Sonic Frontiers – Review

Βλέπω κύκλους...

Η SEGA είπε να τολμήσει ξανά με το Sonic Frontiers, δοκιμάζοντας αυτήν τη φορά την τύχη του μπλε σκαντζόχοιρου σε ένα open world παιχνίδι. Πέτυχε;

Δεν μπορεί να παραπονεθεί κανείς. Ο μπλε σκαντζόχοιρος είναι μαζί μας από το 1991, και δίνει το «παρών» αρκετά συχνά με νέους τίτλους. Δεν είναι κρυφό πως το franchise συνεχώς δοκιμάζει πράγματα. Έχουμε δει τον Sonic στην «κλασική» μορφή του με τίτλους όπως το Sonic Mania να προσφέρουν νέο υλικό από εκείνη την εποχή. Επίσης, τον έχουμε δει και σε πολλές τρισδιάστατες περιπέτειες, άλλες πιο πετυχημένες, όπως το Sonic Adventure, και άλλες λιγότερο, με το Sonic The Hedgehog του 2006. Με το Sonic Frontiers, η SEGA τοποθετεί τον αγαπημένο ήρωα σε έναν ανοιχτό κόσμο και αναρωτιόμαστε αν το νέο πείραμα πέτυχε.

Sonic Frontiers - Eggman

Photo: SEGA – VG24.gr

Ο Dr. Eggman επιστρέφει!

Η ιστορία ξεκινά με τον Dr. Eggman να ταξιδεύει στα Starfall Islands σε μία προσπάθεια να κλέψει τεχνολογία που δημιουργήθηκε από ισχυρές οντότητες. Όταν καταφέρνει να αλληλεπιδράσει με ένα portal για το Cyber Space, ένας στρατός από ρομπότ καταλαμβάνει τα νησιά προκείμενου να τα προστατέψουν. Αποτυγχάνοντας να πάρει τον έλεγχο, ο Eggman παγιδεύεται στο Cyber Space.

Παράλληλα, οι Sonic, Tails και Amy ταξιδεύουν προς τα νησιά για να ερευνήσουν για ποιον λόγο μεταφέρθηκαν εκεί τα Chaos Emeralds. Στη διαδρομή τους απορροφώνται από ένα wormhole, με τον Sonic να είναι ο μοναδικός που καταφέρνει να ξεφύγει από το Cyber Space.

Sonic Frontiers - Chaos

Photo: SEGA – VG24.gr

Zelda εσύ; Μπα…

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο πρώτο νησί. Ο Sonic ακούει μία φωνή που τον καθοδηγεί και θεωρεί πως ο σκαντζόχοιρος μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Ομολογούμε πως στα πρώτα μας βήματα, ο ήρωας δεν μας ταίριαζε ιδιαίτερα σε ένα αληθοφανές περιβάλλον, κάτι που όμως συνηθίσαμε γρήγορα.

Από την αποκάλυψη του τίτλου, όλοι είχαν στο μυαλό τους πως είναι μια προσπάθεια να γίνει The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Όμως, δεν θα λέγαμε πως ισχύει κάτι τέτοιο. Τα -σχεδόν- αφιλόξενα νησιά που εξερευνούμε έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Μπορεί να φαίνονται μουντά, αλλά οι «δραστηριότητες» που έχουμε να κάνουμε τούς δίνουν ζωή. Ελατήρια, boosters και αρκετές ράγες για να κάνουμε grind είναι μερικά από τα αντικείμενα που βρίσκουμε στα νησιά.

Sonic Frontiers - Exploration

Photo: SEGA – VG24.gr

Ποια δαχτυλίδια;

Στόχος; Να συλλέξουμε τα chaos emeralds του κάθε νησιού. Πώς; Κάπου εδώ αρχίζει η… συλλογή. Το παιχνίδι αποτελεί ένα απολαυστικό collectathon. Τα emeralds απαιτούν vault keys. Για να πάρουμε τα κλειδιά αυτά, καλούμαστε να παίξουμε σε «κλασικές» πίστες στο Cyber Space. Για να ξεκλειδώσουμε αυτές τις πίστες, πρέπει να βρούμε «γρανάζια» που αφήνουν πίσω τους οι εχθροί.

Και φυσικά δεν σταματάει εκεί. Σε ορισμένα σημεία της ιστορίας, θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με τους «φίλους» μας που έχουν παγιδευτεί στο Cyber Space. Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε fragments που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι μάς αναγκάζει να εξερευνήσουμε το νησί, κάτι που… δεν μας χάλασε ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης:  Black Geyser: Couriers of Darkness - Πότε κυκλοφορεί το κλασικού τύπου RPG

Παράλληλα, οι εχθροί ρίχνουν πίσω τους collectables που μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμή μας, αλλά και πόντους εμπειρίας για να ξεκλειδώσουμε νέες κινήσεις. Το απλό και λιτό skill tree, είναι «τόσο όσο» και δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω, με τους πόντους που χρειάζονται, να έχουν κατανεμηθεί ομοιόμορφα, σε σχέση με την πρόοδό μας στην ιστορία.

Sonic Frontiers - Battle

Photo: SEGA – VG24.gr

Νέα skills, μία τακτική για όλα

Οι μάχες ξεφεύγουν από το κλασικό spin και jump και εμπλουτίζονται με το cycloop. Με τη νέα δύναμη, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε στο έδαφος (έτσι, χωρίς τα motion controls του Wii). Με κάθε κύκλο που κλείνουμε ο εχθρός δέχεται ζημιά και οι άμυνές του, πέφτουν. Καλώς ή κακώς η συγκεκριμένη τακτική δουλεύει σε όλους τους εχθρούς, κάνοντας τις μάχες επαναλαμβανόμενες.

Το ίδιο ισχύει και στα boss fights. Παρόλο που είναι συναρπαστικά, η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τα νικήσουμε είναι η ίδια. Επίθεση, parry, επίθεση, parry, κλπ. Παρά την κοινή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, σε αντίθεση με το πρόσφατο Sonic Forces, εδώ συναντάμε μεγαλύτερη ποικιλία εχθρών, αλλά και mini bosses που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο… ενδιαφέρουσα.

Sonic Frontiers - Classic Levels

Photo: SEGA – VG24.gr

Το παλιό το Sonic, το ορθόδοξο;

Ως προς τις «κλασικές» πίστες, υπάρχουν 7 σε κάθε νησί. Η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να κάνει τα δύο να συνυπάρχουν, χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο. Οι πίστες έχουν ουσιαστικό ρόλο, εξαιρετικό level design και είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από το open world. Παράλληλα, ο ανοιχτός κόσμος δεν φαίνεται σαν ένα απλό hub για αυτά τα επίπεδα, φέρνοντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Desert Island

Photo: SEGA – VG24.gr

Κάμερα σε εμένα

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που φθείρουν μια -κατά τα άλλα- απολαυστική εμπειρία. Το βασικότερο από αυτά είναι η κάμερα. Αρχικά να σημειώσουμε πως υπάρχει ενεργοποιημένη η επιλογή αυτόματης προσαρμογής της κάμερας σε κάποια σημεία, κάτι που μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Είτε ενεργή, είτε όχι, το πρόβλημα παραμένει. Λίγο το cycloop, που θέλει λήψεις από ψηλά για να βεβαιωθούμε πως θα κλείσει ο κύκλος που σχεδιάζουμε, λίγο οι απότομες εναλλαγές στις μάχες, αλλά και στο γενικότερο περιβάλλον, πολλές φορές βρεθήκαμε σε «δύσκολη θέση». Είχαμε καιρό να συναντήσουμε μια τόσο προβληματική κάμερα μιας και συνήθως ήταν… αλλού.

Sonic Frontiers

Photo: SEGA – VG24.gr

Πού πατάω και πού βρίσκομαι;

Ο ανοιχτός κόσμος που μας ετοίμασε η SEGA περιλαμβάνει αρκετά segments που «γυρνούν» το παιχνίδι σε 2D και «κλειδώνει» εκεί μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συγκεκριμένη διαδρομή. Για παράδειγμα, κουτιά που έχουν τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν ένα κλειστό 2D περιβάλλον, με rails, ελατήρια και boosts. Όποια προσπάθεια και αν κάναμε να επιστρέψουμε στο 3D, δεν μπορούσαμε, μιας και ο χαρακτήρας είχε μπει σε δισδιάστατο mode και έπρεπε να ολοκληρώσουμε το path. Γενικότερα, το συγκεκριμένο «πάντρεμα» χρειαζόταν -ίσως- λίγη παραπάνω φροντίδα απ’ όση δόθηκε, μιας και υπήρξαν αρκετά «κολλήματα».

Διαβάστε επίσης:  Final Fantasy 16: Αρχικά προοριζόταν και για PS4 - Τι άλλαξε;

Εκτός αυτών, δεν λείπει και το pop-in, με διάφορα rails να εμφανίζονται ξαφνικά, όταν πλησιάζουμε. Το… κερασάκι στην τούρτα; Τα μοντέλα των μεγαλύτερων εχθρών. Έτυχε να πολεμάμε boss και καθώς του κάναμε επίθεση, ξαφνικά βρισκόμασταν στο κενό, μιας και είχαμε περάσει κυριολεκτικά μέσα από το μοντέλο. Φανταστείτε να είστε κοντά στη νίκη και να γίνεται κάτι τέτοιο, να χάνετε και να ξεκινάει το fight από την αρχή.

Sonic Frontiers

Photo: SEGA – VG24.gr

Sonic Frontiers: Ναι ή ου;

Το Sonic Frontiers είναι μια καλή προσπάθεια από τη SEGA για μία νέα προσέγγιση στο franchise. Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι φίλοι των platformers και των collectathons. Δυστυχώς, όμως, γίνεται επαναλαμβανόμενο και τα τεχνικά προβλήματα που έχει τού αφαιρούν πόντους.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo SwitchSonic Frontiers Cover
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Sonic Team
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ SEGA
Είδος:‌ Action Adventure
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 8 Νοεμβρίου 2022
Official website:‌ frontiers.sonicthehedgehog.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

Θετικά

  • Ποικιλία εχθρών και εντυπωσιακά boss fights
  • Απολαυστικό collectathon
  • Αρμονικό «πάντρεμα» κλασικής και νέας εμπειρίας

Αρνητικά

  • Προβληματική κάμερα
  • Pop-in και μοντέλα εχθρών που κυριολεκτικά περνάς από μέσα τους
  • Ο συνδυασμός 2D κομματιών με τον ανοιχτό κόσμο ήθελε περισσότερη δουλειά
  • Σύντομα γίνεται επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ