PlayStation PULSE Elite – Review

Παύλος Κρούστης

H Sony έκανε διαθέσιμα και στην Ελλάδα πλέον τα νέα της ακουστικά PlayStation Pulse Elite και πραγματικά δε βρίσκουμε κανέναν λόγο να ψάξετε για άλλο gaming headset για το PS5.

Πριν οκτώ μήνες περίπου, το τμήμα gaming της Sony, δηλαδή το PlayStation ή αλλιώς Sony Interactive Entertainment, έκανε μια εξαγορά λίγο έξω από τα συνηθισμένα. Η εξαγορά αφορούσε στην Audeze, την αμερικανική εταιρεία premium ήχου. Πλέον έχουμε διαθέσιμο και στην Ελλάδα το δεύτερο προϊόν που προέρχεται από αυτήν την εξαγορά. Μετά τα PlayStation Pulse Explore [review], που είδαμε πριν μερικές εβδομάδες, τώρα έχουμε στα χέρια μας τα PlayStation Pulse Elite, που έρχονται, ας πούμε, ως διάδοχος των Pulse 3D.

Τα PlayStation Pulse Elite υπερτερούν σε κάθε τομέα σε σχέση με τα Pulse 3D: στη συνδεσιμότητα, στην αυτονομία, στον σχεδιασμό/άνεση, αλλά, κυρίως, προσφέρουν ανώτερο ήχο. Κάπως έτσι, η απόφαση για το αν θα αγοράσει κάποιος τα Pulse 3D ή ακόμη και τα Pulse Explore έναντι των Pulse Elite γίνεται no-brainer. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

PlayStation Pulse Elite

Photo: VG24.gr

Σχεδιασμός / Άνεση

Τα Pulse Elite χρησιμοποιούν τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές που έχουμε δει σε όλα τα προϊόντα PlayStation σε αυτήν τη γενιά. Το μαύρο και το άσπρο χρώμα κυριαρχούν με το βασικό σώμα να είναι λευκό και τα earcups να είναι μαύρα, θυμίζοντας πάρα πολύ τα Pulse 3D, με τη βασική διαφορά ότι τα μέρη που στηρίζουν το δεξί και το αριστερό ακουστικό (οι βραχίονες, δηλαδή), να είναι πολύ μακρύτερα αυτήν τη φορά, καθώς το αριστερό κρύβει πλέον μέσα του και το καλάμι (boom) για το μικρόφωνο.

Τα κουμπιά είναι όλα τοποθετημένα στο δεξί βραχίονα, με πολύ καλύτερη τοποθέτηση σε σχέση με τα Pulse 3D, αφού υπάρχει μόνο ένα volume rocker, στην άκρη, και λείπει το rocker που έχουν τα Pulse 3D για τη μίξη του ήχου από το παιχνίδι σε σχέση με το chat, το οποίο περισσότερο μπέρδευε τον χρήστη. Φυσικά, και πάλι μπορεί να ρυθμιστεί αυτή η μίξη, μέσα από το ειδικό μενού στην κονσόλα, το οποίο μάλιστα αυτήν τη φορά μπορείτε να φέρετε στην οθόνη σας με shortcut, μέσω τριπλού πατήματος του power/connect button, που βρίσκεται -πολύ βολικά- στην άκρη των ακουστικών.

Παράλληλα, θα βρείτε και θύρα για τη φόρτιση (USB-C, προφανώς), αλλά και μια θύρα εισόδου 3.5mm audio jack. Στο επάνω μέρος τους, από πάνω από το ελαστικό μέρος που εφάπτεται στο κεφάλι μας βρίσκουμε ακόμη μια θύρα, η οποία είναι για τη φόρτιση. Η Sony έχει προσθέσει στο πακέτο μια επιτοίχια βάση, την οποία μπορείτε να βιδώσετε σε κάποιο έπιπλο ή στον τοίχο για να κρεμάτε τα ακουστικά σας. Αυτή έχει υποδοχή για ένα καλώδιο USB-A σε USB-C (επίσης συμπεριλαμβάνεται) για να μπορείτε να κρεμάτε τα ακουστικά σας και παράλληλα να τα φορτίζετε. Καταπληκτική ιδέα.

Όσον αφορά στη χρήση τους, κάθονται πάρα πολύ άνετα στο κεφάλι και φαίνονται πιο ελαστικά και ανθεκτικά σε σχέση με τα Pulse 3D. Είναι κάπως πιο βαριά (347 γρ. αντί για 292 γρ.) και η μεγαλύτερη αλλαγή όσον αφορά στην αίσθηση έχει να κάνει με τα earcups, τα οποία στα Elite είναι μεγαλύτερα και βαθύτερα και χωρούν πιθανώς ολόκληρο το αυτί σας χωρίς να «βρίσκουν» κάπου, κάτι το οποίο δεν ήταν πολύ σίγουρο με τα Pulse 3D. Αυτό βελτιώνει τη σταθερότητα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι βελτιώνουν και την παθητική ακύρωση θορύβου, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ένα μειονέκτημα που εντοπίσαμε είναι ότι δυστυχώς τα earcups δεν είναι αποσπώμενα, κάτι που σημαίνει ότι αν φθαρούν, δε θα μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά για αυτά. Δυστυχώς, χρειαστήκαμε αυτό το χαρακτηριστικό στα Pulse 3D, τα οποία μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια πολύ συχνής χρήσης είχαν πρόβλημα με τη δερματίνη, η οποία άρχισε να διαλύεται. Με την παραγγελία (σχετικά φθηνών) ανταλλακτικών, λύθηκε το ζήτημα. Στα Elite όμως, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, δυστυχώς.

Συνδεσιμότητα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η συνδεσιμότητα είναι ένας τομέας στον οποίο τα Elite υπερτερούν σε σχέση με άλλα ακουστικά της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των Pulse 3D. Είναι τα δεύτερα ακουστικά (μετά τα Explore), τα οποία χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλο PlayStation Link, που εξασφαλίζει ασύρματο ήχο υψηλής ανάλυσης, ταυτόχρονα μαζί με το ελάχιστο δυνατό lag. Η μόνη συσκευή βέβαια που υποστηρίζει natively αυτό το πρωτόκολλο είναι το PlayStation Portal [review], όμως μαζί με τα Elite διατίθεται και ένα USB dongle, το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε στο PS5 ή στο PC/Mac σας για να συνδεθείτε και πάλι μέσω του ίδιου πρωτοκόλλου στη συσκευή σας.

Και δε σταματάει εκεί. Τα Elite έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με συσκευές που υποστηρίζουν Bluetooth audio, κάτι το οποίο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική προσθήκη σε σχέση με τα Pulse 3D, όμως το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι το ότι μπορείτε να έχετε στα ακουστικά σας τον ήχο από δύο συσκευές ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακούτε το PS5 σας μέσω του USB dongle και ταυτόχρονα να ακούτε το κινητό σας και να κάνετε κλήσεις ή μπορείτε να παίζετε στο PlayStation Portal και να ακούτε και μουσική από τον υπολογιστή σας. Το βρήκαμε εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικότερα εφόσον αφορά σε χρήση gaming κατά κύριο λόγο.

Διαβάστε επίσης:  Source Of Madness : Ο Cosmic Horror Action RPG τίτλος απόκτησε ημερομηνία κυκλοφορίας

Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι ο codec του Bluetooth χρησιμοποιεί σχετικά χαμηλό bitrate (AAC, και όχι LDAC). Η επιπρόσθετη θύρα 3.5mm επίσης μπορεί να βολέψει κάποιους που θέλουν να συνδεθούν ενσύρματα με τη συσκευή τους.

PlayStation Pulse Elite – Ποιότητα ήχου

Η Sony φέρνει την τεχνογνωσία της Audeze στα νέα της ακουστικά και προσφέρει planar οδηγούς (το σημείο που παράγεται ο ήχος), όπως είδαμε και στα Pulse Explore. H διαφορά σε σχέση με τους συμβατικούς δυναμικούς οδηγούς, που βρίσκουμε συνήθως στα ακουστικά εκεί έξω είναι μεγάλη. Η τεχνολογία των planar οδηγών φέρνει καλύτερη ευκρίνεια, δηλαδή δε «θολώνει» καθόλου ο ήχος μας, καλύτερη κατευθυντικότητα, κάτι το οποίο είναι και ιδιαίτερα θεμιτό εφόσον μιλάμε για surround, spatial audio, 3D audio, κλπ., αλλά και καλύτερη διακριτότητα ανάμεσα στα στοιχεία που ακούμε.

Το θεωρητικό μειονέκτημα των planar drivers είναι ότι δεν αποδίδουν τόσο όσο οι δυναμικοί οδηγοί στις μπάσες συχνότητες, αλλά παίζουν πολλά πράγματα ρόλο σε αυτό και η αλήθεια είναι ότι δεν μας απογοήτευσαν σε αυτό το κομμάτι τα Elite. Μάλιστα τα βουητά και οι εκρήξεις των παιχνιδιών ακούγονται και με λιγότερο «θάμπωμα», ενώ υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να ενισχύσετε αν θέλετε τις μπάσες συχνότητες στο EQ.

To sound stage είναι κατά πολύ βελτιωμένο σε σχέση με τα Pulse 3D και πράγματι νιώθεις ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου σε κάτι που ακούς προς τα δεξιά ή τα αριστερά σου, δίνοντας καλύτερα την αίσθηση του immersion.

Δοκιμάσαμε τα ακουστικά τόσο σε μουσική, όσο και σε ταινίες/σειρές, αλλά και, φυσικά, σε παιχνίδια. Η ποιότητα που πήραμε σε κάθε περίπτωση είναι υψηλή. Ενώ στα Explore, η εμπειρία με τη μουσική δεν ήταν ιδανική, εδώ είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα, καθώς σε ταινίες και, ειδικότερα, στα παιχνίδια τα Elite διαπρέπουν, τόσο γιατί η παθητική ακύρωσή τους είναι εξαιρετική και από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά και γιατί είναι «κουρδισμένα» για τη βέλτιστη εμπειρία στο gaming. Η διαφορά σε σχέση με τα Pulse 3D είναι πολύ καθαρή.

PlayStation Pulse Elite

Photo: VG24.gr

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των Elite έναντι των Pulse 3D είναι και ο ήχος του μικροφώνου που είναι σε άλλη κατηγορία τελείως. Επειδή ακριβώς εδώ έχουμε καλάμι (boom), ενώ στα Pulse 3D δεν υπήρχε, η ποιότητα του ήχου μας είναι πολύ καλύτερη και τη βρήκαμε ιδιαίτερα ικανοποιητική, είτε μιλάμε σε online chat, είτε σε κλήσεις μέσω του κινητού μας.

Διαβάστε επίσης:  The Lord of the Rings: Return to Moria - Δείτε το πρώτο gameplay trailer

Αυτονομία – Μια εξαιρετικά σημαντική βελτίωση

Όσον αφορά στην αυτονομία, αυτό που έχουμε μπορεί να είναι και ο μόνος λόγος που θα χρειαστεί κάποιος για την αναβάθμιση. Τα Elite φτάνουν έως και περίπου 25-30 ώρες χρήσης με μία μόνο φόρτιση. Πρόκειται περίπου για δύο με τρεις φορές ανώτερη αυτονομία σε σχέση με τα Pulse 3D, ενώ με μόλις 10 λεπτά φόρτισης, μπορείτε να πάρετε έως και δύο ώρες χρήσης.

Είναι μακράν το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους και κάτι που δεν περιμέναμε να βελτιωθεί σε τέτοιον βαθμό.

PlayStation Pulse Elite

Photo: VG24.gr

Αξίζει η αναβάθμιση; Να προτιμήσω τα Elite ή τα Explore;

Τα PlayStation Pulse Elite είναι από τα καλύτερα gaming ακουστικά που έχουμε δοκιμάσει τελευταία και τρομερή αναβάθμιση σε κάθε τομέα σε σχέση με τα Pulse 3D, τόσο στο κομμάτι της χρήσης, όσο και στον ήχο τους, αλλά και στη σχεδόν τριπλάσια αυτονομία. Το 50% του επιπλέον κόστους δικαιολογείται πανεύκολα και μόνο από την ανώτερη ποιότητα του ήχου, όμως τα Pulse Elite προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε νέα ακουστικά για το PS5, πλέον είναι σχεδόν μονόδρομος, ενώ σε σύγκριση με τα Explore, υπερτερούν στον τομέα του ήχου εκ φύσεως, όμως αν σας ενδιαφέρει η φορητότητα, τότε τα Explore είναι πιο δελεαστική επιλογή, εφόσον διαθέτουν και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά στο κομμάτι της συνδεσιμότητας. Η τιμή των Explore όμως είναι κάπως «τσιμπημένη».

Τα PlayStation Pulse Elite είναι μακράν από τα πιο χρήσιμα και ποιοτικά περιφερειακά του PS5 και, ως «διάδοχος» των Pulse 3D, διορθώνουν σχεδόν κάθε πρόβλημα που είχαμε με εκείνα.

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την PlayStation Greece για τις ανάγκες του review.


Θετικά

  • Απίθανος ήχος σε καθαρότητα, κατευθυντικότητα και διακριτότητα
  • Ιδανική αυτονομία, σχεδόν στις 30 ώρες
  • Πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης ακρόασης από δύο διαφορετικές πηγές
  • Η τιμή είναι εξαιρετική για αυτά που προσφέρουν
  • Αναβάθμιση σε κάθε επίπεδο σε σχέση με τα Pulse 3D
  • Η επιτοίχια βάση φόρτισης είναι πολύ ωραία έξτρα επιλογή

Αρνητικά

  • Έλλειψη ενεργής ακύρωσης θορύβου
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης των earcups, σε περίπτωση που φθαρούν
  • Δεν υποστηρίζει LDAC

Βαθμολογία

9.5
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ