One Piece Odyssey – Review

Οι Straw Hats επιστρέφουν

Άρης Φουρναράκης

Ο Luffy μαζί με το πλήρωμά του επιστρέφουν σε μια ολοκαίνουργια περιπέτεια και με φρέσκο gameplay, στο One Piece Odyssey.

Το One Piece αποτελεί τη… «Λάμψη» των anime, καθώς υφίσταται από το 1999 και έχει φτάσει αισίως τα 1049 επεισόδια, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Φυσικά αριθμεί δεκάδες ταινίες (πρόσφατα είδαμε και την πρώτη ταινία του franchise στους ελληνικούς κινηματογράφους), τεύχη manga, παιχνίδια κ.α., ενώ έχουμε χειριστεί τους ήρωες του θρυλικού πειρατικού πληρώματος και σε αρκετά video games.

one-piece-odyssey

One Piece Odyssey / Photo: VG24.gr

Το πιο πρόσφατο ήταν το One Piece: Worldseeker, ένα αρκετά «τίμιο» open-world το οποίο όμως επικεντρωνόταν στον Luffy και όχι στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματός του. Το One Piece Odyssey έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό, δίνοντας στον παίκτη τον πλήρη έλεγχο όλων των χαρακτήρων και αλλάζοντας το gameplay σε μορφή που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα στο franchise.

Στην αρχή μάλιστα αναρωτιόμασταν αν οι turn-based μάχες θα ταίριαζαν σε ένα franchise που δίνει μεγάλη έμφαση στις συνεχόμενες μάχες και στην ωμή δύναμη και λιγότερο στη στρατηγική. Το αν μας άρεσε, θα το μάθετε στη συνέχεια.

ΛΙΓΟ FILLER ΑΠΟ ΕΔΩ, ΛΙΓΟ CANNON ΑΠΟ ΕΚΕΙ

Αν ακολουθείτε πιστά το One Piece σε οποιαδήποτε μορφή του όλα αυτά τα χρόνια, το One Piece Odyssey δεν έχει να σας προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις σεναριακά, καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα θα ξαναζείτε παλιές περιπέτειες του πληρώματος.

Όλα όμως αρχίζουν όταν οι χαρακτήρες μας ενώ ταξιδεύουν αντικρίζουν από απόσταση ένα μυστηριώδες νησί. Ο Luffy, σαν γνωστός περίεργος, ζητάει να πάνε προς αυτό, όμως κάποια ανεξήγητα καιρικά φαινόμενα προκαλούν ζημιά και καθηλώνουν το πλοίο της ομάδας.

Στη συνέχεια μπαίνουν σε περιπέτειες αφού χάνουν τις δυνάμεις τους (το πώς θα το δείτε) και ουσιαστικά όλο το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την εύρεση αυτών. Για να τα καταφέρουν θα επισκεφτούν ξανά τις βασικότερες περιπέτειές τους (μέσω αναμνήσεων), οι οποίες ευτυχώς προσφέρουν κάποια twists και δεν είναι πιστή απεικόνιση αυτών που έχουμε δει στο anime.

one-piece-odyssey

One Piece Odyssey / Photo: VG24.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά, το όλο σενάριο θυμίζει περισσότερο filler και, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν έχει πολλά να προσφέρει στους βετεράνους του franchise. Αντίθετα, καταφέρνει να εξηγήσει αρκετά καλά βασικά σημεία της πλοκής σε νεοφερμένους παίκτες και για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με το franchise το παιχνίδι είναι μια εξαιρετική αρχή. Βέβαια, αρκετά inside jokes, όπως και οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά από παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί πρωτύτερα με τη σειρά, οπότε εκεί ίσως υπάρξουν κενά.

Διαβάστε επίσης:  King Arthur: Knight's Tale Ι Νέα δεδομένα για την ημερομηνία κυκλοφορίας

Αυτό που δεν θα εκτιμήσει κανείς όμως είναι η άτσαλη ροή του παιχνιδιού. Υπάρχουν υπερβολικά πολλά και αχρείαστα cutscenes, τα οποία ακολουθούνται από άπειρα πέρα-δώθε του πληρώματος για κάποιο quest και όλα αυτά καταλήγουν να διακόπτουν διαρκώς το παιχνίδι, χαλώντας έτσι το immersion.

Για παράδειγμά, μπορεί να δείτε ένα βασικό cutscene, να προχωρήσετε 10 μέτρα και να ξαναδείτε cutscene, να πολεμήσετε μια μάχη και μετά πάλι cutscene. Όλα αυτά θυμίζουν τα filler επεισόδια που υπάρχουν στο anime και καθυστερούν τη βασική ιστορία, ώστε να περάσει αρκετός καιρός για να προλάβει να ξεφύγει σε τεύχη και πάλι το manga. Σε ένα παιχνίδι όμως αυτό γίνεται εκνευριστικό, ειδικά όταν το One Piece Odyssey θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι 15 ωρών και καταλήγει να φτάνει κοντά στις διπλάσιες ώρες, ενώ για να τα δείτε όλα θα χρειαστείτε περίπου 50 ώρες.

one-piece-odyssey

One Piece Odyssey / Photo: VG24.gr

ΑΠΛΟΪΚΟ GAMEPLAY ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΖΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η μεγάλη διαφορά του παιχνιδιού βρίσκεται στο gameplay. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τις μεγάλες και γρήγορες μάχες, με τον Luffy να κατεδαφίζει τα πάντα. Το One Piece Odyssey προσφέρει μια νέα οπτική, αυτή των turn-based μαχών. Ουσιαστικά κάθε χαρακτήρας (όπως και οι εχθροί) χωρίζεται σε class (power, technique, speed) και καθένα από αυτά υπερισχύει κάποιου άλλου.

Σχηματίζετε την ομάδα σας με 4 από τους χαρακτήρες του πληρώματος και περιφέρεστε σε έναν semi-open κόσμο συλλέγοντας αντικείμενα, πολεμώντας άλλους χαρακτήρες, κάνοντας party και craft-άροντας φαγητά κ.α.

Οι μάχες είναι αρκετά απλοϊκές και εύκολες και παρόλο που κάθε χαρακτήρας έχει στατιστικά, ο παίκτης δεν μπορεί να επέμβει άμεσα σε αυτά (πχ. να δώσει πόντους μετά από κάθε level). Μπορείτε να επέμβετε έμμεσα δίνοντας στους χαρακτήρες να κρατήσουν κάποια αντικείμενα τα οποία ανεβάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά (παίζοντας ουσιαστικά Tetris). Γενικά ο όρος RPG δεν δικαιολογείται επαρκώς στο παιχνίδι ενώ και οι μάχες, αν και διασκεδαστικές, γρήγορα κουράζουν.

one-piece-odyssey

One Piece Odyssey / Photo: VG24.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Από την άλλη, ο κόσμος του παιχνιδιού και τα περιβάλλοντα είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δει σε παιχνίδι του franchise. Ο κόσμος είναι semi-open και υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε και να ξεφύγετε από τη βασική ιστορία. Αν και τα περισσότερα side-quests είναι αδιάφορα, τα wanted posters οδηγούν σε μερικές εξαιρετικές μάχες και σίγουρα αξίζει να τα κυνηγήσετε.

Διαβάστε επίσης:  Dimday Red: Ένα ελληνικό RPG για το τέλος του κόσμου -Με επιρροές από Disco Elysium

Το νησί είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένο, προσφέρει σημεία για traversal με τις δυνάμεις του Luffy, ενώ σε αρκετά άλλα θα χρειαστείτε και τις δυνάμεις των άλλων χαρακτήρων της ομάδας για να μπορέσετε να προχωρήσετε.

Γενικότερα το One Piece Odyssey προσφέρει τον καλύτερο οπτικό τομέα που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους, όμως δεν παύει να έχει μελανά σημεία. Τα animation των χαρακτήρων είναι ξύλινα, ενώ αυτό που δεν μπορέσαμε να συνηθίσουμε ποτέ ήταν τα 30fps των cutscenes που μας προκαλούσαν πονοκέφαλο με τις πτώσεις από τα σταθερότατα 144 που είχαμε καθ’ όλη την υπόλοιπη ενασχόλησή μας με τον τίτλο.

Επίσης, ηχητικά, το One Piece Odyssey είναι ντυμένο εξαιρετικά με το γνωστό OST του anime να δίνει το παρών, όπως και ίδιοι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στο παιχνίδι.

one-piece-odyssey

One Piece Odyssey / Photo: VG24.gr

ΣΥΝΟΨΗ

Εν κατακλείδι, το One Piece Odyssey προσφέρει μια νέα οπτική στο franchise, η οποία έχει ενδιαφέρον όμως χωράει αρκετές βελτιώσεις. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτα στους παλαιότερους fans και η ροή της σίγουρα θα κουράσει. Οι απλοϊκές μάχες και ο εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας ίσως καταφέρουν να προσελκύσουν νέους παίκτες που αποφεύγουν το genre, οι υπόλοιποι όμως δείτε το μετά από μια γενναία πτώση τιμής.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox Series X|S, PCOne_Piece_Odyssey-box-art
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: ILCA
Εκδότρια Εταιρεία: Bandai Namco Entertainment
Διανομή: Bandai Namco Entertainment Hellas
Είδος: Action RPG
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 13 Ιανουαρίου 2023
Official website: one-piece-odyssey/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ενδιαφέρων κόσμος για εξερεύνηση
  • Καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα και εξαιρετικός ηχητικός τομέας
  • Απλό gameplay, ιδανικό για νέους παίκτες στο genre

Αρνητικά

  • Βαρετή ιστορία και αδιάφορα side quests
  • Οι μάχες είναι ιδιαίτερα εύκολες και ενδέχεται να κουράσουν γρήγορα
  • Δεν δικαιολογείται επαρκώς το RPG στοιχείο του τίτλου
  • Ανούσια και μεγάλα σε αριθμό cutscenes που χαλούν τη ροή της ιστορίας
  • Τα cutscenes «τρέχουν» στα 30fps και προκαλούν πονοκέφαλο

Βαθμολογία

6.5
Μέτριο
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ