” παιχνίδια του ανταγωνισμού, με το απαράδεκτο rate των 30 καρέ/δευτερόλεπτο. Δεν θα προτείναμε με την ίδια ευκολία το mode άνω των 60, αφού οι θυσίες που γίνονται στην ευκρίνεια των εφέ δεν αντισταθμίζονται από το extra fluidity.
O ήχος του God of War Ragnarök
Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τις ρυθμίσεις ήχου, αφού και αυτός ο τομέας… σκίζει στο Ragnarok.
Αν διαθέτετε καλά ακουστικά, μπείτε στον κόπο να ρυθμίσετε από το μενού της κονσόλας το 3D Audio και στην συνέχεια επιλέξτε από το μενού του παιχνιδιού την κατάλληλη πηγή εξόδου.
Αν υπάρχει καλό ηχοσύστημα, προτιμήστε την “Υψηλή Ένταση” στην εξισορρόπηση, που θα σας δώσει σωστές εντάσεις με μεγαλύτερο εύρος. Αν ακούτε από συμβατικά ηχεία με χαμηλό εύρος, προτιμήστε την “Ισορροπία”.
Γλώσσα
Η προσπάθεια που γίνεται για την μεταγλώττιση των αποκλειστικών της Sony είναι αξιοπρόσεκτη και δεν χάνουμε ποτέ την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, που επιτέλους κάποιος νοιάζεται για το ντόπιο κοινό που δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες επαρκώς. Η προεπιλογή του Ragnarök έχει τα ελληνικά ως γλώσσα ομιλίας, κειμένου και μενού, ωστόσο, αν έχετε ευφράδεια στα Αγγλικά, ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσετε την πρώτη φορά (από τις πολλές που θα το παίξετε, είμαστε βέβαιοι) την original ερμηνεία των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους ήρωες.
Ιδανικός συνδυασμός για τον μέσο χρήστη είναι οι αγγλικοί διάλογοι με μεταφρασμένο κείμενο στη γλώσσα του, ωστόσο μπορείτε να πειραματιστείτε πριν καταλήξετε. Να σημειωθεί πως οι γλώσσες κατεβαίνουν εντός του παιχνιδιού και έχουν μέγεθος γύρω στο 1GB.
Ρυθμίσεις «Ποιότητας Ζωής» (Quality of Life) / Accessibility
Υπάρχουν και κάποιες προαιρετικές ρυθμίσεις που δεν σας αφορούν όλους, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζετε.
Για τους φίλους με προβλήματα ακοής ή όρασης, υπάρχει ένα ολόκληρο μενού που μπορεί να σας διευκολύνει, με ηχητικά και χρωματικά σήματα και ενδείξεις. Οι επιλογές παραμετροποίησης είναι ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ και πιστεύουμε πως αν ανήκετε σε κάποια ομάδα από τις παραπάνω, θα βρείτε σίγουρα κάποιο βοήθημα.
Για τους φίλους… τεμπέληδες, υπάρχουν διευκολύνσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θα αλλάξουν το παιχνίδι σημαντικά.
Αγαπημένη μας είναι η “Αυτόματη Περισυλλογή”, κατά την οποία τα πεσμένα αντικείμενα συλλέγονται μόνα τους, χωρίς να πιέζουμε το αντίστοιχο πλήκτρο. Προτιμήσαμε την παράμετρο “Εφόδια”, για να μην χάνουμε κανένα από τα σημαντικά αντικείμενα που ανταλλάσσονται για αναβαθμίσεις.
Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε την λειτουργία στόχευσης με αισθητήρα κίνησης του DualSense, που, by default είναι απενεργοποιημένη, κατά την οποία κάνετε μικρο-διορθώσεις στην στόχευση με την κίνηση του χειριστηρίου. Βρήκαμε το aiming πολύ πιο απολαυστικό έτσι, οπότε σας προτείνουμε να το τσεκάρετε και να το φέρετε στα μέτρα σας με τα adjustments που υπάρχουν στο υπο-μενού.