Τα τελευταία χρόνια, ο τρόμος επιχειρεί να απομακρυνθεί από τις κλασικές εικόνες τύπου ζόμπι και να πάει σε άλλα λημέρια. Μια τέτοια προσπάθεια κάνει το παιχνίδι The Chant, ο πρώτος τίτλος της εταιρείας ανάπτυξής του.

Λοιπόν, το The Chant προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα πολύ κλασικά βάζοντάς μας σε ένα ασυνήθιστο setting: σε ένα απομονωμένο νησί, όπου βρίσκεται μια ομάδα αυτοβελτίωσης, με πνευματικές συναντήσεις, βότανα και «άρωμα» αίρεσης, φυσικά.

Επιβίωση σε ένα αλλόκοτο setting

Η πρωταγωνίστριά μας, όπως κι άλλοι χαρακτήρες, έχει βρεθεί εκεί επειδή έχει προσωπικούς «δαίμονες», εξαιτίας γεγονότων του παρελθόντος. Από την αρχή φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το νησί, όμως συνεχίζει, βγάζει τα παπούτσια της, φορά την κατάλληλη ενδυμασία και παίρνει μέρος σε μια ομαδική δραστηριότητα αυτοβελτίωσης, η οποία τελικά ανοίγει μια πύλη προς άλλη πραγματικότητα και φέρνει στον κόσμο μας παράξενα τέρατα που μοιάζουν με λουλούδια.

The Chant

Photo: Prime Matter

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βασικό σενάριο, με εξίσου ασυνήθιστες εικόνες, αλλά, δυστυχώς, πέρα από το setting και τον σχεδιασμό των τεράτων, το The Chant είναι ένα εντελώς τυπικό survival horror άλλης εποχής.

Το The Chant είναι ένα τυπικό survival horror, με ασυνήθιστη μάχη

Αυτό σημαίνει ότι θα λύσουμε απλούς γρίφους, θα ψάξουμε για αντικείμενα σε γραμμικά επίπεδα και θα αντιμετωπίσουμε εχθρούς ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διαχειριστούμε σωστά τα περιορισμένα πυρομαχικά μας.

Days of Play 2024 - 300x250

Πάντως, όταν λέμε πυρομαχικά, στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοούμε όπλα, καθώς αντιμετωπίζουμε τεράστια λουλούδια και μεταλλαγμένα βατράχια χρησιμοποιώντας αλάτια, αιθέρια έλαια και άλλα πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που επί της ουσίας δεν προσφέρει πολλά, αφού η μάχη είναι αργόσυρτη, ο χειρισμός ανακριβής, το σύστημα δεν διασκεδάζει και δεν διαφέρει σημαντικά από αντίστοιχα συστήματα άλλων τίτλων, με συμβατικά όπλα. Η μάχη δεν ικανοποιεί, αλλά είναι απαραίτητη για να στηρίζει το σύστημα επιβίωσης.

Days of Play 2024 - 300x250

Πνεύμα, Σώμα, Μυαλό

Αυτό που όντως έχει ενδιαφέρον είναι το κομμάτι της επιβίωσης. Στο The Chant υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί μετρητές: Spirit, Body, Mind. Μία μπάρα είναι η «ζωή», που πέφτει όταν δεχόμαστε χτυπήματα στο σώμα, η άλλη χρησιμοποιείται για να πραγματοποιήσουμε -ενδιαφέρουσες- ειδικές κινήσεις και η τρίτη οδηγεί σε κρίσεις πανικού, αν αδειάσει.

Διαβάστε επίσης:  Martha is Dead: Γιατί λογοκρίθηκε από το PlayStation - Σωστή η απόφαση της Sony;

Είναι, στην ουσία, μια πιο εξεζητημένη μορφή του κλασικού μηχανισμού της «τρέλας» που βλέπουμε σε τέτοια παιχνίδια, αλλά εδώ είναι πιο ενδιαφέρουσα και βελτιώνει το σύστημα της επιβίωσης, αφού χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κατάλληλα αντικείμενα για να αναπληρώσουμε τις μπάρες, ή να ανταλλάσσουμε ένα μέρος της μίας με ένα κάποιας άλλης. Είναι ένα πετυχημένο σύστημα διαχείρισης πόρων, και μάλλον το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο του τίτλου.

Days of Play 2024 - 300x250

Αυτό επειδή, κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα αδιάφορο παιχνίδι. Το σενάριο είναι προβλέψιμο και η μικρή διάρκεια (5 περίπου ώρες) δεν επιτρέπει στα γεγονότα και τους χαρακτήρες να αναπτυχθούν επαρκώς.

Η μάχη του The Chant δεν ικανοποιεί

Η μάχη είναι χοντροκομμένη, οι εχθροί εύκολοι (εκτός απ’ όταν μας σκοτώνουν αμέσως), οι γρίφοι πολύ κλασικοί, ο σχεδιασμός των επιπέδων δεν προσφέρει πολλά (έχει κάποιες νύξεις σε metroidvania, αλλά δεν αρκούν). Υπάρχει, επίσης, crafting, έχουμε διαλόγους με επιλογές και απαντήσεις, ενώ κάνουμε και upgrade μέσω ενός skill tree, όμως το συνολικό αποτέλεσμα δεν επωφελείται σημαντικά από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Days of Play 2024 - 300x250

Το The Chant προσπαθεί να κάνει πολλά και, δυστυχώς, πετυχαίνει σε λίγα, αφού δεν αναπτύσσει όσο πρέπει τα συστήματά του, ούτε το σενάριο και τους χαρακτήρες. Η ατμόσφαιρα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν υπάρχει τρόμος ούτε για δείγμα -σε αυτό δεν βοηθούν και τα πάρα πολύ συχνά checkpoints.

Οι ηθοποιοί κάνουν αξιόλογη δουλειά, αλλά δεν σώζουν τους βαρετούς και μονοδιάστατους χαρακτήρες, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι το motion capture που δεν συνηθίζεται σε τόσο «μικρούς» τίτλους και, αν και δεν εντυπωσιάζει, ενισχύει την ατμόσφαιρα και την αφήγηση.

Days of Play 2024 - 300x250

Ένα όμορφο AA horror, προσπαθεί πολλά και πετυχαίνει λίγα

Τα γραφικά είναι επαρκή, με όμορφες τοποθεσίες, καλοσχεδιασμένους εχθρούς με ευφάνταστα στοιχεία και αρκετούς τύπους, και καλές τεχνικές επιδόσεις, σε 60ρι frame rate. Έχει γίνει καλή δουλειά στον οπτικό τομέα και ο σχεδιασμός βοηθά επίσης στην αφήγηση, με environmental storytelling που αποκαλύπτει διάφορα στοιχεία τα οποία, δυστυχώς, η πλοκή δεν ξετυλίγει. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, όμως, είναι «ξύλινα» και δεν ικανοποιούν οπτικά όσο τα περιβάλλοντα. Κάποια bosses είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όσον αφορά στον σχεδιασμό τους, πάντως.

The Chant

Photo: Prime Matter

Τελικά, το The Chant απογοητεύει, δυστυχώς. Μπορεί η βασική ιδέα να είναι ενδιαφέρουσα, πράγματι υπάρχουν κάποια πετυχημένα στοιχεία, αλλά συνολικά δεν ικανοποιεί. Δεν είναι τρομακτικό, το σενάριο προχωρά πολύ γρήγορα και δεν αναπτύσσεται επαρκώς, οι μάχες είναι απλές, αργές και δεν έχουν «βάρος», οι γρίφοι είναι τελείως τυπικοί, οι χαρακτήρες αδιάφοροι.

Days of Play 2024 - 300x250

Τα συστήματα επιβίωσης έχουν κάτι να δώσουν, το ασυνήθιστο setting επίσης, αλλά, τελικά, το The Chant δεν καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του. Όσο ασυνήθιστο είναι το setting, τόσο συνηθισμένο είναι το gameplay και το γενικότερο στήσιμο.

Διαβάστε επίσης:  Blacktail - Review

Days of Play 2024 - 300x250

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Xbox Series X|S, PCThe Chant
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Brass Token
Εκδότρια Εταιρεία: Prime Matter
Είδος: Action/Adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 3 Νοεμβρίου 2022
Official website:‌ the-chant/

Days of Play 2024 - 300x250

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Days of Play 2024 - 300x250

Θετικά

  • Κάποια πετυχημένα συστήματα επιβίωσης
  • Ενδιαφέρον setting
  • Καλή δουλειά σε κάποια τμήματα οπτικού/τεχνικού τομέα
  • Αξιόλογοι ηθοποιοί

Αρνητικά

  • Αδιάφορο σενάριο, χαρακτήρες που δεν αναπτύσσονται
  • Κακοστημένη μάχη, ανούσιοι μηχανισμοί, μέτριος χειρισμός
  • Πολύ μικρή διάρκεια
  • Τυπικοί γρίφοι, πολύ γραμμική εξερεύνηση

Βαθμολογία

6
Μέτριο
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ