Καιρός να ξαναζήσουμε το υπέροχο ταξίδι του Paper Mario: The Thousand-Year Door, του καλύτερου τίτλου της σειράς μέχρι και σήμερα.
Η σειρά Paper Mario δημιουργήθηκε από τη Nintendo με σκοπό να επεκτείνει τα RPG στοιχεία του Mario RPG του 1996, διευρύνοντας τη διάρκεια των τίτλων, προσφέροντας μεγαλύτερο cast χαρακτήρων και διαλόγων με φόντο το πλούσιο -ακόμη και τότε- σύμπαν του Super Mario. Απ’ όλους τους τίτλους της σειράς, το Paper Mario: The Thousand-Year Door είναι κατά γενική ομολογία το πιο αγαπημένο στους φίλους της σειράς. Η Nintendo, στην προσπάθεια που κάνει να επαναφέρει στην τελευταία της κονσόλα επανεκδόσεις παλαιότερων επιτυχημένων τίτλων, δεν διάλεξε τυχαία το συγκεκριμένο παιχνίδι…
Paper Mario: The Thousand-Year Door – Η επιτυχημένη απόπειρα της Nintendo να προσφέρει έναν τίτλο RPG, με ήρωα τον Super Mario
Το The Thousand-Year Door είναι ένας τίτλος που κυκλοφόρησε αρχικά στο GameCube το 2004 και παρά τα χρόνια του έχει γεράσει αρκετά καλά τόσο όσον αφορά τον οπτικό του τομέα, αλλά και το ίδιο το gameplay. Με το remake, οι χάρτινοι κόσμοι του παιχνιδιού, αλλά και το υπέροχο cast, δέχονται ένα αξιοπρεπές ρετουσάρισμα στα όρια μεταξύ remaster και remake θα λέγαμε, με πολλές μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα και την προσβασιμότητα.
Όπως προδίδει και ο τίτλος, η οπτική ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων τίτλων Mario είναι το χάρτινο παρουσιαστικό σε όλους τους τομείς του εικαστικού που αναδεικνύουν μια ρεαλιστικότερη απεικόνιση, σαν το παιχνίδι να είναι φτιαγμένο από πραγματικές παιδικές χειροτεχνίες. Φανταστείτε λοιπόν ένα παιχνίδι Mario σε χάρτινο περιβάλλον αλλά με turn-based μάχη παλαιάς κοπής, αλλά και αρκετά στοιχεία adventure.
Ιστορία που χτίζεται γύρω από το υπέροχο cast του κόσμου του Mario
Το ταξίδι του Paper Mario: The Thousand-Year Door ξεκινάει με τον Mario να βρίσκεται στο λιμάνι του Rogueport όπου υποτίθεται θα συναντούσε την πριγκίπισσα Peach ώστε να της δείξει έναν χάρτη που έκρυβε κάποιον θησαυρό. Σύντομα ο Mario ανακαλύπτει πως η πριγκίπισσα λείπει, ενώ στην ουσία έχει αρπαχθεί από τους X-Nauts, μια σχεδόν εξωκοσμική μυστική οργάνωση. Στην προσπάθειά του να σώσει την πριγκίπισσα, ο Mario καλείται να μαζέψει τα Crystal Stars, τα οποία βρίσκονται σε 7 τελείως διαφορετικές περιοχές του χάρτη και να ανοίξει τη “Thousand-Year Door” ανακαλύπτοντας τα μυστικά της.
Η ιστορία για επίπεδα Super Mario είναι παραπάνω από ενδιαφέρουσα, παρότι τυπική. Παρά τη μεγάλη διάρκεια του τίτλου (35-40 ώρες μόνο για το main story), σπάνια χάνεται το ενδιαφέρον του παίκτη, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας στο gameplay, στις τοποθεσίες, αλλά, κυρίως, λόγω του τεράστιου και καλογραμμένου cast χαρακτήρων του παιχνιδιού. Πιστεύουμε πως το cast του TTYD είναι το πιο αστείο, πλούσιο και καλογραμμένο από κάθε τίτλο Mario μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των X-Nauts και η μυστηριώδης φύση τους, τους κατατάσσει ως κάποιους από τους καλύτερους villains σε παιχνίδι Mario. Σίγουρα μέσα σε έναν τίτλο τόσο μεγάλης διάρκειας υπάρχουν και 2-3 στιγμές που η ροή πέφτει, όπως για παράδειγμα στην αρένα, όπου θα πρέπει να κάνετε 20 συνεχόμενες μάχες για να προχωρήσετε την ιστορία, αλλά, γενικότερα, ο ρυθμός είναι ανάλαφρος και κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη.
Η σημασία των companions στην εξερεύνηση και τη μάχη
Στο ταξίδι του στις διάφορες περιοχές ο Mario θα συναντήσει και θα εντάσσει στο party του διαφορετικούς companions με διαφορετικές δυνάμεις ο καθένας. Η πρώτη για παράδειγμα είναι η Goombella, η οποία μπορεί εκτός μάχης να μας δώσει hints για το πού πρέπει να πάμε, αλλά εντός μάχης μάς δίνει πληροφορίες για τον κάθε εχθρό που αντιμετωπίζουμε (τον τρόπο επίθεσής τους, τις αδυναμίες τους και το HP τους). Ο πλοίαρχος Bobbery είναι ένα Bob-omb που μας βοηθά να ανατινάξουμε πόρτες και άλλα αντικείμενα ανοίγοντας νέες περιοχές. Οι συνολικά 6 companions έχουν τις δικές τους δυνάμεις και τρόπο μάχης, ενώ πλέον στο remake μπορούμε να τους αλλάξουμε γρηγορότερα με το πάτημα του L που ανοίγει το κυκλικό μενού επιλογής.
Όσο δεν βρισκόμαστε σε μάχη, μπορούμε με την άνεση μας να ανακαλύψουμε μυστικά στα 2.5D περιβάλλοντα του τίτλου, να επιλύσουμε προβλήματα από NPCs με την μορφή side quests, να λύσουμε γρίφους, να βρούμε κρυφά περάσματα και αντικείμενα αναβαθμίσεων. Για παράδειγμα τα Star Fragments μάς δίνουν την δυνατότητα να αγοράζουμε νέα Badges, που τα φοράμε και μας δίνουν νέες επιθέσεις ή ακόμη και Passives (για παράδειγμα, ανεβάζοντας το HP μας η το Attack).
Το Paper Mario: The Thousand-Year Door είναι ένα προσβάσιμο RPG για νέο κοινό, αλλά και έχει τόσα RPG στοιχεία όσα χρειάζονται για να δώσει κίνητρο και σε βετεράνους του είδους. Αυτή η ισορροπία και η σωστή ποσότητα των μηχανισμών είναι το winning point του τίτλου και αποτελεί ένα όμορφο ταξίδι. Είναι μια ανάλαφρη εμπειρία, αλλά όχι υπερβολικά εύκολη και διεγείρει το μυαλό του παίκτη, χωρίς να κουράζει.
Απλό, αλλά ενδιαφέρον turn-based σύστημα μάχης, με ορισμένα… twists
Το σύστημα μάχης είναι 2D turn-based με τον Mario να μπορεί να έχει μαζί του μόνο έναν από τους companions του, αλλά να μπορεί να αλλάξει -όταν έρθει η σειρά του- σε κάποιον άλλο. Πέρα από τις απλές επιθέσεις υπάρχουν τα Skill Attacks που απαιτούν Flower Points (FP) για να χρησιμοποιηθούν, ενώ υπάρχουν και τα Special Attacks που ξεκλειδώνονται σταδιακά κάθε φορά που βρίσκουμε ένα από τα 7 κεντρικά αστέρια. Η μάχη, αν και απλή και σχετικά σύντομη, έχει ποικιλία λόγω του μεγάλου roster, τόσο των bosses, όσο και των βασικών εχθρών. Παρότι δεν είναι υπερβολικά εύκολη και απαιτεί ένα βαθμό προετοιμασίας και σκέψης, οι πιο έμπειροι στο είδος σπάνια θα δουν την οθόνη του game over, ίσως και καθόλου. Η προσθήκη ενός ακόμη επιπέδου δυσκολίας πέρα από το προκαθορισμένο θα ήταν καλή για αρκετούς, όμως δεν υπάρχει τέτοια προσθήκη στο remake.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως κάθε skill ή επίθεση για να επιτευχθεί στο 100% πρέπει να πατήσετε έναν συνδυασμό κουμπιών που εμφανίζεται στην οθόνη την κατάλληλη στιγμή. Πατώντας για παράδειγμα το attack button ακριβώς την στιγμή που ο Mario πηδάει πάνω σε έναν εχθρό μπορούμε να συνεχίσουμε την επίθεση με περισσότερα άλματα ή μεγαλύτερο damage.
Έλλειψη πραγματικών voice-overs και εναλλαγή στο soundtrack
Παρότι η Nintendo χαρακτηρίζει την επανέκδοση αυτή του τίτλου ως remake, έχουμε κάποιες ενστάσεις σε αυτό. Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. H αισθητική, το στήσιμο και γενικότερα το gameplay του τίτλου είναι απόλυτα πιστά στο αρχικό παιχνίδι, όμως υπάρχουν δεκάδες μικρές βελτιώσεις και αλλαγές. Υπάρχουν αρχικά βελτιώσεις στις μεταφράσεις, στα κείμενα, τα menus, ενώ πλέον υπάρχει gallery για να δείτε το εικαστικό και να ακούσετε το soundtrack του τίτλου. Μάλιστα κάνοντας equip ένα συγκεκριμένο Badge, μπορείτε να αλλάξετε μεταξύ του καινούριου και του αρχικού soundtrack στα 16-bit. Η μουσική επένδυση είναι ακόμη ένα από τα δυνατά σημεία του TTYD και παρότι ίσως παραπάνω «χαοτικό» μερικές φορές, προσφέρει δεκάδες κομμάτια ταιριαστά για κάθε περιοχή του χάρτη, ενώ αλλάζει αναλόγως και στις μάχες.
Αυτό που χτυπάει λίγο άσχημα, ειδικά γιατί μιλάμε για έναν dialogue-based τίτλο είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν πραγματικά voice-overs και οι χαρακτήρες απλά βγάζουν κραυγές ή μιλούν στη δική τους ακαταλαβίστικη γλώσσα (κάτι που εν μέρει είναι λογικό για έναν Mario τίτλο). Μέσα σε όλες τις αλλαγές στους διαλόγους ξεχωρίζουν και ορισμένες που έχουν αλλαχθεί για να γίνουν πολιτικά ορθές. Για παράδειγμα το “That’s Insane” έχει αλλαχτεί σε “That’s Unbelievable”, ανάμεσα σε άλλα.
Paper Mario: The Thousand-Year Door – Δεκάδες διακριτικές αλλαγές που βελτιώνουν την εμπειρία
Οι νέες προσθήκες αφορούν επίσης κάποιες «quality of life» αλλαγές, όπως η προσθήκη δωματίου με fast travel points για την κάθε περιοχή του χάρτη ή καλύτερα hints για να μην χάνεται ο παίκτης στον μεγάλο και κάπως πολύπλοκο χάρτη του παιχνιδιού. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι καλοδεχούμενες, ενώ υπάρχει μια μεγάλη λίστα μικροαλλαγών που μόνο όσοι έχουν παίξει πρόσφατα το αρχικό παιχνίδι θα τις καταλάβουν. Παρότι δεν υπάρχουν σοβαρές προσθήκες στο περιεχόμενο, η κυριότερη είναι τα δύο νέα bosses, ένα στην αρένα και ένα ακόμη στο Pit of Trials των 100(!) ορόφων.
Όπως προαναφέραμε, το αρχικό παιχνίδι στέκεται οπτικά πολύ καλά, παρότι συμπληρώνει σύντομα 20ετία από την κυκλοφορία του, όμως το remake δίνει το κάτι παραπάνω για να φέρει σε πιο μοντέρνα specs το εικαστικό. Η ανάλυση έχει ανέβει εμφανώς, ενώ ακόμα και όταν η κάμερα «ζουμάρει» σε ορισμένα σημεία, τα textures παραμένουν πεντακάθαρα. Οι φωτισμοί έχουν επίσης βελτιωθεί αρκετά, όπως και ορισμένα κινούμενα στοιχεία (πχ. το γρασίδι ή ο αέρας) και, τέλος, έχουν αλλαχθεί ορισμένα textures, χωρίς όμως να χάνεται σε κανένα βαθμό η ταυτότητα του αρχικού τίτλου. Όλα τα παραπάνω όμως για να επιτευχθούν και να φτάσει το παιχνίδι στα πρότυπα του τελευταίου τίτλου της σειράς (Paper Mario: The Origami King) είχαν το τίμημα του να πέσει το performance από τα αρχικά 60 στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Αυτό ίσως σε ένα turn-based RPG σε 2.5D περιβάλλον να μην έχει μεγάλη επίπτωση. Βάζοντας όμως τις δύο εκδόσεις δίπλα δίπλα είναι ορατό πως το πρωτότυπο παιχνίδι τρέχει ομαλότερα.
Η Nintendo με την επανέκδοσή του Paper Mario: The Thousand-Year Door δίνει την δυνατότητα σε εκατομμύρια κατόχους Nintendo Switch που δεν μπορούσαν ή δεν έτυχε να παίξουν το αρχικό παιχνίδι, να αποκτήσουν ένα από τα διαμάντια της συλλογής του Super Mario. Οι αλλαγές είναι τόσο αισθητικές, όσο και χρηστικές (προσβασιμότητα) και παρότι είναι αρκετές, είναι παράλληλα διακριτικές, έτσι το παιχνίδι διατηρεί τον υπέροχο ανάλαφρο χαρακτήρα του. Αν υπολογίσουμε την μεγάλη διάρκεια του τίτλου, τις εναλλαγές στα σκηνικά και το gameplay, αλλά και την υπέροχη γραφή των χαρακτήρων, το Paper Mario TTYD είναι ένα ταξίδι που αξίζει σίγουρα να το ζήσετε ακόμη και αν η Nintendo το προσφέρει σε full-price.
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Intelligent Systems / Tose
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: RPG / Adventure
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Μαΐου 2024
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.