Το Tetris Effect είναι ιδιοφυές. Γνωρίζει απόλυτα τα δυνατά στοιχεία του κλασικού παιχνιδιού, καθώς και τη σύγχρονη βιομηχανία.
Βρισκόμαστε στο έτος 2018. Τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, με σενάρια αντάξια των καλύτερων ταινιών, υψηλό budget και πρωτοποριακά συστήματα, εκτός από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες που τα στηρίζουν. Κυκλοφόρησε, μέσα σε όλα τα άλλα, το Tetris Effect, λοιπόν. Βλέπουμε το όνομα Tetsuya Mizuguchi και προϊδεαζόμαστε λιγάκι, όμως πόσο άξιο αναφοράς μπορεί να είναι, σήμερα, το Tetris; Η αναβίωση τόσο παλιών και εμβληματικών παιχνιδιών είναι σίγουρα ένα δύσκολο εγχείρημα. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για ένα παιχνίδι τόσο σημαντικό και γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Το Tetris δεν χρειάζεται συστάσεις. Τι είναι όμως το Tetris Effect; Καταρχάς, ο όρος Tetris Effect περιγράφει την επίδραση του Tetris στο μυαλό μας. Παίζοντας πολλή ώρα Tetris, καταλήγουμε να βλέπουμε τουβλάκια ακόμα και όταν το έχουμε κλείσει. Το Tetris μάς μένει στο μυαλό, κολλάει και δεν φεύγει εύκολα. Η νέα έκδοση του πασίγνωστου παιχνιδιού, προσπαθεί να το προσαρμόσει στη σημερινή εποχή και να το κάνει και πάλι relevant. Επιχειρεί να μεγεθύνει την επίδρασή του και να μας δείξει πως ποτέ δεν ξεχάσαμε το tetris, ποτέ δεν πέρασε το Tetris Effect.
Το gameplay δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές, αφού το Tetris είναι διαχρονικό και δεν τις χρειάζεται. Η βάση του Tetris Effect είναι η ίδια που παίζαμε χρόνια πριν. Τα τουβλάκια έχουν διάφορα σχήματα, πέφτουν και σχηματίζουν γραμμές, οι οποίες εξαφανίζονται και δίνουν πόντους. Τα mechanics είναι ίδια, απλώς λειτουργούν καλύτερα και είναι γυαλισμένα. Τα t-spins και οι περιστροφές την τελευταία στιγμή είναι πιο άμεσα και εύκολα από ποτέ.
Το σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι ένα: το Zone. Όσο συμπληρώνουμε γραμμές, αυξάνεται μία μπάρα. Όταν φουλάρει, μπαίνουμε στο Zone mode, παγώνει ο χρόνος και οι συμπληρωμένες γραμμές πάνε στο κάτω μέρος της οθόνης, αντι να εξαφανίζονται, για να σκάσουν όλες μαζί στο τέλος. Έτσι, για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε τεράστια combos και να φτάσουμε μέχρι και το Decahexatris (16 γραμμές ταυτόχρονα). Η ικανοποίηση, περιττό να πούμε πως φτάνει στα ουράνια. Το νέο αυτό mechanic μπορεί να μας ξελασπώσει σε μία δύσκολη στιγμή, ή απλώς να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους πόντους και εντυπωσιασμό. Ευτυχώς, λειτουργεί άψογα.
Το Tetris ήταν και παραμένει ένα από τα καλύτερα puzzle παιχνίδια όλων των εποχών. Η βελτίωση των ήδη γνωστών και η εισαγωγή νέων mechanics, το κάνει ακόμη καλύτερο. Το gameplay του δεν διαφοροποιείται, όμως, αρκετά ώστε να δικαιολογήσει τη νέα του έκδοση και να μας δώσει λόγους για να την παίξουμε. Τον ρόλο αυτό, έχει η παρουσίαση και το στήσιμο του Tetris Effect.
Πρώτα από όλα, το νέο Tetris παίζει (προαιρετικά) σε VR. Εμείς, όταν το βάλαμε πρώτη φορά στην κονσόλα μας, επιλέξαμε το VR mode. Ξεκινώντας την πρώτη πίστα, είδαμε ένα σκοτεινό περιβάλλον με μερικά οπτικά εφέ. Στη μέση, το ταμπλό του Tetris. Αρχίσαμε να κατεβάζουμε τα τουβλάκια και να σχηματίζουμε γραμμές. Παρατηρήσαμε πως με κάθε πάτημα πλήκτρου, είτε περιστρέφουμε το τούβλο, είτε το μετακινούμε, είτε οτιδήποτε άλλο, ενεργοποιούμε διάφορους ήχους. Οι ήχοι που προκαλούμε με το gameplay βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη μουσική υπόκρουση. Το Tetris Effect κέρδισε την προσοχή μας.
Μόλις φτάσαμε σε συγκεκριμένο αριθμό ολοκληρωμένων γραμμών, η εικόνα και η μουσική άλλαξαν. Πιο σωστά, η εικόνα και η μουσική εξελίχθηκαν, καθώς συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο αλλά απέκτησαν επιπλέον στοιχεία. Ξαφνικά, αρχίσαμε να βλέπουμε διάφορα οπτικά εφέ και εκρήξεις χρωμάτων, καθώς και να ακούμε τραγούδι με φωνητικά. Στην πορεία, συνέβη άλλη μία εξέλιξη. Κάθε πίστα του Tetris Effect εξελίσσεται οπτικοακουστικά δύο φορές και τα αποτελέσματα είναι πάντοτε μαγευτικά. Η μουσική, από μόνη της, είναι ανέλπιστα πετυχημένη. Κάθε μελωδία είναι καλοδουλεμένη, ευχάριστη και απόλυτα ταιριαστή. Τα τραγούδια δε, είναι εξαιρετικά και μπορούμε να τα ακούμε για ώρες.
Εκτός από τη μουσική, πρέπει να αναφέρουμε το ιδιοφυές sound design. Οι ήχοι που παράγουμε παίζοντας κλέβουν την παράσταση και συμπληρώνουν τη μουσική, αλλά και το οπτικό θέμα κάθε πίστας με εκπληκτικό τρόπο. Για παράδειγμα, σε μία πίστα, τα τουβλάκια είναι ξύλινα και κάθε κίνησή τους δημιουργεί μουσικές νότες στις οποίες κυριαρχεί ο ξύλινος ήχος. Αντίστοιχα αποτελέσματα συναντάμε με τουβλάκια από γυαλιστερά πετράδια, με ήχους από πιάνο, με τύμπανα και άλλα πολλά. Ο ήχος του Tetris Effect και η διάδρασή μας μαζί του, κερδίζουν με άνεση ακόμη και τα καλύτερα rhythm games.
Οπτικά, έχουμε παρόμοια τεχνάσματα. Μία πίστα περιβάλει το ταμπλό και τα τουβλάκια με απέραντη θάλασσα. Κάθε φορά που γεμίζουμε μία γραμμή, πετάγονται από το νερό δελφίνια, συνοδευόμενα από οπτικά και ηχητικά εφέ. Γενικά, γύρω από τα τουβλάκια, συμβαίνουν πάρα πολλά. Θα δούμε φωτιές, αστροναύτες, καμήλες στην έρημο και ατμοσφαιρικά δάση, μεταξύ άλλων.
Όσο κι αν ακούγεται πως όλη αυτή η οπτικοακουστική πανδαισία θα κάνει τη συγκέντρωσή μας δυσκολότερη, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Με έναν περίεργο τρόπο, καταφέρνουμε να αφοσιωνόμαστε στο κέντρο της οθόνης, στα τουβλάκια και να βλέπουμε όσα συμβαίνουν τριγύρω με τις άκρες των ματιών μας. Η εμπειρία είναι απίθανη, χαλαρωτική και έντονη ταυτόχρονα. Σε VR, πραγματικά απογειώνεται, η συγκέντρωσή μας γίνεται ακόμα πιο στοχευμένη και τα εφέ πιο εντυπωσιακά.
Μάλιστα, το Tetris Effect πάει ακόμα παραπέρα την παρουσίασή του. Μέσω του πανέξυπνου στησίματός του και των πολύ πετυχημένων τεχνασμάτων, η εμπειρία εξυψώνεται και γίνεται σχεδόν spiritual. Το να παίζεις Tetris Effect μοιάζει πολύ με διαλογισμό. Καταλήγουμε να αφήνουμε τα πάντα στο πλάι. Αυτό, λειτουργεί διπλά: αφήνουμε στο πλάι τα οπτικά εφέ και όσα συμβαίνουν στο background του παιχνιδιού και ασχολούμαστε με τον στόχο μας. Όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, πάνε ακόμα πιο μακριά από το πεδίο της αφοσίωσής μας. Χανόμαστε και ταξιδεύουμε χαλαρώνοντας, ενώ παράλληλα είμαστε εντελώς προσηλωμένοι, ταχύτατοι και αποδοτικοί. Σε VR, δεν υπάρχει καν πραγματικός κόσμος, για λίγο.
Οι πίστες του story mode του Tetris Effect είναι αρκετές και η διάρκειά τους απόλυτα ικανοποιητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Το Tetris Effect είναι δύσκολο, όπως ήταν το Tetris πάντα. Όσο ασχολούμαστε μαζί του, διαπιστώνουμε πως τα πάντα ρέουν όλο και πιο φυσικά και οι κινήσεις μας γίνονται συνεχώς πιο γρήγορες και σωστότερες. Ακόμα και σε σημεία όπου η ταχύτητα πτώσης των τούβλων αυξάνεται πάρα πολύ, μπορούμε, όταν έχουμε εξοικειωθεί, να ανταπεξέλθουμε με ευκολία και χάρη. Η ταχύτητα αυξάνεται σε κάθε πίστα, αλλά όχι μόνιμα. Υπάρχουν τα διαστήματα στα οποία πρέπει να είμαστε απίστευτα γρήγοροι στη σκέψη και τις κινήσεις μας, όμως παρεμβάλλονται χαλαρωτικά διαλείμματα, στα οποία ο ρυθμός πέφτει. Οι εναλλαγές είναι ιδανικά τοποθετημένες και τα πάντα κυλούν υπέροχα.
Ναι, λίγο πιο πάνω, είπαμε “Story mode”. Ονομάζεται Journey και είναι το Story mode του Tetris Effect. Μην περιμένετε γελοιότητες, όπως διαλόγους ή πραγματικό σενάριο. Ευτυχώς, η ομάδα ανάπτυξης δεν ακολούθησε τέτοιους δρόμους στην προσπάθειά της να αναβιώσει το Tetris, ούτε στο gameplay, αλλά ούτε και στην παρουσίαση. Τα πάντα είναι μετρημένα και ολόσωστα. Παρόλα αυτά, με έναν αόριστο και παράδοξο τρόπο, το Tetris Effect δημιουργεί την αίσθηση πως έχει σενάριο.
Μερικές πίστες, έχουν πιο ξεκάθαρα ορισμένες ιστορίες, οι οποίες λειτουργούν, παρά την απλότητά τους. Όταν λέμε ιστορίες, μη φανταστείτε τίποτα πολύπλοκο. Για παράδειγμα, σε μία πίστα, ξεκινάμε σε ένα δάσος τη νύχτα και βιώνουμε τις αλλαγές της ώρας, μέχρι να βγει ο ήλιος για τα καλά. Η ευρηματική παρουσίαση του Tetris Effect κάνει ακόμα και την πιο απλή στιγμή να φαίνεται σημαντική. Οι πίστες του tetris Effect είναι ασύνδετες, όμως δίνουν την αίσθηση της συνέχειας και το Journey mode καταφέρνει να δημιουργήσει ακόμη και έντονα συναισθήματα, χωρίς κανένα απολύτως φθηνό κόλπο.
Το μόνο ελάττωμα του Journey mode, είναι η απότομη αύξηση της δυσκολίας στο τέλος του. Αφού το τελειώσουμε, ξεκλειδώνουμε ένα ακόμη καλοδεχούμενο μυστικό mode. Εκτός από αυτά, υπάρχει και το Effect mode, το οποίο έχει πολύ ζουμί. Βρίσκουμε διάφορα είδη παιξίματος, από χαλαρό χωρίς fail states, μέχρι υπερβολικά γρήγορο και απαιτητικό. Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα modes με ορισμένους στόχους, όπως το να σπάσουμε συγκεκριμένα τουβλάκια που είναι corrupted. Highlight είναι το Mystery mode, στο οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε απότομες και απρόβλεπτες αλλαγές, όπως την περιστροφή όλου του ταμπλό ή τα ξαφνικά τεράστια τουβλάκια. Το περιεχόμενο είναι αρκετό για να μας κρατήσει αφού τελειώσουμε με το Journey. Το μόνο που ενδεχομένως λείπει, είναι το multiplayer κάποιας μορφής.
Το Tetris Effect είναι ιδιοφυές. Δεν προσπαθεί να αναδημιουργήσει το Tetris. Γνωρίζει απόλυτα τα δυνατά στοιχεία του κλασικού παιχνιδιού, καθώς και τη σύγχρονη βιομηχανία και προσπαθεί να τα ενώσει. Η σύνδεση που επιτυγχάνει είναι εξαίσια και μοναδική. Είναι ίσως η καλύτερη αναβίωση παλιού franchise που έίχαμε την τύχη να παίξουμε. Χωρίς θεατρινισμούς και ανούσιες αλλαγές, το Tetris Effect καταφέρνει να είναι φρέσκο και να τιμά την ιστορία του, εκπλήσσοντάς μας συνεχώς. Επίσης, είναι ένα απίστευτα διασκεδαστικό παιχνίδι με πολύ βάθος στα mechanics.
Να το πούμε απλά: Το Tetris Effect είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του 2018. Αν δεν έχετε PlayStation 4, θα χάσετε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αποδοτικούς πειραματισμούς των τελευταίων χρόνων. Αν έχετε την κονσόλα, Χριστούγεννα έρχονται, κάντε στον εαυτό σας δώρο ένα PS VR και αγοράστε το Tetris Effect.

Εταιρεία Ανάπτυξης: Resonair
Εκδότρια Εταιρεία: Enhance
Είδος: Puzzle / Music
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 9 Νοεμβρίου 2018
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.