Persona 3 Reload – Review

Ελένη Δρίβα

Η Atlus εκμοντερνίζει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της με το Persona 3 Reload.

Οι επανεκδόσεις έχουν αδιαμφισβήτητη αξία σε δύο περιπτώσεις: όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια ώστε ένα remake να έχει νόημα και όταν συστήνουν ένα παιχνίδι σε μια μεγαλύτερη μερίδα κοινού από αυτή που αφορούσε η πρώτη έκδοση. Το Persona 3 Reload τυχαίνει να ανήκει και στις δύο κατηγορίες.

Ένας τίτλος που κυκλοφόρησε αρχικά το 2006, για το PlayStation 2 και λίγα χρόνια αργότερα επανακυκλοφόρησε για το PSP, το Persona 3 δεν έγινε τόσο ευρέως γνωστό όσο το Persona 4, πόσο μάλλον όσο το Persona 5, καθώς η Atlus άνηκε (και εν μέρει συνεχίζει να ανήκει) στη μερίδα των εταιρειών που έδιναν προτεραιότητα στο ιαπωνικό κοινό -το κοινό της πατρίδας τους-, ενώ παράλληλα δεν είχαν και… καημό να φέρουν κάθε project τους σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα.

Το Persona 3 Reload, λοιπόν, έρχεται σε μια πολύ καλή στιγμή για το franchise, ώστε να εκμοντερνίσει έναν από τους πιο ωραίους τίτλους του, προσφέροντάς τον παράλληλα σε αρκετές από τις πλατφόρμες αυτής της γενιάς, σε παγκόσμια κλίμακα.

Fusion cutscene

Photo: Atlus / VG24

Λήψη νούμερο 3

Για να το καταφέρει αυτό, η Atlus έχει δημιουργήσει ένα remake του αρχικού τίτλου, το οποίο φέρνει βελτιώσεις στο τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά και στο gameplay. Ουσιαστικά, ο στόχος ήταν η τρίτη έκδοση του Persona 3 να βρίσκεται στο επίπεδο του Persona 5, που είναι και ο πιο πρόσφατος τίτλος της σειράς.

Φτιαγμένο στην Unreal Engine 4, το Persona 3 Reload συνοδεύεται από πιο προσεγμένα μοντέλα σε χαρακτήρες και εχθρούς, πιο λεπτομερή περιβάλλοντα, ζωηρότερα χρώματα και καλύτερο φωτισμό. Φυσικά, ακόμα διατηρεί την ίδια animated αισθητική, μιας και είναι κάτι που χαρακτηρίζει τα Persona από επιλογή, όμως πλέον οπτικά συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή.

Μια δύσκολη καθημερινότητα;

Σαν κεντρική ιδέα, η πλοκή του Persona 3 Reload παραμένει ως είχε: ο πρωταγωνιστής παίρνει μεταγραφή για το σχολείο του Tatsumi Port Island, ένα μέρος όπου λαμβάνουν χώρα παράξενα γεγονότα. Μαζί με μερικούς άλλους μαθητές, θα σχηματίσει μια ομάδα που θα επιχειρήσει να βρει την πηγή όλων των αναταραχών, η οποία φαίνεται να συνδέεται με το λεγόμενο Dark Hour, μια κρυφή -από τον μέσο άνθρωπο- χρονική περίοδο που ξεκινάει τα μεσάνυχτα και κατά τη διάρκεια της οποίας Σκιές (τέρατα) περπατούν στον κόσμο των θνητών…

Yukari Takeba

Photo: Atlus / VG24

Όμως, το remake περιέχει αρκετές νέες σκηνές και δραστηριότητες. Όσο θα περνούν οι μέρες στο παιχνίδι, θα συναντάτε “φρέσκα” στιγμιότυπα που βοηθούν τον παίκτη να δεθεί περισσότερο με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά και να κατανοήσει καλύτερα τους “κακούς” της υπόθεσης. Παράλληλα, υπάρχουν περισσότερες δραστηριότητες για να μοιραστείτε με τους φίλους του πρωταγωνιστή και περισσότερες ευκαιρίες για να κάνετε κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό με τους πιο εκτενείς διαλόγους -οι παλιοί έχουν ηχογραφηθεί εκ νέου- η εμπειρία που προσφέρει το remake σεναριακά είναι σίγουρα πιο σωστά δομημένη.

Διαβάστε επίσης:  Η SEGA ανακοίνωσε reboots πέντε κλασικών της τίτλων

Για αυτόν τον λόγο είναι πραγματικά απορίας άξιο το γεγονός ότι το Persona 3 Reload δεν περιέχει ούτε τις επιπλέον σκηνές του FES (της 2ης έκδοσης, που είχε κυκλοφορήσει στο PlayStation 2), αλλά ούτε επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει το φύλο του βασικού χαρακτήρα, όπως γινόταν στην εκδοχή του PSP.

Στα τάρταρα

Ένας εκμοντερνισμός που το remake φέρει εις πέρας με τεράστια επιτυχία είναι αυτός του gameplay, σε όλους τους τομείς.

Το battle system έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό για να μοιάζει με αυτό του Persona 5, δημιουργώντας μια καλύτερη ροή στην turn-based μάχη. Μηχανισμοί, όπως αυτοί του baton pass, έχουν ενσωματωθεί στο Reload, ενώ έχουν προστεθεί και καινούργιοι, όπως αυτός του Theurgy, που δίνει σε κάθε χαρακτήρα ένα special move, το οποίο εκτελείται μόνο αφότου έχει γεμίσει η σχετική μπάρα.

Using a Persona

Photo: Atlus / VG24

Οι χαρακτήρες πλέον δεν κουράζονται, ούτε αρρωσταίνουν, όπως γινόταν στο πρωτότυπο. Και το grind, παρότι εξακολουθεί να υπάρχει, πλέον δεν είναι τόσο κουραστικό χάρη σε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Τα Tartarus, που παραμένουν ο χώρος, στον οποίο θα δώσετε τις περισσότερες μάχες σας (αν και ενίοτε εξακολουθούν να γίνονται μονότονα) πλέον κρύβουν περιοχές με νέα bosses (monad doors) και επικίνδυνους εχθρούς που σπάνε τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό, έστω και λίγο.

S for Stylish

Οι βελτιώσεις, με βάση τα στάνταρ του Persona 5, δεν σταματούν εκεί όμως. Μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει και στα μενού, εντός και εκτός μάχης, καθώς και γενικότερα στο UI (User Interface). Σχεδόν εξίσου στιλάτο με τον διάδοχο του, το Persona 3 Reload έχει ζωηρά εικαστικά, με όμορφα animations, ενώ όλες οι λειτουργίες είναι εύκολες στην κατανόηση και αξιοποίηση.

Διαβάστε επίσης:  Rise of the Ronin - Review

Στις προσθήκες μπορούμε να συνυπολογίσουμε και το ανανεωμένο fusion system για τα Personas, που ουσιαστικά έχει την ίδια μορφή -ναι, σωστά μαντέψατε- με αυτό του πέμπτου κεφαλαίου της σειράς, τα κομμάτια που έχουν προστεθεί στο (ήδη εξαιρετικό) soundtrack, αλλά και το network functionality, το οποίο σας δείχνει τι έκαναν οι άλλοι χρήστες κάθε μέρα.

Dark Hour

Photo: Atlus / VG24

Reloaded – Remade

Με το Persona 3 Reload η Atlus κατάφερε να δημιουργήσει τη μακράν καλύτερη έκδοση του τρίτου τίτλου του franchise, αλλά όχι την απόλυτη.

Πέρα από κάποιες παραλείψεις, το remake κάνει όλες τις σωστές αλλαγές και φέρνει όλες τις σωστές προσθήκες, προσφέροντας μια πολύωρη εμπειρία με έντονες στρατηγικές αναμετρήσεις, διαλόγους με χιούμορ και μια διαχρονικά σκοτεινή θεματική.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox OnePersona 3 Reload (Icon)
Δοκιμάστηκε σε:
  PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: P-Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Sega / Atlus
Είδος: Role-playing, social simulation
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 2 Φεβρουαρίου 2024
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Θετικά

  • Remake με ουσία, δραστικές και εύστοχες αλλαγές
  • Η βασική ιδέα αντέχει με άνεση στον χρόνο
  • Εθιστικό σύστημα μάχης με σημαντικές προσθήκες
  • Εξαιρετικοί χαρακτήρες που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα

Αρνητικά

  • Κάποιες άστοχες και, φαινομενικά, δίχως αιτία παραλείψεις

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ