Samsung Galaxy S24 Ultra – Review

Φώτης Λαμπρινός

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το Samsung Galaxy S24 Ultra είναι… καλύτερο σε όλα.

Ο νέος επίδοξος βασιλιάς της premium high-end κατηγορίας του “Android στρατοπέδου”, βρίσκεται στα χέρια μας. Το Samsung Galaxy S24 Ultra θέλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στη σειρά, χάρη σε έναν νέο σύμμαχο: την τεχνητή νοημοσύνη. Τουλάχιστον αυτό είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο η εταιρεία βάσισε την γενικότερη προώθηση του smartphone, αλλά παίρνει όλα όσα ήταν καλά στο S23 Ultra και τα κάνει ακόμα καλύτερα. Μια αρκετά λογική κίνηση να διατηρήσει τα καλά της προηγούμενης χρονιάς, αφού το S23 Ultra παραμένει μέχρι και σήμερα μια εξαιρετική συσκευή. Πώς όμως κατάφερε να γίνει καλύτερο;

Σχεδιασμός

Το Galaxy S24 Ultra δεν ξεχωρίζει εύκολα από το Galaxy S23 Ultra, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές, αλλά μάλλον ότι οι αλλαγές είναι μικρές και στα σημεία. Οι γρίλιες των ηχείων είναι διαφορετικές, τα μικρόφωνα έχουν μετακινηθεί λίγο, αλλά ως επί το πλείστον το νέο τηλέφωνο μοιάζει με το παλιό.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Photo: VG24.gr

Η συσκευή που έχουμε στα χέρια μας είναι το Titanium Grey. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι το πλαίσιο, το οποίο πλέον αλλάζει εξωτερικά από αλουμίνιο σε τιτάνιο. Η αλλαγή δεν αφορά τόσο το βάρος, όπως στο iPhone, αλλά την ποιότητα. Το S24 Ultra με αυτό το πλαίσιο τιτανίου είναι πλέον πολύ πιο ευχάριστο στο κράτημα και τη χρήση, ενώ επίσης γλιστράει πολύ λιγότερο από το S23 Ultra.

Το βάρος των 232 γραμμαρίων, το ύψος των 162,3mm και το πλάτος των 79mm το καθιστούν ένα αρκετά άβολο στη χρήση smartphone ειδικά για τη χρήση με το ένα χέρι ή αν ο χρήστης έχει μικρά χέρια. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, έχουμε επιτέλους εντελώς επίπεδη οθόνη. Αυτό είναι εξαιρετικό τόσο για την αντοχή όσο και για την προστασία, καθώς είναι πλέον δυνατή η εφαρμογή διάφορων προϊόντων προστασίας οθόνης, χωρίς να ξεκολλάνε εύκολα ή να σας δυσκολέψουν στην τοποθέτηση. Επίσης είναι πιο άνετη η χρήση του S Pen και η αλήθεια είναι ότι μας οδήγησε η επίπεδη οθόνη στο να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερο.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Photo: VG24.gr

Φυσικά, η πιστοποίηση IP68 παραμένει, όπως και στην προηγούμενη γενιά. Στο πλαίσιο βρίσκουμε δύο μικρόφωνα, το power button και το πλήκτρο ρύθμισης έντασης ήχου με ίδια υφή με το πλαίσιο, ένα κύριο ηχείο και τη θήκη για δύο φυσικές κάρτες SIM. Τέλος, έχουμε φυσικά την υποδοχή για το S Pen, που φέτος, σε συνδυασμό με την επίπεδη οθόνη, έχουμε ένα “Note”, όπως ακριβώς το μάθαμε.

Οθόνη

Η οθόνη του Galaxy S24 Ultra είναι εξαιρετική, όπως θα περίμενε κανείς σε ένα smartphone υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μια οθόνη 6,8 ιντσών AMOLED LTPO, με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης, από 1Hz έως 120Hz. Γίνεται εξαιρετική διαχείριση του δυναμικού ρυθμού ανανέωσης, ακόμη και σε εφαρμογές όπως το YouTube. Η μέγιστη ανάλυση που προσφέρει η οθόνη είναι QHD+, αλλά στις ρυθμίσεις είναι δυνατό να κατέβει σε FHD+ ή HD+, προκειμένου να εξοικονομήσουμε μπαταρία.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Photo: VG24.gr

Η φωτεινότητα της οθόνης, ένα χαρακτηριστικό πλέον που όλοι οι κατασκευαστές smartphone στοχεύουν με όλο και πιο εντυπωσιακούς αριθμούς, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της. Φτάνει μέχρι τα 2600 nits και μπορούμε να δούμε άνετα το περιεχόμενο, σχεδόν κάτω από όλες τις συνθήκες. Επίσης φέτος η οθόνη διαθέτει επίστρωση που μειώνει αισθητά τις αντανακλάσεις,  προσθέτει ένα υψηλότερο επίπεδο αντίθεσης, έτσι ώστε τα μαύρα να είναι ακόμη πιο ακριβή και τα λευκά ακόμη πιο “ρεαλιστικά”. Το αποτέλεσμα είναι μια οθόνη τόσο όμορφη, ικανοποιητική και ευκρινής, η οποία εξυψώνεται στις αποχρώσεις της, ώστε η παρακολούθηση περιεχομένου να είναι πραγματικά απόλαυση.

Διαβάστε επίσης:  vivo: Η ποιότητα του επεξεργαστή στα κινητά βελτιώνει τις φωτογραφίες

Η Samsung είναι μία από τις λίγες εταιρείες από την πλευρά του Android που δεν επιτρέπει τη λεπτομερή ρύθμιση της οθόνης, αφήνοντας στον χρήστη μόνο την επιλογή μεταξύ μιας ζωντανής λειτουργίας με πολύ φωτεινά χρώματα ή μιας πιο φυσικής.

Η καρδιά του συστήματος

Κάθε νέα ναυαρχίδα περιλαμβάνει βελτιωμένες προδιαγραφές, ειδικά σε αυτό το εύρος τιμών. Φέτος, το Galaxy S24 Ultra διαθέτει τον πιο πρόσφατο, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, ο οποίος θα τροφοδοτεί τα περισσότερα από τα κορυφαία τηλέφωνα Android της χρονιάς. Στην περίπτωση του S24 Ultra, “φοράει” μια ειδική έκδοση του επεξεργαστή, αποκλειστική για τη Samsung, που είναι ελαφρώς υπερχρονισμένη. Ο ισχυρός επεξεργαστής συνοδεύεται με 12 GB μνήμης RAM και πλέον δεν έχουμε Ultra των 8 GB, ενώ στις επιλογές αποθήκευσης έχουμε εκδόσεις 256, 512 και 1 Terabyte UFS 4.0.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Photo: VG24.gr

Στη φετινή έκδοση, η Samsung φέρνει αναβαθμισμένο ray tracing, αλλά οι τίτλοι που το υποστηρίζουν είναι ελάχιστοι αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο είναι μια τρομερή gaming συσκευή και ας μην έχει αυτήν την “ταμπέλα”. Τρέχει τα πάντα με άνεση, σε υψηλά fps και με άριστη διαχείριση της θερμότητας.

Μπαταρία

Η μπαταρία είναι 5.000mAh με ενσύρματη φόρτιση 45W και ασύρματη φόρτιση 15W. Ίσως όλοι περιμέναμε λίγο περισσότερα από 45W, αλλά και πάλι το 0-65% σε 30 λεπτά δεν είναι καθόλου κακό. Όσον αφορά στην αυτονομία, είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το S23 Ultra ή λίγο πιο πάνω, καθώς με λίγη προσοχή στη χρήση φτάνει άνετα στη δεύτερη ημέρα χωρίς φόρτιση.

Χαρακτηριστικά AI

Η μεγαλύτερη προσθήκη στο S24 Ultra είναι οι λειτουργίες Galaxy AI της Samsung, οι οποίες αποτελούν μια ολόκληρη σουίτα εργαλείων, που εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: κείμενο και μετάφραση, φωτογραφία και επεξεργασία και αναζήτηση.

Η AI μπορεί να προτείνει επεξεργασίες για εικόνες, όπως η αυτόματη αναδιαμόρφωση εικόνων ή η αφαίρεση ενοχλητικών στοιχείων, όπως σκιές και αντανακλάσεις. Μπορείτε να δείτε αυτές τις επιλογές, πατώντας το εικονίδιο “Πληροφορίες” στην εφαρμογή της γκαλερί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την πρόσβασή τους και ίσως είναι ο ταχύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας. Το S24 Ultra μπορεί επίσης να δημιουργήσει κλιπ αργής κίνησης από υπάρχον υλικό, απλά πατώντας παρατεταμένα σε ένα βίντεο κατά την αναπαραγωγή του. Αυτό ενεργοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη του τηλεφώνου για να δημιουργήσει νέα καρέ με βάση τα fps της εγγραφής και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Photo: VG24.gr

Η generative AI μας επιτρέπει να κάνουμε reframe σε λήψεις, να μετακινήσουμε τα θέματα ή να τα διαγράψουμε εντελώς, ενώ το τηλέφωνο συμπληρώνει τα κενά. Δεν διαφέρει σημαντικά με το Magic Editor του Pixel 8, ενώ τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο βελτιωμένα ή “γυαλισμένα” όσο πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις της Google. Εν αντιθέσει με το Pixel όμως, το S24 Ultra μπορεί να εκτελέσει τις περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες on device, χωρίς την ανάγκη για σύνδεση στο internet.

Η τεχνητή νοημοσύνη προορίζεται να λειτουργεί σε οποιαδήποτε φωτογραφία, ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται. Ακόμα και η μετακίνηση των θεμάτων σε μια φωτογραφία μπορεί να γίνει περίεργη ανάλογα με τη λήψη και το τι προσπαθείτε να κάνετε. Και πού και πού, το τηλέφωνο θα μας προτείνει να επανασχεδιάσουμε μια φωτογραφία, για να μας πει ότι δεν υπάρχει τίποτα να διορθώσουμε.

Το Circle to Search, το οποίο είναι το μοναδικό νέο χαρακτηριστικό AI που βασίζεται στη βοήθεια από το cloud αντί να λαμβάνει χώρα στη συσκευή. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνδυασμό παραδοσιακών εργαλείων που βασίζονται σε κείμενο και εργαλείων οπτικής αναζήτησης όπως το Google Lens, αλλά χωρίς την ανάγκη για μια αυτόνομη εφαρμογή. Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Circle to Search θα έρθει και στα τηλέφωνα Pixel, οπότε δεν είναι ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό της Samsung. Τέλος δεν λειτουργεί σε πρόσωπα, προφανώς για λόγους ιδιωτικότητας, αλλά μόνο σε αντικείμενα, οπότε θεωρούμε ότι βολεύει περισσότερο στην αναζήτηση ενός αντικειμένου για αγορά.

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικές ακόμα λειτουργίες AI, που δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε στα Ελληνικά και αυτές είναι: το Chat Assist, το οποίο μπορεί να ελέγχει την ορθογραφία, τη γραμματική και να προσαρμόζει τον τόνο των μηνυμάτων, ενώ υπάρχει μια λειτουργία διερμηνέα για συνομιλίες μαζί με μια λειτουργία μετάφρασης που ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια κλήσεων.

Διαβάστε επίσης:  vivo Y22S: Πρόλαβε την πιο έξυπνη προσφορά της Άνοιξης στα 199.90€

Κάμερα

Η Samsung, δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα, εκτός από έναν τηλεφακό από 10Χ σε 5Χ. Ο νέος αισθητήρας 50MP μάς επιτρέπει να έχουμε ένα εξαιρετικό οπτικό 5Χ και, αν χρειαστεί, να ένα καλύτερο ζουμ 10Χ από το προηγούμενο έτος.

Ο κύριος αισθητήρας είναι ένας Isocell HP2 1/1,3″. Το Galaxy S24 Ultra παραμένει ένα από τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα στον τομέα αυτόν στην αγορά. Η ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών, όπως η χρήση του γυροσκοπίου για την εξάλειψη του θορύβου τη νύχτα, η λήψη 2X που εκμεταλλεύεται πλήρως τον αισθητήρα χωρίς να χρειάζεται πρώτα να συγχωνευθούν τα pixel ή η χρήση δύο φακών για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικού bokeh στα πορτραίτα είναι καλή.

Η Samsung έχει υιοθετήσει το HDR Ultra της Google σε μορφή HEVC και μπορεί πλέον να τραβήξει RAW στα 24MP. Χάρη στη μηχανική μάθηση η Samsung κατάφερε επίσης να ενσωματώσει ένα “εικονικό φίλτρο ND”, στη λειτουργία Expert Raw. Μπορούμε στη συνέχεια είτε να το κάνουμε χειροκίνητα, είτε να αφήσουμε το λογισμικό να αποφασίσει την καλύτερη ρύθμιση του φίλτρου για τη λήψη σε καταστάσεις υψηλού φωτισμού.

Οι υπόλοιποι αισθητήρες έχουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας με την προηγούμενη γενιά, εκτός από μικρές βελτιώσεις, λόγω του νέου ISP. Η μόνη κάμερα που διαφέρει είναι η 5X. Τα βίντεο φτάνουν μέχρι 4K/120fps, αποφεύγοντας το μάρκετινγκ του 8K, και επιτρέποντας την εναλλαγή ακόμη και στην εγγραφή μεταξύ όλων των διαθέσιμων αισθητήρων. Η selfie κάμερα 12MP με αυτόματη εστίαση παραμένει μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, από την πλευρά των φωτογραφιών.

Συμπέρασμα

Το νέο Ultra είναι καλύτερο από ποτέ, αλλά και ακριβότερο από ποτέ και αυτό ίσως είναι το μοναδικό σημαντικό ψεγάδι. Το Samsung Galaxy S24 Ultra είναι η κορυφαία Android συσκευή μέχρι στιγμής. Η κορεατική ναυαρχίδα δεν προδίδει τις προσδοκίες, ενώ αφήνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον σχεδιασμό του προηγούμενου μοντέλου, που ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο. Αυτήν τη φορά η προστιθέμενη αξία συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έρχεται στο προσκήνιο με μια σειρά από εξελιγμένες λειτουργίες, όμως δεν κρίνονται ακόμη απαραίτητες. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, αυτής των συσκευών τεχνητής νοημοσύνης, και αυτό θα είναι το νέο πεδίο μάχης μεταξύ των ανταγωνιστών.

Θετικά

  • Η μετάβαση σε τιτάνιο
  • Απολαυστική και επίπεδη οθόνη σε συνδυασμό με το S Pen
  • Αυτονομία μπαταρίας
  • Εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα τα σενάρια χρήσης
  • Ευέλικτο σύστημα καμερών

Αρνητικά

  • Δεν αξιοποιεί πλήρως στη χώρα μας τα AI χαρακτηριστικά
  • Πιο ακριβό από ποτέ

Βαθμολογία

9.5
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ