Sony WF-1000XM5 – Review

Παύλος Κρούστης

Δοκιμάσαμε τα Sony WF-1000XM5 και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

H Sony τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει στην αγορά των προϊόντων προσωπικού ήχου, είτε μιλάμε για over-ear headphones, είτε για earbuds, που εισχωρούν στο αυτί σου. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει τα Sony WH-1000XM5, που αποτελούν τα καλύτερα all-around over-ear ακουστικά της αγοράς, με πιθανώς την καλύτερη υλοποίηση active noise cancellation εκεί έξω, και μόλις πριν λίγες εβδομάδες ήρθαν στην αγορά και τα in-ear Sony WF-1000XM5.

Τα δύο ζευγάρια ακουστικά μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, όπως είναι ο εξαιρετικά ποιοτικός ήχος και οι απίθανες τεχνολογίες για την ενεργή ακύρωση θορύβου, όμως διαφοροποιούνται ως προς τη χρήση τους σαφώς, αφού ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως με σιγουριά είναι ότι έκαστο στο είδος του ανεβαίνει στην κορυφή.

Τα Sony WF-1000XM5 είναι τα νεότερα ακουστικά της σειράς WF-1000XM και αποτελούν την premium κατηγορία των earbuds της Sony. Διαθέτουν φανταστικές λειτουργίες και πρακτικά είναι υπερπλήρη από χαρακτηριστικά, κάτι που έτσι κι αλλιώς περιμέναμε, δεδομένης της ιδιαίτερα υψηλής τιμής τους.

Ένας μουσικός περίπατος στην Αθήνα με τα Sony WF-1000XM5

H Sony μάς κάλεσε σε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τον ραδιοφωνικό παραγωγό και DJ, Σπύρο Παγιατάκη, κατά την οποία είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις λειτουργίες των ακουστικών, να ακούσουμε μουσική επιλεγμένη από τον παραγωγό και παράλληλα να μάθουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη, αλλά και για τα μουσικά γεγονότα του παρελθόντος, μέσω ανέκδοτων ιστοριών.

Ενεργοποιώντας την ακύρωση θορύβου, αντιλαμβανόμαστε ότι τα WF-1000XM5 μπορούν να «κρύβουν» τους θορύβους και βόμβους της πόλης, χωρίς να παράγουν κάποια ανεπιθύμητη συχνότητα. Χρησιμοποιώντας τα ακουστικά σε κλήσεις, είδαμε ότι τα τρία μικρόφωνα σε κάθε ακουστικό λειτουργούν για να «καθαρίσουν» πλήρως τη φωνή μας, προτού φτάσει στον παραλήπτη, ενώ ο ήχος στις κλήσεις ήταν άψογος. Φυσικά, η ποιότητα που παράγουν οι νέοι drivers των ακουστικών είναι απαράμιλλη, ενώ μπορέσαμε να αναπαράγουμε μουσική stream-άροντας στα 990 kbps μέσω του codec LDAC σε μορφή Lossless. Ας δούμε όμως τα ακουστικά λίγο πιο αναλυτικά.

Design

Τα νέα true wireless ακουστικά της Sony έρχονται με ανανεωμένο σχεδιασμό, μικρότερα κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και πιο ελαφριά κατά 20%, αφού πλέον ζυγίζει 5,9 γρ. το κάθε ακουστικό και η θήκη 39 γρ.

Έχουμε ανακυκλωμένα ματ πλαστικά στη θήκη και στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακουστικών. Συγκεκριμένα, όλη η θήκη είναι ματ με χρυσά γράμματα στο επάνω μέρος, αρκετά λεπτή και σχετικά ψηλή, ενώ τα ακουστικά είναι ματ στην εξωτερική επιφάνεια που μπορείς να αγγίξεις για τις διάφορες λειτουργίες μέσω αφής, ενώ περιμετρικά είναι glossy. Στην εξωτερική τους μεριά, υπάρχει επίσης μια σχετικά μεγάλη -για τα δεδομένα της κατηγορίας- γρίλια για τα μικρόφωνα, η οποία είναι επίσης σε χρυσό χρώμα, δίνοντας την απαραίτητα πινελιά για την premium εμφάνιση.

Sony WF-1000XM5

Photo: VG24.gr

Το σχήμα τους δεν προδιαθέτει για σταθερότητα, όμως είναι αρκετά πιο σταθερά απ’ ό,τι περιμέναμε, κυρίως χάρη στο memory-foam υλικό που χρησιμοποιείται στα tips, που μπαίνουν στο αυτί. Στο κουτί θα βρείτε άλλα 3 ζευγάρια, σε διαφορετικά μεγέθη, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά για την παθητική ακύρωση θορύβου, κάτι που θα εξετάσουμε και παρακάτω. Συνολικά, ο σχεδιασμός των 1000-XM5 είναι βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και αποπνέει premium αέρα. Ό,τι θα θέλαμε για το νέο μοντέλο της σειράς, δηλαδή.

Τέλος, διαθέτουν πιστοποίηση IPX4. Συνεπώς, δεν θα επηρεαστεί η χρήση από ιδρώτα ή κάτι τέτοιο και είναι αρκετά σταθερά, ώστε να μπορείτε να πάτε άνετα για τρέξιμο με αυτά.

Διαβάστε επίσης:  PS Plus Extra: Αποχωρεί ένα από τα υψηλότερα βαθμολογημένα παιχνίδια της υπηρεσίας

Ο ήχος των Sony WF-1000XM5

Τα WF-1000XM5 διαθέτουν ολοκαίνουργιους drivers στα 8,4mm (Dynamic Driver X), ενώ τα XM4 είχαν οδηγούς στα 6,4mm, κάτι το οποίο από μόνο του δίνει σαφή βελτίωση στη συχνοτική απόκριση.

Φυσικά, η υποστήριξη codec LDAC και streaming στα 990 kbps σημαίνει ακόμη περισσότερο bandwidth και, στην περίπτωσή μας, ποιότητα lossless. To Spotify δεν προσφέρει ακόμη αυτήν τη δυνατότητα, αλλά μπορείτε να απολαύσετε lossless ποιότητα από σχεδόν όλες τις άλλες υπηρεσίες μουσικής. Εμείς χρησιμοποιούμε Apple Music, το οποίο μάς έδωσε την ποιότητα που ζητάμε, κάτι το οποίο φυσικά, χρειάζεται να υποστηρίζει και το κινητό σας. Αλλιώς, μπορείτε να stream-άρετε σε AAC ή SBC, που επίσης υποστηρίζονται.

Τα XM5 φέρνουν σίγουρα το μεγαλύτερο sound stage που έχουμε ακούσει ποτέ από earbuds, με ιδιαίτερα ζεστό ήχο, καθώς τονίζει κάπως τις μεσαίες συχνότητες, χωρίς όμως ποτέ να ξεφεύγει προς τη λάθος κατεύθυνση. Η γλυκιά αυτή ισορροπία που παράγουν, ενισχύεται με τα «τόσο, όσο» δυνατά μπάσα, που δεν τρίζουν καθόλου, όπως έχουμε δει σε άλλα μοντέλα, και παράλληλα δίνουν την ένταση που απαιτείται.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής της Sony για τα ακουστικά στο κινητό μας μπορέσαμε να φέρουμε το EQ εκεί ακριβώς που προτιμάμε, αφού διαθέτει έναν φανταστικό οδηγό για το 360 Audio της ίδιας της εταιρείας, όσο και οδηγό για τη ρύθμιση του EQ. Από τις φωτογραφίες που παίρνει για το σχήμα των αυτιών μας μέχρι την AI που ρυθμίζει αναλόγως περιβάλλοντος τον ήχο μας, το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά άψογο. Μάλιστα, η ρύθμιση του EQ γίνεται πανεύκολα, αφού δεν μας βάζει να ρυθμίσουμε συχνότητες, αλλά μας ρωτά ποιον ήχο προτιμάμε σε μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων και επιλογών. Δυστυχώς, δεν είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το 360 Audio (υπάρχει διαθέσιμο στο Tidal, για παράδειγμα), το οποίο λαμβάνει υπόψη του τη θέση της κεφαλής για να αποδώσει ήχους από συγκεκριμένο σημείο. Λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη, είναι σίγουρα ο καλύτερος ήχος που έχουμε πάρει από earbuds.

Sony WF-1000XM5

Photo: VG24.gr

Περνώντας στα μικρόφωνα,  έχουμε τρία σε κάθε earbud, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ενώ συμπεριλαμβάνει dual feedback μικρόφωνα για την ακύρωση χαμηλών ανεπιθύμητων συχνοτήτων, καθώς διατίθεται και λειτουργία για την ακύρωση του θορύβου από τον αέρα. Δεν έχουμε ιδανικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα βελτιώνει την εμπειρία των κλήσεων μέσω πολλαπλών τεχνολογιών, τόσο σε software, όσο και σε hardware.

Όσον αφορά το noise cancellation, τα ΧΜ5 δεν έχουν αντίπαλο στην κατηγορία τους. Τόσο η ενεργή, όσο και η παθητική ακύρωση θορύβου είναι προσεκτικά μελετημένες και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η χρήση των tips από memory-foam δίνει την παθητική ακύρωση που θα θέλαμε, καθώς το υλικό απλώνεται στο αυτί σας για να εμποδίσει τους εξωτερικούς θορύβους και στήνει έτσι μια πολύ σωστή βάση για την ενεργή ακύρωση, η οποία λειτουργεί σαφώς καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα, το ANC λειτουργεί πολύ ξεκούραστα, χωρίς έξτρα θορύβους και μπορεί να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον θόρυβο είτε είστε στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς ή κάπου αλλού. Εντύπωση κάνει το Ambient Mode, το οποίο χρησιμοποιεί τα εξωτερικά μικρόφωνα για να σας φέρει τον ήχο στα αυτιά σας, κάτι το οποίο λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά απ’ ό,τι έχουμε δει σε άλλα earbuds.

Διαβάστε επίσης:  Sonos Era 300 - Review

Hardware και software

Τα 1000ΧΜ5 έρχονται με το νέο Integrated Processor V2 που προσφέρει επεξεργασία του ήχου στα 24-bit, μαζί με αναλογική ενίσχυση, όπως επίσης και τον επεξεργαστή QN2e HD για το Noise Cancelling που τροφοδοτεί το σύστημα ANC, αλλά και το Bluetooth SoC.

Sony WF-1000XM5

Photo: VG24.gr

Όσον αφορά στις λειτουργίες των ακουστικών, θα βρεις το quick attention, που επιτρέπει στον χρήστη να πατήσει παρατεταμένα το αριστερό earbud για να ακούσει κάποιον να μιλά και όταν αφήσει την επιφάνεια αφής, θα επιστρέψει στο ANC.

Επιπλέον, η ακύρωση θορύβου λειτουργεί με μηχανική μάθηση (τεχνητή νοημοσύνη) και παράλληλα, μπορεί η εφαρμογή να «βλέπει» πού είσαι ή αν κινείσαι και σε τι χώρο, ώστε να προσαρμόζει τον ήχο σου αναλόγως. Αν τρέχεις, για παράδειγμα, δημιουργεί διαφορετικές προϋποθέσεις από όταν κάθεσαι στο γραφείο σου. Εσύ δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, καθώς μέσω της AI θα «γνωρίζει» πότε να ενεργοποιήσει την ακύρωση θορύβου και πότε όχι.

Επίσης, υπάρχει αισθητήρας για τον εντοπισμό κίνησης της κεφαλής, ώστε να μπορείτε να δεχτείτε κλήσεις κάνοντας κάποιο νεύμα.

Μέσω της εφαρμογής μπορείς να ρυθμίσεις και τις λειτουργίες για τις επιφάνειες αφής, όμως δυστυχώς δεν επιτρέπει πλήρη παραμετροποίηση, αλλά μόνο επιλογή από κάποια προκαθορισμένα σετ λειτουργιών. Δεν μπορείς για παράδειγμα να θέσεις στο αριστερό earbud ότι θέλεις να πηγαίνει στο προηγούμενο τραγούδι με ένα tap ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά, διατίθενται αρκετές λειτουργίες μέσω πολλαπλών tap και στα δύο ακουστικά.

Sony WF-1000XM5

Photo: VG24.gr

Αυτονομία

Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Τα ακουστικά βγάζουν εύκολα περίπου 8 ώρες χρήσης, με ενεργό το ANC, ενώ η θήκη φτάνει για ακόμη δύο φορτίσεις, ορίζοντας έτσι την τελική αυτονομία στις 24 ώρες περίπου.

Η φόρτιση της θήκης γίνεται μέσω USB-C και για να φτάσει στο 100% χρειάζονται περίπου 90 λεπτά, όμως μέσα σε 3 λεπτά, μπορείτε να έχετε έως και μία ώρα χρήσης.

Συμπέρασμα

Τα Sony WF-1000XM5 είναι, με απλούς όρους, τα καλύτερα earbuds της αγοράς. Συνδυάζουν πλούσιες λειτουργίες, φανταστικό ήχο, πολύ καλή αυτονομία και εξαιρετική ακύρωση θορύβου με αρκετά καλή άνεση. Αν θέλετε τα καλύτερα στο είδος τους, μην κοιτάξετε πιο πέρα.

Θετικά

  • Φανταστικός ήχος, τεράστιο sound stage για earbuds
  • Η καλύτερη ενεργή ακύρωση θορύβου της κατηγορίας
  • Εξαιρετικά premium εμφάνιση
  • Ιδιαίτερα ελαφριά
  • Ικανοποιητική αυτονομία

Αρνητικά

  • Οι λειτουργίες ελέγχου δεν είναι πλήρως παραμετροποιήσιμες
  • Δεν είναι τα πιο σταθερά earbuds που έχουμε χρησιμοποιήσει

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ