PhotonVERSE – Review

Το PhotonVERSE είναι ένα σκληροπυρηνικό platformer, το οποίο ανέπτυξε η ελληνική εταιρεία Imperial Dynamics.

Το να σου αρέσουν τα platformers δεν είναι αρκετό για να απολαύσεις ένα παιχνίδι σαν το PhotonVERSE. Για να ανήκεις στο κοινό του, θα πρέπει να απολαμβάνεις ένα συγκεκριμένο στιλ platformer, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η δυσκολία.

Το εν λόγω παιχνίδι είναι πάρα πολύ απλό, στον πυρήνα του, όμως μπορεί να «λυγίσει» εύκολα ακόμα και άτομα που ασχολούνται με το είδος. Αυτό που κάνουμε είναι το εξής: σε πολύ μικρές πίστες, χειριζόμαστε μια μπάλα που αναπηδά μόνη της και πρέπει να την κατευθύνουμε στο σωστό σημείο για να ολοκληρώσουμε κάθε επίπεδο. Η μπάλα πηδά συνεχώς με την ίδια συχνότητα και φτάνει κάθε φορά στο ίδιο ύψος, και εμείς απλώς τη μετακινούμε δεξιά και αριστερά.

Καλούμαστε να συλλέξουμε μερικές πράσινες σφαίρες που βρίσκονται διάσπαρτες στην κάθε πίστα και, αφού τις πάρουμε, να φτάσουμε στον τελικό στόχο, σε μια πόρτα. Η αποστολή μας είναι πάρα πολύ απλή, όμως παρεμβάλλονται εμπόδια διάφορων τύπων: αγκάθια, κινούμενες πλατφόρμες, τεράστια έντομα και πολλά, πολλά άλλα.

photonverse gameplay

photo: Imperial Dynamics

PhotonVERSE: Ένα platformer που δεν συγχωρεί

Το PhotonVERSE απαιτεί χειρουργική ακρίβεια για να ολοκληρωθεί, αφού δεν συγχωρεί λάθη.  Αν πλησιάσουμε σε ένα αγκάθι ή ένα περιστρεφόμενο γρανάζι, ας πούμε, ή σε οτιδήποτε άλλο, το hitbox της μπάλας ενεργοποιείται αμέσως και χάνουμε. Δεν υπάρχει επιείκεια εδώ, δεν μας επιτρέπονται λάθη.

Τώρα, αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό. Απλώς έτσι είναι. Υπάρχει -καλοδεχούμενο- easy mode, το οποίο προσφέρει κάποιες διευκολύνσεις (μάλλον πηδάμε λίγο ψηλότερα, υπάρχουν ενδείξεις που περιορίζουν το trial and error), αλλά μην γελιέστε: το PhotonVERSE είναι δύσκολο, όπως κι αν το παίξεις.

Βέβαια, καθώς δεν πρόκειται για παιχνίδι τύπου Dark Souls, δεν χωρά εδώ το κλασικό ντιμπέιτ για τη δυσκολία των παιχνιδιών. Και δεν χωρά, επειδή η δυσκολία είναι το βασικό selling point του PhotonVERSE. Μπορεί, ας πούμε, να θέλεις να παίξεις το Elden Ring για να δεις τον κόσμο και την ιστορία του, και η δυσκολία να μπαίνει στη μέση, να εμποδίζει τη διασκέδασή σου. Στο PhotonVERSE, όμως, η δυσκολία ΕΙΝΑΙ η διασκέδαση.

Οι προκλήσεις είναι στημένες σε στιλ γρίφων, καθώς πρέπει να σκεφτείτε πώς θα περάσετε από κάθε εμπόδιο, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν πολλοί τρόποι ολοκλήρωσης.

Εξαιρετικός χειρισμός, πολλές πίστες και αρκετοί μηχανισμοί

Μεγάλη σημασία έχει ο χειρισμός σε παιχνίδι αυτού του στιλ και, ευτυχώς, η εταιρεία Imperial Dynamics τα πηγαίνει περίφημα. Η επιλογή του απλοποιημένου χειρισμού, χωρίς άλματα ή άλλους μηχανισμούς κίνησης, αποδεικνύεται σοφή. Το απογυμνωμένο σύστημα χειρισμού καλύπτεται από μηχανισμούς που βρίσκουμε στις πίστες και τους αξιοποιούμε για να φτάσουμε στον στόχο μας, όπως, για παράδειγμα, πλατφόρμες που μας δίνουν τη δυνατότητα να πηδάμε πιο ψηλά απ’ ό,τι συνήθως.

gameplay

photo: Imperial Dynamics

Γενικά, στις πίστες, που είναι πάρα πολλές συνολικά (100), θα βρείτε διάφορα εργαλεία: υπάρχουν σημεία που αντιστρέφουν τη βαρύτητα, θα συναντήσετε πολλών ειδών παγίδες, θα βρείτε πίστες που είναι εντελώς σκοτεινές και πρέπει να κινηθείτε προσεκτικά, υπάρχουν τηλεμεταφορείς που σας πηγαίνουν από το ένα σημείο του επιπέδου στο άλλο.

Διαβάστε επίσης:  Skaramazuzu: Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το ελληνικό παιχνίδι

Οι μηχανισμοί είναι, χωρίς αμφιβολία, αρκετοί, αλλά κάποιοι είναι πιο ενδιαφέροντες από άλλους, όσον αφορά στη βασική τους ιδέα αλλά και στο πώς λειτουργούν στο πλαίσιο του gameplay. Για παράδειγμα, οι τηλεμεταφορείς είναι διασκεδαστικοί και ανανεώνουν κατάλληλα την εμπειρία όταν εμφανίζονται, αλλά η εισαγωγή ενός μηχανισμού που μας βάζει να εκτοξευόμαστε με δύναμη και να περνάμε από συγκεκριμένα σημεία δεν ικανοποιεί εξίσου, καθώς η εκτόξευση δεν είναι όσο ακριβής θα θέλαμε (δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πού θα καταλήξουμε και το μαθαίνουμε εμπειρικά με trial and error).

Ο χειρισμός είναι εξαιρετικός, ευτυχώς, και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ελιγμούς με άνεση, να φτάνουμε πολύ κοντά σε παγίδες και να μετακινούμε την μπάλα όσο θέλουμε -ειδικά με χειριστήριο, η κίνηση του μοχλού μεταφράζεται σε κίνηση της μπάλας με ιδανικό τρόπο. Βρίσκω κάποια hitboxes υπερβολικά εχθρικά, πάντως: υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να μπεις ανάμεσα σε δύο αγκάθια και, επειδή σχηματίζουν «V», είναι δύσκολο να βρούμε το σωστό σημείο ώστε να σταθούμε με ασφάλεια ανάμεσά τους και δεν είναι πάντα προφανές το πού ακριβώς πρέπει να πέσουμε.

PhtonVERSE: Μεγάλη διάρκεια, πιο μεγάλη δυσκολία

Το trial and error γίνεται κάπως κουραστικό στην πορεία, αλλά όχι αρκετά ώστε να σταματήσουν οι πίστες να είναι διασκεδαστικές. Καταλαβαίνετε ότι, σε κάποιες πίστες, όταν ο σχεδιασμός των επιπέδων γίνεται περίπλοκος και αξιοποιούνται πολλοί μηχανισμοί ταυτόχρονα, θα θέλετε να πετάξετε το χειριστήριο από το παράθυρο από τα νεύρα σας… αλλά αυτή είναι η μαγεία: αυξημένη δυσκολία, χωρίς αδικίες και τυχαίους «θανάτους».

photonverse gameplay

photo: Imperial Dynamics

Σε κάθε περίπτωση, για να περάσετε όλες τις πίστες θα χρειαστείτε πολλές ώρες. Ανάλογα με την εμπειρία σας σε τέτοιου τύπου παιχνίδια, μπορεί να σας πάρει, θα έλεγα, 8-10 ώρες περίπου. Εγώ θα πω ευχαριστώ στην εταιρεία ανάπτυξης που με έβγαλε από τη δύσκολη θέση και μου έδωσε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσω όλες τις πίστες μαζί, από την αρχή. Έπαιξα κανονικά, πέρασα τη μέση του παιχνιδιού και μετά συνέχισα παίζοντας όλες τις πίστες για να δω τι με περιμένει (ολοκληρώνοντας κάποιες από αυτές, όσες βρήκα πιο ενδιαφέρουσες κυρίως στην πορεία).

Διαβάστε επίσης:  Skaramazuzu, ένα πανέμορφο ελληνικό παιχνίδι

Για να περάσω τις μισές πίστες περίπου, χρειάστηκα 4 ώρες. Μετά τον τερματισμό, μπορείτε να παίξετε και σε άλλα modes, ένα που βάζει χρονικό περιορισμό και ένα περιορισμό στον αριθμό των αλμάτων που μπορεί να κάνει η μπάλα σε κάθε πίστα. Με αυτούς τους επιπλέον κανόνες το PhotonVERSE γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο (αν και η αντοχή του είναι πλήρως ικανοποιητική και χωρίς αυτά τα modes, υπάρχει και μια εβδομαδιαία πίστα για να παίζουμε και οι developers βγάζουν συνεχώς νέα patches με διορθώσεις).

Ρετρό στιλ, τα synths στο προσκήνιο

Ικανοποιητική είναι και η οπτικοακουστική παρουσίαση του PhotonVERSE. Εικαστικά, το παιχνίδι θυμίζει παλιότερες εποχές, με έντονα χρώματα, νέον και φουτουριστικά σχήματα. Οι τεχνικές επιδόσεις είναι απροβλημάτιστες, με 60ρι fps που τρέχει «βούτυρο» και άριστη απόκριση στον χειρισμό, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή μας σε απαιτητικές πίστες.

Η μουσική ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο, με μελωδίες τύπου synth-wave που «ντύνουν» κατάλληλα τα επίπεδα. Κάθε ένας από τους δέκα «κόσμους» έχει τη δική του μουσική, αλλά, επειδή οι μελωδίες δεν είναι πολλές και εξαιτίας της μεγάλης δυσκολίας που αυξάνει τον χρόνο παραμονής σε κάθε πίστα, κάποια στιγμή ο ήχος αρχίζει να κουράζει. Μια ακόμα αλλόκοτη επιλογή, που θυμίζει παλιότερες εποχές: κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια πίστα, βλέπουμε μια οθόνη που μας υπενθυμίζει σε ποιον από τους κόσμους βρισκόμαστε (σπηλιές, δάσος, ηφαίστειο κλπ.).

photonverse gameplay

photo: Imperial Dynamics

Τα επίπεδα δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες, αλλά έχουν στηθεί έξυπνα ώστε να αξιοποιούνται όσες πράγματι υπάρχουν και να δίνεται χαρακτήρας στους κόσμους. Γενικά, έχει γίνει καλή δουλειά και η ατμόσφαιρα είναι ακριβώς αυτή που θα θέλαμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Το PhotonVERSE είναι ένα πανδύσκολο παιχνίδι που δεν συγχωρεί λάθη, είναι όμως, επίσης, διασκεδαστικό, καλοσχεδιασμένο και πάντα ευνόητο. Με πλούσιο περιεχόμενο που μπορεί να σας κρατήσει για ώρες, με αρκετούς μηχανισμούς για να διατηρείται το ενδιαφέρον, αλλά και με ικανοποιητική οπτικοακουστική παρουσίαση, θα ευχαριστήσει το κοινό των απαιτητικών platformers.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, αργότερα σε Switch, Xbox, PlayStationphotonverse
Δοκιμάστηκε σε:
PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Imperial Dynamics
Εκδότρια Εταιρεία: Imperial Dynamics
Είδος: Puzzle platformer
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

Θετικά

  • Πλούσιο σε περιεχόμενο, αρκετοί μηχανισμοί gameplay
  • Συναρπαστικό, σκληροπυρηνικό platforming
  • Άμεση απόκριση, κατάλληλο σύστημα χειρισμού
  • Τρέχει απροβλημάτιστα
  • Πετυχημένη οπτικοακουστική παρουσίαση

Αρνητικά

  • Μετά από πολλή ώρα, η μουσική αρχίζει να κουράζει λόγω επανάληψης
  • Κάποια σημεία παραείναι δύσκολα, κυρίως λόγω των hitboxes
  • Δεν είναι όλοι οι μηχανισμοί εξίσου ενδιαφέροντες

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ