Sound Blaster Katana V2X – Review

Παύλος Κρούστης

Δοκιμάζουμε τη νέα soundbar της Sound Blaster, Katana V2X, που έρχεται ανανεωμένη, πιο compact και με πλούσιες δυνατότητες. 

Η Creative Labs έχει δημιουργήσει μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες soundbars, με τις «Katana» της Sound Blaster να έχουν κερδίσει αναγνώριση από τους χρήστες μέσα από στοχευμένα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ηχητική εμπειρία. Η νεότερη ηχομπάρα της συγκεκριμένης σειράς είναι η Sound Blaster Katana V2X.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Οι διαφορές των Katana V2 και V2X 

Ολόκληρη η σειρά Katana στοχεύει κυρίως στα gaming κοινά, με χαρακτηριστικά όπως ο RGB φωτισμός και τα ειδικά ηχητικά προφίλ που έχουν προσαρμοστεί για συγκεκριμένα παιχνίδια, ανάμεσα σε άλλα, χωρίς όμως να περιορίζεται η χρήση της, αφού άνετα κάποιος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για σειρές/ταινίες ή και μουσική.

Η V2X έρχεται ως παραλλαγή της V2 και όχι ως αντικαταστάτριά της. Προσφέρει πιο οικονομική απόδοση, με λιγότερα Watt, αλλά κυρίως έρχεται με πιο μικρό μέγεθος στο subwoofer (κατά 40%) και κάπως μειωμένη τιμή. Με λίγα λόγια, απευθύνεται σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν soundbar σε μικρότερα σαλόνια ή γραφεία, ενώ παραμένει αρκετά βολική για χρήση κάτω από την οθόνη του υπολογιστή.

Συγκεκριμένα, η V2X κοστίζει €309,99, ενώ η V2 είναι στα €329,99.

Το subwoofer της V2X φτάνει τα 40W RMS, ενώ της V2 ήταν στα 60W RMS. Αντίστοιχα, η soundbar φτάνει τα 50W ενώ η V2 ήταν στα 66W. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά φτάνει τα 90W RMS, ενώ η V2 φτάνει τα 126W. Μπορεί η διαφορά στα νούμερα να φαίνεται σημαντική, όμως στη χρήση είναι πιο πιθανό να μην εντοπίσει κάποιος διαφορές. Συγκεκριμένα, οι εντάσεις στις οποίες φτάνει η V2X είναι και πάλι πολύ υψηλές και θα ικανοποιήσουν, εφόσον δεν μιλάμε για κάποιο σαλόνι στο μέγεθος σταδίου. Σε συνθήκες γραφείου, όπου μπορεί να έχετε το PC σας ή αν το σαλόνι σας είναι γύρω στα 30-40 m2, σίγουρα δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα.

Παραδόξως, ο ήχος των Katana V2 και V2X δεν είναι πανομοιότυπος, καθώς φαίνεται να έχουν ρυθμιστεί ελαφρώς διαφορετικά.

Sound Blaster Katana V2X: Μια plug and play soundbar 

Η εγκατάσταση της Katana V2X είναι πάναπλη. Για αρχή, στο πακέτο θα βρείτε όλα όσα θα χρειαστείτε πλην των μπαταριών για το τηλεκοντρόλ, αλλά και ενός καλωδίου HDMI, που θα ήταν χρήσιμο, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Συμπεριλαμβάνεται τηλεκοντρόλ, εξαιρετικό μάλιστα, κάτι που δεν είναι σύνηθες στην κατηγορία, όπως επίσης καλώδιο οπτικής ίνας (TOSLINK), πολλαπλά καλώδια ρεύματος για διαφορετικές πρίζες και καλώδιο USB-A σε USB-C, ενώ υπάρχουν ακόμη και βάσεις για στήριξη σε τοίχο.

Αφού συνδέσετε τη soundbar με το subwoofer μέσω ενός καλωδίου RCA και τη βάλετε στην πρίζα, είστε έτοιμοι. Η μπάρα δεν απαιτεί τίποτα άλλο, αφού μπορείτε έπειτα να συνδεθείτε με αυτή μέσω Bluetooth ή αν θέλετε, μπορείτε να τη συνδέσετε με την τηλεόρασή σας ή κάποια πηγή μέσω καλωδίου.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας είναι πάρα πολλές. Η μπάρα διαθέτει εισόδους HDMI 2.1 (ARC), οπτική SPDIF, aux-in για ακουστικά, USB και παράλληλα μπορεί να συνδεθεί ασύρματα μέσω Bluetooth 5.0 με οποιαδήποτε συμβατή συσκευή.

Η εφαρμογή 

Στα καταστήματα Google Play Store και App Store, μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή της Creative που θα ανοίξει ακόμη περισσότερες δυνατότητες για τη V2X.

Αφού συνδέσετε την μπάρα με το κινητό σας, μπορείτε να επιλέξτε τόσο το να ρυθμίσετε το Acoustic Engine, που δίνει επιπλέον επιλογές για το virtual surround ήχο που μπορεί να δώσει, το Crystalizer, επιλογή για βελτίωση στις συχνότητες της φωνής, ώστε να ακούγονται καλύτερα οι διάλογοι και πολλά ακόμη.

Μια από τις πιο βασικές λειτουργίες της εφαρμογής είναι η επιλογή ηχητικού προφίλ, αναλόγως… παιχνιδιού! Για την ακρίβεια, υπάρχουν αποθηκευμένες ρυθμίσεις EQ για συγκεκριμένα παιχνίδια, όπως πχ. για Call of Duty, Cyberpunk 2077, Genshin Impact, Fortnite κι ένα κάρο άλλα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό, που σίγουρα θα βελτιώσει την εμπειρία στο gaming. Παράλληλα, φυσικά, υπάρχουν και τα αντίστοιχα προφίλ που προτείνει η Creative για διάφορα είδη μουσικής ή για ταινίες.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Επιπρόσθετα θα βρείτε ρυθμίσεις για τον φωτισμό RGB, αλλά μπορείτε να ρυθμίσετε και τα προγραμματιζόμενα κουμπιά του τηλεκοντρόλ, κάτι πάρα πολύ χρήσιμο, ακόμη κι αν δεν μας άφηνε να αποθηκεύσουμε το εξατομικευμένο προφίλ, που είχαμε ετοιμάσει εμείς.

Διαβάστε επίσης:  Η LG παρουσιάζει τη νέα εντυπωσιακή της σειρά soundbars

Η πιο σημαντική λειτουργία όμως που θα βρείτε στην εφαρμογή είναι αυτή της ρύθμισης του EQ, κάτι το οποίο προτείνουμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι οι κάτοχοι της V2X. Εφιστούμε την προσοχή σε αυτό, διότι η εργοστασιακή ρύθμιση της V2X είναι ιδιαίτερα χρωματισμένη και παράλληλα «μουντή», οπότε απαιτείται ρύθμιση, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε και παρακάτω.

Sound Blaster Katana V2X: Η εμφάνιση

Όσον αφορά στο design, έχουμε μια εξαιρετικά compact soundbar, ιδανική για να μπει κάτω από οθόνη ή μικρή τηλεόραση, χωρίς φυσικά αυτό να περιορίζει τη χρήση της, αφού εμείς τη χρησιμοποιούμε στο σαλόνι, κάτω από τηλεόραση 55 ιντσών και ταιριάζει μια χαρά. Για όποιον όμως ο χώρος είναι πρόβλημα, η Katana V2X προσφέρει εργονομία και ευχρηστία με τον μικρό της όγκο.

Η Sound Blaster Katana V2X είναι ίδια με τη V2 εμφανισιακά, διαφέροντας μόνο στο χρώμα, καθώς όλα τα στοιχεία της είναι τοποθετημένα κατά τον ίδιο τρόπο. Έχουμε μια μικρή κλίση προς τα πάνω, με γωνία σχεδόν 30 μοιρών, που κοιτάζουν τα μπροστινά ηχεία, ενώ υπάρχουν και γρίλιες στο επάνω μέρος.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Ο RGB φωτισμός καταλαμβάνει το κάτω μέρος της μπάρας, ο οποίος εκμεταλλεύεται την κλίση των ηχείων ώστε να προβάλει το φως στο έπιπλο που θα ακουμπήσετε την μπάρα. Αυτό δημιουργεί ένα ωραίο εφέ φωτισμού, αρκετά καλαίσθητο.

Η μόνη διαφορά εμφανισιακά σε σχέση με τη V2 αφορά στο subwoofer, το οποίο αυτήν τη φορά είναι πιο λεπτό και λίγο πιο ψηλό. Φτάνει τα 42,3 εκ. σε ύψος, με πλάτος μόλις 11,6 εκ. και βάθος 25 εκ., τη στιγμή που το subwoofer της V2 είχε 36,7 εκ. ύψος και 15 εκ. πλάτος (και βάθος). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να το βάλετε σε κάποιο πιο στενό σημείο του δωματίου σας. Η ίδια η μπάρα παραμένει στα 60 εκ. πλάτος με 9,5 εκ. βάθος και 6,2 εκ. ύψος. Το βάρος της είναι μόλις στα 1,52 κιλά, ενώ το subwoofer είναι στα 3,3 κιλά.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει επίσης μια ενημερωτική οθόνη που απεικονίζει την πηγή και τον τύπο του σήματος.

Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, το μέταλλο που χρησιμοποιείται είναι ματ, πολύ όμορφο και στιλάτο και στο κάτω μέρος της μπάρας υπάρχουν λάστιχα για σταθερότητα, τα οποία βοηθούν και με τους ανεπιθύμητους κραδασμούς.

Ο ήχος 

Περνώντας στα του ήχου, είμαστε με ανάμικτα συναισθήματα. Παρά τις φανταστικές επιλογές σε EQ, virtual surround και όλα τα παραπάνω, η εργοστασιακή ρύθμιση της μπάρας απέχει πολύ από το βέλτιστο, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί χρήστες δεν θα απολαύσουν τις ηχητικές της δυνατότητες στο έπακρο.

Δημιουργεί αρκετά θολές χαμηλομεσαίες συχνότητες, ενώ η λαμπρότητα των υψηλών συχνοτήτων δεν φαίνεται στην αρχή. Παράλληλα, το μπάσο είναι λίγο ψηλά σε ένταση. Σχεδόν όλα όμως διορθώνονται.

Μέσω του EQ των 8 σημείων, μπορείτε να φτιάξετε τη ρύθμιση που εσείς θέλετε. Κατεβάζοντας κάπως τις χαμηλομεσαίες για παράδειγμα, αλλά και τη ρύθμιση κοντά στο 1KHz που είναι η φωνή και στην αρχή δημιουργεί έναν βόμβο, μπορείτε να βελτιώσετε αισθητά το αποτέλεσμα.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Μετά την κατάλληλη ρύθμιση, ο ήχος που παίρνουμε είναι πολύ καλύτερος, καθώς παίρνει «ανάσα» όλο το sound stage κι ακούγεται πιο ευρύ, ακόμα κι όταν δεν έχετε ενεργοποιήσει το virtual surround, το οποίο, σαν ρύθμιση, επίσης βοηθά σε αυτό.

Συνολικά, έχουμε αρκετά καλό αποτέλεσμα που σίγουρα θα ικανοποιήσει σε ποικιλία σεναρίων, είτε βλέπετε ταινίες και παιχνίδια και χρειάζεστε το «μπουμ» από τις εκρήξεις, είτε απαιτείτε καθαρότητα για τη μουσική και τους διαλόγους σας.

Διαβάστε επίσης:  Αναβαθμίστε τον ήχο σας με το Sonos Ray

Η μπάρα υποστηρίζει natively 2.1 κανάλια, με την RCA έξοδο να στέλνει το μονοφωνικό σήμα στο subwoofer και από την μπάρα να παίρνουμε τα άλλα 2 κανάλια, μέσω ενός mid-range driver και ενός tweeter, για το κάθε κανάλι. Συγκεκριμένα έχουμε 2,5” mid-range και tweeters στις 0,75”, ενώ το subwoofer λειτουργεί με οδηγό των 5,25”.

Τέλος, υπάρχουν και 2 μικρόφωνα επάνω στην μπάρα, τα οποία βοηθούν σε περίπτωση βίντεο-κλήσης, αφού δεν θα χρειαστείτε επιπρόσθετο εξοπλισμό για λήψη της φωνής σας.

Η κωδικοποίηση του ήχου μέσω Bluetooth είναι δυστυχώς μόνο SBC, καθώς θα μπορούσαμε να πάρουμε βελτιωμένη ποιότητα μέσω AAC ή -γιατί όχι- ακόμη και με LDAC. Παράλληλα, όπως είναι αναμενόμενο, μέσω HDMI και μέσω οπτικής ίνας, μπορούμε να πάρουμε απoκωδικοποίηση έως και 5.1 μέσω Dolby (πιστοποιημένο), αποδίδοντας φυσικά πάντα σε 2.1 ή περιβάλλον virtual surround.

Τι άλλο; 

Παρ’ ότι είναι υπερπλήρης σε όλες τις επιλογές που δίνει, η V2X προσφέρει επιπλέον και τη βραβευμένη τεχνολογία SX-Fi, μέσω της οποίας μπορείτε να πάρετε έναν από τους καλύτερους ολογραφικούς ήχους της αγοράς στα ακουστικά σας. Συνδέοντας το USB dongle από κάποια ακουστικά της Creative που υποστηρίζουν την τεχνολογία, μπορείτε να έχετε αυτήν την ευκολία και να τα χρησιμοποιήσετε με όλο το περιεχόμενο που περνά από την μπάρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε τα SX-Fi Theater, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε PS4/PS5, PC και Nintendo Switch, αλλά δεν μπορείτε σε Xbox. Από τη στιγμή που θα έχετε κουμπώσει το Xbox στην τηλεόρασή σας και θα παίρνετε τον ήχο στην μπάρα, θα μπορείτε να πάρετε SX-Fi και για το Xbox σας πλέον.

Sound Blaster Katana V2X

Photo: VG24.gr

Φυσικά, αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο, όμως μια πιο συνηθισμένη χρήση είναι απλά ότι θα θέλετε να απομονωθείτε με τα ακουστικά σας, χωρίς να χάσετε το παραμικρό από τον ήχο που μπορεί να δώσει η εταιρεία. Έτσι, μπορείτε μέσω της ειδικής θύρας USB να πάρετε ήχο στα ασύρματα SX-Fi ακουστικά σας, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον ολογραφικό ήχο SX-Fi. Πρόκειται για μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη.

Τη ρύθμιση για το SX-Fi μπορείτε να την αλλάξετε μάλιστα σε SX-Fi Battle / Scout Mode, τα οποία είναι ιδανικά για παιχνίδια First-Person shooters/δράσης, ώστε να ξεχωρίζετε καλύτερα από πού προέρχονται οι ήχοι των αντιπάλων σας, όπως οι πυροβολισμοί και τα βήματα.

Η ετυμηγορία

H Sound Blaster Katana V2X είναι μια παραλλαγή της πολύ δημοφιλούς Katana V2, που έρχεται με οικονομικότερη απόδοση, μικρότερο όγκο στο subwoofer, εξαιρετικές επιλογές συνδεσιμότητας και τεράστια ποικιλία στην παραμετροποίηση του ήχου, ανάμεσα σε άλλα. Χρειάζεται κάποια ρύθμιση στο EQ της για να αποδώσει τα βέλτιστα στον ήχο, όμως δίνει παράλληλα πολλές ευκολίες, όπως πρόσβαση στην πολυβραβευμένη τεχνολογία ολογραφικού ήχου, Super X-Fi, εάν έχετε κατάλληλα ακουστικά.

Όσοι θέλουν να βελτιώσουν τον ήχο στο γραφείο τους ή σε ένα μικρό σαλόνι, σίγουρα θα γοητευθούν από τις πολλαπλές λειτουργίες της Katana V2X και τον compact σχεδιασμό της.

 

 

Θετικά

  • Plug and play 
  • Compact, ελαφριά, εύχρηστη
  • Υπερπλήρεις επιλογές συνδεσιμότητας
  • Πλούσιο πακέτο που περιλαμβάνει τηλεκοντρόλ και άλλα κομφόρ

Αρνητικά

  • Ο αρχικός ήχος απαιτεί ρύθμιση μέσω του EQ στην εφαρμογή
  • Μουντές χαμηλομεσαίες συχνότητες
  • Μόνο SBC κωδικοποίηση για Bluetooth

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ