Sonos Era 300 – Review

Παύλος Κρούστης

H Sonos παρουσιάζει τη νέα της σειρά Era και έχουμε στα χέρια μας το ηχείο Sonos Era 300, που μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο Dolby Atmos!

H Sonos επιστρέφει σε μια «νέα εποχή» για τα ηχεία της, όπως υποδηλώνει και το όνομα της καινούργιας της σειράς, Era. Κυκλοφόρησε μόλις, τα ηχεία Sonos Era 300 και Sonos Era 100. Το Era 100 είναι το μικρότερο ηχείο της σειράς και πρακτικά αποτελεί διάδοχο των Sonos One, που είναι στην ουσία το entry level ηχείο της εταιρείας. Αυτό όμως θα το εξετάσουμε σε ξεχωριστή παρουσίαση, αφού εδώ θα δούμε τις δυνατότητες του μεγαλύτερου ηχείου εκ των δύο: του Sonos Era 300.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Tο Era 300 δεν αποτελεί διάδοχο κάποιου άλλου ηχείου της Sonos και στην ουσία είναι ο πρωταγωνιστής στην περίπτωση αυτή, αφού η «νέα εποχή» έρχεται με το Era 300 να ορίζει τον πήχη όχι μόνο για τα ηχεία της Sonos, αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας του ήχου. Τέτοιου τύπου βαρύγδουπες δηλώσεις έρχονται να στερεωθούν στο γεγονός ότι το Sonos Era 300 είναι το μοναδικό ηχείο της αγοράς, που μπορεί να αναπαράγει μόνο του περιεχόμενο Dolby Atmos. Ίσως αυτό δεν ακούγεται σημαντικό για κάποιους, όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ολόκληρη η μουσική βιομηχανία μετά από πάρα πολλά χρόνια, πλέον κινείται προς ένα νέο format, που είναι φυσικά το Dolby Atmos. Οι δημοφιλέστερες streaming υπηρεσίες, όπως το Apple Music, το Amazon Music και το Tidal υποστηρίζουν πλέον «χωρικό ήχο» και συγκεκριμένα Dolby Atmos, ενώ αναμένεται κάποια στιγμή να έρθει και στο Spotify, με την έκδοση Hi-Fi, η οποία έχει καθυστερήσει… πολύ.

Days of Play 2024 - 300x250

Είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το Sonos Era 300 με το Apple Music, μέσω του Android κινητού μας (ναι, υπάρχει και σε Android εδώ και καιρό και παρέχει όλα τα κομφόρ) και το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον εκπληκτικό. Προτού, φτάσουμε στο αποτέλεσμα όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς παράγεται αυτό.

Μοναδικός σχεδιασμός για χωρικό ήχο

Το Era 300 μπορεί και αναπαράγει χωρικό ήχο και δη Dolby Atmos, μέσω των πολλαπλών οδηγών που διαθέτει. Η πολύ ιδιαίτερη εμφάνισή του οφείλεται στην πανέξυπνη τοποθέτηση αυτών των οδηγών, ώστε να μπορέσει το ηχείο να δώσει κανάλια προς πάσα κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 6 ενισχυτές class-D, που οδηγούν 4 tweeters και 2 woofers. Το κεντρικό tweeter που «κοιτάζει» μπροστά συνήθως προβάλλει τα φωνητικά. Στο πλάι έχουμε τα άλλα 2 tweeters και 2 woofers, τα οποία δίνουν τη stereo εικόνα, ενώ υπάρχει ακόμη ένα tweeter, το οποίο κοιτάζει προς το πάνω (σε γωνία 10 μοιρών) και στέλνει την ηχητική πληροφορία στο ταβάνι για το κανάλι του ύψους, που είναι και αυτό το οποίο προσδιορίζει το Dolby Atmos και δίνει την έξτρα διάσταση.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Όλοι αυτοί οι οδηγοί είναι και αυτοί που καθορίζουν το σχήμα του ηχείου, που σε κάποιους μπορεί να φανεί περίεργο. Εμένα πράγματι με είχε ξενίσει κάπως όταν το αντίκρισα για πρώτη φορά, όμως το φινετσάτο στιλιζάρισμα της Sonos με το λευκό ματ πλαστικό και τις σικάτες γρίλιες κερδίζει για μία ακόμη φορά κι έτσι πλέον μου φαίνεται όχι απλά ταιριαστό με τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, αλλά και ιδιαίτερα μοντέρνο.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Στο επάνω μέρος του διαθέτει -μαζί με τις απαραίτητες λυχνίες- τα κουμπιά αφής μία ακόμη κοίλη επιφάνεια αφής για να ρυθμίζετε την ένταση, ενώ το καλώδιο του ρεύματος κουμπώνει στο πίσω μέρος, στην πλάτη. Εκεί θα βρείτε επίσης τη νέα θύρα USB-C, το κουμπί για τη ρύθμιση του Bluetooth, αλλά και έναν διακόπτη για το ενσωματωμένο μικρόφωνο, το οποίο μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε, μέσω αυτού, αν δεν θέλετε να… σας ακούει. Φυσικά, πρόκειται για τακτική που ακολουθούν οι εταιρείες για τη διαφάνεια και την ευκολία του χρήστη που εκτιμά την ιδιωτικότητά του.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Το ηχείο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (160x260x185 χιλ.), καθώς είναι λίγο μικρότερο από το Sonos Five, όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα άλλα ηχεία της εταιρείας και παράλληλα ζυγίζει περίπου 4,5 κιλά. Έρχεται φυσικά και αυτό σε λευκό και σε μαύρο χρώμα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως για μία ακόμη φορά, η Sonos φροντίζει για το περιβάλλον με την πλήρως ανακυκλώσιμη συσκευασία. Το κουτί είναι τρομερά λιτό, μιας και μέσα θα βρείτε μόνο το ηχείο, το καλώδιο ρεύματος και τα εγχειρίδια.

Διαβάστε επίσης:  Sonos Era 100 - Review

Τεράστια ευελιξία

Τα προϊόντα της Sonos, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, βασίζονται στη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi. Συγκεκριμένα, το Era 300 υποστηρίζει Wi-Fi 6 και θεωρείται η πιο σταθερή σύνδεση, που μπορεί να δώσει και το απαιτούμενο bandwidth για το περιεχόμενο που θα απολαύσετε, ενώ τα προϊόντα της συνδέονται μεταξύ τους μέσω του οικιακού σας δικτύου για μια απρόσκοπτη εμπειρία.

Days of Play 2024 - 300x250

Το Era 300 φέρνει επιπρόσθετες επιλογές σε αυτό, αφού η εταιρεία άκουσε τους χρήστες και επιτέλους έφερε συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, αλλά και μία θύρα USB-C που λειτουργεί ως line-in. Το Bluetooth είναι έκδοσης 5, και όχι νεότερης, κάτι που επηρεάζει πολύ λίγο την εμπειρία όμως, μιας και ο συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης έτσι κι αλλιώς δεν είναι ο ιδανικός, αλλά περισσότερο έρχεται να καλύψει ανάγκες. Το Era 300 δεν είναι φορητό ηχείο, αλλά ηχείο για το σαλόνι σας και έτσι το Bluetooth είναι πιο πιθανό να το χρησιμοποιήσει κάποιος καλεσμένος, παρά εσείς. Από την άλλη το line-in έρχεται επίσης να καλύψει άλλες ανάγκες, όπως για παράδειγμα τη σύνδεση ενός πικάπ ή ενός CD player, για το οποίο όμως στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστείτε το dongle της Sonos, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και κοστίζει επιπλέον €24,90. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Era 300 δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνό, το συγκεκριμένο dongle θα μπορούσε να υπάρχει εντός του πακέτου. Πρόκειται όμως έτσι κι αλλιώς για ακόμα μια συμπληρωματική λύση, οπότε επίσης δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική παράλειψη.

Η συνδεσιμότητα των προϊόντων της Sonos και η εγκατάσταση είναι πραγματικά ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους κι εδώ έχουμε πάλι αντίστοιχη περίπτωση. Συνδέετε το καλώδιο ρεύματος, τοποθετείτε το ηχείο σε ένα σημείο στο δωμάτιο ώστε να έχει χώρο προς τα πάνω και στα πλάγια για τη βέλτιστη απόδοση και μετά ανοίγετε την εφαρμογή στο κινητό για να γίνουν όλα αυτόματα.

Days of Play 2024 - 300x250

Η εμπειρία της μουσικής – Dolby Atmos

Αφού συνέδεσα το Sonos Era 300 στο οικιακό μου δίκτυο, άνοιξα την εφαρμογή της Sonos και μέσω αυτής, για πρώτη φορά με προϊόν της Sonos στο Android κινητό μου, είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το Trueplay, τη δυνατότητα δηλαδή της αυτόματης ρύθμισης του ήχου για το ηχείο σε σχέση με το σημείο που είναι τοποθετημένο μέσα στον χώρο. Ενώ η δυνατότητα αυτή ήταν έως τώρα διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες iOS, αφού χρησιμοποιούνταν τα μικρόφωνα της συσκευής τους, πλέον το Era 300 χρησιμοποιεί τα δικά του μικρόφωνα για να εκτελέσει την ίδια λειτουργία. Η διαδικασία παίρνει λιγότερο από 1 λεπτό και στέλνει το ηχείο σήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μετρήσει τον χώρο σας και να προσαρμόσει το EQ. Όχι μόνο κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό, αλλά είναι και απαραίτητο για τη σωστή απόδοση του Dolby Atmos και του καναλιού για το ύψος.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Η Apple ανακοίνωσε τη δυνατότητα αναπαραγωγής χωρικού ήχου στα προϊόντα της Sonos κατά την ημέρα του λανσαρίσματος των ηχείων Era. Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού μπορείτε να αναπαράγετε μουσική σε Dolby Atmos μέσα από την εφαρμογή της Sonos και την ενσωματωμένη υπηρεσία της Apple. Θα βρείτε τα περισσότερα νέα album των αγαπημένων σας καλλιτεχνών πλέον σε Dolby Atmos mix, κάτι που δείχνει σαφώς την τάση της βιομηχανίας, η οποία μετά από πάρα πολλά χρόνια φαίνεται να ξεπερνά επιτέλους το standar της δικάναλης stereo μορφής για κάτι πιο… immersive.

Days of Play 2024 - 300x250

Άκουσα τα αγαπημένα μου album από τους In Flames και τους Lamb of God, ενώ φυσικά και το ολοκαίνουργιο album των Metallica, το 72 Seasons είναι μιξαρισμένο σε Dolby Atmos. Απόλαυσα την απίστευτη ευκρίνεια που χαρίζει το συγκεκριμένο φορμά και πραγματικά αποτελεί το μέλλον της ακουστικής ψυχαγωγίας. Το Era 300 μπορεί και στέλνει τα κανάλια του Dolby Atmos με πολύ διακριτό τρόπο και έτσι, κλείνοντας τα μάτια σας, θα απορείτε πώς μπορεί να βγαίνουν όλα αυτά που ακούτε από ένα μόνο ηχείο. Αυτό είναι το πραγματικό επίτευγμα του Sonos Era 300. Τα γρέζια του Hetfield έβγαιναν πεντακάθαρα από το κέντρο, με τις κιθάρες να διακρίνονται σε ένα ευρύτατο stage και παράλληλα να ακούω τις λεπτομέρειες από το hi-hat του Ulrich σε ύψος προς τα πάνω. Τα διπέταλα ακούγονταν επίσης σαν οδοστρωτήρας μιας και το Era 300 μπορεί να έχει μικρό μέγεθος, αλλά χρησιμοποιεί σωστά τις αποστάσεις για να δώσει όγκο στα μπάσα του και να τα αποδώσει όπως θέλει ο δημιουργός.

Διαβάστε επίσης:  Sonos Immersive Set with Ray: Φτιάχνοντας το απόλυτο 5.1 surround για το PS5 και το Xbox Series X|S

Ακόμη και στην αναπαραγωγή απλού stereo ήχου, η φανταστική ρύθμιση από την αμερικανική εταιρεία δίνει μακράν καλύτερο αποτέλεσμα από άλλα συμβατικά ηχεία της κατηγορίας. Πάλι είναι πιο διακριτός ο ήχος, ενώ παραμένει η γνώριμη «ζεστασιά».

Days of Play 2024 - 300x250

Το… αρθρωτό σύστημα της Sonos

Η εταιρεία έχει ένα δικό της τρόπο για το χτίσιμο ηχοσυστήματος, που σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το Era 300 ποικιλοτρόπως. Όπως αναφέραμε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του και να πάρετε μάλιστα και αναπαραγωγή μουσικής σε Dolby Atmos. Αν το επιθυμείτε όμως, μπορείτε να συνδέσετε και δεύτερο Era 300 για ακόμα ευρύτερο stage και πιο διακριτές λεπτομέρειες, αλλά και μεγαλύτερη ένταση.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Η άλλη πιθανότητα είναι να χρησιμοποιήσετε δύο Era 300 σε συνδυασμό με τη Sonos Arc ή τη Sonos Beam. Σε αυτήν την περίπτωση χτίζετε το home cinema των ονείρων σας, αφού τα Era 300 θα χρησιμοποιηθούν ως surround στη soundbar που διαθέτετε κι έτσι θα πάρετε έως και 7.1.4 κανάλια, τα οποία θα συνεργάζονται μεταξύ τους για να σας δώσουν ήχο προς πάσα κατεύθυνση και σε πολλαπλά ύψη για το εφέ του Dolby Atmos.

Days of Play 2024 - 300x250

Δυστυχώς, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Era 300 με την τηλεόρασή σας, αφού αλλιώς δεν αναγνωρίζεται για να παίξει κάπως το περιεχόμενο που παρακολουθείτε. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να συνδέσω ένα Sonos Era 300 για να δω μια ταινία σε Dolby Atmos, για παράδειγμα, ή να παίξω στο Xbox Series X. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με δεύτερο Era 300 και μία από τις δύο μπάρες που αναφέραμε, οι οποίες υποστηρίζουν Dolby Atmos. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα Era 300 με τη Sonos Ray, τη μικρότερη soundbar της Sonos, δυστυχώς και πάλι αυτό δεν γίνεται, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για Dolby Atmos.

Σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις θα ήθελα να δω τη Sonos να προσπερνά κάποια εμπόδια, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να απολαύσουν όπως επιθυμούν το περιεχόμενό τους στο Era 300 και μέσω της τηλεόρασής τους και ίσως είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον.

Sonos Era 300

Photo: Sonos

Το μέλλον της μουσικής στο σαλόνι σας

Αν ψάχνετε ένα ηχείο για να ακούτε μουσική Dolby Atmos στο σαλόνι σας, το Era 300 είναι κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε αυτήν τη στιγμή. Παρέχει ευελιξία, μοντέρνο σχεδιασμό και τον φανταστικό ήχο της Sonos. Μπορεί το ηχείο να είναι ακριβό (στα €499), όμως είναι μακράν η φθηνότερη επιλογή, αν θέλετε να ακούσετε μουσική σε Dolby Atmos στο σαλόνι σας, αφού οι άλλες επιλογές προϋποθέτουν στήσιμο ηχοσυστήματος.

Σε περίπτωση δε που διαθέτετε Dolby Atmos soundbar της Sonos, όπως η Sonos Arc ή η Beam Gen 2, τότε με ένα ζευγάρι Era 300 μπορείτε να έχετε το υπέρτατο Dolby Atmos ηχοσύστημα για τις ταινίες, τις σειρές σας και τα παιχνίδια σας.

Days of Play 2024 - 300x250

Είναι ένα φανταστικό ηχείο, που δεν έχει ανταγωνιστή στην αγορά ακόμη, όμως διαφαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο με την υποστήριξη χωρικού ήχου για τη μουσική, κάτι που αποτελεί το επόμενο βήμα για τη βιομηχανία.

 

Days of Play 2024 - 300x250

Θετικά

  • Ιδανικό για ακρόαση μουσικής σε Dolby Atmos
  • Αυτόνομη ρύθμιση ήχου επιτέλους / Trueplay και μέσω Android
  • Η γνωστή φανταστική ρύθμιση του ήχου από τη Sonos
  • Η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth ήταν κάτι που ζητούσαν πολλοί χρήστες
  • Τρομερά εύκολη συνδεσιμότητα

Αρνητικά

  • Χρειάζεται απαραίτητα τη Sonos Beam ή την Arc για να παίξει μαζί με την τηλεόρασή σας
  • Το line-in απαιτεί το dongle της Sonos για αναλογικές συνδέσεις, που πωλείται ξεχωριστά

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ