Sherlock Holmes: The Awakened – Review

Ελένη Δρίβα

Το Sherlock Holmes: The Awakened είναι το remake που (μάλλον) κανείς δεν ζήτησε, αλλά πολλοί θα εκτιμήσουν.

Το ντετεκτιβιλίκι είναι ένα concept με διαχρονικό γόητρο. Ο Sherlock Holmes ένα πρόσωπο εμβληματικό που γεννήθηκε χάρις σε αυτή την ιδέα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Frogwares, η οποία ασχολείται με τη μεταφορά των περιπετειών του λατρεμένου εγωκεντρικού Βρετανού σε βιντεοπαιχνίδια εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες πια.

Το 2021 το ουκρανικό στούντιο ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει κρύψει την πληγή που αποτελεί για τους υπαλλήλους του ο πόλεμος της χώρας τους με τη Ρωσία, κυκλοφόρησε το Sherlock Holmes Chapter One [review]. Ο εν λόγω τίτλος μας μετέφερε στα νιάτα του Sherlock και παράλληλα επέτρεψε στη Frogwares να εισάγει νέες ιδέες στην “ενασχόληση” με την ιστορία του ντετέκτιβ. Εν ολίγοις, αυτό το πισωγύρισμα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το Chapter One, αποτελεί -σαν σύνολο- το καλύτερο παιχνίδι της εταιρείας.

Sherlock Holmes The Awakened - ΗΠΑ

photo: VG24 – Frogwares

Βρισκόμαστε πλέον στο 2023 και σε μια κίνηση που μόνο έξυπνη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, το ουκρανικό στούντιο αποφάσισε να κάνει ένα διαφορετικό πισωγύρισμα αυτή τη φορά: να επιστρέψει σε ένα παλιό του δημιούργημα ώστε να κάνει ένα remake. Οι Ουκρανοί επέλεξαν το Sherlock Holmes: The Awakened, που είχε κυκλοφορήσει το 2007.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έχουν σημειώσει τόση πρόοδο σαν στούντιο, όσον αφορά στον τρόπο που διαχειρίζονται το υλικό τους, που αυτή ήταν μια πολύ καλή στιγμή για να δημιουργήσουν ένα remake με ουσία. Το The Awakened είναι αρκετά παλιό για να έχει νόημα ένα τέτοιο φρεσκάρισμα, οι χειρισμοί του τρομερά παρωχημένοι. Η Frogwares άδραξε την ευκαιρία και καλά έκανε.

Ένας ντετέκτιβ, ένας γιατρός και ο Κθούλου μπαίνουν σε ένα μπαρ…

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η πλοκή του The Awakened είναι μια πρωτότυπη ιστορία που αφορά τον μύθο του Κθούλου, εισάγοντας στο σύμπαν του Sherlock Holmes το μεταφυσικό. Τώρα, για όσους το γνώριζαν αυτό επειδή έχουν ήδη παίξει το παιχνίδι στο παρελθόν, μάλλον θα σας ενδιαφέρει να μάθετε πως το σενάριο του τίτλου έχει γραφτεί – μερικώς – εκ νέου, οπότε είναι πιο καλά δομημένο πλέον, με πιο ποιοτικούς διαλόγους και νέες σκηνές, καθώς και εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία που δένουν εξαιρετικά με τους νέους μηχανισμούς του remake.

Η… γνωριμία του Sherlock με τον μύθο του Κθούλου προκύπτει όταν ο ίδιος, μαζί με τον Δρ. John Watson, αποφασίζουν να ερευνήσουν τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός υπηρέτη, ο οποίος σπανίως απομακρυνόταν από την έπαυλη του αφεντικού του. Με γοργούς ρυθμούς το κουβάρι ξετυλίγεται, οδηγώντας τους πρωταγωνιστές στα χνάρια μιας αίρεσης αφιερωμένης στην κοσμική θεότητα.

Sherlock and John

photo: VG24 – Frogwares

Το μυστήριο διαρκεί περίπου 10 ώρες (χωρίζεται σε 8 κεφάλαια), αποφεύγοντας τα περιττά detours και το ρίσκο να δημιουργηθεί κάποια σεναριακή “κοιλιά”. Πρωτίστως όμως, η Frogwares έχει κατανοήσει εδώ και πολλά χρόνια τι κάνει τον παίκτη να νιώθει σαν όντως να είναι ντετέκτιβ κάθε φορά που το φως αποκαλύπτει και έναν νέο τόπο εγκλήματος. Το The Awakened διακατέχεται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προσφέρει αυτό το συναίσθημα. Αν σας ιντριγκάρει ο μύθος της απόκοσμης θεότητας; Ακόμα καλύτερα για εσάς.

Διαβάστε επίσης:  Η Capcom θα συνεχίσει να κυκλοφορεί remakes παιχνιδιών Resident Evil

Σεναριακά, λοιπόν, το remake πήρε το καλό και το έκανε καλύτερο. Γενικά, οι εταιρείες όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο remake σπάνια αγγίζουν την πλοκή, όμως στην προκειμένη το εγχείρημά τους είναι επιτυχημένο.

Ένα τελείως διαφορετικό Sherlock Holmes: The Awakened

Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει, το μακρινό 2007 και έπειτα όταν επανακυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα ως remaster, το The Awakened ήταν ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου (αν και το remaster τότε έδινε και την επιλογή μιας οπτικής τρίτου προσώπου). Όμως το remake εγκαταλείπει τελείως την οπτική πρώτου προσώπου και υιοθετεί πλήρως το gameplay του Chapter One.

Αυτό σημαίνει πως η μόνη επιλογή πλέον είναι αυτή του τρίτου προσώπου, τα μενού έχουν αλλάξει ριζικά και μοιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε το 2021 και οι έρευνες διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο. Με λίγα λόγια, το παιχνίδι εκσυγχρονίστηκε, αυτός δεν είναι και ο σκοπός ενός remake;

Investigation

photo: VG24 – Frogwares

Συγκριτικά με το πρωτότυπο, η εκδοχή του 2023 φέρει πιο όμορφα και φιλικά μενού, τα οποία δεν κουράζουν όσες φορές και αν τα επισκεφθεί κανείς είτε για να διαβάσει ένα έγγραφο, να εξετάσει τα υπάρχοντα στοιχεία και να βγάλει ένα συμπέρασμα, είτε για να αλλάξει αμφίεση και να συμβουλευτεί τον χάρτη. Ομολογουμένως, από όλα αυτά, ο χάρτης είναι ο λιγότερο χρήσιμος δυστυχώς, μιας και είναι πολύ γενικός, χωρίς πολλές δυνατότητες διάδρασης, καθώς σας επιτρέπει μονάχα να κάνετε fast travel (δεν μας χρειάστηκε ποτέ) και να δείτε αν έχετε βρει όλα τα στοιχεία σε κάποιες έρευνες (όχι σε όλες).

Οι έρευνες, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού, κρύβουν περισσότερες λεπτομέρειες. Κοινώς, έχουν περισσότερο ζουμί. Θα συναντήσετε ακόμα περισσότερα ίχνη που θα σας “μιλάνε” χάρις στην ευφυΐα του Sherlock και ανθρώπους που θα πρέπει να παρατηρήσετε, να δημιουργήσετε ένα προφίλ για αυτούς και έπειτα να τους “στριμώξετε”, κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και δίνοντας τις σωστές απαντήσεις παράλληλα. Οι γρίφοι που θα κληθείτε να λύσετε είναι, επίσης, έξυπνοι και ικανοί να σας προβληματίσουν.

Ουσιαστικά, η Frogwares δεν σας αφήνει να αποτύχετε, βγάζοντας λάθος συμπέρασμα για κάτι. Δεν υπάρχουν τρομερές συνέπειες και μια υπόθεση που πήγε στράφι λόγω μια λανθασμένης απόφασης και αυτό είναι κάτι που ίσως λείπει. Αλλά, ακόμα και με αυτή την έλλειψη ρίσκου, το παιχνίδι σας κάνει να αισθάνεστε σαν ένας ντετέκτιβ που βρίσκεται σε φόρμα.

Ένας… γόης νέας γενιάς

Με τον τρόπο που επέλεξε η Frogwares να προσεγγίσει αυτό το remake μπορούμε να καταλάβουμε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως με το Chapter One έκανε κάτι σωστά που σκοπεύει να συνεχίσει. Σε αυτό δεν την προδίδει μόνο το gameplay, αλλά και η ανανεωμένη εμφάνιση του Sherlock, που συμβαδίζει με αυτή που είδαμε στο παιχνίδι του 2021 και όχι σε αυτή του 2007. Ο Holmes είναι νέος, ωραίος και κουβαλάει την ιστορία του προαναφερόμενου τίτλου μαζί του. Υπάρχουν πολλές αναφορές στο πατρικό του και την οικογένειά του, που φυσικά δεν υπήρχαν στο πρωτότυπο. Με αυτόν τον τρόπο, η ιστορία δίνει την αίσθηση πως υπάρχει μια συνέχεια.

Sherlock Holmes The Awakened - Environment

photo: VG24 – Frogwares

Το extreme makeover του ουκρανικού στούντιο δεν επηρέασε μόνο τον πρωταγωνιστή (και τους άλλους χαρακτήρες) φυσικά. Δραστικά έχουν αλλάξει και τα περιβάλλοντα, τα οποία έχουν διατηρήσει την αρχική τους δομή και θέση, αλλά τώρα ασχέτως πόσο σημαντικά ή μη είναι για την πλοκή μοιάζουν πάντα ρεαλιστικά, γεμάτα ζωή. Δεν μπαίνεις σε μια καλύβα που υποτίθεται ότι κατοικούσε κάποιος και είναι άδεια – υπάρχουν έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, λεπτομέρειες.

Η ίδια προσοχή έχει δοθεί σε όλες τις περιοχές είτε πρόκειται για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, είτε για έναν βάλτο στη μέση του πουθενά. Ο κόσμος του The Awakened προσφέρει μια αίσθηση ζωντάνιας, με όμορφα τοπία και εντυπωσιακό φωτισμό. Βέβαια, στη δημιουργία αυτής της αίσθησης συμβάλλουν και τα βελτιωμένα ηχητικά και μη εφέ, το ανανεωμένο (και πολύ συμπαθητικό) voice acting, καθώς και ύπαρξη μερικών σύντομων, δευτερευόντων μυστηρίων που δίνουν την αίσθηση πως υπάρχει και ένας κόσμος που κινείται ανεξάρτητα από τον Sherlock Holmes και τις περιπέτειές του.

Παρ’ όλα αυτά, όταν αυτός ο κόσμος βρίσκεται… μακριά, το Sherlock Holmes: The Awakened κάπου το “χάνει”. Πιο συγκεκριμένα, οτιδήποτε κινείται σε μακρινή απόσταση από τον πρωταγωνιστή κινείται με πολύ πιο χαμηλά καρέ το δευτερόλεπτο, χαλώντας την ομαλότητα της όλης εμπειρίας. Παράλληλα, frame drops – ανεξαρτήτως απόστασης – υπάρχουν και όταν βρίσκονται πολλοί χαρακτήρες εν κινήσει στην οθόνη, αν και αυτό θα συμβεί μάλλον μια φορά κατά την ενασχόλησή σας με το παιχνίδι.

Sherlock Holmes The Awakened - Vision

photo: VG24 – Frogwares

Από εμάς, είναι “ναι”

Η Frogwares έπραξε όπως οφείλει να πράξει κάθε εταιρεία που αποφασίζει να κάνει ένα remake: Σεβάστηκε το παλιό της δημιούργημα, φέρνοντάς το παράλληλα και στα δεδομένα της εποχής. Πρωτίστως όμως σεβάστηκε τους παίκτες, προσφέροντας τους ένα προϊόν προσεγμένο, χωρίς να δίνει δικαιώματα για αναφορές σε “πασαλείμματα” και “κοροϊδίες”.

Οι τεχνικές και μη ατέλειες δεν λείπουν, όμως ακόμα και έτσι, το remake του Sherlock Holmes: The Awakened είναι αξιοπρεπέστατο και σίγουρα ανήκει στην κατηγορία των επανακυκλοφοριών που αξίζουν τα λεφτά τους. Αν τελικά η Frogwares αποφασίσει να ρετουσάρει και άλλα παιχνίδια της με πρωταγωνιστή τον Sherlock Holmes, ακολουθώντας την ίδια τακτική, τότε σίγουρα θα δημιουργούσε μια εξαιρετική και σύγχρονη συλλογή ονειρική για τους επίδοξους ντετέκτιβ.

Διαβάστε επίσης:  Asterigos: Curse of the Stars - Review

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo SwitchSherlock Holmes: The Awakened (Icon)
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Frogwares
Εκδότρια Εταιρεία: Frogwares
Είδος: Adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 11 Απριλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Βελτιωμένο σενάριο, με ποιοτικότερους διαλόγους
  • Απολαυστικές έρευνες και έξυπνοι γρίφοι
  • Τεχνικός τομέας που συμβαδίζει με τα στάνταρ της εποχής
  • Ένα πολύ τίμιο remake

Αρνητικά

  • Παρότι σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε διάφορες επιλογές, δεν υπάρχει καμία συνέπεια αν κάνετε λάθος
  • Ο χάρτης είναι σχεδόν διακοσμητικός
  • Μερικά προβλήματα με το frame pacing

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ