Sniper Elite 5 – Review

Ο Hitman των... φτωχών

Λεωνίδας Πάτρας

Η “άσημη” για το ευρύ κοινό σειρά, Sniper Elite, έχει διαγράψει μια μακροχρόνια πορεία με πέντε βασικούς τίτλους…

Αρχής γενομένης με το game του 2005 αλλά και τέσσερα ακόμη spin-off παιχνίδια με την ονομασία Zombie Army, η σειρά Sniper Elite θα λέγαμε ότι ανήκει στις cult classic σειρές βιντεοπαιχνιδιών. Οι τίτλοι βασίζονται στις περιπέτειες του Karl Fairburne, ενός sniper των συμμαχικών δυνάμεων που μάχεται εναντίον των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η stealth-shooter, τρίτου προσώπου, σειρά φαίνεται πως έφτασε στο αποκορύφωμά της με το Sniper Elite 4 πριν μερικά χρόνια, όμως φιλοδοξεί με το πέμπτο μέλος της να σπάσει το “ταβάνι” που έχει θέσει, λόγω και του περιορισμένου budget της Rebellion Developments, “αγγίζοντας” μεγαλύτερους τίτλους από τους οποίους έχει επηρεαστεί, όπως για παράδειγμα το Hitman και το Ghost Recon.

Κάθε τίτλος Sniper Elite διαδραματίζεται και σε μια διαφορετική χώρα στην οποία έλαβαν μέρος μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρότι δεν ακολουθεί πραγματικά ιστορικά γεγονότα, χτίζει ένα δικό της εναλλακτικό lore στον μεγάλο αυτό πόλεμο. Μετά τη Γερμανία, την Αφρική του SE3 και την Ιταλία του SE4, μεταφερόμαστε στη Γαλλία, μια χώρα στην οποία έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ συμμάχων και Ναζί. Η εναλλακτική αυτή ιστορία έχει και πάλι πρωταγωνιστή τον Karl, ο οποίος συνεργάζεται με τους μυστικούς Γάλλους επαναστάτες απέναντι στη γερμανική κατοχή. Οι Γερμανοί είναι στριμωγμένοι και με κρυφό χαρτί τους ένα μυστικό όπλο με την κωδική ονομασία “Project Kraken” ετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των συμμάχων.

Το presentation έχει μείνει αρκετά πίσω / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

Χιλιοπαιγμένο story και εναλλακτικό lore

Αν υπάρχει ένας τομέα που αποτυγχάνει πλήρως για το Sniper Elite είναι το αδιάφορο, χιλιοπαιγμένο story, η αφήγηση του οποίου μάλιστα γίνεται με χαμηλού budget διαφάνειες, αλλά και απαρχαιωμένα cutscenes που θυμίζουν άλλες εποχές. Η αλήθεια είναι πως η εξιστόρηση ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο της σειράς, όμως κάτι πρέπει να γίνει από τους developers, μιας και ακόμη και τα πρόσωπα και τα animations των χαρακτήρων δεν ξεπερνούν επίπεδα γενιάς PS3.

Σε πλήρη αντίθεση με την απαράδεκτη ιστορία, έρχεται ο εξαιρετικός σχεδιασμός των 9 συνολικά επιπέδων/χαρτών του campaign. Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν γαλλικά χωριά και επαρχίες, τεράστια κάστρα, υπόγειες βάσεις και νοσοκομεία, λιβάδια και πολλά ακόμη, τα οποία, πέρα από την όμορφη απεικόνισή τους και το μεγάλο μέγεθός τους, έχουν και την κατάλληλη πολυπλοκότητα και προσφέρονται για εξερεύνηση. Κάθε καινούργια πίστα μοιάζει καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ και η προοδευτική αύξηση της δυσκολίας από χάρτη σε χάρτη βοηθάει στην ομαλή ροή του παιχνιδιού.

Η αναπαράσταση της Γαλλίας είναι όμως υπέροχη / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

Gameplay που δεν πρωτοτυπεί, αλλά λειτουργεί σωστά

Πέρα όμως από το οπτικό κομμάτι, σαν gameplay, το Sniper Elite 5 είναι ένας τίτλος που δανείζεται πολλά στοιχεία από άλλους παρόμοιους τίτλους (κυρίως από τα πρόσφατα Hitman) και δεν αλλάζει τη φόρμουλά του σε σχέση με το SE4. Το παιχνίδι έχει μια stealth προσέγγιση που πολλές φορές μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή επίθεση, αν αποκαλυφθείτε από τον εχθρό. Στην ουσία είναι ένας συνδυασμός stealth και μάχης και παρά τους απλούς μηχανισμούς του ικανοποιεί τους παίκτες και των δύο παραπάνω προτιμήσεων. Όσοι από εσάς πάντως αρέσκεστε στην πιο “μυστική” πρόοδο στις αποστολές, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε load (λόγω του trial & error) αρκετές φορές σε συγκεκριμένα σημεία, κάτι που ευτυχώς είναι αρκετά γρήγορο στις κονσόλες νέας γενιάς λόγω των SSD.

Διαβάστε επίσης:  Metacritic: Το χειρότερο παιχνίδι του 2022 κυκλοφορεί σύντομα και στο PlayStation

Παρότι υπάρχουν “θεματάκια” με την AI των εχθρών, οι οποίοι πλήττονται και από ορισμένα bugs, κυρίως στα animations τους, η απλότητα του Sniper Elite 5 σε συνδυασμό με τα αρκετά διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, κάνουν τον τίτλο αρκετά προσιτό και ευχάριστο για όλους. Αυτό που θα θέλαμε είναι μεγαλύτερη ποικιλία στα objectives, τα οποία επαναλαμβάνονται και περιορίζονται κυρίως στο να ανατινάξουμε έναν συγκεκριμένο στόχο ή να μαζέψουμε τα απαραίτητα έγγραφα. Υπάρχουν και side objectives τα οποία αποκαλύπτονται με τη πρόοδό μας στον χάρτη, όπως για παράδειγμα η εξόντωση συγκεκριμένων στόχων- αξιωματικών. Η διάρκεια του campaign (το οποίο μπορεί να παιχτεί και εξ’ ολοκλήρου σε co-op δύο παικτών) είναι από 10 μέχρι 15 ώρες, ενώ γι’ αυτούς που κυνηγούν και το παράπλευρο περιεχόμενο (side objectives, collectibles) μπορεί να φτάσει και τις 20 ώρες.

Τα X-Rays που αγαπήσαμε επιστρέφουν / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

Πιστολίδι ή Stealth; Το δίκοπο μαχαίρι…

Οι μηχανισμοί shooting βελτιώνονται από τίτλο σε τίτλο ενώ υπάρχει και η λειτουργία των adaptive triggers στο DualSense του PS5 που πατώντας την σκανδάλη στόχευσης μέχρι την μέση, ο χαρακτήρας στοχεύει σε τρίτο πρόσωπο, ενώ αν η σκανδάλη πατηθεί τελείως, τότε η οπτική της σκόπευσης μετατρέπεται σε πρώτου προσώπου. Σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους μάλιστα υπάρχει καλύτερο customization των όπλων, ενώ και τα X-Ray animations (σήμα κατατεθέν της σειράς) -όταν οι σφαίρες βρίσκουν τους εχθρούς- είναι αρκετά βελτιωμένα και ακόμη πιο ρεαλιστικά. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως κατά τη διάρκεια του campaign, το παιχνίδι δεν δικαιολογεί την λέξη “Sniper” στον τίτλο του και αυτό γιατί ελάχιστες είναι οι καταστάσεις που απαιτούν sniping και παρόλο που τα sniper όπλα είναι σίγουρα τα πιο αποτελεσματικά, είναι και τα πιο θορυβώδη. Πραγματικά μπορείτε να ολοκληρώσετε επίπεδα χωρίς τη χρήση τους.

Αρκετά ικανοποιητικά λειτουργεί πάντως και το stealth κομμάτι, δίνοντας βέβαια αρκετές πληροφορίες στον παίκτη μέσω του UI, αλλά και της “αίσθησης” των εχθρών ακόμη και μέσα από τοίχους με το πάτημα ενός κουμπιού. Το Sniper Elite 5 περιέχει και ένα υποτυπώδες skill tree με ικανότητες που ξεκλειδώνονται σταδιακά, όμως δεν είναι κάτι άξιο ιδιαίτερης αναφοράς.

Stealth… / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

…ή shooting; / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

Πολλά καλοδεχούμενα extra modes

Αν κάτι ακόμα δανείζεται το Sniper Elite 5 από άλλους τίτλους, είναι τα online invasions κατά τη διάρκεια του campaign από κανονικούς παίκτες που παίρνουν τη θέση ενός αντίπαλου sniper, μηχανισμός που θυμίζει αρκετά αυτόν των παιχνιδιών της FromSoftware, αλλά κυρίως τον αντίστοιχο μηχανισμό του Deathloop με την Julianna, για όσους έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω παιχνίδι. Είναι μια ευχάριστη προσθήκη που μπορείτε – αν δεν θέλετε αποσπάσεις στο campaign σας – να την απενεργοποιήσετε.

Το πακέτο του Sniper Elite 5 δεν σταματάει όμως εδώ, καθώς το παιχνίδι περιέχει και ένα survival mode μέχρι τεσσάρων ατόμων με waves εχθρών και μορφή περίπου σαν tower defence. Δοκιμάσαμε το συγκεκριμένο mode και δεν το θεωρούμε κάτι ιδιαίτερο, αλλά μπορεί να απασχολήσει κάποιους, με καλή παρέα. Καλύτερα δουλεμένο είναι το multiplayer PvP, που συμπεριλαμβάνει ο τίτλος και τα διάφορα modes του. Πέρα από τα κλασικά Free-for-all και Deathmatch με έμφαση στο Sniping (μιας και το προτρέπουν οι μεγάλοι χάρτες) υπάρχει και mode με τους παίκτες να είναι εντελώς αποκομμένoι από τους αντιπάλους τους και απλά να “sniper-ιάζονται”, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει μια μεγάλη “νεκρή ζώνη”. Το multiplayer του Sniper Elite 5 δεν το βρήκαμε άσχημο, όμως τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο θα είναι ενεργό με παίκτες, παρά το γεγονός πως η παρουσία του crossplay το βοηθάει.

Διαβάστε επίσης:  Palworld: Πάνω από 3 εκατομμύρια πωλήσεις σε 40 ώρες!

Το Sniper Elite 5 έχει ένα μόνο mode γραφικών στις κονσόλες νέας γενιάς, στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, και οπτικά απέχει από το να χαρακτηριστεί next-gen παιχνίδι. Ιδιαίτερα, όπως προαναφέραμε, οι χαρακτήρες και τα animations έχουν μείνει πραγματικά πολύ πίσω. Αυτό που σώζει την κατάσταση είναι ο σχεδιασμός και η ποικιλία των περιοχών. Ακουστικά δεν προσφέρει ιδιαίτερα αξιομνημόνευτα κομμάτια. Μακάρι στον επόμενο τίτλο να γίνει το επόμενο βήμα από τους developers και να προσφέρουν κάτι πιο κοντά σε μια ΑΑΑ εμπειρία.

Ο ένας χάρτης μοιάζει καλύτερος από τον άλλο / photo: VG24.gr – Rebellion Developments

Αξίζει να επενδύσουμε;

Για όσους γνωρίζουν τη σειρά, θα δουν ότι από τίτλο σε τίτλο υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις και παρότι το παιχνίδι απέχει ακόμη από το να πιάσει ιδιαίτερα υψηλά standards, όλοι οι μηχανισμοί του δουλεύουν πολύ καλά, προσφέροντας μια απλή και ισορροπημένη εμπειρία για κάθε επίπεδο παίκτη. Ίσως στον επόμενο τίτλο να δούμε την σειρά να “ξεκολλάει” από τις υπερβολικές επιρροές της από άλλους τίτλους και να κάνει το επόμενο βήμα ακόμη και οπτικά, μιας και η περιπέτειά μας στην πανέμορφη, αλλά αιματοβαμμένη Γαλλία της δεκαετίας του ’40 μάς αφήνει μια αρκετά γλυκιά, αλλά όχι και τόσο γεμάτη γεύση.  Όπως και να έχει, το Sniper Elite 5 αξίζει την προσοχή σας και την καλύτερη αναγνώριση από το community, παρά τις αδυναμίες του.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PCsniper-elite-5-boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Rebellion Developments
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Rebellion Developments
Είδος:‌ Tactical Shooter / Stealth
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 26 Μαΐου 2022
Official website:‌ sniper-elite-5/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετικός σχεδιασμός των επιπέδων
  • Ελευθερία διαφορετικής προσέγγισης των αποστολών
  • Ισορροπημένη δυσκολία

Αρνητικά

  • Αδιάφορη κεντρική ιστορία και χαρακτήρες
  • Ο οπτικός τομέας χρήζει αναβάθμισης
  • Πολλές ιδέες από άλλους τίτλους και μηδενική πρωτοτυπία

Βαθμολογία

7
Καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ