Sony INZONE H9 – Review

Παύλος Κρούστης

Δοκιμάζουμε τα ασύρματα hi-end ακουστικά της νέας gaming σειράς της Sony, INZONE H9, με ενεργή ακύρωση θορύβου.

Πριν μερικούς μήνες, έσκασε μια έκπληξη από το πουθενά στον χώρο του ήχου, αφού μια από τις ηγετικές παρουσίες, η Sony, αποφάσισε να κινηθεί σε μονοπάτια, που έως τότε θεωρούσαμε πως ήδη είχε καλύψει. Όμως φάνηκε να ανοίγει τελικά νέο δρόμο. Ο λόγος για το νέο brand της εταιρείας, “ΙΝΖΟΝΕ”, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα hi-end προϊόντα ήχου της εταιρείας και στα προϊόντα του PlayStation, το οποίο θεωρείται ανεξάρτητη οντότητα εντός της εταιρείας. Πρακτικά, το brand “ΙΝΖΟΝΕ” είναι μια νέα προσπάθεια από τη Sony στα gaming περιφερειακά και τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν οθόνες και ακουστικά. Συγκεκριμένα, με το λανσάρισμα η εταιρεία παρουσίασε τρία διαφορετικά σετ ακουστικών, οι τιμές των οποίων εκτείνονται από €99 έως €299. Στα χέρια μας έχουμε το hi-end μοντέλο, τα Sony INZONE H9, τα οποία είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε τόσο σε PS5, όσο και σε PC τις τελευταίες ημέρες.

 

Οι διαφορές των INZONE H9 σε σχέση με τα H7 και H3

Τα INZONE Η9 στέκονται στα €299, όπως αναφέραμε, με τα INZONE H7 να είναι στα €229 αυτήν τη στιγμή, σε προσφορά (από τα €249), ενώ τα φθηνότερα ακουστικά της σειράς, τα Η3, κοστίζουν €99.

Οι βασικές τους διαφορές είναι οι εξής: Τα H9 διαθέτουν δερματίνη αντί για ύφασμα στα earcups, όπως έχουν τα H7, ενώ τα H9 έχουν λειτουργίες ενεργής ακύρωσης θορύβου, κάτι που δεν έχουν τα άλλα δύο. Τέλος, τα H3 είναι ενσύρματα, ενώ τα H7 και H9 είναι ασύρματα.

Design – Εργονομία

Ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά των ΙΝΖΟΝΕ Η9 είναι σαφώς η εμφάνισή τους. Το ΙΝΖΟΝΕ branding με τα χρώματα σε μοβ, λευκό και μαύρο είναι αρκετά χαρακτηριστικά από μόνα τους, όπως βλέπουμε και από το κουτί των ακουστικών, ενώ η καθαρή εικόνα του design μεταφέρεται και στο ίδιο το headset. Εδώ η SONY κάνει μια έξυπνη επιλογή, αφού το συγκεκριμένο headset μπορεί να μην αποτελεί προϊόν PlayStation, όμως παρ’ όλα αυτά είναι σχεδιασμένο για να συνοδεύει σε χρήση τόσο σε PlayStation, όσο και σε PC.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Ειδικότερα, η έξυπνη επιλογή της Sony έγκειται στα χρώματα, αφού στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι λευκά και στα σημεία είναι μαύρα, ταιριάζοντας πλήρως με το ίματζ του PS5, στην αρχική του μορφή, δίνοντας παρόμοια εικόνα και με τα υλικά κατασκευής, όπως το σκληρό πλαστικό και τις ματ επιφάνειες.

Τα H9 είναι σχετικά ογκώδη, με μεγάλα earcups που θυμίζουν ακουστικά πιλότου, ενώ διαθέτουν και ένα αναπόσπαστο -κυριολεκτικά- εξωτερικό μικρόφωνο με boom («καλάμι»). Στο εσωτερικό των earcups, αλλά και στο σημείο που ακουμπούν στο κεφάλι, έχουμε δερματίνη, με αρκετά μαλακά μαξιλαράκια.

Τα earcups των H9 έχουν τη δυνατότητα να στρίψουν στον κάθετο άξονα αρκετά ώστε να μπορείτε να τα τοποθετήσετε προς τα κάτω σε ένα τραπέζι, ενώ κινούνται ελαφρώς και σε οριζόντιο άξονα. Σε συνδυασμό με το ρυθμιζόμενο μέγεθος του headband, που γίνεται με πλαστικές ράγες, έχουμε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο headset, που μπορεί να προσαρμοστεί -με άνεση- σε κάθε είδος κεφαλής, ειδικότερα εφόσον έχουμε και πολύ μεγάλα earcups.

Στην άνεση αυτή βοηθά και το μικρό του βάρος, στα περίπου 330 γρ. Δεν διαθέτει μεταλλικά μέρη και, σε συνδυασμό, με τα πολύ μαλακά μαξιλαράκια, έχουμε ένα από τα πιο άνετα headsets της κατηγορίας του.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Στο σημείο που ενώνεται το headband με τα earcups έχουμε δυο μαύρους κύκλους με LED, που ενημερώνουν και για το είδος της σύνδεσής μας (2.4GHz WiFi ή Bluetooth), αναλόγως χρώματος (μπλε για bluetooth, λευκό για 2.4GHz WiFi).

Συνολικά, το design των H9 είναι εξαιρετικό, ταιριάζει πλήρως δίπλα σε PS5, αλλά και γενικά, σε ένα σύγχρονο gaming περιβάλλον, με σοβαρές όμως γραμμές και όχι… «καγκούρικες», όπως επίσης δυνατή είναι και η εργονομία τους, με μικρό βάρος και μεγάλη ευελιξία.

Διαβάστε επίσης:  Το Marvel's Spider-Man: Miles Morales έρχεται στο PC -Δείτε πότε αναμένεται η κυκλοφορία του

Συνδεσιμότητα

Ένα από τα πλεονεκτήματα των H9 είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης μέσω bluetooth και μέσω του USB dongle στα 2.4GHz. Επάνω στο dongle μάλιστα έχει έναν μικρό διακόπτη για σύνδεση σε PC ή PS5. Μέσω των δύο συνδέσεων μπορείτε να ακούτε ταυτόχρονα στα ακουστικά σας τις δύο πηγές, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα βολικό με την έννοια της ταυτόχρονης αναπαραγωγής, αλλά μπορεί να γίνει χρηστικό, εφόσον δεν χρειάζεται να αλλάζετε επιλεγμένη πηγή.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Μπορείτε για παράδειγμα να συνδέσετε το dongle στο PS5 σας, ενώ έχετε συνδεδεμένα μέσω bluetooth τα ακουστικά στο κινητό σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε κλήσεις ή να ακούσετε μουσική.

Το dongle στα 2.4GΗz βοηθά φυσικά στο ελάχιστο latency, οπότε θα συνδεθείτε μέσω αυτού στη συσκευή με την οποία θα παίζετε κατά βάση, ενώ στην άλλη συσκευή που δεν σας ενδιαφέρει ο χρόνος απόκρισης, μπορείτε να συνδεθείτε με το bluetooth. Γενικά, πρόκειται για μια σημαντική ευκολία, που δεν βλέπουμε συχνά και ίσως θα έπρεπε. Θα θέλαμε μόνο να έχουμε τη δυνατότητα μίξης του ήχου των δύο πηγών από κάποιο κουμπί επάνω στα ακουστικά. Κατά τ’ άλλα, έχουμε βέλτιστη συνδεσιμότητα, κι ας μην υπάρχει θύρα 3.5mm.

Λειτουργικότητα

Επάνω στα earcups έχουμε τα κουμπιά για τον χειρισμό των λειτουργιών, με το (ξεχωριστό) power button, το κουμπί για τη σύνδεση bluetooth, το volume wheel, το κουμπί για τη μίξη του ήχου από το παιχνίδι και του ήχου από το chat (πολύ βολικό για κονσόλες) και τέλος, το κουμπί για την ενεργοποίηση της ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC) ή ambience.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Η ενεργή ακύρωση θορύβου είναι ο λόγος για τον οποίο θα αγοράσει κάποιος τα H9. Αν δεν το χρειάζεται, μπορεί να επιλέξει τα φθηνότερα H7. Εν προκειμένω, το ANC λειτουργεί αρκετά καλά, αν και όχι τόσο καλά όσο υποδηλώνει η τιμή των ακουστικών. Το πρόβλημα είναι ότι η Sony διαθέτει στην αγορά στην ίδια τιμή περίπου και τα κορυφαία ακουστικά με ενεργή ακύρωση, τα 1000ΧΜ5. Εδώ, δεν έχουμε ίδια ποιότητα ακύρωσης θορύβου, παρότι είναι πολύ ικανοποιητική, και σε κανονικές συνθήκες, μπορεί να αποκόψει εύκολα τους συνεχόμενους θορύβους, όπως τον βόμβο ενός air condition, για παράδειγμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά gaming ακουστικά στην αγορά που να μπορούν να συνδυάσουν «σοβαρή» ενεργή ακύρωση θορύβου μαζί με το απαραίτητο low-latency. Οπότε εδώ τα H9 έχουν το «πάνω χέρι».

Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιήσετε το ANC, τα H9 διαθέτουν εξαιρετική παθητική ακύρωση, με τα απίθανα μαξιλαράκια των earcups, τα οποία αυτομάτως όταν ακουμπήσετε στα αυτιά σας, θα νιώσετε την απομόνωση που προσφέρουν.

Η δεύτερη λειτουργία, μαζί με την ενεργή ακύρωση θορύβου, το Ambience, βοηθά να περάσουν από τα noice-cancelling μικρόφωνα που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των earcups, κάποιοι ήχοι που θεωρητικά «πρέπει» να περάσουν, όπως για παράδειγμα, αν σας μιλάει κάποιος δίπλα σας.

Δυστυχώς, το βασικό μικρόφωνο της συσκευής, από το οποίο θα μιλάτε σε άλλους χρήστες, δεν είναι αντίστοιχης ποιότητας και η φωνή που περνά, παρότι απομονώνεται ικανοποιητικά, δεν διαθέτει τις απαραίτητες συχνότητες και ακούγεται… «φθηνό». Είναι δεδομένα καλύτερο από το αντίστοιχο μικρόφωνο των Pulse 3D, όμως όχι κατά πάρα πολύ, ειδικότερα αν σκεφτούμε ότι τα Pulse δεν διαθέτουν καν boom. Επιπρόσθετα, το μικρόφωνο, όπως αναφέραμε και πριν, δεν αποσπάται, με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει επάνω στο headset, κάτι που ίσως ενοχλήσει κάποιους. Στα καλά νέα είναι ότι διαθέτει μια πολύ χρήσιμη λειτουργία για mute, αφού μπορείτε να το σηκώσετε σε κάθετη θέση, ακούγοντας παράλληλα ένα «κλικ», το οποίο σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε το “mute”.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Ένα σημαντικό πρόβλημα με τη λειτουργικότητα των ακουστικών είναι ότι δεν… ενημερώνουν. Δεν υπάρχει κάποια φωνή να μας μιλά για να μας πει για παράδειγμα για την στάθμη της μπαταρίας, όπως έχουν πολλά άλλα ακουστικά, ενώ αν μείνετε από μπαταρία, θα το μάθετε με τον άσχημο τρόπο, αφού δεν προειδοποιεί καν με κάποιο «μπιπ».

Διαβάστε επίσης:  Τα παιχνίδια του πρώτου PS VR δεν θα παίζουν στο PS VR2

Συνολικά, η λειτουργικότητα των H9 εξυψώνεται από τη χρήση της ενεργής ακύρωσης θορύβου, όμως ποιοτικά δεν είμαστε στο επίπεδο που υποδηλώνει η τιμή τους, με όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες να είναι οι αναμενόμενες.

Τέλος, υπάρχει ειδικό software για τη χρήση σε PC, με πολύ καθαρά μενού, τα οποία σας επιτρέπουν να αλλάξετε ποικιλία ρυθμίσεων, όπως το αν θέλετε να δοθεί προτεραιότητα στην αυτονομία ή τη συνδεσιμότητα, να αλλάξετε το EQ και άλλα πολλά.

 

Ποιότητα ήχου – 3D περιβάλλον

Φτάνουμε ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι για κάθε σετ ακουστικών: την ποιότητα του ήχου. Κι εδώ είναι και το σημείο που τα H9 μάς απογοήτευσαν κάπως.

Φυσικά, τα H9 δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημα, ούτε καν μέτρια. Η ποιότητα του ήχου που προσφέρουν είναι σαφώς άνω του μετρίου, όμως περιμέναμε από μια εταιρεία όπως η Sony, που διαθέτει -όσον αφορά στην ποιότητα του ήχου- μερικά από τα καλύτερα ακουστικά στην αγορά, ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε σχέση με τα Pulse 3D έχουμε σαφώς μεγαλύτερη ευκρίνεια, πιο δυνατά μπάσα, μεγαλύτερο sound stage και πιο καθαρά μεσαία. Συνολικά δηλαδή, εύκολα καταλαβαίνει κανείς την ανώτερη ποιότητα, αν τα συγκρίνει. Παρ’ όλα αυτά, τα H9 δεν είναι ιδανικά ούτε για ταινίες/μουσική, αλλά ούτε είναι και πολύ δυνατά, καθώς τους λείπει η ένταση. Δεν έχουμε επίπεδο ποιότητας 1000XM5, κάτι που ήταν και το ζητούμενο, όμως δύσκολα θα απογοητεύσουν κάποιον.

Όσον αφορά στο 3D, η ευκρίνεια στο PS5 είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα Pulse 3D, μπορείτε να ξεχωρίζετε πιο καθαρά από πού έρχεται ο κάθε ήχος και δουλεύουν άψογα, ενώ και σε PC μπορείτε να έχετε Spatial Audio, με την ειδική πατέντα της Sony, που για κάποιον λόγο δεν χρησιμοποιεί την Tempest Engine στα PC, αλλά αποφάσισε να έχει διαφορετική λύση για virtual surround. Λειτουργεί αρκετά καλά, χωρίς υπερβολές άλλων virtual surround λύσεων, χωρίς να φέρνει κάτι επαναστατικό.

Αυτονομία

Η αυτονομία των H9 είναι αρκετά μεγάλη, στις 32 ώρες, κάτι που συμβαδίζει με την κατηγορία τους, ενώ είναι πολύ καλύτερη από τα Pulse 3D που κρατούν περίπου 10 ώρες. Φορτίζουν μέσω USB-C και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε κατά τη φόρτιση. Απαιτούν περίπου 2 ώρες για πλήρη φόρτιση, ενώ μέσα σε 10 λεπτά μπορείτε να έχετε μια ώρα χρήσης.

Sony INZONE H9

Photo: VG24.gr

Δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αλλά σίγουρα δεν απογοητεύουν

Τα INZONE H9 αποτελούν μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια από τη Sony για το νέο τους gaming brand. Διαθέτουν πολλές ευκολίες, που θέλαμε να δούμε, έχουν premium λειτουργίες, όπως το ANC, ακόμη κι αν δεν είναι ιδανική η εφαρμογή του, και προσφέρουν εξαιρετική εργονομία. Το πανέμορφο design σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς χρήστες, όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν τον «υπέρτατο» ήχο που περιμέναμε να ακούσουμε. Είναι πολύ καθαρά, με αρκετά ισχυρά μπάσα και προσφέρουν ευκρινή 3D εικόνα, παρότι δεν παίζουν πάρα πολύ δυνατά και εντέλει δεν φτάνουν τα 1000XM5.

Σε περίπτωση έκπτωσης, τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε χρήστες PS5 και PC. Με την τιμή τους ως έχει, δεν μπορούμε να τα προτείνουμε πολύ εύκολα. Περιμένουμε την επόμενη έκδοση, που θα φέρει τις αναπόφευκτες βελτιώσεις σε ίσως μια πιο ανταγωνιστική τιμή.

Θετικά

  • Φανταστικό, καθαρό design, ταιριάζει απόλυτα με το PS5
  • Υψηλή εργονομία, ιδιαίτερα ελαφριά και ευέλικτα
  • Ταυτόχρονη συνδεσιμότητα bluetooth και 2.4GHz WiFi (μέσω USB dongle)
  • Δεν βλέπουμε συχνά ενεργή ακύρωση θορύβου σε gaming headset

Αρνητικά

  • Η ενεργή ακύρωση θορύβου θα μπορούσε να είναι καλύτερη
  • Όχι τόσο φιλική τιμή σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα
  • Δεν υπάρχει «φωνή» για ενημέρωση, πχ. επίπεδο μπαταρίας
  • Το μικρόφωνο δεν είναι αποσπώμενο

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ