SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake – Review

Ποιος ζει στη θάλασσα, σε ανανά;

Ο αγαπημένος SpongeBob επιστρέφει με μία νέα περιπέτεια μετά από αρκετά χρόνια, με την Purple Lamp στο τιμόνι της ανάπτυξης. Άραγε, αξίζουν οι μπελάδες που μπαίνει;

To 2020, η THQ Nordic αποφασίζει να βάλει «μπρος» τον ανανά και να επαναφέρει τον αγαπημένο Μπομπ Σφουγγαράκη. Η αρχή έγινε με ένα remake του SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom που κυκλοφόρησε αρχικά το 2003. Με το παιχνίδι να πουλάει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, άνοιξε ο δρόμος για ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Ο λόγος για το SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake που ανακοινώθηκε το 2021 και έφτασε μόλις στα χέρια μας.

SpongeBob = Υπερβολή

Η ιστορία ξεκινάει με το κίτρινο σφουγγάρι να πηγαίνει στο Glove Park με τον Patrick. Εκεί χλευάζονται από τα «κουλ παιδιά» και πέφτουν οι τόνοι. Ωστόσο, βρίσκουν μία πωλήτρια και τη σκηνή της, όπου βλέπουν ένα μαγικό μπουκαλάκι. Η Cassandra, ιδιοκτήτρια της σκηνής, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία και προσπαθεί να αναδείξει το προϊόν. Σύντομα οι δύο φίλοι κάνουν ευχές μέσα από φούσκες, χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο του μπουκαλιού. Μέσα από μία κλασική υπερβολή του Bob, μετά από αρκετές «ευχές», διαπιστώνουν πως οι φούσκες είχαν πράγματι αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, το μπουκάλι ανήκει στον Ποσειδώνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από όσους έχουν αγνή καρδιά.

Μέσα από τις ευχές, όμως, κάτοικοι, σπίτια, αλλά και μαγαζιά του Βυθού του Μπικίνι, φυλακίζονται σε άλλους κόσμους που ονομάζονται Wishworlds. Με την ευχή του Patrick να γίνεται πραγματικότητα, είναι πλέον μπαλόνι και συντροφεύει τον Bob στην περιπέτειά του, καθώς οι δύο ήρωες καλούνται να μπουν στους μαγικούς κόσμους και να επαναφέρουν την ισορροπία. Η κύρια ιστορία διαρκεί περίπου 8 ώρες, κάτι που δικαιολογεί και το κόστος του.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Photo: THQ Nordic

Πού πήγε ο Βυθός του Μπικίνι;

Το παιχνίδι αποτελείται από ένα κεντρικό hub, το Bikini Bottom και επτά κόσμους. Κάθε ένας από αυτούς είναι θεματικός. Περιλαμβάνει από τον Bob στην άγρια Δύση με cringey προφορά και την αντίστοιχη εμφάνιση, μέχρι τον ίδιο να πρωταγωνιστεί σε ταινία με θέμα το καράτε, εμπνευσμένο από το δημοφιλές επεισόδιο με τη Sandy. Οι κόσμοι έχουν ενδιαφέρον και χάρη στο ιδιαίτερο χιούμορ των ηρώων -που αποτυπώνεται τέλεια-, προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία. Πέρα από τη βασική ιστορία, μπορεί κανείς να επισκεφτεί ξανά τους κόσμους για δευτερεύοντα quests που είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Πέρα από τα quests, βρίσκουμε και collectables που μπορεί να κρύβονται πίσω από δυνάμεις που δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα.

Ως προς το gameplay, το Cosmic Shake αποτελεί ένα 3D platformer. Σε αντίθεση με το Battle for Bikini Bottom, ο Bob είναι ο μοναδικός playable χαρακτήρας. Οι δυνάμεις αντί να μοιράζονται σε πολλαπλούς χαρακτήρες, ξεκλειδώνονται στον πρωταγωνιστή με την πρόοδο της ιστορίας. Παράλληλα, δεν θα βρούμε κάποιο «δέντρο» με skills, κάτι που θα θεωρήσουμε θετικό μιας και όταν εμφανίζονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες κινήσεις ξεκλειδώνονται σταδιακά ανά κόσμο. Μπορεί να μην προσφέρουν κάτι καινούργιο ως προς το γενικότερο είδος των platformers, αλλά σίγουρα εμπλουτίζει το gameplay.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Photo: THQ Nordic

Το collectahon καλά κρατεί, αλλά…

Η πρόοδος της ιστορίας αφορά καθαρά την ολοκλήρωση του επιπέδου. Δεν χρειάζεται να συλλέξουμε πράγματα για να ξεκλειδώσουμε το επόμενο. Το πιο σύνηθες αντικείμενο που συλλέγουμε, είναι το jelly. Με αυτό ουσιαστικά ξεκλειδώνουμε νέες στολές που δεν έχουν κάποιον αντίκτυπο στο gameplay πέρα από την εμφάνιση. Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που τα συλλέγουμε.

Αντίστοιχα, υπάρχουν doubloons τα οποία συλλέγουμε ολοκληρώνοντας challenges σε κάθε κόσμο ή τα βρούμε σε δύσβατα μέρη. Με αυτά ξεκλειδώνουμε νέα tiers με στολές και… αυτό είναι όλο. Τα υπόλοιπα πιθανά collectables αφορούν την ολοκλήρωση των side quests και τίποτα παραπάνω. Σίγουρα ήταν απολαυστικό να συλλέγουμε jelly, αλλά η έντονη αίσθηση του «συλλέγω τα πάντα» έχει μειωθεί αισθητά.

Διαβάστε επίσης:  Νέα αναβολή για το Alone in the Dark

Εμπόδιο στους διάφορους κόσμους, θα σταθούν οι εχθροί από jelly. Υπάρχει μια γκάμα αυτών, που καλύπτουν πολλά κλισέ. Ο απλός εχθρός που πέφτει με ένα χτύπημα, το «tank» που πέφτει με τρία χτυπήματα, ο εχθρός που σπάει σε μικρότερους εχθρούς και αυτός που βαράει από μακριά. Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει platformers με λιγότερα είδη εχθρών, αλλά και σε αυτόν τον τομέα δεν καινοτομεί. Και αυτό είναι οκ. Γενικότερα το gameplay είναι εύκολο και οι μικροί gamers μπορούν να το απολαύσουν στο έπακρο.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Photo: THQ Nordic

Όμορφοι κόσμοι με… προβλήματα

Η αποτύπωση των κόσμων έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Τα χρώματα ναι μεν είναι έντονα, αλλά όχι στον βαθμό του Battle for Bikini Bottom Rehydrated. Αποτέλεσμα; Το γνωστό σε όλους ύφος της σειράς, σε τρεις διαστάσεις, που χτυπούν στο μάτι, αλλά όχι με άσχημο τρόπο. Το level design είναι αρκετά καλό, με τους πρώτους κόσμους να είναι κάπως πιο υποτονικοί σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν αργότερα που είχαν περισσότερο ενδιαφέρον. Γενικότερα, η εμπειρία καθώς προχωρούσαμε στην ιστορία ήταν όλο και καλύτερη.

Δεν υπάρχουν εκδόσεις νέας γενιάς, τουλάχιστον για την ώρα. Παίξαμε την έκδοση του Xbox One στο Xbox Series X|S, και δυστυχώς υπήρχαν προβλήματα. Ορισμένα textures αργούσαν να φορτώσουν ή δεν είχαν τη λεπτομέρεια που θα έπρεπε να έχουν. Πολλές φορές συνομιλίες έπεφταν η μία πάνω στην άλλη. Η μουσική δεν φόρτωνε. Είδαμε ακόμα και φαινόμενα… Pokemon Scarlet & Violet με τους εχθρούς που φαίνονται στο βάθος να κινούνται με λιγότερα καρέ απ’ ότι το υπόλοιπο παιχνίδι. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα προβλήματα στην έκδοση που παίξαμε στα μέσα του Ιανουαρίου, τα οποία έχει αναγνωρίσει ήδη η Purple Lamp και υπόσχεται διορθώσεις.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Photo: THQ Nordic

Μια ιδανική περιπέτεια για μικρούς gamers

Τελικά το SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake είναι μια όμορφη εμπειρία για μικρούς και ενδεχομένως και μεγάλους παίκτες που θέλουν να παίξουν ένα χαλαρό παιχνίδι. Το περιεχόμενό του είναι ικανοποιητικό, αν και θα μπορούσε να έχει περισσότερα side quests. Το απλό του gameplay μπορεί να είναι ξεκούραστο για τους περισσότερους, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο για το είδος και παίζει αρκετά safe. Τα τεχνικά προβλήματα είναι αρκετά, όμως είναι υποφερτά και δεν θα «διαλύσουν» το παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης:  Titan Quest II: Η ελληνική μυθολογία και πάλι στο προσκήνιο

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, Xbox One, Nintendo SwitchSpongeBob - Cover Art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Xbox Series X
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Purple Lamp
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ THQ Nordic
Είδος:‌ Platformer, Action-Adventure
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 31 Ιανουαρίου 2023
Official website:‌ cosmicshake.thqnordic.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

Θετικά

  • Αποτυπώνει άριστα το ύφος του franchise
  • Μας κάνει και θυμόμαστε αγαπημένες σκηνές
  • Όμορφο και έξυπνο level design

Αρνητικά

  • Παίζει safe ως platformer, χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο
  • Τεχνικά προβλήματα
  • Μικρό replayability με βάση τα skins

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ