Sonic Origins Plus – Review

Σπύρος Ασημάκης

H SEGA επανακυκλοφορεί την υπέρτατη συλλογή των αρχικών παιχνιδιών του μπλε σκαντζόχοιρου, συμπεριλαμβάνοντας νέους χαρακτήρες, αλλά και τα παιχνίδια του Game Gear, στο Sonic Origins Plus.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, που σχετίζονται με τον Σόνικ τον Σκαντζόχοιρο, είναι η δημιουργία του. Βλέπετε, η δημοφιλής μασκότ της SEGA δεν υπήρξε ποτέ προϊόν στιγμιαίας έμπνευσης ενός φτασμένου δημιουργού. Αντιθέτως, προέκυψε από τη σκληρή δουλειά μιας ομάδας ανθρώπων που είχαν έναν κοινό στόχο, καθώς ανέλαβαν την πιο δύσκολη από όοολες τις «Επικίνδυνες Αποστολές», που έχει αναλάβει έως και σήμερα ο Τομ «Gotta Go Fast» Κρουζ: να κάνουν έξωση στον μισητό Σούπερ Μάριο από τα παιδικά δωμάτια των πιτσιρικάδων.

Η αποστολή, από τις πλέον δύσκολες και επικίνδυνες, καθώς εκείνα τα χρόνια η «μαμά Nintendo» ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Για την επίτευξη αυτού του τρελού στόχου, κινητοποιήθηκε ολόκληρη η SEGA, σε Ιαπωνία και Αμερική. Έπειτα από μια σειρά από δοκιμές, πειραματισμούς και εσωτερικούς διαγωνισμούς, η SEGA βρήκε όχι έναν, αλλά τρεις Τομ Κρουζ, έτοιμους να φέρουν σε πέρας την Πιο Επικίνδυνη Αποστολή στην ιστορία της εταιρείας. Ο Ναότο Οσίμα τού έδωσε μορφή, ο Γιούτζι Νάκα τού έμαθε να τρέχει, πριν καν μάθει να περπατά, κι ο Χιροκάζου Γιασουχάρα τού έφτιαξε έναν ολάκερο κόσμο για να τρέχει πιο γρήγορα κι απ’ τον άνεμο. Χάρη στους τρεις μπαμπάδες του, ο Σόνικ ο Υπερηχητικός πέτυχε το ακατόρθωτο: κοίταξε στα μάτια τον ανίκητο υδραυλικό της Nintendo, έβαλε τη SEGA στο κλαμπ των μεγάλων της βιομηχανίας, και προσέφερε χαρά σε εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο. Κάτι που εξακολουθεί να κάνει έως και σήμερα, τόσο στις τρεις, όσο και στις δύο διαστάσεις.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Sonic the Hedgehog – 32 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι

Αυτό το τελευταίο, τη χαρά και τη διασκέδαση που προσφέρουν οι περιπέτειες του Σόνικ του Σκαντζόχοιρου, έρχεται να μας υπενθυμίσει η SEGA με το Sonic Origin Plus, το εφετινό δώρο της ιαπωνικής εταιρείας με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την κυκλοφορία του Sonic the Hedgehog για το Mega Drive.

To Sonic Origins Plus είναι ένα ποτ-πουρί από τις δεκαεξάμπιτες και οχτάμπιτες περιπέτειες του υπερηχητικού σκαντζόχοιρου, τις οποίες απολαύσαμε στα Mega Drive, Mega CD και Game Gear στην προ PlayStation εποχή.

Όσον αφορά το δεκαεξάμπιτο σκέλος της συλλογής, βρίσκουμε τα Sonic the Hedgehog, Sonic CD, Sonic 2, Sonic 3 & Knuckles. Τέσσερις σπουδαίους τίτλους, αντιπροσωπευτικά δείγματα της δημιουργικής δεινότητας της Sonic Team εκείνης της περιόδου, οι οποίοι καθόρισαν μια ολόκληρη γενιά συστημάτων και επηρέασαν καθοριστικά τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Τέσσερις έγραψα; Βασικά, από τεχνικής άποψης, έχουμε πέντε τίτλους καθώς το Sonic 3 & Knuckles κυκλοφόρησε σε δύο δόσεις. Το Sonic 3 ήταν η πρώτη και το Sonic & Knuckles η δεύτερη. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία «Κούμπωσε και Παίξε», η κασέτα του Sonic 3 κούμπωνε πάνω στην κασέτα του S&K, και το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ήταν η μεγαλύτερη (και καλύτερη) περιπέτεια του Σόνικ στις δύο διαστάσεις. Ο τίτλος της Sonic Team ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό για τον ευρηματικό σχεδιασμό των επιπέδων, τους άρτιους μηχανισμούς, τον απίθανο συνδυασμό ταχύτητας και εξερεύνησης, το εθιστικότατο gameplay και τον άφθαστο οπτικοακουστικό τομέα. Ελάχιστα πλατφορμάκια εκείνης της περιόδου κατάφεραν να πλησιάσουν την ποιότητα και τον πλούτο του Sonic 3 & Knuckles. Ένας τίτλος που κατάφερε να ξεπεράσει το άγγιγμα του χρόνου, διατηρώντας τη φρεσκάδα του αναλλοίωτη. Ένα μοναδικό κομψοτέχνημα, χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής δεινότητας της δεκαεξάμπιτης SEGA.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Συνεχίζοντας ανάποδα, το Sonic 2 που προηγήθηκε του S3&K, ήταν η συνέχεια που ήθελε η SEGA και περίμεναν οι φίλοι του Mega Drive, το μακρινό 1992. Τεράστια εμπορική επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής, το σίκουελ του Sonic the Hedgehog ήταν χαρακτηριστικός εκπρόσωπους του δόγματος «Καλύτερο-Μεγαλύτερο-Περισσότερο». Η SEGA αύξησε το όριο ταχύτητας για τους διερχόμενους σκαντζόχοιρους, πρόσθεσε co-op (γεια σου, Τέιλς), χώρισε την οθόνη στα δύο για παιχνίδι ένας εναντίον ενός (αντίο, Τέιλς), ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας και δημιούργησε ίσως τα καλύτερα μπόνους επίπεδα στην ιστορία της σειράς. Καταπληκτική μουσική επένδυση, τρομερή ποικιλία σε εχθρούς και πίστες, ευφάνταστα αφεντικά, ταχύτητες που έφερναν το «Μπλαστ Προσέσινγκ» του Mega Drive στα όριά του.

Το… πρωτότυπο Sonic CD

Μέχρι όμως να κυκλοφορήσει το Sonic 2, η SEGA ζήτησε ένα σονικοπαίχνιδο που θα κάλυπτε το κενό ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο Sonic, και θα κοσμούσε με την παρουσία του την παιχνιδοθήκη του Mega CD. Όσο οι SEGA Ιαπωνίας και Αμερικής προσπαθούσαν να βρουν τι θα κάνουν μετά την παραίτηση Νάκα με το που ολοκληρώθηκε το πρώτο Sonic, ο ένας από τους τρεις μπαμπάδες του μπλε σκαντζόχοιρου, ο Ναότο Οσίμα, ανέλαβε τη δημιουργία του συγκεκριμένου τίτλου. Το Sonic CD ήταν γεμάτο από πρωτότυπες ιδέες. Ο Σόνικ μπορούσε να ταξιδεύει στο χρόνο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παίξουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας πίστας, εν ώρα παιχνιδιού. Οι δράσεις του Σόνικ σε κάθε χρονική περίοδο επηρέαζαν το μέλλον του κόσμου, κάτι το οποίο αποτυπωνόταν και στην εμφάνιση του επιπέδου. Αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχή, η πίστα θα γέμιζε λουλουδάκια. Σε αντίθετη περίπτωση, το μέλλον της πίστας θα ήταν ψυχρό, μεταλλικό και βιομηχανοποιημένο. Και χωρίς λουλουδάκια.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Παρά τον εντυπωσιακό τεχνικό τομέα και το ακόμα πιο εντυπωσιακό κινούμενο σχέδιο της εισαγωγής (ΣΑΝΙΚ ΜΠΟΥΜ), το Sonic CD δεν πλησίασε τα παιχνίδια του Mega Drive, σε επίπεδο design. Ελάχιστες ήταν οι πίστες που ξεχώρισαν για τον έξυπνο σχεδιασμό τους, και ακόμη λιγότερες αυτές που ευνοούσαν την εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Η έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τον βαρυφορτωμένο οπτικό τομέα –ναι, έπρεπε να γεμίσουν τις πίστες με όσα περισσότερα πίξελ μπορούσαν για να διαφημίσουν τις δυνατότητες του Mega CD– δυσκόλευαν το έργο του παίκτη που ήθελε να εξερευνήσει κάθε γωνιά της πίστας. Για τους λόγους αυτούς, η εμπειρία που προσφέρει το Sonic CD δεν συγκρίνεται με τα Sonic του Mega Drive, παρά τα όσα υπέροχα βλέπουμε και ακούμε εν ώρα δράσης.

Διαβάστε επίσης:  Football Manager 2024: Έρχεται σε PC, κονσόλες και...Netflix!

Η τετράδα/πεντάδα των σονικοπαίχνιδων ολοκληρώνεται με το Sonic the Hedgehog, το πρώτο παιχνίδι της σειράς, τον θεμέλιο λίθο της αυτοκρατορίας του Σόνικ του Σκαντζόχοιρου. Το πρώτο Sonic κέρδισε κοινό και κριτικούς χάρη στα εξωφρενικά γραφικά, την απίστευτη ταχύτητα του μπλε ήρωα, τον άψογο χειρισμό και τις θαυμάσια σχεδιασμένες πίστες, ιδανικές και για τρέξιμο και για εξερεύνηση. Και φυσικά, για τη δράση που λάμβανε χώρα σε κάθε πιθανή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά που μέχρι την εμφάνιση του Σόνικ, δεν περίμενε κανείς να βρει συγκεντρωμένα σε έναν και μοναδικό τίτλο.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Με εξαίρεση το Sonic CD, το οποίο δεν έχει καλογεράσει και πολύ, τα υπόλοιπα δεκαεξάμπιτα παιχνίδια της συλλογής δείχνουν ακμαιότατα. Η αξία τους διαχρονική και αναλλοίωτη. Μοιάζουν λες και σχεδιάστηκαν πριν από μήνες και κυκλοφόρησαν τώρα για πρώτη φορά στην αγορά. Ας είναι καλά και η Retro Engine της ομάδας που μας έδωσε το Sonic Mania, η οποία φρόντισε ώστε να μην φαίνονται τα 32 χρονάκια που κουβαλά στην πλάτη της η σειρά. Επιπρόσθετα, σε τούτη τη συλλογή μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα δεκαεξάμπιτα ξεχωριστά (είτε μέσω του Anniversary Mode –κάδρο 16:9 και άπειρες ζωές– είτε στην αυθεντική τους μορφή –κάδρο 4:3 και με 3 ζωές στο ξεκίνημα) ή και όλα μαζί, ως μία ενιαία περιπέτεια που ξεκινά από την πρώτη πίστα του Sonic the Hedgehog και ολοκληρώνεται στην τελευταία από το Sonic 3 & Knuckles.

Κάθε τίτλος διαθέτει τη δική του εισαγωγή και το δικό του επίλογο (σε μορφή κινουμένου σχεδίου), ενώ μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στους Σόνικ, Τέιλς, Νακλς και Έιμι. Ναι, καλά διαβάσατε, τη μικρή και χαριτωμένη Έιμι που τρέχει σαν παλαβή και χρησιμοποιεί το σφυρί της για να προστατευτεί από τα εχθρικά ρομποτάκια. Για τους μερακλήδες, υπάρχει η επιλογή Boss Rush (τετ-α-τετ με τ’ αφεντικά του παιχνιδιού) και Mirror Mode. Αν εξαιρέσει κανείς την αναπόφευκτη αντικατάσταση ορισμένων μουσικών κομματιών από το Sonic 3 & Knuckles, εξαιτίας πνευματικών δικαιωμάτων (εμ, μου ήθελαν Μάικλ Τζάκσον, τι να τους κάνω;), με πιο σύγχρονα και σαφώς υποδεέστερα, η συλλογή, ως προς το δεκαεξάμπιτο κομμάτι της, είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη, με ενδιαφέρουσες επιλογές παιχνιδιού, τη δυνατότητα να απολαύσουμε όποιο παιχνίδι θέλουμε με τον ήρωα της αρεσκείας μας, καθώς και ωραιότατα μπόνους, όπως ταινιούλες, μουσικές, εγχειρίδια χρήσης και σκίτσα από όλα τα παλιά Sonic τα οποία ξεκλειδώνουμε κερδίζοντας χρυσά μετάλλια. Με λίγα λόγια, ό,τι ακριβώς χρειάζεται και ψάχνει ο μέσος φίλος του υπερηχητικού σκαντζόχοιρου από ένα τέτοιου είδους ψηφιακό μουσείο.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Και οι 8-bit περιπέτειες στη συλλογή – 12 παιχνίδια του Game Gear

Τώρα, όσον αφορά το οκτάμπιτο κομμάτι του Origins Plus, δεν μπορώ να πω το ίδιο, καθώς η ιαπωνική εταιρεία στόχευσε στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Αυτό το Plus δίπλα στο Sonic Origins μεταφράζεται σε 12 σονικοπαίχνιδα που κυκλοφόρησαν πριν από 3 δεκαετίες –και βάλε– στο Game Gear, τη φορητή κονσόλα της SEGA που κατανάλωνε τις μπαταρίες σαν να ‘ναι πασατέμπος. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν φέρθηκε και πολύ καλά στα παιχνίδια του Game Gear, καθώς τα περισσότερα (όλα) δείχνουν την ηλικία τους. Και αυτό διότι η ίδια η SEGA δεν τα πρόσεξε όσο θα έπρεπε, τον καιρό που έπρεπε. Λογικό, βέβαια, καθώς εκείνα τα χρόνια το Game Gear αγκομαχούσε για να βρει μια θεσούλα στην αγορά και προτεραιότητα της ιαπωνικής εταιρείας ήταν ξεκάθαρα το Mega Drive, γεγονός που έφερνε τις παραγωγές για το μπαταριοφάγο φορητό σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι 12 τίτλοι δεν αξίζουν τον χρόνο σας.

Τίτλοι όπως τα δύο πρώτα Sonic, το Sonic Chaos και το Mean Bean Machine, είναι αξιοπρεπέστατες επιλογές -ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Και αν ρίξετε μπόλικο νερό στο κρασί σας, ίσως και να περάσετε καλά και με τα υπόλοιπα. Με λίγα λόγια, για να τα ευχαριστηθείτε, θα πρέπει να κάνετε ορισμένους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μιας και τα οκτάμπιτα Sonic διέπονται από διαφορετική, ας πούμε, σχεδιαστική φιλοσοφία. Εκείνα τα χρόνια, στηρίζονταν περισσότερο στην εμπορική δύναμη του υπερηχητικού σκαντζόχοιρου και λιγότερο στο περιεχόμενο και την ποιότητά τους. Γι’ αυτό και παρουσίαζαν διάφορα τεχνικά ζητηματάκια. Στα περισσότερα από αυτά, ο Σόνικ περπατά και τρέχει λες και κινείται πάνω σε πάγο, τα άλματα δεν είναι ακριβείας, τα επίπεδα είναι απλοϊκά σχεδιασμένα και λιγότερο ευφάνταστα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεκαεξάμπιτα, η ανανέωση των καρέ παρουσιάζει σημαντικά σκαμπανεβάσματα, ενώ ο ήχος τα έχει τα θεματάκια του, με ουκ ολίγες παραφωνίες εδώ κι εκεί. Οκ, μπορεί το Game Gear να μην είχε την πολυτέλεια του «Μπλαστ Προσέσινγκ» (και ποιος την είχε άλλωστε εκείνη την εποχή), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση των δημιουργών του Sonic Origins Plus να προσθέσουν τα οκτάμπιτα Sonic, ρίχνοντάς τα απλά μέσα στη συλλογή, δίχως να περιποιηθούν τον τεχνικό τους τομέα.

Sonic Origins Plus

Photo: SEGA – VG24.gr

Η ιδανική retro συλλογή Sonic;

Αν εξαιρέσει κανείς τα οκτάμπιτα «στραβοπατήματα» που σχετίζονται με τη μεταφορά των «μικρών» Sonic στα σύγχρονα συστήματα, η συλλογή Sonic Origins Plus είναι μια προσεγμένη παραγωγή, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από την δεκαεξάμπιτη περίοδο του Σόνικ, και τέσσερα υπερηχητικά πλατφορμάκια που άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, επηρέασαν όσο λίγα την κατηγορία των πλάτφορμ και βοήθησαν μια μικρή εταιρεία να τα βάλει με έναν πραγματικό γίγαντα (βλέπε «μαμά Nintendo»), διευρύνοντας παράλληλα την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Sonic the Hedgehog, Sonic 2, Sonic 3 & Knuckles, τίτλοι σπουδαίοι, αγέραστοι, με αθάνατους μηχανισμούς, άρτιοι τεχνικά και σχεδιαστικά. Από την άλλη, τα οκτάμπιτα Sonic έχουν κι αυτά τη δική τους αξία, παρά την όχι και τόσο καλή μεταφορά τους στα σύγχρονα συστήματα, παρ’ όλα αυτά, με λίγη καλή θέληση θα σας διασκεδάσουν κιόλας.

Διαβάστε επίσης:  Τα Παιχνίδια Του Μήνα - Νοέμβριος 2022

Αν θέλετε να μάθετε ή να θυμηθείτε ποιος είναι ο καλύτερος και γιατί κέρδισε, το Sonic Origins Plus έχει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5,  PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo SwitchSonic Origins Plus - Boxart
Δοκιμάστηκε σε:
  PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sonic Team
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Platformer
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Ιουνίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Θετικά

 • - Τέσσερα από τα καλύτερα πλάτφορμ όλων των εποχών, τέσσερα GOTY στο σαλόνι σας
 • Εξαιρετική μεταφορά στα σύγχρονα συστήματα
 • Αξεπέραστο soundtrack
 • Αγέραστο gameplay
 • Δράση σε κάθε πιθανή κατεύθυνση
 • Ταχύτητα και εξερεύνση
 • Σεμιναριακός σχεδιασμός επιπέδων
 • Πολλές επιλογές παιχνιδιού
 • Παίζετε τα Sonic του Game Gear δίχως να αγχώνεστε για μπαταρίες

Αρνητικά

 • Τα νέα μουσικά θέματα στο Sonic 3&K που αντικατέστησαν ορισμένα από τα παλιά, δεν είναι της ίδιας ποιότητας
 • Τα οκτάμπιτα Sonic δεν καταφέρνουν να κρύψουν τα χρόνια τους
 • Όχι και τόσο προσεγμένη η μεταφορά των Sonic από το Game Gear στα σύγχρονα συστήματα
 • Στο Sonic CD επικρατεί ένας μικρός οπτικός «χαμός» που δεν βοηθά τον παίκτη να εξερευνήσει με τον ησυχία του την κάθε πίστα

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ