Prince of Persia: The Lost Crown – Review

Το Prince of Persia: The Lost Crown αποτελεί μια συναρπαστική προσθήκη στο εμβληματικό σύμπαν της σειράς.

Η σειρά Prince of Persia ξεκίνησε το 1989 με το πρώτο παιχνίδι, που δημιουργήθηκε από τον Jordan Mechner. Το αρχικό Prince of Persia εξέπληξε τους παίκτες με την πρωτοποριακή κίνηση του χαρακτήρα κάνοντας χρήση μιας πρώιμης τεχνολογίας motion capture. Το franchise εξελισσόταν συνεχώς και μετά την αγορά των δικαιωμάτων από την Ubisoft, με την είσοδο νέων τίτλων, όπως το Prince of Persia: The Sands of Time, που κυκλοφόρησε το 2003 και επαναπροσδιόρισε τη σειρά έχοντας ως highlight το gameplay με τις πρωτότυπες ικανότητες του ήρωα να χειραγωγεί τον χρόνο. Με ιστορίες πλούσιες σε ανατολίτικα στοιχεία μυθολογίας, η σειρά παραμένει ένα θρυλικό κεφάλαιο στον κόσμο του gaming. Τα τελευταία χρόνια βέβαια είχε περάσει στην αφάνεια χωρίς κάποια μεγάλη κυκλοφορία με την Ubisoft να αναλώνεται σε κάποιες κυκλοφορίες mobile εκδόσεων του παιχνιδιού μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Ketchapp.

Το Prince of Persia σε metroidvania

H Ubisoft επέλεξε το ομώνυμο θυγατρικό στούντιο από το Monpellier για την ανάπτυξη του Prince of Persia: The Lost Crown, που στο παρελθόν μας είχε προσφέρει τη σειρά Rayman, αλλά και το εξαιρετικό Valiant Hearts. Οι developers λοιπόν αποφάσισαν η νέα προσθήκη στη σειρά να είναι ένα παιχνίδι action adventure, όντας όμως side scroller και τοποθετημένο στο metroidvania genre. Αρχικά, η επιλογή του είδους φαίνεται να ταιριάζει στο ύφος των παιχνιδιών Prince of Persia αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στην original τριλογία. Το αποτέλεσμα αναδεικνύεται σε μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, συνδυάζοντας την κληρονομιά της σειράς με ένα μοντέρνο art direction και με τις νέες τεχνολογίες και τα accessibility features να φέρνουν ομαλά ένα κλασικό είδος στο τώρα.

Πολλά παιχνίδια metroidvania φημίζονται για τη δυσκολία τους με χάρτες-λαβύρινθους, απαιτητικό platforming και μηδαμινή in game βοήθεια στον παίκτη. Μέχρι ένα σημείο, αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και το Prince of Persia: The Lost Crown, με ορισμένες όμως βασικές διαφοροποιήσεις. Αρχικά, με το που επιλέξετε να ξεκινήσετε ένα new game, θα σας εμφανιστούν 2 επιλογές για το πώς θέλετε να είναι η εμπειρία. Επιλέγοντας το exploration mode θα έχετε ελάχιστες πληροφορίες στον χάρτη του παιχνιδιού και θα πρέπει όλα να τα ανακαλύψετε εσείς εξερευνώντας εν μέρει στα τυφλά. Από την άλλη, αν επιλέξετε το guided mode, η περιήγηση στον κόσμο θα είναι ευκολότερη, με σημάδια και εικονίδια στον χάρτη να σας βοηθούν σημαντικά. Επιπρόσθετα, σε σημεία που δεν είναι ακόμα προσβάσιμα λόγω του ότι δεν έχετε τα abilities που χρειάζεται για να τα προσεγγίσετε, έχετε τη δυνατότητα να τα “μαρκάρετε” τοποθετώντας ένα mini screenshot στον χάρτη για να μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα. Σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα accessibility features, το παιχνίδι γίνεται υβριδικό όσον αφορά στη δυσκολία και την πρόσβαση του. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί τόσο τους hardcore fans του metroidvania genre, όσο και τους παίκτες που μπορεί να είχαν κάποιες επιφυλάξεις στο να το δοκιμάσουν λόγω του είδους του.

Βραδιές μαγικές, νύχτες αραβικές

Τα γεγονότα του Prince of Persia: The Lost Crown εξελίσσονται περίπου 2500 χρόνια πριν (φυσικά) στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Περσία. Ο Sargon, ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού και μέλος των Immortals, ενός ελίτ γκρουπ των 7 καλύτερων μαχητών της Χώρας, οδεύει προς το όρος Caf με σκοπό να ανακτήσει τον γιο της Βασίλισσας ο οποίος απήχθη από ένα μέλος της ομάδας και μέντορα του Sargon. Το όρος Caf είναι μία σχεδόν απαγορευμένη μυστικιστική περιοχή, όπου ο χρόνος και ο χώρος λειτουργούν διαφορετικά. Ο Sargon θα βιώσει τα περισσότερα στάδια ενός κλασικού ηρωικού ταξιδιού, δυναμώνοντας τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά σε αυτή του την πορεία.

Διαβάστε επίσης:  Το Ubisoft+ έρχεται και στο PlayStation

Γενικά, θα βιώσετε μία τυπική ιστορία μάχης μεταξύ του καλού και του κακού, με ανατροπές, προδοσίες και μπόλικες συγκρούσεις να τη συνθέτουν. Επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του Sargon, αλλά και του βασικού ανταγωνιστή του (δεν θα τον αναφερουμε προς αποφυγή spoiler) με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά. Πέρα από τα main story quests στο Prince of Persia: The Lost Crown, υπάρχουν και κάποια side quests που γενικά δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στη γραφή τους, απλά ολοκληρώνοντάς τα μαζεύετε διάφορα χρήσιμα (ή και μη) αντικείμενα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ορισμένα αξιόλογα bosses.

Git gud, Sargon

Αναφερθήκαμε παραπάνω στην πνευματική και σωματική ενδυνάμωση του Sargon για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα συναντήσει στο ταξίδι του. Αυτή η ενδυνάμωση αποτελεί και την καρδιά του gameplay στο Prince of Persia: The Lost Crown. Κάθε νέο ability που θα προστεθεί στη φαρέτρα του Sargon, κάθε νέο όπλο που θα αποκτήσει, κάθε νέο κουτάκι ζωής που θα προστεθεί στο health bar θα τον βοηθήσει να προχωρήσει και παρακάτω. Πρόκειται για κλασικό βέβαια γνώρισμα ενός παιχνιδιού metroidvania με την πρόοδο του χαρακτήρα απόλυτα συνυφασμένη με την γενικότερη πρόοδο του παιχνιδιού.  Όσον αφορά τα abilities, τα περισσότερα βασίζονται στην χειραγώγηση του χρόνου και του χώρου. Δεν θα γινόταν φυσικά και διαφορετικά, αφού τέτοιου είδους ικανότητες αποτελούν το σήμα κατατεθέν των παιχνιδιών της σειράς Prince of Persia.

Στο Prince of Persia: The Lost Crown θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε την ικανότητα να αφήνετε ένα ολόγραμμα σας σε ένα σημείο και με ένα πάτημα του κουμπιού να επιστρέφετε σε αυτό για να περάσετε από ένα τεράστιο πλάσμα που σας εμποδίζει με ένα μαχαίρι να περάσετε από έναν στενό διάδρομο. Με τα dash, double jump και ένα ενεργειακό λάσο θα πηδήξετε ψηλότερα και θα φτάσετε πλατφόρμες που πριν δεν μπορούσατε. Έπειτα, ακόμα και τα 2 συμπληρωματικά όπλα που έχει ο Sargon, θα σας βοηθήσουν σε περιβαλλοντικούς γρίφους και στο άνοιγμα νέων διαδρομών στην πορεία σας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι ικανότητες χρησιμοποιούνται τόσο για το platforming, όσο για τη μάχη και σε συνδυασμό με το ποιοτικό level design κάνουν το gameplay συναρπαστικό και διασκεδαστικό.

Απροβλημάτιστος τεχνικός τομέας και απολαυστική μάχη

Ένα στοιχείο που βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο platforming, αλλά και στη μάχη είναι ο εξαιρετικός τεχνικός τομέας και η δυνατότητα για 120 fps που προσφέρεται στο Prince of Persia: The Lost Crown στις κονσόλες της τωρινής γενιάς. Η ακριβής απόκριση στις εντολές που δίνετε στο χειριστήριο, τα όμορφα και ομαλά animation και η απουσία bugs και glitches συντελούν στο να έχετε μια απροβλημάτιστη σε αυτό το κομμάτι εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται βέβαια από τον παίκτη είναι να εξοικειωθεί με τους μηχανισμούς και τις ικανότητες του Sargon, αφού η μάχη είναι πολυδιάστατη, παρά τους περιορισμούς που μπορεί να έχει ένα παιχνίδι side scroller. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να ολοκληρώσετε κάποια challenges, τα οποία λειτουργούν ως tutorial και δίνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χάρτη από ένα άλλο μέλος των Immortals και συμπολεμιστή του Sargon. Θα μάθετε νέες κινήσεις αξιοποιώντας καλύτερα όλα τα όπλα και τα abilities που θα έχετε στη διάθεση σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα πολλά και διαφορετικά είδη εχθρών που θα συναντήσετε.

Τα βασικά όπλα του Sargon στο Prince of Persia: The Lost Crown είναι τα 2 σπαθιά που κρατάει και με αυτά κάνει τις βασικές επιθέσεις και τα combos. Από κει και πέρα μπαίνουν στην εξίσωση όλα τα abilities που αναφέραμε και παραπάνω, κάνοντας τη μάχη μία βίαιη χορογραφία. Μπορείτε να αρχίσετε μία επίθεση με ένα βέλος από το τόξο σας που θα το έχετε αναβαθμίσει, ώστε να κάνει και fire damage. Στη συνέχεια μπορείτε να αφήσετε ένα ολόγραμμά σας, πετώντας παράλληλα το chakram και ενώ επιστρέφετε στο ολόγραμμα να πετάξετε αυτόματα άλλο ένα. Στη συνέχεια, με ένα parry να αποκρούσετε το χτύπημα του εχθρού, αρχίζοντας αστραπιαία ένα aerial combo και έχοντας αυξήσει και το aerial damage σας, να δώσετε το τελικό χτύπημα. Αυτός είναι ένας μόνο από τους πολλούς τρόπους που μπορείτε να προσεγγίσετε μία μάχη και με την αντίστοιχή εξάσκηση και τους πολλούς πειραματισμούς να φτάσετε σε ένα επίπεδο που θα μπορείτε να σταθείτε επάξια απέναντι στα πιο ισχυρά bosses του παιχνιδιού. Στα bosses είναι που θα χρειαστεί στον μέγιστο βαθμό να ξεδιπλώσετε όλο το ρεπερτόριο κινήσεών σας, αφού ορισμένα είναι αρκετά δύσκολα και μπορεί να χρειαστείτε αρκετές προσπάθειες για να τα νικήσετε.

Art direction που ενώνει το κλασικό με το μοντέρνο

Από τα πρώτα trailers του Prince of Persia: The Lost Crown έγινε αρκετή κουβέντα για το αισθητικό κομμάτι του με ανάμεικτα συναισθήματα, όσον αφορά στο art direction. Από τη μία έχουμε τα ανατολίτικα σκηνικά στο background, με έντονες επιρροές από τα κλασικά παιχνίδια της πρώτης τριλογίας και την ανατολίτικη μουσική να δημιουργεί μια εξωτική ατμόσφαιρα. Από την άλλη, τον μοντέρνο σχεδιασμό στα μοντέλα των χαρακτήρων και την καρτουνίστικη προσέγγιση στα cutscenes. Οι arcade πινελιές στα μενού, στις παρουσιάσεις των bosses, αλλά και σε ορισμένα animations συνθέτουν ένα σύνθετο αισθητικό αποτέλεσμα που το βρήκαμε ενδιαφέρον, ωστόσο, κατανοούμε ότι ορισμένοι οπαδοί του Prince of Persia ενδεχομένως να προτιμούσαν μια πιο κλασική αισθητική.

Διαβάστε επίσης:  Like a Dragon: Ishin! - Review

Εκτός από τα γνώριμα για τη σειρά ανατολίτικα σκηνικά, στο Prince of Persia: The Lost Crown θα περιπλανηθείτε σε υπόγεια μπουντρούμια, σε βιβλιοθήκες και αρχεία, σε εξωτερικούς χώρους  με έντονη βλάστηση, σε χιονισμένα βουνά, ακόμα και σε μία σταματημένη από τον χρόνο θάλασσα, στην οποία εξελισσόταν μία ναυμαχία! Η κάθε περιοχή έχει και τους αντίστοιχους εχθρούς, με ποικιλία τόσο στον σχεδιασμό τους, όσο και στις ξεχωριστές ικανότητές τους στη μάχη. Όμορφα γραφικά και προσεγμένοι φωτισμοί ολοκληρώνουν ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Συνολικά, το Prince of Persia: The Lost Crown προσφέρει μια ενδιαφέρουσα συνέχεια για τη σειρά, ενσωματώνοντας κλασικά στοιχεία της με μοντέρνα χαρακτηριστικά. Η εξερεύνηση, η περιπέτεια, οι συναρπαστικές μάχες και το τεχνικά άρτιο platforming θα προσφέρουν 20-25 ώρες διασκέδασης, ενώ θα ξυπνήσουν αναμνήσεις σε όσους έχουν ασχοληθεί με την γνωστή τριλογία του Prince Of Persia. Μένει να δούμε αν πρόκειται για την αρχή της ανάκαμψης της σειράς και αν η Ubisoft κατασταλάξει σε αυτό το genre,προσφέροντας κι άλλα παιχνίδια στο μέλλον.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Ubisoft Monpellier
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Ubisoft
Είδος:‌ Platform /Action Adventure
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 18 Ιανουαρίου 2024
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Συναρπαστική και σύνθετη μάχη
  • Απολαυστικό platforming
  • Ποικιλία σε περιοχές και εχθρούς
  • Άρτιος τεχνικός τομέας

Αρνητικά

  • Τυπική ιστορία χωρίς πολλές συγκινήσεις
  • Αμφιλεγόμενο art direction

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ