The Elder Scrolls Online: High Isle – Review

Ελένη Δρίβα

Το High Isle, το νεότερο κεφάλαιο του Elder Scrolls Online, φέρνει την πολιτική ίντριγκα στο προσκήνιο και εισάγει στην Tamriel μια ανεξερεύνητη περιοχή που αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο για ολόκληρη τη χρονιά.

Άλλος ένας Ιούνιος ήρθε και έφυγε και αυτό σημαίνει ότι μαζί του έφερε και ένα νέο expansion για το τεράστιο MMORPG της Bethesda. Η φετινή κυκλοφορία αφήνει προσωρινά στην άκρη τις εξωπραγματικές απειλές και καταπιάνεται με κάτι πιο… καθημερινό, όπως οι πολιτικές διαμάχες. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε ένα μέρος που, μέχρι πρότινος, δεν είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε, γνωστό ως High Isle.

ESO Knight

εικόνα: Bethesda Softworks

Το High Isle μάς προετοιμάζει για τη συνέχεια

Με την ελπίδα να βάλουν τέλος στον πόλεμο, οι ηγέτες των τριών συμμαχιών που μάχονται για την κυριαρχία της Tamriel συμφωνούν να βρεθούν στο High Isle, του Systres Archipelago, ώστε να συνομιλήσουν ειρηνικά.

Παρ’ όλα αυτά, τα σχέδιά τους ανατρέπονται όταν τα τρία πλοία που τους μεταφέρουν στο νησί καταστρέφονται. Οι παίκτες λαμβάνουν μια πρόσκληση για να πάνε στο ειδυλλιακό νησί μετά από την εξαφάνισή τους και αναλαμβάνουν να μάθουν τι απέγιναν οι τρεις ηγετικές φιγούρες του βασιλείου.

Αν και στην ουσία το High Isle αποτελεί τον πρόλογο της ιστορίας που θα ειπωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά, έχει τη δυνατότητα να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες μέσω των main και των side quests που προσφέρει, καθώς και των διαφόρων dungeons, caves, camps και world events που φέρνει η νέα περιοχή.

Για ακόμα μια χρονιά κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει τη ZeniMax Online Studios για έλλειψη περιεχομένου, όμως θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε – ως ένα σημείο – την ποιότητα αυτού.

High Isle

εικόνα: Bethesda Softworks

Η επανάληψη αρχίζει να γίνεται αισθητή

Το νέο expansion δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. Όμως, παρά τη συμπαθητική γραφή, τους «πικάντικους» χαρακτήρες και τις δολοπλοκίες που έφερε η νεότερη περιπέτεια στον κόσμο του Elder Scrolls Online, τα quests έχουν αρχίσει να γίνονται υπερβολικά επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα.

Μετά από έξι χρόνια που η ZeniMax Online Studios ακολουθεί ευλαβικά το ίδιο μοντέλο όσον αφορά στη δομή και την κυκλοφορία του νέου περιεχομένου, τα σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Προς το παρόν, είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα για ανανέωση και αποκόλληση από το ασφαλές μοτίβο που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, εάν και εφόσον η ίδια επιθυμεί να προσελκύσει νέους παίκτες, κρατώντας παράλληλα ζωντανό το ενδιαφέρον του υπάρχοντος player base.

The Order

εικόνα: Bethesda Softworks

Στάσιμος ο τεχνικός τομέας του Elder Scrolls Online

Η στάσιμη προσέγγιση της ZeniMax Online Studios είναι ακόμα πιο έντονη όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, μιας και παρά τις όμορφες τοποθεσίες που φέρνει το expansion, το παιχνίδι δείχνει σε κάθε «στροφή» την ηλικία του.

Διαβάστε επίσης:  Octopath Traveler II - Review

Χαρακτήρες, περιβάλλοντα και animations προδίδουν την ανάγκη για ανανέωση και σε αυτόν τον τομέα, ενώ η εταιρεία κάνει το λάθος να μας εφιστά την προσοχή σε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά δύο φορές κατά τη διάρκεια της βασικής ιστορίας, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει το προβληματικό draw distance του τίτλου.

Τα νέα εδάφη που προσφέρονται για εξερεύνηση χωρίζονται σε δύο νησιά: το High Isle, στο οποίο βασίζεται και η ονομασία του expansion και το Amenos, ένα γειτονικό νησί που έχει μετατραπεί σε φυλακή για εγκληματίες, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους. Πρόκειται για δύο όμορφες τοποθεσίες, με ενδιαφέρουσα προϊστορία και πολλούς νέους, ιδιαίτερους χαρακτήρες.

Tales of Tribute

εικόνα: Bethesda Softworks

High Isle: Πολιτική ίντριγκα με… cliffhanger

Το φρέσκο και όμορφο setting δεν πλήττει μόνο η προβλέψιμη πλοκή όμως, αλλά και ο τρόπος που μπαίνει άνω τελεία στο σενάριο. Είναι προφανές και αναμενόμενο πως η πολιτική ίντριγκα που ξεκινάει στο High Isle θα λάβει τέλος αργότερα μέσα στη χρονιά, όμως παρ’ όλα αυτά, η βασική πλοκή τελειώνει κάπως άδοξα, πετώντας τους παίκτες εκτός κλίματος σε δευτερόλεπτα.

Παρ’ όλες τις ενστάσεις που προέκυψαν κατά την ενασχόληση μας με το νέο expansion, δεν θεωρούμε πως ήταν όλα μαύρα. Ούτε κατά διάνοια.

Συγκεκριμένα, το High Isle εισήγαγε στη γκάμα των διαθέσιμων δραστηριοτήτων και ένα παιχνίδι με κάρτες, ώστε να σπάει λίγο το ατελείωτο questing, εκπλήσσοντας μας ευχάριστα.

Το Tales of Tribute μπορεί να σας φανεί λίγο περίπλοκο την πρώτη φορά, αλλά όπως όλα τα καλά card games μπορεί να σας διασκεδάσει αν του δώσετε την ευκαιρία, πόσο μάλλον εφόσον σας επιτρέπει να παίξετε ενάντια σε άλλους παίκτες, αλλά και σε AI.

High Isle Landscape

εικόνα: Bethesda Softworks

Σε αντίθεση με το Elsweyr, λοιπόν, που έφερε ένα νέο class και το Blackwood, που μας σύστησε στο companion system, το High Isle φέρνει ένα παιχνίδι με κάρτες στο τραπέζι και παρότι δεν αποκλείεται κάποιους να τους ξενίσει, η προσθήκη του σίγουρα αποτελεί κάτι το διαφορετικό.

Διαβάστε επίσης:  The DioField Chronicle - Review

Πάντως, για αυτούς που προτιμούν τις προαναφερόμενες, παλαιότερες προσθήκες, το νέο expansion εισάγει στο παιχνίδι και δύο νέους companions (μια mage και μια ιππότη) για να αποκτήσετε μέσα από δύο διασκεδαστικά quests. Και οι δύο αποτελούν χρήσιμες προσθήκες και ολοκληρώνουν το πακέτο εξαιρετικά με τις έντονες προσωπικότητές τους και το ποιοτικό voice acting τους.

Το High Isle είναι ένα ακόμα τίμιο κεφάλαιο του Elder Scrolls Online, με νέες περιοχές για να εξερευνήσετε, καινούργιο εξοπλισμό για να αποκτήσετε και μια φρέσκια ιστορία για να ξεδιπλώσετε.

Αξιόλογη προσθήκη στο Elder Scrolls Online, καιρός όμως για ανανέωση

Η προσθήκη ενός card game στις δραστηριότητες που προσφέρει το παιχνίδι είναι ευπρόσδεκτη και καταφέρνει να σπάσει τη ρουτίνα. Η ZeniMax Online Studios έχει κάνει κάποιες αμφισβητήσιμες επιλογές όσον αφορά στο νέο expansion του MMO μεγαθηρίου της, ενώ αποφάσισε να παραλείψει σχεδόν τελείως την PvP πτυχή του αυτή τη φορά.

Αν όμως κάτι θα έπρεπε να ανησυχεί την ίδια και το player base της δεν είναι αυτού του τύπου οι αστοχίες, αλλά η στασιμότητα και η έλλειψη φρέσκων, τολμηρών ιδεών που έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται σε διάφορους σημαντικούς τομείς.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|SHigh Isle Icon
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ ZeniMax Online Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bethesda Softworks
Διανομή: AVE
Είδος:‌ Massively multiplayer online role-playing
Ηλικίες:‌ 18+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 21 Ιουνίου 2022
Official website:‌ High-Isle

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

Θετικά

  • Τα νησιά του Systres Archipelago είναι μια πολύ ωραία προσθήκη στον ήδη τεράστιο κόσμο του παιχνιδιού
  • Ενδιαφέρουσα πλοκή αν και προβλέψιμη
  • Το παιχνίδι με τις κάρτες (Tales of Tribute) είναι μια ευχάριστη προσθήκη
  • Για άλλη μια φορά το ετήσιο expansion φέρνει άφθονο περιεχόμενο

Αρνητικά

  • Έχει αρχίσει να δείχνει πραγματικά την ηλικία του με άσχημο τρόπο
  • Η έλλειψη νέων τολμηρών ιδεών οδηγεί σε προβλέψιμες εξελίξεις που μειώνουν το ενδιαφέρον των παικτών
  • Η βασική ιστορία διακόπτεται τελείως άχαρα

Βαθμολογία

7.5
Καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ