Sonos Era 100 – Review

Παύλος Κρούστης

Η Sonos κυκλοφόρησε τη νέα γενιά ηχείων της, τα Era, και στα χέρια μας έχουμε το βασικό ηχείο της σειράς, το Sonos Era 100.

Πριν μερικές ημέρες δοκιμάσαμε το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το Sonos Era 300 [review], το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς φέρνει πολλά καινούργια χαρακτηριστικά σε αυτήν τη «νέα εποχή» για την εταιρεία. Το Sonos Era 100 έρχεται να αντικαταστήσει το Sonos One, το βασικό ηχείο της εταιρείας, προσφέροντας παράλληλα πολλά στοιχεία που βρίσκουμε και στο Sonos Era 300. Όπως και στα άλλα ηχεία της εταιρείας, ο βασικός τρόπος συνδεσιμότητας είναι μέσω του οικιακού δικτύου Wi-Fi.

Οι διαφορές με το Sonos One

Οι διαφορές των Sonos One και Sonos Era 100 δεν περιορίζονται μόνο σε έναν τομέα. Για αρχή, η εμφάνιση των δύο ηχείων διαφέρει, αφού το Era 100 είναι λίγο πιο ψηλό, στα 182,5 χιλ., αλλά έχει και κυλινδρικό σχήμα πλέον, τη στιγμή που το Sonos One ήταν ορθογώνιο με κυρτές γωνίες. Φαίνεται κάπως πιο μοντέρνο το Era 100, είναι η αλήθεια. Η άλλη σημαντική διαφορά στην εμφάνιση είναι στα touch controls, στο επάνω μέρος της συσκευής, που πλέον διαθέτει την κοίλη επιφάνεια, την οποία διαθέτει και το μεγαλύτερο «αδελφάκι» του, το Era 300.

Days of Play 2024 - 300x250

Επιπρόσθετα, το Sonos Era 100 πλέον έρχεται μόνο σε «έξυπνη» έκδοση, αφού προσφέρει μικρόφωνα και υποστήριξη Amazon Alexa ή Sonos Voice Assistant και δεν υπάρχει, ας πούμε, μια έκδοση “SL”, χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό. Ο χρήστης, όπως και στο Era 300, μπορεί μέσω διακόπτη, να απενεργοποιήσει τα μικρόφωνα. Πρόκειται για μια λύση, που είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για όσους νοιάζονται παραπάνω για την ιδιωτικότητά τους.

Sonos Era 100

Photo: Sonos

Οι άλλες βασικές διαφορές ανάμεσα στο One και το Era 100 έχουν να κάνουν με τη συνδεσιμότητα, αλλά και την αναπαραγωγή του ήχου. Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, το Era 100 φέρνει τις ίδιες επιλογές που έχει και το Era 300 και στην ουσία προσθέτει ένα χαρακτηριστικό, που ζητούσαν πολλοί χρήστες, το οποίο είναι η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth. Αντίστοιχα, υπάρχει και η θύρα USB-C, μέσω της οποίας μπορείτε να συνδέσετε κάποια άλλη συσκευή. Αυτό γίνεται, αφού συνδέσετε το ειδικό dongle της Sonos για αναλογικό ήχο, δηλαδή να συνδέσετε για παράδειγμα κάποιο κασετόφωνο ή πικάπ μέσω θύρας 3.5mm. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο dongle όμως, πωλείται χωριστά.

Days of Play 2024 - 300x250

Η πιο σημαντική διαφορά όμως ανάμεσα στον προκάτοχο και τον διάδοχο είναι σαφώς «οι δύο δρόμοι». Το Era 100 μπορεί και παίζει πλέον stereo, οδηγώντας το σήμα σε δύο διαφορετικά tweeters, εν αντιθέσει με το Sonos One, που αναγκαστικά έκανε downmix σε mono το σήμα που λάμβανε. Τα 2 tweeters συνδυάζονται με ένα mid-woofer και τροφοδοτούνται από τρεις ξεχωριστούς class-D ενισχυτές. Ο ήχος που βγαίνει από το ηχείο είναι σαφώς πολύ καλύτερος από το One, με πολύ πιο διακριτή εικόνα, πιο καθαρός και με μεγαλύτερο sound stage, όπως είναι αναμενόμενο. Παράλληλα, έχει βελτιωμένο μπάσο, όμως τείνει να συμπιέζει τον ήχο, όταν παίζει δυνατά. Σε ένταση φυσικά υπερκαλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη ενός μέσου σαλονιού, κάτι για το οποίο δεν είχαμε καμία αμφιβολία έτσι κι αλλιώς.

Sonos Era 100

Photo: Sonos

Sonos Era 300 ή Sonos Era 100, λοιπόν;

Για όσους αναρωτιούνται προς τα πού να κινηθούν, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο ηχεία είναι σημαντικές, ενώ μοιράζονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό «κοινό DNA». Στην ουσία, όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, αλλά και τις λειτουργίες, τα δύο ηχεία είναι ίδια: θα βρείτε και στα δύο Bluetooth, αλλά και τη USB-C θύρα, ενώ υπάρχει και πάλι υποστήριξη ψηφιακού βοηθού. Παράλληλα, διατίθεται και πάλι η λειτουργία “Trueplay”, δηλαδή το ηχείο μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τον ήχο βάσει του δωματίου στο οποίο βρίσκεται, ακόμα κι αν έχετε Android τηλέφωνο (υπήρχε ήδη η δυνατότητα για iOS). Όπως και στο Era 300, η δυνατότητα αυτή δίνεται πλέον χάρη στα μικρόφωνα που έχει επάνω του το ηχείο. Φυσικά, μπορείτε στη συνέχεια να προσαρμόσετε το treble και το bass, όπως νομίζετε, μέσα από την εφαρμογή της Sonos.

Sonos Era 100

Photo: Sonos

Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα δύο νέα ηχεία της Sonos είναι οι οδηγοί τους, αφού το Era 300 διαθέτει… 9 (!) και, όπως αναφέραμε και στο δικό του review, είναι το μόνο ηχείο της κατηγορίας του, που μπορεί να αναπαράγει αυτόνομα περιεχόμενο Dolby Atmos, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει το Sonos Era 100.

Διαβάστε επίσης:  Plantronics / Poly Voyager 8200 UC - Review

Από την άλλη, αν κάποιος χρήστης διαθέτει κάποια από τις ηχομπάρες της Sonos, μπορεί να θέλει να συμπληρώσει τα surround του, είτε με τα Era 300, είτε με τα Era 100. Συγκεκριμένα, οι χρήστες Sonos Beam και Sonos Arc, μπορούν να δημιουργήσουν ηχοσύστημα Dolby Atmos με τα Era 300 για την απόλυτη εμπειρία. Από την άλλη, τα Era 100 πιθανώς να ταίριαζαν καλύτερα με τη Sonos Ray, αφού αν συνδυάσετε τη Ray με δύο Sonos Era 100 και ένα Sonos Mini Sub, έχετε ένα φανταστικό σύστημα 5.1. Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις λύσεις, το Era 100, μπορεί να κάνει ζευγάρι με άλλο ένα Era 100 για μεγαλύτερο sound stage (και ένταση φυσικά), ενώ το ζευγάρι μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις τρεις μπάρες της εταιρείας ως surround ηχεία.

Sonos Era 100

Photo: Sonos

Η «νέα εποχή» της Sonos

Στα €279, το Sonos Era 100 δεν είναι ακριβώς «εύκολη πρόταση», όμως αδιαμφισβήτητα έρχεται σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του και φέρνει πολλές νέες χρήσιμες λειτουργίες και καλύτερο ήχο. Η προσθήκη stereo αναπαραγωγής, αλλά και η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth αρκούν για να θεωρηθεί επιτυχημένη η προσπάθεια ανανέωσης. Το Sonos Era 100 είναι ένα εξαιρετικό ηχείο για το σαλόνι σας, αλλά και μια γοητευτική βάση για να στήσετε το πολυκάναλο Wi-Fi ηχοσύστημά σας.

Θετικά

  • Σαφής ηχητική βελτίωση σε σχέση με το Sonos One
  • Ένα από τα καλύτερα entry-level ηχεία που μπορείτε να αγοράσετε για το σαλόνι σας
  • Η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth και line-in ήταν κάτι που χρειαζόταν
  • Μοντέρνος σχεδιασμός

Αρνητικά

  • Για «βασικό» ηχείο του ενδεχόμενου setup σας, είναι αρκετά ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό
  • Χάνει κάπως την καθαρότητά του σε πολύ υψηλές εντάσεις
  • To dongle για το line-in θα έπρεπε να είναι εντός του πακέτου
Διαβάστε επίσης:  Huawei FreeBuds 5i - Review

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ