The Artful Escape – Review

Μία ψυχεδελική space rock opera

Το The Artful Escape είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, μία ψυχεδελική οπτικοακουστική εμπειρία που εξετάζει την πορεία ενός μουσικού στην προσπάθεια του να αποκτήσει καλλιτεχνική ταυτότητα.

O Johnny Galvatron, δημιουργός του παιχνιδιού και πρώην frontman του Αυστραλιανού συγκροτήματος «The Galvatrons” εμπνέεται από τους Pink Floyd, τους Van Halen και φυσικά τον David Bowie και δημιουργεί τον χαρακτήρα του Francis Vendetti. Ενός 17χρόνου μουσικού που αναζητεί την καλλιτεχνική του ταυτότητα όντας ανιψιός ενός θρυλικού τραγουδιστή της Folk.

Κρίση ταυτότητας

Ο Francis ζει σε μία μικρή πόλη στο Colorado. Προετοιμάζεται για μία συναυλία που θα αποτελέσει tribute στον διάσημο θείο του και αυτό είναι κάτι που του ασκεί αφόρητη πίεση, προερχόμενη από τις προσδοκίες των γύρω του. Προσπαθώντας να απαλλαγεί από τα δημιουργικά δεσμά που του έχουν επιβληθεί, το βράδυ πριν την συναυλία τον επισκέπτεται ένας εξωγήινος εγκέφαλος μέσα σε ένα βάζο (!) ονόματι Zomm, ο οποίος τον φέρνει σε επαφή με τον μελλοντικό του μέντορα, τον Lightman, με τον action star των 80s Carl Weathers να κάνει το voice over. Μιλώντας για voice over, το καστ είναι εξαιρετικό, με τον Michael Johnston (Teen Wolf) να δίνει την φωνή του στον Francis Vendetti, αλλά και την Lena Heady (η Cersei του Game of Thrones) να ερμηνεύει μία εξωγήινη music agent οντότητα, την Tastemaker. Επίσης, ο Jason Schwartzman (Rushmore, Grand Budapest) δανείζει την φωνή του στον Zomm.

the-artful-escape-1

Ο πρωταγωνιστής μας, που ξεκινά ως μία καρικατούρα του Bob Dylan, σολάρει με την ηλεκτρική του κιθάρα σε φανταστικούς κόσμους, τους οποίους χρωματίζει και συναντά χαριτωμένους και ενδιαφέροντες εξωγήινους χαρακτήρες. Ορισμένους από αυτούς τους αντιμετωπίζει σε music battles προσπαθώντας να ξεπεράσει τους καλλιτεχνικούς ενδοιασμούς του, να βρει την μουσική του ταυτότητα και να επιστρέψει έγκαιρα στην πόλη του για την συναυλία.

Διαβάστε επίσης:  Robbie Swifthand and the Orb of Mysteries - Review

Από Bob Dylan σε David Bowie

Με την ηλεκτρική κιθάρα να μην ξεκολλάει από τα χέρια του ο Francis περιπλανιέται σε πολύχρωμους κόσμους με το gameplay να έχει στοιχεία walking simulator και platforming. Το δάχτυλο του παίχτη είναι συνεχώς στο Χ του Xbox controller (ή στο τετράγωνο στο PS) όπου είναι το dedicated button για guitar solo! Επίσης εμφανείς και οι επιρροές από παιχνίδια όπως το Guitar Hero και το Rock Band καθώς τα music battles που γίνονται στο τέλος του κάθε κόσμου είναι ουσιαστικά rhythm-based mini games. Σε αυτά τα mini games ο παίχτης πρέπει να πατήσει με συγκεκριμένη σειρά τα κουμπιά που του υποδεικνύονται για να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη. Δυστυχώς τα battles αυτά δεν είναι κλιμακωτής δυσκολίας, οπότε ίσως σε κάποιους να φανούν επαναλαμβανόμενα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη πρόκληση. Σε αυτή την διαδρομή ο Francis Vendetti θα προσπαθήσει να μεταμορφωθεί μέσα από την μουσική αλλά και το styling στην καλλιτεχνική περσόνα που πάντα ονειρευόταν να είναι.

the-artful-escape-2

Σαν να παίζεις σε ροκ μπάντα

Το art direction χαρακτηρίζεται από ψυχεδέλεια, έντονα χρώματα και visual effects. Οι αναφορές στη μουσική είναι διάσπαρτες με το ιπτάμενο Yellow Submarine να είναι η πιο χαρακτηριστική. Ο ήχος γεμάτος φυσικά από guitar riffs βγαλμένα από την Glam Metal Rock σκηνή των 80s. Στο Artful Escape ο Galvatron προσπαθεί να προσομοιώσει την εμπειρία του να είσαι ένας ροκ σταρ, δημιουργώντας ευφάνταστους κόσμους και πολύχρωμους fan χαρακτήρες. Οι έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες σίγουρα θα ταυτιστούν με τη διαδρομή του Francis Vendetti και την προσπάθεια του να αποκτήσει την δική του ταυτότητα. Οι casual gamers θα απολαύσουν μια σχετικά σύντομη ψυχεδελική οπτικοακουστική εμπειρία και θα νιώσουν για λίγο Rock Stars!

Διαβάστε επίσης:  Kirby and the Forgotten Land - Review

the-artful-escape-3

Συνοψίζοντας

Το Artful Escape είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, μία ψυχεδελική οπτικοακουστική εμπειρία που εξετάζει την πορεία ενός μουσικού στην προσπάθεια του να αποκτήσει καλλιτεχνική ταυτότητα. Μέσα από απλοϊκούς gameplay μηχανισμούς, όμορφο art direction και δυνατούς 80s Glam Metal Rock ήχους ο παίχτης θα περιπλανηθεί σε χρωματιστούς κόσμους νιώθοντας για λίγο Rock Star!

 

Τίτλος: The Artful Escape
Developer: Beethover & Dinosaur
Publisher: Annapurna Interactive
Πλατφόρμες: PS4, PS5, XB1, XBSX, PC, Switch
Tested On: Xbox Series S
Είδος: Platform
Ηλικίες: 12+
Κυκλοφορία: 9 Σεπτεμβρίου 2021

Θετικά

  • Όμορφο art direction και εξαιρετική 80s rock inspired μουσική
  • Έξυπνες ιστορικές αναφορές στην Μουσική
  • Ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μπορεί κάποιος να ταυτιστεί μαζί τους

Αρνητικά

  • Απλοϊκό gameplay χωρίς κάποιο challenge
  • Τα music battles ίσως θα έπρεπε να έχουν κλιμακωτή δυσκολία

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ