realme C51 – Review

Φώτης Λαμπρινός

Το realme C51 είναι η νέα πρόταση στην entry level κατηγορία, με αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και ελκυστική τιμή.

Το realme C51, το τελευταίο μοντέλο της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας smartphone, κάνει σήμερα το ντεμπούτο του στην αγορά. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον προϊόν σε σύγκριση με την τιμή πώλησης και τις προδιαγραφές του. Η realme, η οποία εδώ και αρκετό καιρό προσφέρει μια πλούσια γκάμα με entry-level προϊόντα, κυκλοφορεί το C51, εξοπλισμένο με πολύ ενδιαφέρουσες επιδόσεις, ακόμη και αν δεν είναι αφιερωμένο στον κόσμο του gaming. Με το C51 στα χέρια μας για λίγες ημέρες, μπορέσαμε να εκτελέσουμε πολυάριθμες δοκιμές και θα μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις που μας άφησε.

Σχεδιασμός 

Ας ξεκινήσουμε με τη συσκευασία, η οποία σύμφωνα με την παράδοση της Realme περιέχει το φορτιστή 33W, καλώδιο USB-C, μια διάφανη θήκη σιλικόνης και, φυσικά, το smartphone. Μόλις βγάλουμε το realme C51 από το κουτί, φαίνεται ένα πολύ ελκυστικό κινητό. Μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο τηλέφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άβολο. Οι επίπεδες άκρες το καθιστούν εύκολο να το κρατάμε με το ένα χέρι.

realme C51

Photo: VG24.gr

Οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες, γεγονός που βελτιώνει την αίσθηση στο χέρι, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον χρήστη. Από την άλλη πλευρά, το πάχος μετά βίας φτάνει τα 8 χιλιοστά και σε συνδυασμό με το βάρος του των 186 γραμμαρίων το κάνει ένα πολύ άνετο κινητό τηλέφωνο.

Στο πίσω μέρος κυριαρχούν οι κάμερες, τοποθετημένες σε τρία κυκλικά περιγράμματα που προεξέχουν από το σώμα, προφανώς θυμίζει σχεδιασμό άλλου κινητού και το φλας επίσης στεγάζεται σε μια μονάδα του ίδιου μεγέθους, για να δώσει την εντύπωση ότι έχουμε τρεις κάμερες στο πίσω μέρος. Αυτές οι μονάδες όμως όταν τοποθετούμε το κινητό χωρίς θήκη σε επίπεδες επιφάνειες, όπως είναι λογικό κάνουν τη συσκευή να “χορεύει” αν προσπαθήσουμε να πληκτρολογήσουμε ή να πατήσουμε κάτι στην οθόνη.

Στο πίσω μέρος, έχουμε μια ματ υφή για την κάτω πλευρά, η οποία δεν κρατά τα δακτυλικά αποτυπώματα και έχει premium αίσθηση. Στο επάνω μέρος, όπου βρίσκονται οι κάμερες, υπάρχει ένα κομμάτι με ριζικά αντίθετη υφή, το οποίο αντανακλά το φως και είναι μαγνήτης δαχτυλιών!

realme c51

Photo: VG24.gr

Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, έχουμε τα κουμπιά στην παραδοσιακή τους μορφή, κουμπί ξεκλειδώματος και αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κάτω μέρος, ρύθμιση έντασης ήχου στο επάνω μέρος. Τόσο η διαδικασία προσθήκης ενός νέου δακτυλικού αποτυπώματος όσο και το ξεκλείδωμα δεν παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, εκτός από μερικά σφάλματα που μερικές φορές μας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουμε το καθορισμένο μοτίβο ή το PIN. Δεν είναι γρήγορος αισθητήρας και χρειάζεται αρκετή ώρα για να εκτελέσει την εντολή.

Όλα έχουν αρκετά σταθερό πάτημα, δίνοντας και πάλι μια καλή αίσθηση. Δεν “χορεύουν”, ακόμη και όταν προσπαθούμε να τα μετακινήσουμε, δείχνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό επίπεδο κατασκευής. Τώρα, πηγαίνοντας στην αριστερή πλευρά, εντοπίζουμε ένα μόνο στοιχείο που την διακόπτει, τον αφαιρούμενο δίσκο όπου θα τοποθετήσουμε την κάρτα SIM και την κάρτα microSD.

Διαβάστε επίσης:  Το νέο vivo V23 5G ανεβάζει τον πήχη στη selfie φωτογραφία

Στο κάτω άκρο, ως συνήθως, βρίσκουμε την υποδοχή USB Type-C μαζί με ένα μικρόφωνο, το μοναδικό ηχείο (δεν έχουμε στερεοφωνικό ήχο) και την υποδοχή 3,5 χιλιοστών. Όλα είναι συγκεντρωμένα στο κάτω μέρος. Ο ήχος που βγαίνει από το μοναδικό ηχείο είναι ισχυρός, αλλά η ποιότητα υστερεί. Ο ήχος είναι πολύ κονσερβοποιημένος, με σχεδόν ανύπαρκτα μπάσα και μεσαία που δεν ξεχωρίζουν. Έτσι, μένουμε με ένα ηχείο που είναι απλά ΟΚ, αλλά όχι εξαιρετικό. Ευτυχώς, έχουμε την ξεχασμένη υποδοχή ακουστικών, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε ενσύρματα ακουστικά, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση Bluetooth με τη συνακόλουθη εξάντληση της μπαταρίας και την απώλεια ποιότητας.

Οθόνη

Η οθόνη του realme C51 είναι μια IPS 6,74″ με ανάλυση HD+ μόνο με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχει ρυθμό ανανέωσης 90Hz, ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι καθόλου δεδομένο σε αυτή την κατηγορία τιμής.

realme c51

Photo: VG24.gr

Το πάνελ υποστηρίζει HDR, αλλά η απόδοση δεν είναι συναρπαστική. Η μέγιστη φωτεινότητα είναι λίγο κάτω από 600 nits, σε εσωτερικούς χώρους μπορούμε να διαβάσουμε κείμενο χωρίς προβλήματα, αλλά σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά πιο δύσκολο. Η αναπαραγωγή των χρωμάτων δεν είναι κακή και οι γωνίες θέασης είναι ικανοποιητικές. Για κανονική χρήση, η ανάλυση HD+ είναι εντάξει, ωστόσο, αν περνάτε πολύ χρόνο διαβάζοντας θα παρατηρήσετε ότι οι άκρες των γραμμάτων είναι κάπως τετραγωνισμένες. Μια λύση μπορεί να είναι η αύξηση του μεγέθους της γραμματοσειράς.

Απόδοση

Για την εκτέλεση των αγαπημένων μας εφαρμογών και παιχνιδιών, αυτό το realme C51 χρησιμοποιεί έναν πραγματικά μέτριο επεξεργαστή, λογική όμως επιλογή για την κατηγορία τιμών στην οποία κινούμαστε. Πρόκειται για έναν Unisoc T612, έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε γραφικά ή ισχύ για την εκτέλεση των πιο απαιτητικών εφαρμογών.

Ο επεξεργαστής πλαισιώνεται με 4 GB μνήμης RAM και 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Με αυτά τα 4 GB, δεν θα δυσκολευτούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινές εφαρμογές όπως μηνύματα, τα κοινωνικά δίκτυα ή την περιστασιακή περιήγηση. Δεν θα μας δώσει επιδόσεις που θα μας καταπλήξουν, αλλά κρατάει το ρυθμό. Ωστόσο, θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μερικά κολλήματα εδώ και εκεί, καθώς και σε μεγαλύτερους χρόνους φόρτωσης. Η μνήμη RAM μας επιτρέπει να έχουμε 3 ή 4 εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα, προσφέροντας αξιοπρεπές multitasking μεταξύ τους.

realme c51

Photo: VG24.gr

Όσον αφορά τον ρυθμό ανανέωσης, μπορούμε να πούμε ότι τείνει να παραμένει εντός του μέγιστου των 90 hertz, αλλά σε ορισμένες εφαρμογές δυσκολεύεται να το κάνει. Σε ότι έχει να κάνει με το gaming, το realme C51 δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους πιο απαιτητικούς τίτλους. Δοκιμάσαμε δύο τεχνικά απαιτητικούς τίτλους, με το “Call of Duty Mobile” να είναι ο μόνος που μπορεί να τρέξει. Από την άλλη πλευρά,  το “Genshin Impact” απαιτεί ένα smartphone με σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ. Δεν πρόκειται για ένα κινητό φτιαγμένο για gaming, όπως δηλώνει η αδυναμία εκτέλεσης πιο απαιτητικών τίτλων, αλλά μπορεί να τα βγάλει πέρα στα casual παιχνίδια.

Αυτονομία

Μια πτυχή που όλοι εξετάζουμε πριν αγοράσουμε ένα νέο κινητό τηλέφωνο είναι η αυτονομία. Το realme C51 έρχεται εξοπλισμένο με μπαταρία 5.000 mAh, η οποία στα χαρτιά φαίνεται επαρκής. Ξεκινάμε την ημέρα στο 100% και είμαστε σίγουροι ότι θα αντέξει όλη την ημέρα, και ακόμη περισσότερο. Η αποδοτικότητα του Unisoc T612 θα έχει κάποια σχέση με αυτό, γιατί αν και ωχριά έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των τσιπ από την άποψη της ακατέργαστης ισχύος, καταναλώνει λιγότερο. Μπορούμε άνετα να έχουμε από 7 έως 9 ώρες οθόνης, φυσικά, ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε, και στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό.

Διαβάστε επίσης:  vivo: Η ποιότητα του επεξεργαστή στα κινητά βελτιώνει τις φωτογραφίες

Η λύση της γρήγορης φόρτισης είναι μια ακόμη εναλλακτική στην οποία απευθυνόμαστε όταν χρειαζόμαστε μια επιπλέον αυτονομία. Υποστηρίζει τη γρήγορη φόρτιση SUPERVOOC του κατασκευαστή στα 33 watt. Αυτό θα μας επιτρέψει να γεμίσουμε τη μισή μπαταρία σε μόλις μισή ώρα, κάτι που είναι πολύ θετικό.

Κάμερα

Το realme C51 διαθέτει σύστημα διπλής κάμερας 50 MP + 0,08 MP, συνοδευόμενο από φλας LED. Ο κύριος αισθητήρας των 50 MP είναι ικανός να καταγράφει λήψεις καλής ποιότητας στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εμφανίζει θόρυβο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο δευτερεύων αισθητήρας 0,08 MP είναι αφιερωμένος κυρίως στη μέτρηση βάθους, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά άχρηστος στην πράξη.

realme c51

Photo: VG24.gr

Στο φως της ημέρας και στην αυτόματη λειτουργία, θα προσφέρει ευκρινείς λήψεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κατηγορία τιμής. Ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς και δεν παρατηρήσαμε ότι κάνει υπερβολική χρήση ρυθμίσεων όπως το ISO για να πάρει περισσότερο φως. Η  νύχτα φέρνει τον όλεθρο σε αυτόν τον αισθητήρα, δίνοντάς μας λήψεις που στερούνται ευκρίνειας και είναι συνήθως υπερεκτεθειμένες, γεγονός που κιτρινίζει την εικόνα. Κάποια από αυτά σώζονται με τη νυχτερινή λειτουργία, αλλά η βελτίωση δεν είναι μερικές φορές τόσο αισθητή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χρησιμοποιήσετε τη χειροκίνητη λειτουργία για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις στις συνθήκες της σκηνής, αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα.

Ερχόμαστε στην εγγραφή βίντεο. Δεν είναι η κύρια χρήση αυτής της κάμερας, αλλά τα καταφέρνει αξιοπρεπώς. Αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μέγιστη ανάλυση καθώς και τα καρέ, επειδή αυτή η συσκευή είναι ικανή να καταγράφει σε 1080p στα 30 fps.

Συμπέρασμα

Το realme C51 είναι ένα πιο ενδιαφέρον smartphone από το “δίδυμο” μοντέλο του C53, έχουν πολλά κοινά, αλλά το C51 έχει τιμή στα €159.90. Η τιμή εστιάζει σε αυτό που έχει να προσφέρει το προϊόν ενώ συνολικά είναι ένα ωραίο smartphone, με ωραίο λογισμικό και βγάζει καλές φωτογραφίες (στην κατηγορία τιμής του). Οι αδυναμίες του είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο όταν ζητάμε περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει, είτε πρόκειται για την ισχύ είτε για την αναπαραγωγή πολυμέσων. Μπορούμε να συστήσουμε αυτό το οικονομικό τηλέφωνο μόνο σε όσους χρειάζονται ένα λειτουργικό smartphone, αλλά δεν ζητούν μια συσκευή που θα κάνει με άνεση κάτι πέρα από την απλή χρήση.

Θετικά

  • Ελκυστικός σχεδιασμός
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz
  • Αξιοπρεπής απόδοση της κάμερας
  • Παρουσία υποδοχής ήχου 3,5 mm

Αρνητικά

  • Μονοφωνικός ήχος
  • Μέτριο βίντεο συνολικά
  • Χαμηλή ανάλυση οθόνης

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ