Temtem – Review

Gotta Gatch Tem All

Άρης Φουρναράκης

Το Temtem πλησιάζει τόσο πολύ στα «θέλω» των Pokémon fans, που κάποιοι μπορεί να απογοητευτούν που δεν περιέχει Pokémon.

Το Temtem το πρωτοπαίξαμε πριν 4 χρόνια σε μια alpha έκδοση η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο για όσους είχαν στηρίξει το παιχνίδι μέσω της καμπάνιας του στο Kickstarter.

temtem

photo: VG24.gr – [Humble Bundle]

Από τότε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι, και η δεύτερη επαφή μας με το Temtem ήρθε με την κυκλοφορία του early access του παιχνιδιού στο PS5, δύο χρόνια αργότερα. Τότε καταφέραμε να ασχοληθούμε παραπάνω, καθώς υπήρχε περισσότερο περιεχόμενο και πιο μεγάλο βάθος στο gameplay. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για το τέλειο παιχνίδι Pokemon, που δεν περιείχε όμως Pokemon.

Days of Play 2024 - 300x250

Η Crema παραδέχεται σε κάθε σημείο ότι το παιχνίδι της είναι ένας ακριβέστατος κλώνος των Pokémon, ένα Pokémon-like με μερικές βασικές διαφορές.

Το Temtem είναι ένα καθαρόαιμο MMO-RPG, στο οποίο μπορείτε να δείτε τους άλλους παίκτες σε real time, να μιλήσετε, να ανταλλάξετε και να μονομαχήσετε. Ό,τι ζητάνε οι παίκτες από τη Nintendo δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια.

Days of Play 2024 - 300x250

Πιο συγκεκριμένα, το Temtem προσφέρει 6 μεγάλα νησιά, 164 μοναδικά Temtem, cross-play μεταξύ του PC και κόνσολών, online co-op, ranked matchmaking, εβδομαδιαία challenges, customization χαρακτήρα και σπιτιού και πολλά ακόμη. Όρεξη να έχετε να απασχοληθείτε μέχρι τέλους.

Temtem: Παίζει σαν Pokémon, αλλά δεν είναι

Όσον αφορά στο gameplay, όσοι έχετε παίξει έστω και έναν τίτλο Pokémon στη ζωή σας θα νομίζετε ότι παίζεται κάποιο mod σε τίτλο της Nintendo. Η ομοιότητα στα πάντα είναι συγκλονιστική: στις turn-based μάχες, τα μενού, τα αντικείμενα, τα γυμναστήρια (εδώ ονομάζονται Dojo), τους τύπους των Temtem που έχουν ακριβώς τις ίδιες αδυναμίες (π.χ. ηλεκτρισμός κάνει παραπάνω ζημιά στο νερό), το breeding και πολλά άλλα. ΄

Days of Play 2024 - 300x250

Όμως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Οι μάχες κατά κύριο λόγο γίνονται σε δυάδες και αυτό γιατί η Crema εισαγάγει ένα νέο χαρακτηριστικό: τις συνεργασίες των δυο τεράτων.

Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση ενός Temtem μπορεί να boostαριστεί, ή να προστεθεί κάποιο έξτρα χαρακτηριστικό από τον τύπο του Temtem που βρίσκεται δίπλα του. Για παράδειγμα, το Houchic (το starter που διαλέξαμε) έχει μια επίθεση που κάνει ζημιά και εξαντλεί τον αντίπαλο για έναν γύρο.

Days of Play 2024 - 300x250

Αν παρόλα αυτά πολεμάει παρέα με ένα Temtem τύπου Nature, τότε η επίθεση κάνει παραπάνω ζημιά και το exhaust διαρκεί για δύο γύρους. Με αυτόν τον τρόπο, οι μάχες γίνονται αρκετά πιο στρατηγικές και μπορούν να ωφεληθούν Temtem που έχουν μειονέκτημα ενάντια στον τύπο ενός άλλου τέρατος.

temtem

Τα synergies ή αλλίως συνεργασίες των Temtem / photo: VG24.gr – [Humble Bundle]

Επιπρόσθετα, κάθε Temtem έχει και μια μπάρα από stamina. Κάθε επίθεση καταναλώνει stamina και αν η μπάρα φτάσει στο 0, τότε το Temtem σας γίνεται exhaust, κάνει ζημιά στον εαυτό του και δεν μπορεί να κινηθεί για έναν γύρο. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να χάσετε αν δεν προσέξετε τις μπάρες των stamina.
Διαβάστε επίσης:  The Quarry - Review

Τέλος, κάποιες επιθέσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον πρώτο γύρο (συνήθως οι πιο δυνατές). Χρειάζεται να περιμένετε έναν ή και παραπάνω γύρους για να τις χρησιμοποιήσετε. Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά κάνουν το Temtem αρκετά δύσκολο και στρατηγικό.

Days of Play 2024 - 300x250

Θυμίζει αρκετά τα original παιχνίδια Pokémon, τότε που δεν υπήρχε μαζικό exp share και χρειαζόταν να κάνεις grind για να αντιμετωπίσεις κάποιο γυμναστή. Ενδεικτικά, μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο Dojo είχαμε χάσει αρκετές φορές.

Οι παθογένειες των MMORPG βρίσκονται παντού

To Temtem, ως MMORPG, απαιτεί διαρκή σύνδεση στο ίντερνετ για να παίξετε. Αυτό σημαίνει ότι στις κονσόλες θα χρειαστεί να διαθέτετε την αντίστοιχη συνδρομή που σας επιτρέπει να παίζετε online. Αν δεν διαθέτετε τη συνδρομή ή βρίσκετε σε κάποιο χώρο χωρίς ίντερνετ τότε δεν μπορείτε να συνεχίσετε την περιπέτειά σας.

temtem

photo: VG24.gr – [Humble Bundle]

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα αλλά και στα τεχνικά, σίγουρα υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Οι servers παρουσιάζουν lag και βρήκαμε αρκετά bugs, κυρίως σε μενού που κολλούσαν μετά τη χρήση κάποιων αντικείμενων, με μόνη λύση το restart.

Ευτυχώς, σε κάθε αποσύνδεση η Crema έχει φροντίσει να συνδέεστε ακριβώς στο σημείο που βρισκόσασταν, ακόμα και αν αυτό ήταν κάποια μάχη.

Το ότι το Temtem είναι MMORPG μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πολλά, πάρα πολλά και ανούσια fetch side quests. Θα μιλήσετε με εκατοντάδες χαρακτήρες που θέλουν να πάτε στην άλλη άκρη του archipelago (με τα πόδια για αρχή) για να τους φέρετε αλάτι, να μαζέψετε αυτοκόλλητα για ένα ανούσιο άλμπουμ και γενικά quests που μπορεί να διαρκέσουν ώρες, με την ανταμοιβή τους να είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Days of Play 2024 - 300x250

Παράλληλα, στην τελική έκδοση του παιχνιδιού, η Crema έχει προσθέσει και ένα battle pass -αντίστοιχο των Fortnite και Apex Legends. Αν και μπορείτε να πάρετε αρκετά δωρεάν πράγματα όπως skins και ρούχα, το premium battle pass απαιτεί την πληρωμή πραγματικών χρημάτων, όμως, ευτυχώς, χωρίς να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα στο competitive κομμάτι του τίτλου (που είναι και το σημαντικό). Αν και είμαστε πάντα εναντίον των microtransactions, αυτά του Temtem μπορείτε απλά να τα προσπεράσετε.

To Battle Pass / photo: VG24.gr – [Humble Bundle]

Τεχνικά και σύνοψη

Οπτικά, το Temtem είναι πανέμορφο και αρκετά πολύχρωμο. Έχει δημιουργηθεί με τη Unity και μπορείτε να το απολαύσετε σε υψηλότατα FPS ακόμα και με αρκετά παλιά μηχανήματα. Στις κονσόλες προσφέρονται 4K αναλύσεις με 60 FPS, ενώ στο Nintendo Switch δυναμική ανάλυση 1080p, ανάλογα την περίσταση, με σταθερά 30 FPS.

Days of Play 2024 - 300x250

Εκ πρώτης όψεως το Temtem τικάρει όλα τα κουτάκια όσων παίζουμε Pokemon όλα αυτά τα χρόνια. Προσφέρει ό,τι ζητάει ο μέσος αλλά και ο hardcore χρήστης, σίγουρα όμως θα χρειαστούν χρόνο για να μάθουν τα τέρατα, τις αδυναμίες τους αλλά και όλα τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει στο είδος η Crema. Ελπίζουμε, κάποια στιγμή στο μέλλον, η Nintendo να ακολουθήσει τα βήματα της ισπανικής εταιρίας, κυκλοφορόντας ένα Pokemon MMORPG.

Διαβάστε επίσης:  Humble Bundle: Kορυφαία adventures της Wadjet Eye Games με μόλις 9.5€

 

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Nintendo Switch, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Crema
Εκδότρια Εταιρεία: Humble Bundle
Είδος: tactical RPG
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 6 Σεπτεμβρίου 2022
Official website: https://crema.gg/games/temtem/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Days of Play 2024 - 300x250

Θετικά

  • Δύσκολες και γεμάτες τακτική μάχες
  • Ενδιαφέρων και γεμάτος περιεχόμενο κόσμος
  • Cross-play και cross progression μεταξύ όλων των format
  • To παιχνίδι Pokémon που περιμέναμε...

Αρνητικά

  • ...χωρίς να είναι Pokémon
  • Τεράστιος αριθμός ανούσιων fetch quest
  • Προβλήματα στη συνδεσιμότητα και ορισμένα breaking bugs
  • Τα microtransactions ίσως ενοχλήσουν και μόνο που υπάρχουν

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ