Planet of Lana – Review

Το Planet of Lana, ένα παιχνίδι που κέρδισε τις εντυπώσεις με την ομορφιά του από την πρώτη εμφάνισή του, προσφέρει μια κλασικού τύπου εμπειρία, με γρίφους και ελαφρύ stealth.

Μια ματιά αρκεί για να μας πείσει να παίξουμε, καθώς το Planet of Lana είναι πανέμορφο. Η εικόνα του είναι το πρώτο στοιχείο που τραβά την προσοχή και, ευτυχώς, τη διατηρεί ως το τέλος, που έρχεται σε 5 περίπου ώρες.

Στο παιχνίδι αυτό, χειριζόμαστε τη Lana και, αφού εμφανίζονται αλλόκοτα εξωγήινα μηχανήματα στο χωριό μας και απαγάγουν ένα άτομο, ξεκινάμε ένα ταξίδι, μια αποστολή διάσωσης.

Planet of Lana: Ένα πανέμορφο παιχνίδι, σαν πίνακας ζωγραφικής

Ο πλανήτης στον οποίο βρισκόμαστε είναι πανέμορφος, γεμάτος με δέντρα, ρυάκια, με βουνά και, γενικά, με έντονη την παρουσία της φύσης. Το Planet of Lana καταφέρνει να στήσει το setting του ιδανικά, με σχέδια που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από πίνακα ζωγραφικής και με πολύ πειστικούς ήχους.

planet of lana gameplay, standing on a rock, clouds and a spaceship on the background

photo: Thunderful Publishing

Κάθε σημείο του πλανήτη έχει σχεδιαστεί ώστε να θέλουμε να κάτσουμε για να απολαύσουμε τη θέα, ενώ ακούμε ήχους από φύλλα δέντρων, τον άνεμο στα βράχια, το νερό κάτω από τον γαλανό ουρανό. Πετυχημένη είναι και η παρουσία της φωνής της πρωταγωνίστριας, που αγκομαχά αγχωμένη όταν βρίσκεται σε κίνδυνο και ψιθυρίζει τις διαταγές που δίνουμε στο companion μας όταν υπάρχουν κοντά εχθροί.

Οπτικοακουστικά, πρόκειται για ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, το οποίο συνοδεύεται, επίσης, από πολύ ταιριαστές μουσικές μελωδίες, χαλαρές συνήθως, με νότες πιάνου στο προσκήνιο.

Οι φιγούρες των ανθρώπων και των άλλων πλασμάτων που συναντάμε είναι καλοσχεδιασμένες και κινούνται με επαρκές animation, αν και ο σχεδιασμός είναι πολύ απλός, με λίγες λεπτομέρειες. Η προσέγγιση αυτή δεν ενοχλεί και τα μοντέλα των χαρακτήρων ταιριάζουν στο ύφος του παιχνιδιού, όμως δεν δημιουργούνται αξιομνημόνευτοι πρωταγωνιστές με αυτόν τον τρόπο, δεν ξεχωρίζει κάποια φιγούρα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πολύ καλοδουλεμένο αποτέλεσμα, πλήρως ικανοποιητικό και σταθερά πανέμορφο, σε διάφορα είδη τοποθεσιών (έρημος, δάση, σπηλιές και άλλα, πιο αλλόκοτα μέρη).

planet of lana gameplay, mechanical ships in the desert

photo: Thunderful Publishing

Το gameplay βασίζεται στην επίλυση γρίφων

Μάλιστα, οι δημιουργοί γνωρίζουν ότι η ομορφιά του κόσμου είναι από τα δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού τους και, έτσι, τη βάζουν πάντα σε πρώτο πλάνο. Υπάρχουν σημεία στα οποία το gameplay παραμερίζεται και απλώς προχωράμε (πάντα δεξιά-αριστερά, σε δύο διαστάσεις), χωρίς να ασχολούμαστε με κάτι εκτός από την απόλαυση ενός τοπίου. Επίσης, υπάρχουν στιγμές στις οποίες μπαίνει η μουσική σε πρώτο πλάνο, πολύ ευχάριστες και ατμοσφαιρικές.

Διαβάστε επίσης:  Road 96 - Review

Ευτυχώς, όμως, το Planet of Lana έχει και πιο παραδοσιακές δραστηριότητες στο gameplay του, με τους γρίφους στον πυρήνα της εμπειρίας.

planet of lana gameplay, a big creature with many eyes

photo: Thunderful Publishing

Στην εισαγωγή και λίγο αργότερα, ας πούμε κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας, το gameplay είναι πολύ αργό και, σε γενικές γραμμές, αδιάφορο. Ο σχεδιασμός των γρίφων χαρακτηρίζεται από ένα συνηθισμένο πρόβλημα, αυτό της «αγγαρείας». Και εξηγώ: βλέπουμε μπροστά μας τα εργαλεία με τα οποία θα πρέπει να λύσουμε έναν γρίφο, η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, καταλαβαίνουμε αμέσως τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και, στη συνέχεια, απλώς πρέπει να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο, να σπρώξουμε κουτιά και να πατήσουμε διακόπτες.

Όσο προχωράμε, τα παζλ βελτιώνονται, ειδικά αφού εμφανίζεται ο σύντροφός μας στο ταξίδι, ένα μικρό πλάσμα που μας ακολουθεί και το οποίο μπορούμε να βάζουμε να κάνει διάφορες κινήσεις για να μας βοηθά (κόβει σχοινιά για να σκαρφαλώνουμε, κάθεται σε διακόπτες για να ανοίξει μια δίοδος).

Ο χειρισμός για να κάνουμε όλα αυτά είναι απλός και εύχρηστος, χωρίς σημαντικά προβλήματα. Τέλος πάντων, σιγά-σιγά το Planet of Lana αναπτύσσει περισσότερο τους μηχανισμούς του και μας προσφέρει μερικούς διασκεδαστικούς γρίφους, χωρίς να γίνεται ποτέ πολύ δύσκολο.

Επίσης, υπάρχει απλού τύπου stealth, όταν κρυβόμαστε σε χόρτα και κάτω από πέτρες για να αποφύγουμε τη γραμμή όρασης κάποιων ρομπότ. Πάλι, και σε αυτό το κομμάτι, οι πρώτες ώρες είναι εντελώς αδιάφορες, σιγά-σιγά, όμως, προκύπτουν ικανοποιητικά τμήματα -και, πάλι, ποτέ δεν γίνεται πολύ δύσκολο, ούτε στο stealth.

Planet of Lana: Συνηθισμένη προσέγγιση, ικανοποιητικοί μηχανισμοί, αξιόλογο σενάριο

Το Planet of Lana ακολουθεί πολύ πιστά την πεπατημένη του είδους του και δίνει, ενίοτε, την εντύπωση ότι το έχουμε ξαναπαίξει. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες εικόνες σε προχωρημένο σημείο της πλοκής, το σενάριο είναι επαρκές για να κρατήσει το ενδιαφέρον (δεν υπάρχει διάλογος, όχι σε πραγματική γλώσσα, έστω) και η σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ του ατόμου που παίζει και των χαρακτήρων (της πρωταγωνίστριας και του μικρού πλάσματος που τη συντροφεύει) είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένη.

Διαβάστε επίσης:  Terra Nil: Ακόμα ένα εξαιρετικό παιχνίδι στον κατάλογο του Netflix

Επίσης, υπάρχουν και κάποια τμήματα του gameplay που επιχειρούν να σπάσουν τη ρουτίνα των γρίφων, με σκηνικά κυνηγητού και με Quick Time Events, μεταξύ άλλων. Με αυτές τις προσθήκες επιτυγχάνεται ο σκοπός των developers και το gameplay έχει κάποια ποικιλία ώστε να μην γίνεται κουραστικό ή βαρετό.

planet of lana gameplay, a girl watching airships fly

photo: Thunderful Publishing

Δεν θα δείτε πολλούς μηχανισμούς, αλλά οι υπάρχοντες αξιοποιούνται σωστά και αναπτύσσονται σταδιακά, με μερικά πετυχημένα σημεία μετά το πρώτο μισό της εμπειρίας. Για παράδειγμα, σε μια σπηλιά θα χρησιμοποιείτε το πλασματάκι για να φωτίζετε τον χώρο, αλλού θα πρέπει να βρίσκετε τρόπο να το περάσετε από το νερό, ενώ θα έχετε και τη δυνατότητα να ελέγξετε άλλα πλάσματα, σε στιλ Abe.

Τελικά, το Planet of Lana είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα σας προσφέρει ένα ευχάριστο απόγευμα, αν σας αρέσει το είδος αυτό. Δεν καινοτομεί, σε μερικά σημεία αργεί να πάρει μπρος, αλλά έχει αρκετά καλά στοιχεία για να κερδίζει τις εντυπώσεις. Οπτικοακουστικά είναι πανέμορφο, έχει ικανοποιητικό σενάριο και αρκετούς μηχανισμούς ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον. Αν σας αρέσουν παιχνίδια αυτού του στιλ, το Planet of Lana είναι μια καλή πρόταση.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, Xbox One,  Xbox Series X|SPlanet of Lana key art
Δοκιμάστηκε σε:
PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Wishfully
Εκδότρια Εταιρεία: Thunderful Publishing
Είδος: Puzzle adventure
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Μαΐου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Υπέροχο οπτικοακουστικά
  • Ικανοποιητικό σενάριο
  • Διασκεδαστικοί μηχανισμοί

Αρνητικά

  • Αργεί να βρει τα πατήματά του, αδιάφορο gameplay στην αρχή
  • Πολύ συνηθισμένη προσέγγιση

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ