159 εκατομμύρια παιχνίδια για κονσόλες και PC πωλήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές το 2022, σημειώνοντας πτώση 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της GSD, η οποία παρακολουθεί τις φυσικές και ψηφιακές πωλήσεις video games σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρακολουθεί όλες τις φυσικές πωλήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (δείτε τη λίστα παρακάτω) και τις ψηφιακές πωλήσεις από τους περισσότερους μεγάλους εκδότες ΑΑΑ (η κύρια εξαίρεση είναι η Nintendo, η οποία δεν μοιράζεται τα δεδομένα της για τις ψηφιακές πωλήσεις) σε κάθε περιοχή της Ευρώπης. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν παιχνίδια από ανεξάρτητους (indie) publishers.
82,5 εκατομμύρια παιχνίδια πωλήθηκαν μέσω ψηφιακών λήψεων, ενώ τα υπόλοιπα 76,6 εκατομμύρια πωλήθηκαν μέσω φυσικών καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στα νέα παιχνίδια (άρα στους τίτλους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022), οι πωλήσεις video games είναι στην πραγματικότητα αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με τα νέα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το 2021.
Οι πωλήσεις του FIFA 23 αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το FIFA 22 σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις του Call of Duty: Modern Warfare ΙΙ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 73% σε σχέση με το Call of Duty: Vanguard.
Αν οι πωλήσεις των Pokémon Scarlet και Violet συνδυάζονταν, το παιχνίδι θα βρισκόταν στο Νο. 6 του chart (αντικαθιστώντας τον «αδελφό» του, το Pokémon Legends: Arceus). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιχνίδια Pokémon δεν περιλαμβάνουν τις ψηφιακές πωλήσεις, οπότε μπορεί να είχαν καταγράψει υψηλότερη θέση στο chart.
Οι πωλήσεις των Pokémon Scarlet και Violet ήταν 13% υψηλότερες σε ετήσια βάση από τα remakes Diamond και Pearl του 2021 και 8% μεγαλύτερες από τις προηγούμενες κύριες κυκλοφορίες (Pokémon Sword και Shield του 2019).
Όσον αφορά το μέσο ψηφιακό/φυσικό split (η αναλογία στην οποία το μέσο παιχνίδι αγοράστηκε φυσικά έναντι ψηφιακά), το 64% των πωλήσεων έγινε μέσω ψηφιακών καταστημάτων, το οποίο είναι στην πραγματικότητα πτώση σε σχέση με το 65% του 2021.
Άλλες βασικές πωλήσεις στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνουν το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Νο. 8) και τρία αποκλειστικά παιχνίδια για το PlayStation: God of War Ragnarok (Νο.7), Horizon: Forbidden West (Νο.9) και Gran Turismo 7 (Νο.10). Εκτός από το Pokémon, το Mario Kart 8: Deluxe ήταν το παιχνίδι του Nintendo Switch με τις περισσότερες πωλήσεις στο Νο. 11, με το Nintendo Switch Sports να ακολουθεί στο Νο. 13.
Όσον αφορά τις χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η νούμερο 1 αγορά παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη (οι πωλήσεις παιχνιδιών μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση), ακολουθούμενο από τη Γερμανία (οι πωλήσεις video games μειώθηκαν κατά 13%) και στη συνέχεια τη Γαλλία (οι πωλήσεις παιχνιδιών μειώθηκαν κατά 3%). Τόσο η Ισπανία (αύξηση 1%) όσο και η Ιταλία (αύξηση 2%) σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις παιχνιδιών σε ετήσια βάση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις για παιχνίδια όπως τα FIFA, Call of Duty, LEGO Star Wars και Elden Ring, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι ισχυρότερες αγορές για τίτλους του Nintendo Switch, όπως το Pokémon Legends: Arceus, Mario Kart 8: Deluxe, Nintendo Switch Sports και Pokémon Violet/Scarlet.
Το FIFA 23 ήταν το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στις περισσότερες μεγάλες αγορές, με μερικές μόνο εξαιρέσεις (όπως η Φινλανδία, όπου το Elden Ring ήταν Νο. 1).
Τα παιχνίδια που δεν μπήκαν στο Top 20 αλλά βρίσκονται στο ευρύτερο Top 50 περιλαμβάνουν τα NBA 2K23 (Νο.23), It Takes Two (Νο.26), Splatoon 3 (Νο.27)*, WWE 2K22 (Νο.32), Mario Strikers: Battle League Football (No.34)*, Sonic Frontiers (No.43), Uncharted: Legacy of Thieves Collection (No.44), Mario + Rabbids: Sparks of Hope (No.46) και Dying Light 2: Stay Human (Νο.48)*.
*Τα δεδομένα για ψηφιακές λήψεις δεν είναι διαθέσιμα.
Το Nintendo Switch συνεχίζει να ηγείται στην Ευρώπη
Όσον αφορά τις πωλήσεις κονσολών, δεν παρακολουθούνται όλες οι μεγάλες αγορές (λείπουν στοιχεία για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Ωστόσο, για τις περιοχές που παρακολουθούνται, πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια κονσόλες πέρυσι, μια πτώση της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το Nintendo Switch ήταν άνετα η Νο1 κονσόλα, παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το PS5 ήταν ξεκάθαρα Νο.2 (οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 35%), ενώ οι κονσόλες Xbox Series S και X ήταν οι μόνες πλατφόρμες που παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι (αύξηση 4,4%), αλλά βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Το Switch ήταν η Νο.1 κονσόλα σε πωλήσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες με λίγες εξαιρέσεις. Στη Δανία και τη Σουηδία, το PS5 είναι η Νο.1 κονσόλα, ενώ το Xbox Series S και X ήταν Νο.1 στη Νορβηγία.
Όσον αφορά τα περιφερειακά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10% σε όλες τις παρακολουθούμενες ευρωπαϊκές αγορές και ανήλθαν σε 18 εκατομμύρια πωληθέντα προϊόντα. Τα αξεσουάρ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν το χειριστήριο PS5 DualSense (πωλήσεις αυξημένες κατά 12% σε ετήσια βάση), ακολουθούμενο από το χειριστήριο PS4 DualShock (πωλήσεις μειωμένες κατά 3,2%), στη συνέχεια τα χειριστήρια Joy-Con του Nintendo Switch (πωλήσεις μειωμένες κατά 23,7%), πριν από το ασύρματο χειριστήριο Xbox Series (μειωμένες κατά 32,2%).
Το αξεσουάρ με τις περισσότερες πωλήσεις που δεν είναι χειριστήριο είναι το Sony PS5 Pulse 3D Headset στο Νο. 5, το οποίο είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά 3,6% σε σχέση με το 2021.
Όσον αφορά τις κάρτες πόντων, 22,4 εκατομμύρια από αυτά τα προϊόντα πωλήθηκαν σε όλες τις παρακολουθούμενες ευρωπαϊκές αγορές το 2022, σημειώνοντας πτώση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
—
Τα ψηφιακά δεδομένα της GSD περιλαμβάνουν παιχνίδια από τις συμμετέχουσες εταιρείες που πωλούν προϊόντα μέσω Steam, Xbox Live, PlayStation Network, Nintendo Eshop. Οι μεγαλύτερες συμμετέχουσες εταιρείες είναι οι Activision Blizzard, Bandai Namco, Capcom, Codemasters, Electronic Arts, Embracer Group (συμπεριλαμβανομένων των Gearbox, Koch Media, Sabre Interactive), Focus Entertainment, Konami, Marvellous Games, Microids, Microsoft (συμπεριλαμβανομένης της Bethesda), Milestone, Nacon, Paradox Interactive, Quantic Dream, Sega, Sony, Square Enix, Take-Two, Ubisoft και Warner Bros.
Τα ψηφιακά δεδομένα περιλαμβάνουν παιχνίδια που πωλήθηκαν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα φυσικά δεδομένα περιλαμβάνουν όλα τα παιχνίδια, αλλά μόνο εκείνα που πωλούνται στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι πωλήσεις κονσολών καλύπτουν το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Οι πωλήσεις αξεσουάρ και περιφερειακών καλύπτουν τις ίδιες αγορές, αλλά δεν περιλαμβάνουν την Ελβετία.