Resident Evil Village: Winters’ Expansion – DLC Review

Το έβδομο Resident Evil μάς έδωσε κάποια πολύ διασκεδαστικά DLC, τα οποία συγκέντρωσε σε ένα πακέτο. Η Capcom, με το Village, κάνει περίπου το ίδιο.

Ωστόσο, όχι ακριβώς το ίδιο. Κυκλοφορεί, λοιπόν, το expansion του Resident Evil Village (διαβάστε εδώ το review), που ονομάζεται «Winters’ Expansion» και περιλαμβάνεται στη νέα «Gold Edition» του τίτλου της Capcom.

Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το expansion: ένα νέο κομμάτι της ιστορίας, με πρωταγωνίστρια τη Rose, κόρη του Ethan, κάποιες προσθήκες στο mode «Mercenaries» και τη δυνατότητα να παίξουμε το βασικό campaign του Village σε κάμερα τρίτου προσώπου. Το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς είχε πολύ περισσότερα και πιο ουσιώδη DLC, αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς, αλλά δεν αυτό δεν σημαίνει ότι το expansion του Village δεν προσφέρει τίποτα.

Η κάμερα τρίτου προσώπου: καλοδεχούμενη, όχι ιδανική

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά: το mode τρίτου προσώπου είναι σίγουρα καλοδεχούμενο. Σίγουρα υπάρχει αρκετός κόσμος που θα ήθελε να παίξει το Village με αυτήν την κάμερα. Τα animations του Ethan, τώρα που φαίνονται, δεν είναι ιδανικά, πάντως. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάμερα τρίτου προσώπου αντίστοιχη με, ας πούμε, αυτή που είδαμε στα remakes των Resident Evil 2 και 3.

Παραγωγοί της σειράς αναφέρουν ότι το third-person mode είχε ως βασικό σκοπό να δώσει την ευκαιρία να παίξουν το Village και άτομα που ζαλίζονται με την κάμερα πρώτου προσώπου ή όσοι φοβούνται περισσότερο με το first-person. Το third-person είναι ενδεχομένως κάτι πιο οικείο για πολλούς και ίσως φανεί πιο προσιτό σε κάποιους. Είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά και ενδεχομένως να φέρνει πιο κοντά το Village σε άλλα βασικά μέλη της σειράς.

Σε γενικές γραμμές, είναι ένα καλοδουλεμένο mode και φέρνει μια πνοή φρεσκάδας, κάνει το Village να φαίνεται πάλι καινούργιο ακόμα και αν το έχουμε «λιώσει». Θα μπορούσε να έρθει με ένα απλό update και να μην είναι μέρος του expansion; Θα μπορούσε.

Νέες προσθήκες στο Mercenaries, αν αυτό ψάχνετε

Το mode «Mercenaries» δίνει μια σπίθα τύπου arcade στο Village και αυξάνει τη μέγιστη διάρκεια του τίτλου, αφού μας δίνει κάτι για να ασχοληθούμε μετά το βασικό campaign. Το περιεχόμενο του mode είναι πολύ απλό και παραμένει έτσι, δυστυχώς. Δεν έρχονται νέες πίστες, νέες λειτουργίες, νέες αποστολές.

Αυτό που έρχεται είναι η προσθήκη καινούργιων χαρακτήρων (Lady Dimitrescu, Chris Redfield, Heisenberg) τους οποίους μπορούμε να διαλέξουμε για να παίξουμε το mode (πρέπει πρώτα να τους ξεκλειδώσουμε). Αν σας αρέσει το Mercenaries, θα απολαύσετε τις νέες προσθήκες, οι οποίες ανανεώνουν αρκετά το mode και το κάνουν πιο διασκεδαστικό. Οι νέοι χαρακτήρες έχουν ειδικές, ξεχωριστές κινήσεις (όπως, για παράδειγμα, πανίσχυρες γροθιές από τον Chris αλλά και μια «ultimate επίθεση») και έτσι το gameplay διαφοροποιείται αισθητά και το mode μπορεί να μας κρατήσει για περισσότερη ώρα.

Διαβάστε επίσης:  Street Fighter 6: Δοκιμάστε το ΔΩΡΕΑΝ demo του τίτλου τώρα!

Το νέο κεφάλαιο του Resident Evil Village

Το πραγματικό όμως «ζουμί» του expansion είναι το Shadows of Rose, η νέα ιστορία στον κόσμο του Resident Evil. Πρόκειται για συνέχεια του Village, καθώς χειριζόμαστε την κόρη του Ethan, η οποία έχει πλέον μεγαλώσει. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο τρίωρο παιχνίδι, με αρκετές νέες ιδέες και πολύ διασκεδαστικά τμήματα. Όμως, δεν είναι όλα ευχάριστα, δυστυχώς.

Να ξεκινήσουμε από τα αρνητικά. Πρόκειται για χαμένη ευκαιρία: βλέπουμε, για πρώτη φορά, το franchise να πηγαίνει τόσο μακριά στο μέλλον, αλλά επί της ουσίας δεν βλέπουμε τίποτα για τον κόσμο, για το σύμπαν του Resident Evil.

rose

εικόνα: Capcom

Η ιστορία περιορίζεται στην πρωταγωνίστρια, τη Rose, και το πώς εκείνη μεγαλώνει, ωριμάζει και αποδέχεται κάποια πράγματα, όπως τις υπερφυσικές δυνάμεις που κληρονόμησε. Με ένα βασικό στήσιμο που απαιτεί αρκετό «suspension of disbelief», απαιτεί δηλαδή από εμάς να αποδεχτούμε αρκετά λογικά άλματα, η πλοκή απομακρύνεται από τον κόσμο του Resident Evil και περιορίζεται σε εκείνον του Village.

Η Rose ταξιδεύει σε ένα παράξενο «μυαλό», σε μια συλλογική συνείδηση, για να βρει έναν τρόπο να ελέγξει τις δυνάμεις της. Αυτό που βρίσκει δεν είναι αυτό που περιμένει, φυσικά. Στην πορεία, υπάρχουν κάποιες απροσδόκητα συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, ενώ η Rose είναι συμπαθητική και η ηθοποιός που την ενσαρκώνει κάνει θαυμάσια δουλειά.

Αρκετή επανάληψη

Όμως, η επιστροφή αυτή στον κόσμο του Village πλήττεται από πολλές επαναλήψεις: περιοχών, χαρακτήρων, boss-fights. Κυκλοφορούμε ξανά σε τοποθεσίες που είδαμε στο βασικό παιχνίδι, συναντάμε χαρακτήρες και, γενικά, πρόκειται για αχρείαστη επανάληψη που πλήττει το συνολικό αποτέλεσμα.

-MINOR SPOILERS-

Η χειρότερη επανάληψη έρχεται στο τέλος καθώς αντιμετωπίζουμε το ίδιο ακριβώς τελικό boss που είδαμε και στο Village, ενώ το νέο αυτό κεφάλαιο… τελειώνει με το ίδιο ακριβώς cutscene. Εδώ, οι δημιουργοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα τέχνασμα, να κλείσουν την πλοκή με τον ίδιο τρόπο αλλά έχοντας παρουσιάσει πλέον καλύτερα τα προηγούμενα γεγονότα. Ωστόσο, τελικά, απλώς βλέπουμε το ίδιο cutscene και ξαναβλέπουμε τη στιγμή που κάποιος αποκαλεί «Eveline» τη Rose, αλλά αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο αμήχανη, μετά το DLC.

-MINOR SPOILERS END-

resident evil village gameplay rose

εικόνα: Capcom

Γνώριμο, αλλά νέο

Ευτυχώς, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στα σημεία που επαναλαμβάνονται, όσον αφορά στο gameplay, και έτσι η κατάσταση βελτιώνεται. Για παράδειγμα, έχουν ανανεωθεί οι γρίφοι ώστε να μην πρέπει να λύσουμε τους ίδιους, ενώ υπάρχουν νέοι μηχανισμοί, που βασίζονται στις δυνάμεις της Rose.

Οι περιοχές έχουν κατακλυστεί από ένα παχύρρευστο υγρό, το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση σε διάφορα τμήματα των επιπέδων και μας αναγκάζει να προσέχουμε πώς κινούμαστε, ενώ από μέσα του ξεπηδούν εχθροί -νέοι τύποι τεράτων που δεν διαφέρουν σημαντικά στη συμπεριφορά από ό,τι έχουμε δει, όμως έχουν μια εξαιρετικά οπτικοποιημένη επίθεση που κάθε φορά «ενοχλεί».

rose fighting

εικόνα: Capcom

Οι δυνάμεις της Rose «ανοίγουν» ευχάριστα τις πίστες, αφού, σε συγκεκριμένα σημεία, όταν αποκτήσουμε την κατάλληλη ιδιότητα, μπορούμε να διαλύουμε κάποια πλοκάμια για να περνάμε μετά από εκεί.

Η ίδια δύναμη μπορεί να «παγώσει» για λίγο τους εχθρούς, ώστε να τους πυροβολούμε πιο εύκολα ή να απομακρυνόμαστε, ενώ επίσης πρόκειται για ικανότητα που «τελειώνει», όταν αδειάσει η μπάρα -που ξαναγεμίζει με συγκεκριμένα herbs. Επίσης, υπάρχουν κάποια εντελώς ανανεωμένα μέρη στο παιχνίδι, στα οποία μάλιστα πρέπει να παίξουμε σε stealth και το αποτέλεσμα είναι επαρκώς φρέσκο -το σπίτι με τις κούκλες, αυτή τη φορά είναι ακόμα καλύτερο και ίσως πιο τρομακτικό.

Διαβάστε επίσης:  Cyberpunk 2077: Το Phantom Liberty, το μοναδικό expansion -Γιατί θα κυκλοφορήσει μόνο σε next-gen

Δυστυχώς, όταν αρχίζουμε να αποκτούμε πολλές δυνάμεις και να ξεδιπλώνουμε τις ικανότητες της Rose, το παιχνίδι τελειώνει -αν και η σύντομη διάρκεια λειτουργεί και υπέρ της εμπειρίας, αφού δεν προλαβαίνουμε να κουραστούμε από τις επαναλήψεις.

resident evil village gameplay rose

εικόνα: Capcom

Το expansion έχει καλές στιγμές, αλλά μπορούσε καλύτερα

Τελικά, το Shadows of Rose είναι ένα ευχάριστο νέο κεφάλαιο της ιστορίας, το οποίο δεν προχωρά -ούτε τελειώνει- την πλοκή του Village όσο θα έπρεπε, ενώ οι επαναλήψεις στο gameplay δεν αφήνουν το κατά τα άλλα εξαιρετικό στήσιμό του να λάμψει. Είναι μια επιστροφή στο υπέροχο Village, πάντως, και αν σας άρεσε το αρχικό παιχνίδι, σίγουρα θα περάσετε και πάλι πολύ καλά.

Το υπόλοιπο περιεχόμενο του expansion, δυστυχώς, δεν είναι εξίσου αξιόλογο και περισσότερο θυμίζει ένα απλό update. Και πάλι, βέβαια, αν αγοράσετε τώρα για πρώτη φορά το Resident Evil Village, η Gold Edition είναι η καλύτερη επιλογή και, ούτως ή άλλως, παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν αρκετά εδώ για να αξίζει να επιστρέψετε. Απλώς, το expansion θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ καλύτερο.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo  SwitchResident Evil Village - Winters' Expansion
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Capcom
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Capcom
Διανομή: CD Media
Είδος:‌ Survival horror
Ηλικίες:‌ 18+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 28 Οκτωβρίου 2022
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ικανοποιητική η κάμερα τρίτου προσώπου
  • Αν σας αρέσει το Mercenaries, έγινε κάπως καλύτερο
  • Το Shadows of Rose είναι μια ευχάριστη προσθήκη
  • Η Rose είναι εξαιρετική πρωταγωνίστρια

Αρνητικά

  • Αρκετή επανάληψη στο Shadows of Rose, με περιοχές και χαρακτήρες του Village
  • Το σενάριο του DLC, αν και αξιόλογο, μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο την πλοκή
  • Η σύντομη διάρκεια δεν αφήνει τη Rose να «ξεδιπλωθεί»
  • Το Mercenaries δεν ανανεώνεται δομικά, η κάμερα τρίτου προσώπου δεν είναι ιδανική
  • Πολύ λιγότερο περιεχόμενο σε σχέση με ό,τι είδαμε στην Gold Edition του RE7

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ