Pikmin 4 – Review

Μια δεκαετία μετά, τo Pikmin επιστρέφει πληρέστερο και πιο χαριτωμένο από ποτέ

Λεωνίδας Πάτρας

Το Pikmin 4 αποτελεί μια σταγόνα δροσιάς και χαλάρωσης.

Η σειρά Pikmin είναι μια σειρά παιχνιδιών στρατηγικής που έχει το δικό της κοινό, ενώ λόγω του ιδιαίτερου χαριτωμένου ύφους της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και των πιο casual παικτών. Το χαλαρότερο στιλ σε συνδυασμό με τη γοητεία των μικροσκοπικών Pikmin αποτελεί συνταγή επιτυχίας για τη Nintendo που μας προσφέρει το τέταρτο μέρος της σειράς, το Pikmin 4, στη «δύση» του Nintendo Switch. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Το προηγούμενο Pikmin κυκλοφόρησε μια δεκαετία πριν για το Wii U, ενώ η Deluxe έκδοσή του έφτασε και στο πολύ πιο επιτυχημένο Switch, το 2020. Αυτή η μεγάλη αναμονή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου μέρους ευτυχώς δικαιολογείται, καθώς το Pikmin 4, παρά τα μικρά «ατοπήματά» του είναι το καλύτερο και πληρέστερο παιχνίδι της σειράς. Το Pikmin 4 είναι ένας τίτλος που πρέπει οι κάτοχοι του Nintendo Switch να δοκιμάσουν, καθώς είναι και το πιο προσιτό.

Pikmin 4

Photo: Nintendo – VG24.gr

Αποστολή: Διάσωση του Captain Olimar

Στην εισαγωγική αποστολή του παιχνιδιού αναλαμβάνουμε τον ρόλο του πιο διάσημου χαρακτήρα της σειράς, του Captain Olimar. Ο Olimar προσγειώνεται επεισοδιακά σε έναν γήινο πλανήτη και καλεί SOS στους υπολοίπους ταξιδευτές, ώστε να τον διασώσουν. Αμέσως μετά τη μικρή αυτή εισαγωγή, δημιουργούμε τον χαρακτήρα μας από έναν απλό character creator, ο οποίος εισάγεται για πρώτη φορά στη σειρά. Με τον χαρακτήρα μας σταδιακά φτιάχνουμε τη βάση στον συγκεκριμένο πλανήτη, βρίσκοντας και διασώζοντας πολλούς άλλους ταξιδευτές. Από αυτούς οι περισσότεροι μάς βοηθούν σε βασικές αναβαθμίσεις, ενώ προσφέρουν και side missions (στην ουσία challenges) που μπορούμε προαιρετικά να ολοκληρώσουμε.

Τα Pikmin games, παρά το ιδιαίτερο εικαστικό τους και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, των εχθρών και των ίδιων των Pikmin, ποτέ δεν διακρίθηκαν για την ιστορία τους και το Pikmin 4 δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού σκοπός μας είναι να βρούμε τον Olimar και παρόλο που μπορεί αυτό να μας πάρει από 15 έως 30 ώρες, τίποτα σοβαρό από πλευράς ιστορίας δεν λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλο post-game περιεχόμενο με νέους χάρτες προς εξερεύνηση. Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να προσφέρει μέχρι και 15 επιπλέον ώρες στις παραπάνω που ήδη αναφέραμε. Είναι κρίμα πάντως που τόσο από άποψης χαρακτήρων, αλλά κυρίως από πλευράς story, ο τίτλος είναι πλήρως αδιάφορος.

Pikmin 4

Photo: Nintendo – VG24.gr

Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε…. Pikmin

Όσοι γνωρίζουν τη σειρά όμως ξέρουν ότι πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα Pikmin: στρατιωτάκια διαφόρων χρωμάτων και ικανοτήτων που χειριζόμαστε μέσω του κεντρικού χαρακτήρα μας. Τα Pikmin τα διατάζουμε ώστε να κάνουν διάφορες εργασίες, όπως να μαζεύουν θησαυρούς, υλικά για αναβαθμίσεις της βάσης και να χτίζουν γέφυρες και άλλα κτίσματα που μας βοηθούν στην περιήγηση μας στον χάρτη. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα φυσικά μπορούν να επιτεθούν στα δεκάδες διαφορετικά τέρατα που βρίσκονται στους όμορφα σχεδιασμένους χάρτες του παιχνιδιού, οι οποίοι θυμίζουν τοποθεσίες από τα Toy Story.

Ο αριθμός των Pikmin που μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα στον χάρτη αναβαθμίζεται σταδιακά, ενώ ο παίκτης πρέπει να επιλέξει ποια είναι τα κατάλληλα Pikmin για κάθε περίσταση. Τα κόκκινα Pikmin, για παράδειγμα, είναι δυνατά στο να επιτίθενται σε εχθρούς, τα γαλάζια Ice Pikmin μπορούν να παγώσουν τους εχθρούς ή να παγώσουν περιοχές με νερό, επιτρέποντας τη διέλευση μας πάνω σε αυτές. Τα κίτρινα Pikmin παράγουν ηλεκτρισμό, ενώ υπάρχουν τα rock Pikmin που μπορούν να σπάσουν αντικείμενα και φράχτες, τα ιπτάμενα μοβ Pikmin και άλλα, ενώ συνολικά δύο νέα είδη εισάγονται στο Pikmin 4. Ο χειρισμός τους είναι αρκετά απλός, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το είδος των Pikmin και με το πάτημα ενός πλήκτρου να τα στείλετε σε στόχους όπως αυτούς που αναφέραμε πιο πάνω.

Pikmin 4

Photo: Nintendo – VG24.gr

Ο σκύλος Oatchi αποτελεί βασική προσθήκη στο gameplay

Η πιο τρανταχτή προσθήκη στο Pikmin 4 όμως είναι ένας συνοδός με τη μορφή σκύλου, που τον έχουμε μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και στην ουσία αποτελεί ένα ισχυρότερο Pikmin με δυνατότητες αναβάθμισης. Παρόλο που ο Oatchi, όπως ονομάζεται, μπορεί να αναβαθμιστεί σχεδόν σε βαθμό που να χαρακτηριστεί overpowered, ποτέ δεν νιώσαμε ότι όντως είναι τόσο δυνατός, καθώς τα Pikmin και πάλι αποτελούν την κύρια πηγή των λύσεων στους γρίφους και στα εμπόδια του παιχνιδιού, λόγω του αριθμού τους και των διαφορετικών δυνατοτήτων τους. Ο Oatchi πάντως μπορεί να μετακινήσει μεγάλου μεγέθους αντικείμενα, να επιτεθεί σε εχθρούς, και να σπάσει πράγματα, ενώ μπορεί να κουβαλά στο τρίχωμά του μεγάλο αριθμό Pikmin, περνώντας τα από δύσκολες περιοχές, όπως για παράδειγμα μέσα από νερό.

Διαβάστε επίσης:  Καθυστερεί η ταινία Super Mario Bros.

Το multitasking που υπήρχε στο προηγούμενο παιχνίδι (χειριζόμασταν αρκετούς χαρακτήρες ταυτόχρονα στον ίδιο χάρτη) δεν υπάρχει εδώ και αντικαθίσταται με τον Oatchi, ο οποίος μπορεί να αποκοπεί από την ομάδα και να πάρει μαζί του έναν αριθμό Pikmin. Έτσι, στην ουσία μπορούμε αν θέλουμε να χειριζόμαστε δύο ξεχωριστούς χαρακτήρες. Προσωπικά, βρήκα αυτήν την επιλογή πολύ καλύτερη από το να έχω τρεις χαρακτήρες ταυτόχρονα στον χάρτη, όπως στο Pikmin 3, και να πρέπει να έχω το νου μου σε πολύ περισσότερα πράγματα. Η βελτίωση του multitasking αποτελεί θετικό στοιχείο για τη σειρά και θα είναι ένας λόγος ακόμη για να δοκιμάσουν το παιχνίδι πιο casual παίκτες.

Pikmin 4

Photo: Nintendo – VG24.gr

Η συνταγή δεν αλλάζει, αλλά είναι πιο ώριμη και ολοκληρωμένη

Όπως και να έχει, στα επίπεδα υπάρχουν πράγματα να κάνετε, ώστε να τα ολοκληρώσετε στο 100% ή να προχωρήσετε απλά το story. Κύριοι στόχοι είναι η συλλογή θησαυρών και η διάσωση NPCs που αποστέλλονται στη βάση. Έχετε περιορισμένο χρόνο για κάθε run στον χάρτη, καθώς στην ουσία πρέπει να μαζέψετε όλα τα Pikmin πριν νυχτώσει. Βέβαια, υπάρχουν και night missions, τα οποία δυστυχώς είναι μονότονα και έχουν μόνο ένα objective: να προστατέψετε κάποιες βάσεις από κύματα εχθρών. Κρίμα που δεν αναπτύχθηκε περισσότερο η συγκεκριμένη ιδέα.

Αντιθέτως, στον κάθε χάρτη υπάρχουν και caves, τα οποία αποτελούν ξεχωριστά μικρά dungeons με γρίφους, bosses και διαφορετικά εμπόδια. Τα caves, παρόλο που οπτικά δεν εντυπωσιάζουν, είναι μια ωραία εναλλαγή από την εξερεύνηση στον εξωτερικό χώρο του κάθε χάρτη. Σε κάποια caves καλείστε να μαζέψετε θησαυρούς σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ σε κάποια άλλα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε έναν αντίπαλο (ΑΙ), που μαζεύει ταυτόχρονα μαζί σας.

Μιλώντας για τους χάρτες, παρόλο που είναι λίγοι στον αριθμό τους, αλλάζουν οπτικά, από την αυλή ενός σπιτιού με όλα τα εργαλεία και διάφορα αντικείμενα, την αμμώδη παραλία μέχρι και το εσωτερικό ενός σπιτιού. Οι developers έχουν αποδώσει πολύ όμορφα και με λεπτομέρεια αυτά τα περιβάλλοντα και την κλίμακα.

Pikmin 4

Photo: Nintendo – VG24.gr

Η σύγκριση με παλαιότερα Pikmin

Το Pikmin 4 δεν περιέχει extra modes με challenges, καθώς όλα είναι ενσωματωμένα ιδανικά στο main campaign που είναι το μεγαλύτερο με διαφορά από όλα τα προηγούμενα παιχνίδια. Η πρόοδος που κάνετε στο παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστη, όπως και το ίδιο το gameplay, με ποικιλία σε γρίφους, τοποθεσίες και εχθρούς. Αν έχουμε ένα παράπονο, αυτό είναι πως τα boss battles είναι αρκετά πιο απλοποιημένα από τα εκπληκτικά bosses του Pikmin 3.

Διαβάστε επίσης:  The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - Μάθαμε πότε καταφθάνει το τελικό trailer

Προσωπικά βρήκα τη δυσκολία του Pikmin πολύ καλή γι’ αυτό που περίμενα και αυτό που είχα συνηθίσει από τη σειρά: βατή σε επίπεδα χαλάρωσης, χωρίς να προκαλεί μεγάλη πίεση, αλλά να προτρέπει σε σκέψη. Οι πιο hardcore fans του είδους σίγουρα θα βρουν αρκετά εύκολο το παιχνίδι, αν και υπάρχουν challenges με μετάλλια που θα δοκιμάσουν και τους πιο δυνατούς. Γενικά όμως, είναι μια χαλαρή εμπειρία και γι’ αυτό το Pikmin είναι ένας τίτλος ιδανικός όταν γυρνάτε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία online λειτουργία, είτε για co-op είτε για PvP (κακώς) υπάρχει ένα (ας πούμε) co-op, με τον δεύτερο παίκτη να πετά στην ουσία πέτρες στους εχθρούς. Αποτελεί μια κακή εμπειρία που θυμίζει το co-op του Super Mario Odyssey. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα για local και split-screen PvP, αρκεί να βρείτε άτομο να ενδιαφέρετε για κάτι τέτοιο…

Το Pikmin 4 οπτικά είναι σίγουρα ένα πανέμορφο παιχνίδι που κερδίζει με το ανάλαφρο, ήρεμο, εικαστικό του, την τρομερή λεπτομέρεια και την αίσθηση της κλίμακας στα επίπεδά του. Το παιχνίδι τρέχει σε σταθερά 30 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ είναι πολύ θετικό πως είναι εξίσου όμορφο και σε φορητή μορφή, σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους τίτλους του Switch που ρίχνουν αρκετά την ανάλυση σε handheld mode. Όσον αφορά το soundtrack, δεν ξεχώρισαν κάποια συγκεκριμένα κομμάτια και όσα διακρίθηκαν ήταν διασκευές από παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Πάντως, όπως μας συνηθίζει η Nintendo, το Pikmin είναι ένα παιχνίδι με μηδενικά voice overs και πολλούς (σε σημεία ενοχλητικούς) text διαλόγους.

Αν είστε fan της σειράς ή ζητάτε ένα πιο ανάλαφρο παιχνίδι στρατηγικής, τότε το Pikmin 4 είναι μια “αγορά με κλειστά μάτια” για εσάς. Αν πάλι είστε απλά κάτοχος Nintendo Switch, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Pikmin 4 είναι ένα από τα δυνατότερα αποκλειστικά παιχνίδια της κονσόλας. Με το Pikmin 4 η σειρά ωριμάζει περισσότερο με πολλές βελτιώσεις τύπου quality of life, πιο προσιτό gameplay και πανέμορφα γραφικά. Παρά το γεγονός πως δεν αλλάζει ιδιαίτερα τη συνταγή, το παιχνίδι σάς προτρέπει να ασχοληθείτε μαζί του, μέχρι να συλλέξετε και τον τελευταίο θησαυρό στους υπέροχους χάρτες του.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: Nintendo  Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Nintendo EPD
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Real-time strategy
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 21 Ιουλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

 • Το πληρέστερο και ποιοτικότερο παιχνίδι της σειράς
 • Εύκολος χειρισμός και ευχάριστο gameplay με ποικιλία
 • Ο Oatchi και τα νέα είδη Pikmin
 • Ο σχεδιασμός των επιπέδων και των Caves
 • Η αίσθηση της εξερεύνησης και της ολοκλήρωσης
 • Ο οπτικός τομέας, τόσο σε docked, όσο και σε handheld mode

Αρνητικά

 • Υποβαθμισμένα bosses σε σχέση με το Pikmin 3
 • Σχεδόν ανύπαρκτο story, αδιάφοροι χαρακτήρες
 • Πολλοί text διάλογοι
 • Αστεία προσπάθεια για co-op και απουσία online modes
 • Μέτριο soundtrack

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ