Όταν ακούσαμε για το Somerville, μας ήρθε στο μυαλό ένα νέο Limbo/Inside.

Εξάλλου, από νωρίς έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια νέα εταιρεία του χώρου των indie, στην οποία βρίσκεται ο συνιδρυτής της Playdead, της εταιρείας που έφτιαξε τα Limbo και Inside.

Τα trailer, επίσης, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το Somervile είναι ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι, ένα 2D platformer με γρίφους.

Τα δύο αυτά παιχνίδια, άλλωστε, είναι πρωτοπόροι του είδους αυτού και έχουν επηρεάσει δεκάδες άλλα.

Η ανάπτυξη του Somerville συνεχίστηκε κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου ως την κυκλοφορία του, αφού δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε ακριβή εικόνα για τον τίτλο.

Πόσο μοιάζει το Somerville με τα Limbo/Inside

Τώρα, έχοντας παίξει το Somerville, μπορώ να πω ότι δεν είναι το νέο Limbo ή το νέο Inside.

Somerville

Photo: Jumpship

Δεν πρόκειται για τίτλο που βασίζει την προσέγγισή του πλήρως στα εμβληματικά αυτά παιχνίδια. Για την ακρίβεια, το Somerville μοιάζει με αυτά όσο μοιάζει κάθε παιχνίδι γρίφων περιβάλλοντος, που ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές του είδους, ενώ δεν είναι καν platformer.

Μάλιστα, το Somerville δεν είναι καν δισδιάστατο: πρόκειται για «κανονικό» 3D παιχνίδι -σχεδόν-, σε γραμμικά επίπεδα.

Θέλουμε περισσότερα παιχνίδια με εισβολή εξωγήινων

Αυτό που πιάνει πρώτα την προσοχή, πάντως, είναι το εικαστικό στιλ και το βασικό θέμα της πλοκής: η εισβολή εξωγήινων στη Γη. Δεν έχουμε πολλά παιχνίδια που να δείχνουν εξωγήινη εισβολή, και να τη δείχνουν με μεγαλειώδη τρόπο, με εκείνο το μυστηριώδες στιλ που θυμίζει ταινίες της εποχής που μεσουρανούσε αυτό το είδος επιστημονικής φαντασίας.

Από τα πρώτα λεπτά, το Somerville καταφέρνει να είναι συναρπαστικό. Ξεκινάμε βλέποντας μια οικογένεια, πατέρα, μητέρα, παιδάκι και σκύλο, να κάθεται στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση. Η οθόνη αρχίζει να δείχνει «χιόνια», ακούγονται παράξενοι ήχοι και, σε ένα εύστοχο tutorial, χειριζόμαστε το μωρό της οικογένειας, μπουσουλώντας στα δωμάτια του σπιτιού ενώ απ’ έξω, από τα παράθυρα, βλέπουμε μυστηριώδη φώτα.

Somerville

Photo: Jumpship

Έπειτα, μετά από κάποια γεγονότα, παίρνουμε τον έλεγχο του πατέρα, τον οποίο διατηρούμε ως το τέλος του παιχνιδιού, καθώς αυτός είναι ο πρωταγωνιστής. Δεν θα αποκαλύψω τίποτα για την πλοκή και την προσέγγισή της, γιατί δεν θέλω να σας το χαλάσω. Ωστόσο, ακολουθούν κάποια συναρπαστικά γεγονότα, εντελώς «βουτηγμένα» στην εικονοπλασία της επιστημονικής φαντασίας.

Η πλοκή προχωρά χωρίς διαλόγους, αφού στην περιπέτεια αυτή, που διαρκεί περίπου 4-8 ώρες, δεν ακούμε ούτε μια γραμμή διαλόγου. Ωστόσο, οι εικόνες είναι αρκετές για να σταθεί η αφήγηση και οι ερμηνείες των ηθοποιών μέσω κραυγών και άλλων ήχων είναι απολύτως επαρκείς και καλοδουλεμένες, ενώ και τα animations βοηθούν σημαντικά την αφήγηση, καθώς είναι πολύ εκφραστικά.

Somerville

Photo: Jumpship

Για λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους, το Somerville είναι ό,τι πρέπει. Θα δείτε αχανείς τοποθεσίες με επιβλητικά διαστημικά σκάφη να στέκονται στον αέρα, θα ταξιδέψετε σε διάφορα σημεία της Γης όσο από πάνω πέφτουν «βροχή» επιθέσεις εξωγήινων, θα τρέξετε να γλιτώσετε από τεράστια διαστημόπλοια.

Απλοί γρίφοι, αλλά διασκεδαστικοί

Οι πρώτες ώρες, το μισό περίπου παιχνίδι, κινούνται κάπως ήπια: ταξιδεύουμε από σημείο σε σημείο ψάχνοντας την οικογένειά μας, με την οποία χωριζόμαστε απότομα κάποια στιγμή. Για να κινηθούμε στον κόσμο που έχει πλέον καταστραφεί σημαντικά, θα χρειαστεί να βρίσκουμε ή να δημιουργούμε δρόμους μέσα από συντρίμμια.

Διαβάστε επίσης:  Τι έρχεται στο Game Pass στο δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου -Πρωταγωνιστεί το Pentiment

Συνεπώς, θα χρειαστεί να λύσουμε γρίφους. Εδώ, το Somerville δεν πάει προς τα λημέρια του Limbo και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί εισάγοντας δικούς του, ξεχωριστούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι ενδιαφέροντες και διασκεδαστικοί. Οι γρίφοι δεν είναι δύσκολοι και, σε γενικές γραμμές, δεν απαιτούν έντονη σκέψη -περισσότερο βοηθούν στο στήσιμο της ατμόσφαιρας, που είναι και το βασικό κομμάτι της εμπειρίας.

Somerville

Photo: Jumpship

Το Somerville είναι πανέμορφο, ο χειρισμός έχει όμως θέματα

Ιδιαίτερα βοηθά ο οπτικοακουστικός τομέας. Οπτικά, το Somerville είναι εξαιρετικό. Οι τοποθεσίες είναι πανέμορφες, οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι και τα animations ικανοποιητικά, ο φωτισμός «ζωντανεύει» τους χώρους. Επίσης, η σκηνοθεσία κερδίζει τις εντυπώσεις, με «κοφτερές» γωνίες λήψεις που τονίζουν τη δράση άψογα. Η μουσική ακολουθεί ιδανικά, είτε με πετυχημένες μελωδίες που ταιριάζουν απόλυτα είτε με την πλήρη απουσία τους, που χρησιμοποιείται εύστοχα και δίνει έμφαση σε σκηνές δράσης.

Ο χειρισμός, δυστυχώς, δεν είναι όσο άμεσος θα έπρεπε και σε αρκετές στιγμές νιώθουμε ότι παρόλο που στεκόμαστε στο σωστό σημείο και πατάμε το κατάλληλο πλήκτρο, η διαδικασία που επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί δεν ενεργοποιείται. Επίσης, το animation σε κάποιες στιγμές δεν ικανοποιεί, αφού, για παράδειγμα, όταν πέφτουμε από έναν γκρεμό ή όταν πηγαίνουμε σε σημεία όπου δεν πρέπει να βρεθούμε, ο χαρακτήρας κινείται ανορθόδοξα και μερικές φορές «κολλά» σε σημεία του περιβάλλοντος, αναγκάζοντάς μας να πάμε στο προηγούμενο checkpoint (η συχνότητά τους είναι επαρκής, ευτυχώς).

Αργεί λίγο, αλλά γίνεται μεγαλειώδες

Όσον αφορά τη δομή και τον ρυθμό της προόδου, εντοπίζονται κάποια θέματα περίπου στη μέση, αφού φαίνεται ότι το παιχνίδι δεν οδηγείται όσο γρήγορα θα έπρεπε σε κάτι «μεγαλειώδες» και παίρνει πολύ χρόνο σε απλούς γρίφους μέσα σε κάπως αδιάφορα επίπεδα, τα οποία μάλιστα είναι τόσο γραμμικά που μοιάζουν δισδιάστατα.

Somerville

Photo: Jumpship

Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά, οι εξελίξεις γίνονται καταιγιστικές και ο ρυθμός «παίρνει φωτιά». Περίπου στη μέση του παιχνιδιού, υπάρχουν κάποια πολύ αξιομνημόνευτα τμήματα gameplay, υπέροχα σκηνοθετημένα, γρήγορα, γεμάτα με εύστοχες ιδέες. Σιγά-σιγά, το Somerville οδηγείται σε μεγαλειώδεις καταστάσεις και καταφέρνει να διατηρήσει την προσοχή σε αμείωτο επίπεδο.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ιδιαίτερα έντονη αντίθεση στα δύο μισά του gameplay: το πρώτο βασίζεται στους γρίφους και θυμίζει περισσότερο ένα συμβατικό παιχνίδι του είδους, ενώ το δεύτερο κομμάτι ξεφεύγει από τα στενά όρια αυτά και γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον. Ως έχει, η ροή είναι ικανοποιητική, όμως θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει κάτι καλύτερο όσον αφορά στη σύνδεση των δύο τμημάτων, αλλά και στη δομή των πρώτων ωρών. Ακόμα, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία μπορούμε να χάσουμε και, όπως συνηθίζεται σε τέτοια παιχνίδια, προκύπτει αρκετό trial and error, προσέγγιση που δεν είναι ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:  Tunic - Συνέντευξη: Μια αλεπού, λίγο Zelda, κάτι από Souls και πολλή εμπιστοσύνη

Όπως και να ‘χει, το Somerville είναι αρκετά ιδιαίτερο, πανέμορφο, διασκεδαστικό και πολύ ενδιαφέρον για όλη του τη διάρκεια. Η ατμόσφαιρά του κλέβει την παράσταση διαρκώς και, σε γενικές γραμμές, είναι ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους, των εξωγήινων και του sci-fi γενικότερα.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Xbox Series X|S, Xbox One, PCSomerville Boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Jumpship
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Jumpship
Είδος:‌ Adventure / Narrative / Platformer
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 15 Νοεμβρίου 2022
Official website:‌ jumpship.co.uk

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετική οπτικοακουστική παρουσίαση
  • Δυνατή σκηνοθεσία, άψογη ατμόσφαιρα
  • Διασκεδαστικοί γρίφοι, πετυχημένες ιδέες
  • Ενδιαφέρον σενάριο με μεγαλειώδεις στιγμές

Αρνητικά

  • Ο χειρισμός έχει προβλήματα
  • Το animation πού και πού «κολλάει»
  • Η δομή είναι κάπως άνισα στημένη
  • Ενίοτε, το trial and error κουράζει

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ