OlliOlli World – Review

Η συνέχεια ενός εξαιρετικού skate platform τίτλου

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς OlliOlli από τη Roll7, το OlliOlli World, αποτελεί μία εξαιρετική συνέχεια, παραμένοντας φρέσκο, πάντα απαιτητικό αλλά πλέον και φιλικό προς τους τυπικούς gamers.

Τα παιχνίδια OlliOlli είναι σίγουρα τα πιο περίεργα skate games που έχουν κυκλοφορήσει. Συνδυάζοντας platforming, πολύχρωμους κόσμους και ιδιαίτερους χαρακτήρες, ο στόχος είναι το high score, αλλά πλέον και η εξερεύνηση μιας skate ουτοπίας.

Στο OlliOlli World το φανταστικό βασίλειο της Radlandia μετατρέπεται σε ένα απέραντο skate park και χωρίζεται σε 5 βασικές περιοχές, που μπορεί ο παίκτης να δοκιμάσει τις ικανότητες του πάνω στη σανίδα. Η κάθε περιοχή αποτελεί έναν διαφορετικό κόσμο και έχει δημιουργηθεί από 5 “Skate Godz”. Ο χρήστης δημιουργεί τον δικό του χαρακτήρα με στόχο να γίνει ο νέος skate wizard της Radlandia, ένας skate expert, που σκοπεύει να συναντήσει τον θεό της κάθε περιοχής.

Η γέννηση του νέου Skate Wizard

Στο OlliOlli World, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, υπάρχει μία κανονική ιστορία, κάτι που λειτουργεί θετικά για τους νεοεισερχόμενους τουλάχιστον. Μέσα από ένα ευρύ character customization (στοιχείο που εκτιμάται) «ντύνεις» τον χαρακτήρα σου με πολύχρωμα ρούχα και πλέον είσαι έτοιμος να συναντήσεις το crew σου.

Το crew σου αποτελείται από 4 χιουμοριστικούς χαρακτήρες, οι οποίοι σε βοηθούν με την προσαρμογή σου στην Radlandia. Μέσα από texted διαλόγους σού δίνουν πληροφορίες για την κάθε περιοχή. Επίσης λειτουργούν και ως δάσκαλοι, αφού σου μαθαίνουν καινούργια tricks κάθε φορά που εισέρχεσαι σε έναν νέο κόσμο. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο Mike, σου δίνει 3 challenges σε κάθε πίστα, επιβραβεύοντάς σε με cosmetics, αν καταφέρεις να κάνεις και τα 3. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι επειδή και οι 4 χαρακτήρες του crew παρουσιάζουν ενδιαφέρον, θα προτιμούσα να είναι λίγο πιο διαδραστικοί. Αυτό θα μπορούσε ίσως να γίνει με το να έχουν μία πιο ενεργή συμμετοχή στις πίστες και να μην αναλώνονται μόνο στους διαλόγους και στην παροχή tutorials για νέα skills.

Η “τύπου campaign” πρόοδος του παιχνιδιού και η γνωριμία με ευχάριστους χαρακτήρες κάνει το παιχνίδι να μην χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από το κυνήγι του high score. Μπορείς απλά να απολαύσεις τη βόλτα σου και να θαυμάσεις τα τοπία κάνοντας παράλληλα tricks, ανάλογα με το επίπεδό σου. Έχοντας λοιπόν δημιουργήσει έναν μοναδικό χαρακτήρα, παίρνεις την σανίδα παραμάσχαλα, έτοιμος για εξερεύνηση, άπειρα tricks και combos, στοχεύοντας (όχι πάντα) στο high score και στην εκπλήρωση των challenges!

Ένας παράξενος νέος κόσμος

Η βασική διαφορά του νέου εγχειρήματος της Roll7 με τα προηγούμενα OlliOlli είναι ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με 2.5D σχεδιασμό. Τα δύο πρώτα OlliOlli ήταν αυστηρά γραμμικά, με τις κινήσεις να γίνονται δεξιά και αριστερά. Πλέον, χρησιμοποιώντας ράμπες, σωλήνες αλλά και αλλαγές κατεύθυνσης, μπορείς να πηγαίνεις μπροστά και πίσω, ανακαλύπτοντας καινούργιες διαδρομές. Αυτό αυξάνει το replayability, καθώς για να ολοκληρωθούν κάποια challenges θα χρειαστεί το πέρασμα από όλες αυτές τις πτυχές των επιπέδων.

Διαβάστε επίσης:  Halo Infinite (Campaign) - Review

Οι πίστες φαίνονται σαν να είναι σχεδιασμένες στο χέρι, με παστέλ αποχρώσεις να κάνουν μοναδικό τον κάθε κόσμο. Αρχίζεις την προσπάθειά σου για να γνωρίσεις όλους τους Skate Godz από τις παραλίες της Sunshine Valley, skate-άροντας προς τις δασώδεις περιοχές του Cloverbrock. Από το έντονο πράσινο της φύσης βρίσκεσαι ξαφνικά στην έρημο του Burntrock κάνοντας ollies, 180s, kickflips και manual στους βράχους και στους κάκτους. Στη βιομηχανική περιοχή του Sketchside (η οποία είναι και η αγαπημένη μου) θα γνωρίσεις τα εργοστάσια που κατασκευάζουν όλα τα εξαρτήματα της σανίδας σου. Ο τελευταίος κόσμος της Radlandia θα είναι το Los Vulgas, μία παρωδία του Las Vegas, όπου περνώντας από τα καζίνο και τα ξενοδοχεία, έχοντας πλέον γίνει master σε όλα τα skills και tricks θα ανακαλύψεις την Gnarvana. Μία μυστικιστική τοποθεσία, που ουσιαστικά πρόκειται για το PvP κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά και το random level creation εργαλείο που θα εξηγήσω παρακάτω.

Η μουσική κινείται σε ηλεκτρονικούς ορχηστρικούς lounge ρυθμούς, χωρίς πολλές αυξομειώσεις στην ένταση, ενώ μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις τραγούδι με τα πλευρικά κουμπιά. Επειδή η κάθε περιοχή είναι οπτικά μοναδική, ίσως θα μπορούσε να έχει και το δικό της μουσικό θέμα και να μην υπάρχει μόνο μία συγκεκριμένη playlist. Οι ήχοι που κάνουν οι ρόδες από την custom σανίδα σου είναι απολαυστικοί, πολλές φορές και χαλαρωτικοί. Σε αρκετά σημεία έκλεισα τα ακουστικά και είχα μόνο τους ήχους από την σανίδα να ακούγονται από το ηχειάκι του DualSense.

Skate με τους δικούς σου ρυθμούς

Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού μου στους κόσμους της Radlandia ήμουν σε χαλαρωτικούς, casual ρυθμούς. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν άλλωστε και αυτήν την προσέγγιση, κάνοντας το OlliOlli World να είναι προσιτό και ευχάριστο, ακόμα και σε gamers που δεν έχουν επαφή με το skate genre. Μία λάθος κίνηση που θα κάνεις δεν θα σε σωριάσει στο έδαφος, χαλώντας όλο το run. Απλά θα έχεις μικρότερη συγκομιδή πόντων. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα συγκρουστείς με κάποιο αντικείμενο ή θα πέσεις στο κενό (θα γίνει αρκετές φορές!), κάνεις χρήση των checkpoints. Σημεία της πίστας δηλαδή, που περνώντας τα, κατοχυρώνεις τους πόντους που έχεις ήδη μαζέψει και αν σου συμβεί το οτιδήποτε, συνεχίζεις την προσπάθειά σου από αυτά. Μπορώ να πω ότι τα χρησιμοποίησα κατά κόρον, καθώς σε πολλά σημεία δυσκολεύτηκα αρκετά. Υπήρξαν κάποιες στιγμές εκνευρισμού και απλά έκανα ένα διάλειμμα ή έπαιζα μία άλλη πίστα. Γυρνώντας μετά στο σημείο που με δυσκόλευε, κατάφερνα τελικά να το περάσω, πολλές φορές ακόμα και με την πρώτη προσπάθεια. Μέσα σε περίπου 6-7 ώρες, κατάφερα να δω τη σημαία του τερματισμού σε όλες τις πίστες των περιοχών, έχοντας αφήσει βέβαια ανοιχτά πολλά challenges και μεγάλο περιθώριο για καλύτερο high score.

Η απόκριση του χειριστηρίου είναι φανταστική και αν είσαι επιδέξιος (ειδικά με τον αριστερό αναλογικό μοχλό) το παιχνίδι θα σε ανταμείψει. Κάνοντας άλματα, συνδυασμούς skills, περάσματα από ράμπες και σωλήνες, ανεβάζεις το combo meter και βλέπεις το score σου να εκτοξεύεται. Μέχρι και το Los Vulgas, που είναι η τελευταία περιοχή, θα μαθαίνεις καινούργια κόλπα και κινήσεις που θα σε κάνουν να θες να γυρίσεις σε προηγούμενες πίστες για να βελτιώσεις το score σου ή να ολοκληρώσεις challenges που εκκρεμούν. Η φράση “practice makes better” θα μπορούσε να είναι και μότο του OlliOlli World. Με την επανάληψη συγκεκριμένων tricks και κινήσεων τα τελειοποιείς και μετά τα εκτελείς σχεδόν μηχανικά σε κάθε run.

Διαβάστε επίσης:  Klonoa Phantasy Reverie Series - Review

Κάθε score που κάνεις κατοχυρώνεται στα leaderboards. Εκεί βλέπεις τις επιδόσεις όλων των παικτών παγκοσμίως, αλλά και των φίλων σου ξεχωριστά. Σίγουρα οι ανταγωνιστικοί παίκτες θα τσεκάρουν συνέχεια αυτές τις κατατάξεις, προσπαθώντας να βελτιώσουν το high score τους. Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει και η δυνατότητα να μπορείς να δεις τα replays από runs που έχουν κάνει άλλοι παίκτες και να θαυμάσεις τα skills τους.

Μιλώντας για ανταγωνισμό στον κόσμο της Gnarvana, παίρνεις μέρος στο Gnarvana League. Συναγωνίζεσαι με άλλους Skate Wizards του επιπέδου σου με στόχο το high score και μία υψηλή θέση που θα σε οδηγήσει στο επόμενο rank. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται και το Gnarvana Portal, ένα random level creation εργαλείο. Δίνεις κάποιες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα δυσκολία και πολυπλοκότητα, και οι Skater Godz σού φτιάχνουν μία καινούργια  μοναδική πίστα, που θα έχει στοιχεία από όλες τις τοποθεσίες που έχεις εξερευνήσει. Με την Gnarvana, το OlliOlli World κυριολεκτικά δεν έχει τέλος, αφού μπορείς όποτε θες να μπαίνεις στον κόσμο της, να ανταγωνίζεσαι άλλους παίκτες και να ανακαλύπτεις καινούργιες διαδρομές.

Το OlliOlli World καταφέρνει και συνεχίζει την παράδοση των 2 προηγούμενων τίτλων από την Roll7 και προσφέρει μία φανταστική skate platform εμπειρία. Αν θες απλά να κάνεις μία χαλαρωτική βόλτα με τη σανίδα σου, με τον μοναδικό χαρακτήρα που έχεις δημιουργήσει, ή αν θες να φτάσεις τα skills σου σε επίπεδα Skate God, μπες στον κόσμο της Radlandia. Θα ανακαλύψεις μοναδικές διαδρομές και, συνδυάζοντας combos με τις κινήσεις και τα tricks που έχεις μάθει, θα δεις τα νούμερα του high score να φτάνουν στην Gnarvana!

OlliOlli World

Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Roll7
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Private Division
Είδος:‌ Sports / Skate / Platformer
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 8 Φεβρουαρίου 2022

Θετικά

  • Προσιτό σε όλους παρόλο της ιδιαιτερότητας του genre του.
  • Πολλές επιλογές για το customization του χαρακτήρα.
  • Προσεγμένο level design με πολλά challenges και κρυφές διαδρομές.
  • PvP στοιχεία και random level creation κάνουν το παιχνίδι ατελείωτο.

Αρνητικά

  • Οι χαρακτήρες του crew θα μπορούσαν να έχουν λίγο πιο ενεργό ρόλο.
  • Κάποια σημεία θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις κάτι που ίσως προκαλέσει εκνευρισμό

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ