The Crew Motorfest – Review

Με ταχύτητα προς νέους ορίζοντες

Το The Crew Motorfest παίρνει στοιχεία από άλλα παιχνίδια του είδους, τα αναμιγνύει στα εξωτικά σκηνικά της Χαβάης και προσφέρει διασκεδαστικό racing.

Η πρώτη σειρά παιχνιδιών racing της Ubisoft που αναπτύχθηκε από την Ivory Tower ήταν ανέκαθεν φιλόδοξη. Στο The Crew του 2014 μπορούσαμε να οδηγήσουμε σε έναν ανοιχτό χάρτη που απεικόνιζε τις ΗΠΑ, ενώ στο The Crew 2 του 2018, εκτός από αυτοκίνητα, είχαμε και την προσθήκη αεροπλάνων και ταχύπλοων σκαφών. Τα δύο παιχνίδια δεν είχαν και τόσο μεγάλη απήχηση και έμειναν πίσω από τον ανταγωνισμό, παρά τις πρωτότυπες ιδέες που προσπάθησαν να εισάγουν οι δημιουργοί τους. Στο τρίτο μέρος της σειράς με την ονομασία The Crew Motorfest θα συμμετάσχουμε σε ένα φεστιβάλ racing που διεξάγεται στη Χαβάη, το οποίο απλά δεν λέγεται Horizon, αλλά Motorfest!

off road

Off road καταστάσεις / photo: VG24.gr – Ubisoft

Το αρχικό σεκάνς του The Crew Motorfest θα σας κάνει να νιώσετε λίγο σαν τον DiCaprio στο γνωστό meme, αφού κάτι θα σας θυμίσει από ένα από τα καλύτερα παιχνίδια racing όλων των εποχών, το Forza Horizon 5! Γενικά, το παιχνίδι είναι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη σειρά Forza Horizon και οι συγκρίσεις που θα γίνουν από τους παίκτες μεταξύ των δύο θα είναι πολλές. Ο ανοιχτός κόσμος, τα εικονίδια με τις πολλές διαθέσιμες δραστηριότητες, τα XP που κερδίζεις ακόμα και οδηγώντας στο free roam, τα θεματικά events, είτε single player είτε multiplayer, είναι χαρακτηριστικά που μοιράζεται με τον τίτλο της Playground Games. Έπειτα, θα βρείτε αρκετά κοινά στοιχεία και με άλλα racing games, όπως τη χρήση του nitro, τους off road αγώνες και την εμπειρία πτήσης αεροπλάνων. Τίτλοι όπως τα Need for Speed: Unbound, MotorStorm, ακόμα και το GTA V προσφέρουν αντίστοιχες λειτουργίες. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να προσφέρει στο είδος το The Crew Motorfest και σε ποιο βαθμό καταφέρνει να διαφοροποιηθεί και να ξεχωρίσει.

airplane

Όταν κοιτάς από ψηλά / photo: VG24.gr – Ubisoft

Αν είσαι λάτρης της ταχύτητας, τότε ετοιμάσου για Χαβάη

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, το Οάχου, θα μετατραπεί σε μία ποικιλόμορφη πίστα αγώνων για τις ανάγκες του φεστιβάλ Motorfest, στην οποία θα τρέξετε με μία πλειάδα οχημάτων, είτε εναντίον της CPU σε θεματικά playlists, είτε εναντίον άλλων παικτών σε multiplayer events. Το Οάχου είναι πανέμορφο στον σχεδιασμό του με τα διαφορετικά περιβάλλοντά του να προσφέρονται για εξερεύνηση. Θα κάνετε ατελείωτα χιλιόμετρα στο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας, Χονολουλού, σε δύσβατους δασικούς δρόμους, διαδρομές σε βουνά και δίπλα στη θάλασσα, παρκάροντας αρκετές φορές το όχημα σας για να βγάλετε μια ωραία φωτογραφία, με τη χρήση του photo mode.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων στο The Crew Motorfest, ναι μεν, δεν θεωρείται φωτορεαλιστικός, αλλά έχει γίνει καλή δουλειά τόσο στους φωτισμούς, όσο και στα textures των διαφόρων αντικειμένων, όπως πινακίδες, κάδοι και κολώνες, με τα περισσότερα να μπορούν να καταστραφούν σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση. Καλύτερη δουλειά θα μπορούσε να γίνει σε κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα παρατηρήσαμε ότι όταν περάσαμε από έναν νερόλακκο και δεν είδαμε να πετάγεται νερό και ήταν σαν να μην υπήρχε καν στο σημείο. Υπάρχει η αίσθηση ότι τεχνικά ίσως να ανήκει στην προηγούμενη γενιά, απλά το παιχνίδι είναι όμορφα στυλιζαρισμένο και τα όμορφα περιβάλλοντα αποσπούν την προσοχή του παίχτη από τις όποιες παραλήψεις. Γενικά ο χάρτης είναι σχεδιασμένος ώστε να αποτελέσει ένα ιδανικό setting για ταχύτητα και δράση, όπως και για εξερεύνηση στις στιγμές που θα βολτάρετε στο free roam.

Japan power

Japan power/ photo: VG24.gr – Ubisoft

Οδήγηση και αγώνες

Μιλώντας για δράση, η οδήγηση στο The Crew Motorfest παραμένει περισσότερο arcade, παρά simulation. Οδηγώντας σε ένα μέτριο επίπεδο και με αρκετά βοηθήματα ενεργοποιημένα είχαμε μία casual εμπειρία που μας έδωσε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε κυρίως στα εξαιρετικά playlists του παιχνιδιού, στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.  Τα κρατήματα των αυτοκινήτων και γενικότερα ο τρόπος που συμπεριφέρονται στην άσφαλτο είναι σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τα 2 προηγούμενα The Crew, τόσο στα physics όσο και στην οδήγηση γενικότερα. Γίνεται σωστή αξιοποίηση των ποικίλων οδοστρωμάτων του χάρτη (άσφαλτος, χώμα, πέτρες, νερό) με τους δημιουργούς να καταφέρνουν να περνούν στον παίχτη την αίσθηση της διαφορετικότητας στον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα πατάνε πάνω σε αυτά.  Επίσης η ικανοποιητική χρήση των δονήσεων και του haptic feedback στο χειριστήριο, που δεν αγγίζει βέβαια επίπεδα Dirt 5 ή Grand Turismo, κάνει την εμπειρία οδήγησης ακόμα καλύτερη.

Διαβάστε επίσης:  To Gran Turismo 7 χωρίς HUD σε first person είναι οδηγική απόλαυση

Το format των αγώνων είναι σχετικά τυπικό για ένα παιχνίδι του είδους και δεν παρουσιάζει κάποιον νεοτερισμό. Υπάρχει η κλασσική γραμμή πορείας, που αν θέλετε φυσικά την απενεργοποιείτε, με την οποία υπήρχαν όμως κάποια θέματα. Σε αρκετά σημεία γινόταν κόκκινη για να υποδείξει ότι πρέπει να φρενάρουμε για να πάρουμε ομαλά τη στροφή, ενώ δε χρειαζόταν καν να αφήσουμε το γκάζι για να στρίψει το αυτοκίνητο. Το άνοιγμα του νίτρο είναι ένα κομμάτι επίσης που θα πρέπει να διαχειριστείτε και να κάνετε χρήση του τις κατάλληλες στιγμές, καθώς η επιτάχυνση που δίνει είναι σημαντική. Τώρα όσον αφορά στα αεροπλάνα και τα ταχύπλοα σκάφη, λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά στο The Crew Motorfest. Οι δραστηριότητες που τα περιλαμβάνουν είναι ελάχιστες, ενώ οι αγώνες με τα ταχύπλοα είναι πιο διασκεδαστικοί, καθώς τα αεροπλάνα δεν σου δίνουν τόσο την αίσθηση της ταχύτητας και νιώθεις ότι κάνεις απλά μια τουριστική πτήση πάνω από το Οάχου.  

Ο ήχος των αυτοκινήτων στο The Crew Motorfest κινείται σε κορυφαία επίπεδα και μπορεί κάποιος να καταλάβει την δύναμη του οχήματος που οδηγεί μόνο ακούγοντάς το. Αρκετές φορές έβαλα σε mute την μουσική για να κάνω μία διαδρομή ή έναν αγώνα, ώστε να απολαύσω αποκλειστικά τους ήχους που έβγαζαν τα υπεραυτοκίνητα που οδηγούσα. Οπτικά, το αποτέλεσμα είναι εξίσου ικανοποιητικό. Τα αυτοκίνητα είναι όμορφα σχεδιασμένα, όμως ίσως να μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά σε λεπτομέρειες στο εσωτερικό τους, όπως στα όργανα του καντράν, τους λεβιέδες κτλ. Έπειτα, άφθονες είναι οι επιλογές παραμετροποίησης της εμφάνισής τους και αφορούν τόσο στα μεταλλικά μέρη (καπό, προφυλακτήρες, ζάντες, αεροτομές κτλ), όσο και το χρώμα τους. Στο store θα βρείτε επίσης liveries που έχουν φτιάξει άλλοι παίκτες, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε και να διακοσμήσετε με αυτά το δικό σας αυτοκίνητο.

Τα playlists είναι το highlight του The Crew Motorfest

Το «καύσιμο», με το οποίο κινούνται οι μηχανές του The Crew Motorfest είναι τα εξαιρετικά του playlists. Τα playlists είναι θεματικά γεγονότα που αποτελούνται από έναν αριθμό δραστηριοτήτων, κυρίως αγώνες, που πρέπει να κάνετε για να τα ολοκληρώσετε και να κερδίσετε διάφορα rewards, όπως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά βελτίωσης και cosmetics. Το θέμα του κάθε playlist μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ιστορικό, όπως το Vintage Garage, που είναι ουσιαστικά μια αναδρομή στην ιστορία της αυτοκίνησης μέσα σε 4 δεκαετίες. Έχει δικό του μουσικό playlist και retro βινιέτες ανάλογα με τη δεκαετία, στην οποία είναι αφιερωμένη το κάθε challenge της λίστας. Ιδιαίτερα και πρωτότυπα challenges έχουν και τα playlists που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με influencers του χώρου, όπως οι YouTubers του καναλιού Donut και η Supercar Blondie. Την πρώτη φορά που θα παίξετε ένα playlist θα οδηγήσετε υποχρεωτικά “δανεικά”, συγκεκριμένα οχήματα και όχι αυτά που έχετε στην κατοχή σας. Είναι μία επιλογή των δημιουργών με σκοπό ίσως να προσφέρουν την ίδια εμπειρία για όλους τους παίχτες, τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα παίξουν ένα playlist. Μπορείτε στη συνέχεια και αφού ολοκληρώσετε όλα τα challenges, να παίξετε ξανά με τα δικά σας αυτοκίνητα όπως επίσης και σε κάποια νέα, σχετικά events που ξεκλειδώνονται.

Τέλος, όσον αφορά στο multiplayer κομμάτι του The Crew Motorfest, το Grand Race είναι αυτό που ξεχωρίσαμε. Πρόκειται για έναν αγώνα τύπου point to point, στον οποίο συμμετέχουν 28 παίχτες και σε κάθε τρίτο της απόστασης αλλάζουν αυτοκίνητο εν κινήσει, οδηγώντας τελικά 3 αυτοκίνητα στο σύνολο! Την περίοδο που το δοκιμάσαμε βέβαια οι χρόνοι αναμονής για το matchmaking ήταν υπερβολικά μεγάλοι, κάτι που ευελπιστούμε να αλλάξει μετά την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού, αφού περισσότεροι παίκτες θα βρίσκονται στους δρόμους του Οάχου.

Διαβάστε επίσης:  Need for Speed 2022: Διέρρευσε λίγες ώρες πριν από την επίσημη αποκάλυψη

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι πρέπει να είστε πάντα online για να κάνετε το οτιδήποτε στο παιχνίδι. Οποιοδήποτε διακοπή σύνδεσης, είτε δική σας, είτε των servers της Ubisoft, θα σημάνει αυτόματα καρώ σημαία στο session.

exhaust

Η τουρμπίνα παίρνει μπρος / photo: VG24.gr – Ubisoft

Συνοψίζοντας, το The Crew Motorfest, χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και δανειζόμενο αρκετά στοιχεία από διάφορα παιχνίδια του είδους, καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει διασκέδαση και συγκινήσεις στους παίκτες. Πρόκειται για ένα “καθαρόαιμο” παιχνίδι arcade racing ανοιχτού κόσμου με άκρως ενδιαφέροντα playlists και πολλές δραστηριότητες σε όμορφα περιβάλλοντα. Θα ικανοποιήσει τόσο τους “μοναχικούς” οδηγούς που αρέσκονται σε single player εμπειρίες, όσο και σε αυτούς που θέλουν να περάσουν καλά με φίλους -και μη- στα συναρπαστικά online events του τίτλου.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PCThe Crew Motorfest
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Ivory Tower
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Ubisoft
Είδος:‌ Racing
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 11 Σεπτεμβρίου 2023
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Όμορφος σχεδιασμός ανοιχτού κόσμου, περιβάλλοντων και οχημάτων
  • Διασκεδαστικη arcade εμπειρία οδήγησης
  • Άφθονες διαθέσιμες δραστηριότητες με highlight τα εξαιρετικά playlists
  • Βελτιωμένη αίσθηση χειρισμού σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς

Αρνητικά

  • Θυμίζει αρκετά άλλα παιχνίδια του είδους
  • Αν και φαίνεται όμορφο, στο τεχνικό κομμάτι δεν εντυπωσιάζει
  • Πρέπει να είσαι συνεχώς online για να μπορείς να παίξεις το παιχνίδι

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ