Returnal (PC) – Review

Ένα ακόμα αποκλειστικό του PlayStation ήρθε στα PC

Άρης Φουρναράκης

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο PlayStation 5, το Returnal της Housemarque προσφέρει πρόκληση και στα PC.

Ένα από τα πρώτα exclusives που κόσμησαν την βιβλιοθήκη του νεοκυκλοφόρητου PlayStation 5 πριν από δυο χρόνια, ήταν το Returnal [review] της Housemarque. Μαζί με το remake του Demon’s Souls οι δυο αυτοί τίτλοι αποτέλεσαν «περίεργες» επιλογές, καθώς σίγουρα δεν απευθύνονταν σε mainstream κοινό. Και αν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για το Demon’s Souls το ξέραμε από πριν, για το Returnal οι περισσότεροι το έμαθαν αφότου το είχαν αγοράσει και είχαν… απογοητευτεί από τη δυσκολία του.

Παρ’ όλα αυτά, ο τίτλος της Housemarque έλαβε εξαιρετικές κριτικές και ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ακολουθούσε τα υπόλοιπα exclusives της κονσόλας, στον δρόμο τους προς τα PC. Η ώρα αυτή έφτασε και αν μη τι άλλο ανυπομονούσαμε να επισκεφτούμε για ακόμα μια φορά τον πλανήτη Atropos, αυτήν τη φορά όμως με διαφορετικά όπλα: το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μας.

Returnal

Photo: VG24.gr

Η ατέρμονη λούπα του Returnal

Το σενάριο του Returnal δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις με την πρώτη, πόσο μάλλον να το εξηγήσεις. Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται στον πλανήτη Atropos, στον οποίο προσπαθεί να προσγειωθεί η Selene Vassos για να εξερευνήσει ένα περίεργο σήμα. Όμως, όπως σε  όλα τα sci-fi που σέβονται τον εαυτό τους, τα πράγματα πάνε στραβά, καθώς το σκάφος της Selene παθαίνει σοβαρές ζημιές και η ίδια καθηλώνεται στον αφιλόξενο πλανήτη χωρίς κανέναν τρόπο επικοινωνίας με την ASTRA, την εταιρεία που διοργάνωσε την αποστολή της Selene. Έτσι αποφασίζει να τον εξερευνήσει και να βρει ένα τρόπο επικοινωνίας, όμως γρήγορα καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκτός ότι έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα είδη τεράτων, ανακαλύπτει αρκετά πτώματα… της ίδιας της Selene διασκορπισμένα στον κόσμο. Ακούγοντας τα logs που ανακαλύπτει, έντρομη καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε κάποιο είδος λούπας και με κάθε θάνατό της επιστρέφει στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους της.

Το Returnal πάει κόντρα στη λογική των narrative τίτλων με τα διάφορα cutscenes αρκετών λεπτών που μας έχει συνηθίσει η Sony στις παραγωγές της. Το παιχνίδι επικεντρώνεται περισσότερο στο gameplay, ενώ η επεξήγηση της ιστορίας γίνεται με πιο έμμεσο τρόπο, όπως την εύρεση των logs, την αποκρυπτογράφηση κάποιον ρούνων και από το ίδιο το σπίτι της Selene, το οποίο για κάποιον λόγο βρίσκεται στον πλανήτη και κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε μαθαίνουμε και κάτι για το παρελθόν της πρωταγωνίστριας. Η διάρκεια του τίτλου ποικίλει σημαντικά για τον κάθε χρήστη, καθώς κάτι τέτοιο ευνοείται και από το genre του.  Για παράδειγμα πολλοί μπορεί να κολλήσουν σε κάποιο σημείο ή boss, ενώ άλλοι μπορεί να περάσουν το παιχνίδι «αέρα». Εμείς, την πρώτη φορά που καταπιαστήκαμε με τον τίτλο στο PS5 είχαμε χρειαστεί περίπου 30 ώρες για να δούμε τους τίτλους τέλους, ενώ τώρα στο PC χρειαστήκαμε 13. Οπότε το πόσο θα κρατήσει τον κάθε παίκτη πρακτικά είναι αδύνατο να το υπολογίσουμε. Σίγουρα όμως το περιεχόμενο κρίνεται χορταστικό.

Εθιστικό και κορυφαίο gameplay

Το δυνατότερο κομμάτι του Returnal δεν είναι άλλο από το gameplay του. Δυο χρόνια αργότερα, παραμένει το ίδιο εθιστικό και διασκεδαστικό, όπως την πρώτη φορά που το παίξαμε στο PS5.  Προσφέρεται πλήρης υποστήριξη του DualSense και των χαρακτηριστικών του στην έκδοση PC, όμως πιθανώς οι χρήστες, που θα επιλέξουν αυτήν την έκδοση πιθανώς να παίξουν με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Με αυτό τον τρόπο δυστυχώς χάνεται μέρος του immersion που προσφέρει το DualSense, όμως το παιχνίδι πραγματικά λάμπει και με τη χρήση mouse / keyboard. Οι κινήσεις είναι πιο γρήγορες, πιο άμεσες και η σκόπευση έχει βελτιωθεί αρκετά με το ποντίκι που προσφέρει την απαιτούμενη ακρίβεια.  Από την άλλη, το πληκτρολόγιο δεν προσφέρει την ίδια ευκολία, καθώς κάποιοι συνδυασμοί βρίσκονται σε περίεργα πλήκτρα που δεν βολεύουν ιδιαίτερα, όπως το alt-fire που βρίσκεται στο Q. Βέβαια μπορείτε να παραμετροποιήσετε τα πάντα και να τα βάλετε σε κουμπί που σας βολεύει.

Διαβάστε επίσης:  Astro Bot: Έρχεται νέο παιχνίδι για τη μασκότ του PS5;

H roguelike φύση του Returnal προσφέρει αυτή την τυχαιότητα στο gameplay και κανένα playthrough σας δεν μοιάζει με κάποιο προηγούμενο. Ο χάρτης αλλάζει, τα τέρατα αλλάζουν, τα drops αλλάζουν. Κάθε φορά που ξεκινάτε από την αρχή όλα είναι διαφορετικά, με αυτό να είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ναι μεν, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να μην κουράζει τον παίκτη, αλλά παράλληλα τον καταδικάζει, αφού η επιτυχία ενός playthrough βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον παράγοντα της τύχης. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσετε και να βρείτε με τη μια το όπλο που σας βολεύει, τα artifacts και τα parasites που επιθυμείτε και να καταφέρετε να φτάσετε μακριά. Στη συνέχεια, να πεθάνετε και να φάτε αρκετή ώρα μέχρι να βρείτε κάτι που σας βολεύει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνετε στο τελικό boss με καθόλου καλό εξοπλισμό και αντικείμενα.

Στο Returnal υπάρχουν 6 συνολικά biomes, τα οποία χωρίζονται σε 2 Acts. Όσο παίζετε, το παιχνίδι σάς επιβραβεύει με αντικείμενα, τα οποία όμως χάνετε όταν πεθάνετε, και με αντικείμενα που τα κρατάτε για πάντα άπαξ και τα ξεκλειδώσετε. Αυτά σας βοηθάνε να ξεπεράσετε κάποιες περιοχές ή και να ανακαλύψετε άλλες που δεν μπορούσατε να επισκεφτείτε νωρίτερα. Για παράδειγμα κάποια στιγμή θα μπορέσετε από το πρώτο biome να πάτε κατευθείαν στο 3ο χωρίς να παίξετε ξανά το 2ο, ενώ αν κερδίσετε το boss του 3ου, τότε υπάρχει κάτι σαν checkpoint, αφού πλέον κάθε φορά που θα πεθαίνετε θα ξεκινάτε από το 4ο biome. To παιχνίδι σας κάνει την ζωή ευκολότερη, μόνο αφού σας την έχει κάνει κόλαση πρώτα.

Διαβάστε επίσης:  God of War Ragnarök - Preview

Οι 2 Selene και το “easy mode”

returnaL

Photo: VG24.gr

Ακόμα πιο εύκολη τη ζωή σας μέσα στο Returnal ήρθε να κάνει το δωρεάν update, Ascension, το οποίο πρόσθεσε δυο λειτουργίες ζωτικής σημασίας. Πρώτη και καλύτερη είναι αυτή του suspend cycle, μέσω της οποίας μπορείτε πλέον να βάλετε σε αναστολή το παιχνίδι σας και να συνεχίσετε αργότερα. Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να να φανταστείτε τι δράματα υπήρχαν με κονσόλες που έκλεισαν λόγω ρεύματος ή λόγω κάποιου crash, με αποτέλεσμα να χάνεται τεράστιο progress παικτών.

Παράλληλα η προσθήκη του co-op προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, αφού μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια είτε από κάποιον φίλο σας, είτε από κάποιον άγνωστο. Ιδανικά, θα θέλαμε να υπάρχει voice chat, ώστε να μπορούμε ν συνεννοηθούμε με τον εκάστοτε άγνωστο συμπαίκτη μας, ενώ σίγουρα μας κάνει εντύπωση η απουσία του crossplay με το PS5.

Οπτικοακουστικό υπερθέαμα

Οπτικά, το Returnal βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς προσφέρει μεγάλη λεπτομέρεια τόσο στα περιβάλλοντα, όσο και στους χαρακτήρες. Τα όποια cutscenes υπάρχουν είναι κορυφαίας ποιότητας, αντάξια ενός ΑΑΑ παιχνιδιού. Στα PC προσφέρεται υποστήριξη σε wide-screen οθόνες, ενώ θα βρείτε μια ευρεία γκάμα επιλογών και παραμετροποιήσεων της εικόνας (DLSS, FSR, NIS κλπ.) για να φέρετε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ παιχνίδι στα μέτρα σας.

Αν διαθέτετε ακουστικά τα οποία ενσωματώνουν τις τελευταίες τεχνολογίες ήχου (3D Audio, Dolby Atmos κλπ.) τότε το Returnal θα σας προσφέρει ηχητική πανδαισία.

returnal

Photo: VG24.gr

Αξίζει να το παίξω σε PC;

Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Returnal παραμένει ένας εξαιρετικός τίτλος και ένα αρκετά διαφορετικό ΑΑΑ παιχνίδι. Ξεχωρίζει σίγουρα μέσα στο πλήθος των συγκεκριμένων παραγωγών, καθώς επικεντρώνεται στο gameplay και όχι τόσο στο να χτίσει μια κινηματογραφική περιπέτεια και τα καταφέρνει περίφημα.

Τικάρει όλα τα σημαντικά σημεία που θέλει ένας παίκτης για να περάσει καλά και αν δεν βασιζόταν τόσο πολύ στην τύχη, ίσως να κατάφερνε να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο κοινό.  Ανεξάρτητα από αυτό όμως, πρόκειται για έναν κορυφαίο roguelike τίτλο, ο οποίος έχει μεταφερθεί στα PC εξαιρετικά. Να μην το χάσει κανείς.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PCReturnal - Boxart
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Housemarque
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive Entertainment
Είδος: Third-person Shooter / Roguelike
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Φεβρουαρίου 2023
Official website:‌ returnal/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Κορυφαίο και εθιστικό σύστημα μάχης
  • Άρτιος χειρισμός με πληκτρολόγιο/ποντίκι
  • Oπτικοακουστικό υπερθέαμα
  • Το σύστημα co-op και suspend cycle
  • Επιτυχημένος συνδυασμός roguelike / metroidvania σε AAA παραγωγή
  • Μεγάλη διάρκεια και χορταστικό gameplay

Αρνητικά

  • Η έκβαση ενός run βασίζεται αρκετά στην τύχη
  • Απουσία crossplay με PS5
  • Ο συνδυασμός πληκτρολόγιο / ποντίκι δεν προσφέρει το immersion που δίνει το DualSense

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ