Road 96 – Review

Οι δρόμοι της φωτιάς

Το Road 96 είναι ένα βαθιά πολιτικό παιχνίδι, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στη βιομηχανία. Ένας συνδυασμός survival με rogue-like στοιχεία, που έχει ως βασικό πυλώνα την εξιστόρηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας. Οι επιλογές που κάνεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα καθορίσουν και την τελική έκβαση της κάθε διαδρομής, αλλά και της ιστορίας γενικότερα.

 

Ο δρόμος στη λογοτεχνία, στα τραγούδια, στις ταινίες συμβολίζει την επιλογή. Ποιο δρόμο θα διαλέξεις, ποιες αποφάσεις θα πάρεις, ποιους ανθρώπους θα συναναστραφείς για να φτάσεις στον τελικό προορισμό. Ο τελικός προορισμός ποικίλει φυσικά από άτομο σε άτομο και το ίδιο συμβαίνει και στους παίκτες που διασχίζουν τους δρόμους του Road 96.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικά για PC και Nintendo Switch το 2021 από την DigixArt, το γαλλικό στούντιο του Yoan Fanise, δημιουργού του εξαιρετικού Valiant Hearts, και του επίσης ιδιαίτερου 11-11: Memories Retold. Πριν από λίγες μέρες το Road 96 έφτασε επιτέλους και στις υπόλοιπες πλατφόρμες. Πρόκειται για μία ξεχωριστή εμπειρία, ένα ξεχωριστό παιχνίδι που ο καθένας θα το βιώσει διαφορετικά. Οι συσχετισμοί με την τωρινή πολιτική κατάσταση διαφόρων χωρών είναι έντονοι και αυτό κάνει το παιχνίδι να είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Άνεμος αλλαγής με αμάξι διαφυγής

Βρισκόμαστε στη φανταστική χώρα της Petria, κάτω από την δικτατορική ηγεσία του Tyrak. Ο Tyrak και το φασιστικό καθεστώς του έχουν βάλει στο μάτι τη νεολαία της χώρας και προσπαθούν μέσω προπαγάνδας και στρατοπέδων συγκέντρωσης να ελέγξουν τους νέους πολίτες. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το καλοκαίρι του 1996, λίγους μήνες πριν τις εκλογές που μπορούν να αλλάξουν, ή και όχι, το μέλλον της χώρας.

Σε κάθε run – επεισόδιο χειρίζεσαι έναν νεαρό έφηβο πολίτη της Petria και προσπαθείς να φτάσεις στα σύνορα με σκοπό να τα διασχίσεις και να ξεφύγεις τελικά από την καταπίεση και τους περιορισμούς που υφίστασαι από το τωρινό καθεστώς. Οι επιλογές που θα κάνεις και οι αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις σε κάθε ταξίδι θα επηρεάσουν το τέλος της ιστορίας.

Θα ακολουθήσεις τον δρόμο της επανάστασης ακούγοντας στη διαπασών το Bella Ciao (ναι, υπάρχει στο soundtrack!), θα απαρνηθείς την βία και θα προσπαθήσεις να αλλάξεις την κατάσταση με δημοκρατικούς τρόπους, όπως οι εκλογές ή απλά το μόνο που θες είναι να φύγεις από τη χώρα χωρίς να σε νοιάζει τι θα μείνει πίσω;

Σπίτι μου είναι ο δρόμος

Τα runs – επεισόδια αποτελούν ουσιαστικά και το rogue-like στοιχείο του τίτλου, καθώς στο κάθε ένα από τα 8 που θα δεις στο πρώτο playthrough, χειρίζεσαι και έναν διαφορετικό ανώνυμο έφηβο. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι του ενός αρχίζεις ξανά μία καινούργια διαδρομή με άλλον ήρωα προς το Road 96 και τα σύνορα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:  Hauntii - Review

Το μέσο που θα επιλέξεις να κάνεις το ταξίδι επηρεάζει την health μπάρα του κάθε ήρωα όπως και το πορτοφόλι του.  Για παράδειγμα θα κουραστείς λιγότερο αν επιλέξεις να μετακινηθείς με ένα ταξί, αλλά θα σου κοστίσει και περισσότερο. Αν επιλέξεις να περπατήσεις, θα γλιτώσεις κάποια χρήματα αλλά θα δεις την μπάρα υγείας να μειώνεται αρκετά. Πρόκειται για έναν απλοϊκό survival μηχανισμό του παιχνιδιού ο οποίος βγάζει νόημα αφού σε κάθε run θα κάνεις και διαφορετικές επιλογές μετακίνησης οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαφορετικές συναντήσεις και διαδράσεις με τους 8 κύριους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού.

Σε κάθε ταξίδι λοιπόν θα συναντήσεις έναν ή και παραπάνω εκ των 8 πρωταγωνιστικών χαρακτήρων του Road 96. Μέσα από διαλόγους, δραστηριότητες και mini games ανακαλύπτεις το υπόβαθρό τους και ξετυλίγεις την ιστορία τους. Από αυτές τις διαδράσεις θα κερδίσεις επίσης και κάποια perks που θα φανούν χρήσιμα είτε στα επόμενα runs είτε σε ένα new game+. Μετά από κάθε run μπορείς να τσεκάρεις την πρόοδο που έχεις κάνει σε κάθε χαρακτήρα στην οθόνη του χάρτη της Petria, καθώς και να δεις τα προηγούμενα σου runs. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από ένα playthrough για να ολοκληρώσεις τις ιστορίες και των 8 χαρακτήρων κάτι που βοηθά στο replayability.

Η μαγεία ενός Road Trip

Σίγουρα τα ζητήματα της καταπίεσης και της ανάγκης για διαφυγή είναι πολύ σοβαρά, αλλά στο Road 96 παρουσιάζονται λίγο πιο ανάλαφρα. Οι καρτουνίστικοι κωμικοί πρωταγωνιστές, η γενικότερη pop αισθητική των ’90s, το χιούμορ και ορισμένες τραγελαφικές καταστάσεις κάνουν το παιχνίδι λιγότερο καταθλιπτικό σε σχέση με το κύριο θέμα που πραγματεύεται.

Το artstyle φέρνει λίγο στο μυαλό το Firewatch, κυρίως λόγω της προοπτικής πρώτου προσώπου αλλά και της χρωματικής παλέτας. Το soundtrack είναι φανταστικό με χαρακτηριστικούς synth ήχους των ’90s, με vibes από την ταινία Drive που με ώθησε κατευθείαν να το κατεβάσω στο Spotify και να το έχω έτοιμο για τις καλοκαιρινές βόλτες με το αυτοκίνητο.

Πέρα από το οπτικοακουστικό κομμάτι, η μαγεία ενός road trip είναι η αλληλεπίδραση με τους χαρακτήρες που συναντάς στον δρόμο. Στις στιγμές που θα περάσεις καλά με έναν άγνωστο που μόλις συνάντησες και θα μπλέξεις σε περίεργες καταστάσεις, στη βοήθεια που θα δώσεις ή θα δεχτείς όταν υπάρξει ανάγκη, στην αγωνία της επιβίωσης και στην προσμονή για να φτάσεις στον τελικό προορισμό. Το Road 96 είναι ακριβώς αυτές οι στιγμές και μας τις προσφέρει μέσα από την εξαιρετική γραφή του.

Ιστορίες του δρόμου

Αυτό που κάνει την αφήγηση ξεχωριστή στο Road 96 δεν είναι βέβαια αποκλειστικά η γραφή του, αλλά και ο τρόπος που έχει δομηθεί αυτή η αφήγηση. Αρχικά εξετάζονται οι πορείες κάποιων ανώνυμων πρωταγωνιστών, των εφήβων στην προκειμένη περίπτωση. Στη συνέχεια, μέσα από τα μάτια τους και μέσω των αλληλεπιδράσεων, διερευνώνται τα υπόβαθρα και οι ζωές οκτώ άλλων χαρακτήρων με την κατάληξη να είναι η σύνδεση όλων αυτών των ιστοριών κάτω από ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται, η πλοκή σιγά-σιγά ανοίγει, η εστίαση μετακινείται από τον ανώνυμο έφηβο, στην κοινωνία γύρω του και τέλος, στη μοίρα μιας ολόκληρης χώρας.

Διαβάστε επίσης:  The Excavation of Hob’s Barrow - Review

Βέβαια κάποια αφηγηματικά κενά σίγουρα υπάρχουν. Αν και είναι ξεκάθαρο πού στέκεται το παιχνίδι πολιτικά, γίνεται λίγο ασαφές σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι αποφάσεις που έπαιρνα στο πρώτο playthrough μου ήταν κυρίως ειρηνικές. Προσπαθούσα να διαλέγω τον δρόμο της ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος του Tyrak μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Ήταν κάτι που το έκανα όμως χωρίς να ξέρω ακριβώς αν όντως η πολιτική αντίπαλος του Tyrak, η φιλελεύθερη Florres, θα φέρει την αλλαγή σε περίπτωση εκλογής της.

Επίσης δεδομένου του πόσο απολυταρχικό είναι ιστορικά ένα δικτατορικό καθεστώς, παραμένει λίγο ασαφές το πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους εφήβους της Petria που τους ωθεί στην έξοδο από την χώρα. Ίσως θα μπορούσαν να προστεθούν κάποιες πιο χαρακτηριστικές σκηνές που θα έδειχναν πιο καθαρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοιου είδους καθεστώτα.

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Το Road 96 είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, γεμάτο με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που καταπιάνεται με επίκαιρα πολιτικά ζητήματα τα οποία μεταφέρονται ιδανικά σε έναν πολύχρωμο κόσμο, με την αισθητική των ’90s. Μέσω μιας απαράμιλλης αφηγηματικής δομής, οι ιστορίες των ανώνυμων, και μη, πρωταγωνιστών μπλέκονται σε ένα σύνολο, δημιουργώντας μία κλασσική ιστορία road trip.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ DigixArt
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Ravenscourt
Είδος:‌ Graphic Adventure, Mystery
Ηλικίες:‌ 16+
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 14 Απριλίου 2022 (PS5/PS4/XB1/XBSX) // 16 Αυγούστου 2021 (PC/Switch)
Official website: ravenscourt.games/en-US/games/road96

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετική αφηγηματική δομή
  • Επιλογές που έχουν σημασία για το τέλος της ιστορίας
  • Ενδιαφέροντες χαρακτήρες
  • Όμορφα δοσμένα vibes από τα '90s
  • Εκπληκτικό soundtrack

Αρνητικά

  • Κάποια σημεία της ιστορίας θα μπορούσαν να ήταν πιο σαφή
  • Θα θέλαμε καλύτερη αποτύπωση των καταστάσεων σε ένα φασιστικό καθεστώς

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ