PlayStation Portal – Review

Παύλος Κρούστης

Το PlayStation Portal είναι ένα premium περιφερειακό του PS5, το οποίο για μια μερίδα χρηστών αποτελεί απαραίτητη αγορά.

Μεγάλη ήταν η αναμονή για μια νέα φορητή κονσόλα από τη Sony, ενώ φήμες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου εδώ και πολύ καιρό για ένα «project Q», το οποίο τελικά ήταν το PlayStation Portal. Από την εποχή του PlayStation Vita, οι χρήστες της εταιρείας δεν είχαν άλλη ευκαιρία για gaming «εν κινήσει». Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο χώρος της τεχνολογίας άλλαξε. Το streaming μπήκε στις ζωές μας και το remote play, η λειτουργία απομακρυσμένου παιχνιδιού δηλαδή, κατά την οποία ο χρήστης έχει ανοιχτή την κονσόλα του σε ένα δωμάτιο και μπορεί να παίξει σε μια διαφορετική οθόνη σε άλλο μέρος του σπιτιού του, πλέον γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Από την άλλη, η τεράστια επιτυχία του Switch, του Steam Deck και όλων των άλλων φορητών συσκευών για gaming δηλώνει μια τάση, η οποία κάπως έπρεπε να καλυφθεί και από τη Sony. Η μία επιλογή θα ήταν ένας διάδοχος στο PS Vita, μια νέα κονσόλα δηλαδή, με σαφώς υποδεέστερη δύναμη σε σχέση με τις αντίστοιχες οικιακές της εταιρείας, στην οποία θα μπορούσε κάποιος να παίξει αποκλειστικούς τίτλους. Εκεί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, ενώ μια τέτοια κίνηση δεν θα έβγαζε ιδιαίτερο νόημα για τη Sony, δεδομένης της εξέλιξης του cloud gaming και των περιορισμών της επεξεργαστικής δύναμης των φορητών κονσολών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω λόγων «γέννησε» το PlayStation Portal, ένα remote player για το PS5, που φέρνει τη δύναμη και τα παιχνίδια του PS5 (και του PS4) στο χέρι σας. Με απλά λόγια, το Portal απαιτεί να υπάρχει και PlayStation 5 (ιδανικά, στον ίδιο χώρο) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν λειτουργεί προς το παρόν ανεξάρτητα. Αυτό που κάνει είναι να δίνει στον χρήστη ένα DualSense και μια οθόνη για να μπορεί να παίξει οπουδήποτε αλλού θέλει. Κρατήστε μια σημείωση για το «προς το παρόν», γιατί το PS Portal έχει όλα τα εφόδια για να χρησιμοποιηθεί και ανεξάρτητα για cloud streaming, όμως κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται αυτήν τη στιγμή, ούτε έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία.

God of War

Photo: VG24.gr

Ξεπακετάρισμα / Σχεδιασμός

Το κουτί του PS Portal είναι μικρό και λιτό. Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία περιλαμβάνει ένα χάρτινο σκληρό κουτί εντός, το οποίο εσωκλείει τη συσκευή, το manual και ένα καλώδιο USB-C σε USB-C. Το Portal είναι αρκετά μακρόστενο, με διαστάσεις 35,6 x 9,9 x 15,24 εκ. Έχει βάρος 529 γρ. και ζυγίζει περίπου όσο ένα σύγχρονο smartphone, μαζί με κάποιο χειριστήριο, που μπορεί να κουμπώσει επάνω στο κινητό σας. Για παράδειγμα, το κινητό μου ζυγίζει 214 γρ. και το Backbone One for Android είναι στα 298 γρ. Μαζί αυτά τα δύο φτάνουν τα 512 γρ., μόλις 17 γρ. λιγότερα από το Portal. Κι όμως το Portal μοιάζει πολύ ελαφρύτερο κυρίως χάρη στη διαφορετική κατανομή βάρους. Είναι πιο βαρύ στις άκρες, που είναι τα χειριστήρια και πιο ελαφρύ στη μέση, ενώ είναι και πολύ λεπτή η οθόνη. Ακόμη και μετά από μπόλικες ώρες χρήσης δεν με κούρασε να το κρατάω ούτε στο ελάχιστο.

Το PlayStation Portal, όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες είναι σαν να έκοψε κάποιος ένα DualSense στη μέση και να κόλλησε μια οθόνη ανάμεσα στα δύο κομμάτια. Και είναι ακριβώς αυτό. Διαθέτει εξαιρετικά οικείο σχεδιασμό. Τα χειριστήρια έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το DualSense, που γνωρίζουμε, με τη μοναδική διαφορά να είναι οι λίγο μικρότεροι μοχλοί. Η διαφορά σε αυτό είναι αισθητή, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου, ούτε αφήνει την αίσθηση ότι έχουμε μοχλούς χαμηλότερης ποιότητας ή κάτι τέτοιο. Κατά τ’ άλλα, σε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συσκευής, έχουμε όλες τις λειτουργίες του DualSense διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλών δυναμικής απόκρισης, αλλά και της απτικής ανάδρασης. Αυτά λειτουργούν ακριβώς όπως και στο DualSense, ενώ υπάρχει επιλογή στις ρυθμίσεις να χαμηλώσει σε ένταση η απτική ανάδραση ή η πίεση στις σκανδάλες.

PlayStation Portal

Photo: VG24.gr

Στις ρυθμίσεις μπορεί να βρει κάποιος επίσης επιλογές για την απενεργοποίηση των λυχνιών που βρίσκονται επάνω στη συσκευή, οι οποίες είναι δύο: αυτή του mute button, που κιτρινίζει, και δύο μπλε λυχνίες που βρίσκονται στα σημεία που ενώνεται το χειριστήριο με την οθόνη. Θεωρητικά αν τις απενεργοποιήσουμε, βελτιώνουμε την αυτονομία, όμως η συσκευή είναι ακόμη πιο όμορφη με ενεργό αυτό το φως.

Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκουμε τη θύρα USB-C, η οποία «κοιτάζει» προς τα κάτω και ακριβώς δίπλα της βρίσκεται μια θύρα audio 3.5mm jack για ενσύρματα ακουστικά. Στο επάνω πίσω μέρος βρίσκονται το volume rocker (στα δεξιά) και το power button, μαζί με το κουμπί για τη σύνδεση με τις συσκευές ήχου PlayStation Link (περισσότερα για αυτό αργότερα). Μέσω του power button, μπορείτε να θέσετε τη συσκευή σε αναστολή, ή να το κρατήσετε πατημένο για να αναδυθούν οι επιλογές για επανεκκίνηση ή απενεργοποίηση.

PlayStation Portal

Photo: VG24.gr

Οθόνη και αυτονομία

Βασικό κομμάτι του PlayStation Portal είναι η οθόνη του. Πρόκειται για μια LCD 8 ιντσών, ικανή να αναπαράγει περιεχόμενο σε ανάλυση 1080p με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Δεδομένου του γεγονότος ότι το Portal έχει να ανταγωνιστεί θεωρητικά το κινητό ή το tablet που έχετε διαθέσιμο στο σπίτι σας για remote play, η οθόνη τα πάει αρκετά καλά. Δεν είναι OLED, κάτι που θα ανέβαζε πιθανώς το κόστος, όμως για LCD τα πάει υπέροχα. Είναι εξαιρετικά φωτεινή και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμη και υπό το άμεσο ηλιακό φως. Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές και τα χρώματα είναι φανταστικά ρυθμισμένα, αν και δεν υπάρχει τρόπος να τα ρυθμίσουμε χειροκίνητα.

Οι πιθανότητες είναι να είναι καλύτερη η οθόνη από οποιαδήποτε άλλη φορητή οθόνη έχετε στη διάθεσή σας, αν όχι λόγω των χρωμάτων και της μέγιστης φωτεινότητας, τότε λόγω του μεγέθους της. Τα περισσότερα κινητά είναι στις 6,2 – 6,8 ίντσες, συνεπώς η οθόνη του Portal έρχεται πιο κοντά στα tablets. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τη χρήση ενός tablet για remote play είναι ότι το tablet θέλει ξεχωριστή βάση για στήριξη και πιθανώς κάποια επίπεδη επιφάνεια. Εδώ το Portal υπερτερεί, καθώς μπορείς να το κρατάς στα χέρια σου και να μην ανησυχείς για τη γωνία θέασης ή κάτι τέτοιο, αν και θα ήθελα να υπάρχει τρόπος να στρίψω κάπως την οθόνη στον οριζόντιο άξονα. Αντίστοιχα, το πλεονέκτημα σε σχέση με τη χρήση remote play σε smartphone, πέρα από το μέγεθος της οθόνης, είναι ότι αποτελεί μια εύκολη λύση «πιάνω και παίζω», χωρίς να χρειάζεται να συναρμολογήσει κάποιος τη βάση ή να συνδέσει το χειριστήριο, κλπ.

Η χρηστικότητα έρχεται να συνδυαστεί και με την αρκετά καλή αυτονομία, που φτάνει περίπου τις 5 ώρες. Με φωτισμό στο 100% και χρήση haptic κλπ., βγάζει περίπου 4,5 ώρες, ενώ αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή τη νύχτα, ο φωτισμός είναι αρκετός ακόμη και στο 10-20%, εξοικονομώντας σαφώς πολύ περισσότερη ενέργεια. Προσωπικά, υπό τέτοιες συνθήκες, έφτασα ακόμη και τις 7 ώρες χρήσης, προτού χρειαστεί να φορτίσω τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης:  PS Plus Essential: Ανακοινώθηκε το line-up του Απριλίου

Η φόρτιση μπορεί να γίνει με power delivery φορτιστή ή ακόμα και μέσω της USB-C θύρας του PS5. Μέσω αυτής βέβαια η μπαταρία των 4,370mAh χρειάζεται 2,5 ώρες για την πλήρη φόρτιση.

Συνδεσιμότητα και χρήση

Το PlayStation Portal απαιτεί Wi-Fi για τη χρήση του. Για τις ιδανικές συνθήκες, απαιτεί να είναι στο ίδιο δίκτυο με το PS5 σας. Στα καλά νέα, αυτό ευτυχώς δεν είναι προαπαιτούμενο. Δοκίμασα τη συσκευή σε σπίτι φίλου, στο δικό του οικιακό δίκτυο (100 Mbps) με το PS5 μου να παραμένει στο δικό μου σπίτι (επίσης σύνδεση 100 Mbps και με χρήση των router των παρόχων). Κατάφερα και συνδέθηκα απροβλημάτιστα και έπαιξα απομακρυσμένα τα παιχνίδια μου σε διαφορετικό δίκτυο, καθώς απείχα μερικά χιλιόμετρα από την κονσόλα στην οποία «έτρεχαν» τα παιχνίδια.

PlayStation Portal

Photo: VG24.gr

Θεωρητικά, το Portal μπορεί να παίξει και μέσω 4G/5G, αφού μπορείτε να το συνδέσετε μέσω tethering στο κινητό σας. Δυστυχώς, οι συνθήκες και το σήμα στο μέρος που το δοκίμασα δεν μου επέτρεψαν να συνδεθώ κι έτσι δεν έχω εμπειρία από αυτό.

Αυτό είναι όμως και το όλο νόημα. Το PlayStation Portal εξαρτάται ολοκληρωτικά από το Wi-Fi και τις συνθήκες του δικτύου σας, είτε αυτό είναι το οικιακό σας, είτε είστε σε ένα άλλο σπίτι, είτε έξω στον δρόμο. Η ιδανικότερη περίπτωση είναι να είστε ακριβώς δίπλα στο router με το Portal και το PS5 να είναι συνδεδεμένο με ethernet στο ίδιο router. Έτσι αποφεύγεται έστω οποιαδήποτε έξτρα καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει από το δίκτυο, εάν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το PS5 με Wi-Fi ή έχετε παρεμβολές στον χώρο σας.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η ελάχιστη απαιτούμενη σύνδεση είναι στα 5 Mbps, ενώ ιδανικά χρειάζεται 15 Mbps, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι αρκετό για την απόδοση του streaming σε 1080p/60fps.

Για κάποιον λόγο, το Portal είναι συμβατό με Wi-Fi 5 και όχι Wi-Fi 6 ή Wi-Fi 6E, που θα του επέτρεπε να συνδέεται και στα 6GHz. Συνδέεται στα 2.4GHz ή στα 5GHz, αναλόγως του δικτύου σας και της απόστασης από το router.

Η εμπειρία

Είχα χρησιμοποιήσει εκτενώς τη λειτουργία remote play στο σπίτι μου (κυρίως γιατί η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν μόνιμα κατειλημμένη) μέσω του PC και λιγότερο μέσω του κινητού (δεν μου κάνει το μέγεθος της οθόνης). Και στις δύο περιπτώσεις έπαιζα με το DualSense, αφού μπορεί να συνδεθεί με Bluetooth πανεύκολα στο κινητό και μέσω καλωδίου για χρήση με την εφαρμογή στα PC.

Αυτό που έπαιρνα πάντα ήταν μια εμπειρία ικανοποιητική, με αισθητό όμως lag, το οποίο έβλεπα όταν τσέκαρα με την τηλεόραση ανοιχτή. Η απόκριση στις εντολές μου δεν ήταν όσο αστραπιαία θα ήθελα.

Παρότι το PlayStation Portal δεν διαθέτει κάποια ειδική λειτουργία σε επίπεδο software ή hardware, που βελτιώνει αυτήν την απόκριση, φαίνεται τουλάχιστον πως το σύστημα βελτιστοποιημένο τουλάχιστον για αυτήν τη χρήση και, κατά συνέπεια, προσωπικά μου φάνηκε ότι είχα καλύτερη απόκριση απ’ αυτή που είχα συνηθίσει από το PC ή το κινητό μου.

Παρ’ όλα αυτά, όποιος σκοπεύει να αγοράσει το PlayStation Portal και δεν είχε τη δυνατότητα έως τώρα να δοκιμάσει ξανά το remote play, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η «φύση» της συγκεκριμένης λειτουργίας είναι ασταθής και αναλόγως συνδεσιμότητας ενδέχεται να διαφέρει η εμπειρία σας από κάποιου άλλου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος χρήστης μπορεί να έχει 1080/60 σχεδόν “ακατέβατα”, ενώ κάποιος άλλος να παίζει με framedrops.

Όταν χάνεται η ισχύς του σήματος, αυτό που γίνεται στο game streaming είναι να μειώνεται το framerate ή η ανάλυση ή και τα δύο, μέχρι να επανέλθει στη βέλτιστη κατάσταση ή μέχρι να εμφανιστεί σήμα επάνω δεξιά στην οθόνη για τα προβλήματα με το σήμα και την έλλειψη συνδεσιμότητας.

Όλα τα παιχνίδια που δοκίμασα (Alan Wake II, Mortal Kombat 1, The Last of Us Part II, Marvel’s Spider-Man 2, κλπ.) τα είχα σε λειτουργία performance, στα 60fps. Αυτό βγάζει νόημα από την άποψη ότι με το PS Portal δεν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ανάλυση από 1080p, εφόσον δεν μπορεί να τα αποδώσει η συσκευή, οπότε στοχεύουμε στο υψηλότερο framerate και είναι κάτι που προτείνουμε να κάνουν όλοι οι χρήστες. Τα παιχνίδια όμως που δοκίμασα, ήδη είχα δει τη συμπεριφορά τους και, για παράδειγμα, ξέρω πως το MK1 δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από 60fps. Η κατάσταση στο Portal όμως είναι διαφορετική. Όπως σε κάθε εκδοχή του remote play, έτσι κι εδώ έχουμε πτώσεις στο framerate. Τις περισσότερες φορές είναι μόλις για 2-3 δευτερόλεπτα, ενώ ελάχιστες ήταν οι φορές που χάθηκε το σήμα και θόλωσε η οθόνη ή «πάγωσε». Στο Portal είχα τις λιγότερες τέτοιες περιστάσεις σε σχέση με τη χρήση που έκανα σε άλλες συσκευές, όμως είναι σημαντικό να το αναφέρουμε γιατί δεν υπάρχει «ακατέβατο» 60άρι μέσω remote play, όσο ιδανικές και να είναι οι συνθήκες του δικτύου σας.

PlayStation Portal

Photo: VG24.gr

Όσον αφορά στην ποιότητα, το χειρότερο στοιχείο είναι ο «κόκκος» στην οθόνη. Ενώ δεν συμβαίνει συχνά ούτε αυτό, δεν παίρνουμε την εικόνα «κρύσταλλο», που έχουμε συνηθίσει από το «κανονικό», τοπικό παιχνίδι μας και έχουμε τέτοια στοιχεία, που έρχονται αναγκαστικά λόγω του streaming. Οι codecs έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως είναι φύσιν αδύνατο να πάρουμε το ίδιο καθαρή εικόνα με το τοπικό παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης:  Nazralath: The Fallen World I Μια πρώτη ματιά στον σκοτεινό τίτλο τής Euclidean Studios

Στα καλά νέα, το PlayStation Portal είναι πανεύκολο και άμεσο στη χρήση και αυτό είναι το μεγαλύτερό του προτέρημα. Εφόσον έχουν γίνει τα απαραίτητα updates και η πρώτη σύνδεση, παίρνετε τη συσκευή στα χέρια σας, πατάτε το κουμπί ενεργοποίησης και εφόσον είναι ενεργό (ή σε κατάσταση αδράνειας) το PS5 σας, τότε μπορείτε να παίξετε μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αυτή η αμεσότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το remote play. Συγκεκριμένα, στο σπίτι μου, έκανα να συνδεθώ και να μπω στο παιχνίδι 20 δευτερόλεπτα περίπου (πρακτικά, είναι η διάρκεια που χρειάζεται το PS5 να επανέλθει από την κατάσταση αδράνειας), ενώ σε άλλο Wi-Fi, διαφορετικό από το δίκτυο του σπιτιού μου, έκανα να αποκτήσω πρόσβαση περίπου 35-50 δευτερόλεπτα.

Τα άσχημα

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε μερικές πολύ σημαντικές ελλείψεις της συσκευής, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν βγάζουν κανένα νόημα. Πέρα από την έλλειψη συμβατότητας Wi-Fi6/6E, που αναφέραμε, πρέπει να πούμε ότι η συσκευή δεν υποστηρίζει Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι οι μόνες επιλογές για ήχο είναι είτε από τα όχι και τόσο καλά ηχεία της συσκευής (τουλάχιστον είναι stereo), είτε μέσω ενσύρματων ακουστικών, είτε μέσω των επερχόμενων ακουστικών PlayStation Pulse Explore (earbuds) και Pulse Elite (over-ear), τα οποία συνδέονται μέσω του proprietary πρωτόκολλου της εταιρείας, PlayStation Link.

Άλλη σοβαρή έλλειψη είναι το γεγονός ότι το PlayStation Portal υπόκειται ακριβώς στους ίδιους κανόνες για το remote play, όπως και οι άλλες συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε πολυμέσα, δηλαδή YouTube, Netflix, κλπ., αλλά ούτε και να ανοίξετε άλλες εφαρμογές τύπου Apple Music ή Spotify. Δεν επιτρέπεται όταν παίζει remote play στη μέση. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η απλή αλλαγή χρήστη. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε χρήστη, θα πρέπει να κάνετε αποσύνδεση, log in και σύνδεση ξανά από την αρχή κάθε φορά, κάτι που σαφώς δεν βολεύει εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή παραπάνω από ένα άτομα.

Tekken 8

Photo: VG24.gr

Μια άλλη «ιδιοτροπία» της συσκευής είναι η χρήση της οθόνης αφής. Φυσικά, χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές όπως θα περιμένατε, όμως σε πολλές περιπτώσεις που θα χρησιμοποιούσατε το touchpad με ένα άγγιγμα, εδώ θέλει άλλη χρήση. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το touchpad ως κουμπί είναι οκ. Άλλα παιχνίδια που κάνουν χρήση του touchpad στην αριστερή και τη δεξιά μεριά τους, απαιτούν μια ιδιαίτερη τεχνική στο Portal. Για παράδειγμα, στο Alan Wake II, ο μόνος τρόπος για να μπείτε στον χάρτη και τα λοιπά μενού είναι να κρατήσετε το δάκτυλό σας στη μία μεριά της οθόνης και να κάνετε διπλό tap (άγγιγμα) στην άλλη μεριά της οθόνης. Αυτό δεν εξηγείται πουθενά ούτε στις οδηγίες της κονσόλας, ούτε στο παιχνίδι, ούτε στο manual και παράλληλα, μας οδηγεί σε ένα ακόμα «ζήτημα»: το manual είναι ελλιπές και δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες ή κάποιος wizard που θα βοηθούσε στη βέλτιστη χρήση της συσκευής. Κατά συνέπεια, κάποιοι λιγότερο «σχετικοί με το άθλημα» μπορεί να «τα βρουν σκούρα» με τις λειτουργίες και τη συνδεσιμότητα. Από την άλλη βέβαια, το καλό είναι ότι τα μενού είναι πολύ απλά, χωρίς πολλές πρόσθετες επιλογές. Αυτά θα τα βρει κάποιος εάν πατήσει επάνω δεξιά στην οθόνη αφής.

Κάτι άλλο που ίσως θα μπορούσε να λυθεί κάπως είναι ότι το PS Portal μπορεί να συνδεθεί στο PS5 μόνο εάν αυτό είναι ενεργό ή σε κατάσταση αδράνειας. Σε περίπτωση όμως που απενεργοποιήσετε κατά λάθος το PS5, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ανοίξετε ξανά, παρά μόνο αν βρεθείτε κοντά στην κονσόλα σας.

Μακράν όμως η μεγαλύτερη έλλειψη αυτής της συσκευής είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για cloud gaming. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για την ύπαρξή της, ήταν ολοφάνερο ότι πρόκειται για μια συσκευή που στοχεύει στη χρήση cloud gaming. Παρ’ όλα αυτά, πιθανώς ακόμη δεν είναι έτοιμο κάτι τέτοιο και η Sony αποφάσισε ότι θα λειτουργεί προς το παρόν αποκλειστικά σε χρήση με την κονσόλα σας. Εφόσον προστεθεί η λειτουργία αυτή στο μέλλον, θα μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό σύστημα και ελπίζουμε να γίνει σύντομα. Πρόκειται για μια λειτουργία που θα έδινε έξτρα boost και στο PlayStation Plus Premium.

God of War

Photo: VG24.gr

Τα συμπεράσματα

To PlayStation Portal είναι μια συσκευή που δεν απευθύνεται σε όλους τους κατόχους PS5. Απευθύνεται σε μια μερίδα χρηστών, που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τα οποία έχουν εγκατεστημένα στην κονσόλα τους, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχουν διαθέσιμη την τηλεόρασή τους την ώρα που θέλουν και απευθύνεται σε αυτούς που, γενικότερα, χρησιμοποιούν συχνά το remote play, όμως δεν τους καλύπτει η χρηστικότητα των third-party συσκευών.

H Sony έφτιαξε το PlayStation Portal με γνώμονα την ευκολία για remote play, ακόμη κι αν μπορούν οι χρήστες να παίξουν σε άλλες συσκευές, φέρνοντας παράλληλα μια εξαιρετική οθόνη και τα χαρακτηριστικά του DualSense, όπως τα ξέρουμε. Η τιμή θα μπορούσε να είναι κάπως χαμηλότερη, όμως όχι πολύ, δεδομένης της ποιότητας των premium λειτουργιών που απολαμβάνουμε. Προσωπικά, το λατρεύω και έχει γίνει προέκταση του χεριού μου τις τελευταίες ημέρες, όμως είναι ένα προϊόν, που στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό.

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την PlayStation Greece για τις ανάγκες του review.


 

Θετικά

  • Μεγάλη, χορταστική οθόνη με φανταστικά χρώματα
  • Όλες οι λειτουργίες του DualSense που ξέρουμε και αγαπάμε
  • Ικανοποιητική αυτονομία
  • Η συσκευή είναι ο ορισμός της ευκολίας: «ανοίγω και παίζω»

Αρνητικά

  • Έλλειψη δυνατότητας χρήσης σε cloud gaming
  • Έλλειψη συνδεσιμότητας Bluetooth
  • Έλλειψη συνδεσιμότητας Wi-Fi 6/6E

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ