Tetris Effect: Connected (PS VR2) – Review

Το Tetris Effect ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι που «απογειώθηκε» με τη χρήση του πρώτου PS VR. Τώρα, φτάνει ακόμα ψηλότερα με το PS VR2.

Το Tetris Effect μάς δίνει μια κλασική, πολύ διασκεδαστική εμπειρία Tetris, με λίγους νέους μηχανισμούς, ενώ ταυτόχρονα έδινε μια πλήρη, πολύ συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία.

Ενώ παίζαμε στο εξαιρετικό «Journey», στο -ας πούμε- story mode του τίτλου, βλέπαμε στο πίσω μέρος της οθόνης ένα υπερθέαμα, σε κάθε πίστα: σε μία βρισκόμασταν στο φεγγάρι, σε άλλη στον βυθό της θάλασσας, βλέπαμε πυροτεχνήματα στον ουρανό, δελφίνια να κολυμπούν, καμήλες στην έρημο.

Tetris Effect: Connected

Photo: Enhance

Την ίδια ώρα, παίζαμε Tetris με πολύ καλοσχεδιασμένα τουβλάκια, πάντα ταιριαστά στο θέμα κάθε πίστας, ακούγοντας ένα υπέροχο soundtrack και τους πολύ καλοδουλεμένους ήχους όταν κάναμε κάθε κίνηση, που συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ηχητικού συνόλου που εντυπωσίαζε.

Σε VR, ειδικά, όσα συνέβαιναν στο background ήταν εκθαμβωτικά.

Το PS VR2 αναβαθμίζει σημαντικά την εμπειρία του Tetris Effect

Η νέα έκδοση του Tetris Effect [review], λοιπόν, που έρχεται σε PS VR2, περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο της έκδοσης «Connected», ενώ με το update έρχονται και κάποια νέα modes (αδιάφορα, δεν έχουν πολλά να προσφέρουν -ειδικά αν έχετε παίξει ήδη το παιχνίδι αρκετά-, αλλά είναι καλοδεχούμενα).

Η μεγάλη νέα αναβάθμιση, όμως, έρχεται μέσω της υποστήριξης του PS VR2.

Tetris Effect: Connected

Photo: Enhance

Η κίνηση είναι πιο ομαλή στη νέα εκδοχή του VR, καθώς η νέα συσκευή της Sony υποστηρίζει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης, ενώ η εικόνα είναι πολύ πιο καθαρή και το background εντυπωσιάζει συνεχώς, φτάνοντας σε επίπεδο να «κοντράρει» την εικόνα που βλέπουμε σε τηλεόραση -το VR χάνει στη σύγκριση, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο στην εκδοχή της εικονικής πραγματικότητας, αφού δεν είναι μεγάλη η «θυσία» σε ποιότητα, αλλά παίρνουμε πολύ υψηλότερο immersion.

Διαβάστε επίσης:  Tetris Effect - Review

Η συνολική εικόνα είναι πανέμορφη, γεμάτη με εντυπωσιακά χρώματα και οι δυνατότητες που έχουν οι νέε οθόνες OLED βελτιώνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Η πιο ομαλή κίνηση και η υψηλότερη ανάλυση αρκούν για να κάνουν τη διαφορά και να βελτιώσουν ένα ήδη υπέροχο παιχνίδι, αλλά η εταιρεία ανάπτυξης δεν μένει εκεί και προσφέρει μερικές ακόμα λειτουργίες.

Τα haptics αυξάνουν πολύ το immersion

Αυτή τη φορά έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε το οπτικοακουστικό υπερθέαμα στα χέρια μας, με προσεκτικά επιλεγμένες δονήσεις που μεταδίδουν ακριβώς ό,τι πρέπει, σε κάθε κίνηση των τούβλων, για να νιώθουμε ότι συμμετέχουμε κι εμείς στη «δράση».

Tetris Effect: Connected

Photo: Enhance

Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό της απτικής ανάδρασης, ενώ παίρνουν μέρος και οι σκανδάλες δυναμικής απόκρισης του DualSense, καθώς, όταν πατάμε το R2 για να κάνουμε «zone», μια ειδική κίνηση που παγώνει για λίγο τον χρόνο, το πλήκτρο σκληραίνει. Μπορούμε, επίσης, να παίξουμε με τα χειριστήρια του PS VR2, Sense, και το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο μ΄εκείνο του DualSense.

Ακόμα, αξιοποιείται και η απτική ανάδραση του σετ κεφαλής του PS VR2, και νιώθουμε διακριτικές -αλλά πάντα αισθητές- δονήσεις σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να νιώθουμε ότι «πετάμε» στις πίστες του Tetris Effect.

Tetris Effect: Το eye tracking αξιοποιείται, μπορούσε όμως καλύτερα

Μία ακόμα νέα λειτουργία, που εντυπωσιάζει και αυξάνει κι αυτή με τη σειρά της το immersion, έρχεται μέσω του eye tracking, της δυνατότητας του PS VR2 να «πιάνει» την κίνηση των ματιών μας. Σε αυτή την έκδοση, αν παίζουμε με το νέο σετ εικονικής πραγματικότητας του PlayStation, κι αν έχουμε ενεργή την εν λόγω λειτουργία, μπορούμε να μπαίνουμε στο «zone» κλείνοντας για ένα δευτερόλεπτο τα μάτια μας και μετά ανοίγοντάς τα.

Tetris Effect: Connected

Photo: Enhance

Αυτή η λειτουργία είναι ένα διασκεδαστικό gimmick, ένα ευχάριστο κόλπο που, όμως, δεν είναι αρκετά ακριβές ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το πλήκτρο του χειριστηρίου (σε Sense ή DualSense -παρόμοιο αποτέλεσμα και στα δύο). Τέλος, να σημειωθεί ότι το upgrade στην έκδοση του PS5/PS VR2 δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει, εάν έχετε ήδη το παιχνίδι, 9.99 δολάρια. Επίσης, μπορείτε να μεταφέρετε τα save files σας από το PS4.

Η καλύτερη εκδοχή του υπέροχου Tetris Effect

Η νέα εκδοχή του Tetris Effect θα μπορούσε να έχει νέα modes που να εκμεταλλεύονται το PS VR2 κάπως, ενώ θα μπορούσε και να αξιοποιήσει με πιο πετυχημένο τρόπο το eye tracking. Ωστόσο, όπως και να ‘χει, δεν υπάρχει αμφιβολία: η έκδοση του PS VR2 βελτιώνει σημαντικά τον ήδη υπέροχο τίτλο, και τον φέρνει στην καλύτερη μορφή του ως σήμερα.

Διαβάστε επίσης:  PlayStation VR2 - Review

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS VR2, PS VR, PS4,  PC, Oculus Rift, SteamVRTetris Effect - Box Art
Δοκιμάστηκε σε: PS VR2
Εταιρεία Ανάπτυξης: Monstars Inc.  / Resonair
Εκδότρια Εταιρεία: Enhance
Είδος: Puzzle / Music
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 22 Φεβρουαρίου 2023 (PS VR2) / 09 Νοεμβρίου 2018 (αρχική κυκλοφορία σε PS4 / PS VR)
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Τα haptics (σε κεφάλι και χειριστήριο) αυξάνουν πολύ το immersion
  • Εξαιρετική οπτικοακουστική εμπειρία, σημαντικά βελτιωμένη
  • Η καλύτερη εκδοχή ενός εκπληκτικού τίτλου

Αρνητικά

  • Η αξιοποίηση του eye tracking, αν και διασκεδάζει, δεν είναι ουσιώδης

Βαθμολογία

9.5
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ