The Last of Us Part I (PC) – Review

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του στο PlayStation 5, το The Last of Us Part I, και γενικά το franchise, έρχονται για πρώτη φορά στα PC.

Τους τελευταίους μήνες το The Last of Us έχει μπει ξανά για τα καλά στη ζωή μας, τόσο με το The Last of Us Part I που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022 στο PlayStation 5 [review] όσο και με τη πρώτη σεζόν της ομώνυμης σειράς που κυκλοφόρησε από το ΗΒΟ. Όσοι δεν γνωρίζατε ίσως το πιο σημαντικό franchise του PlayStation, που βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και 10 χρόνια, σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας τη σειρά, η οποία κατάφερε να αποδώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα του παιχνιδιού, στις τηλεοράσεις μας.

Λίγες μέρες μετά την αυλαία της πρώτης σεζόν, τα PlayStation Studios μαζί με τις Naughty Dog και Iron Galaxy, έδωσαν στην κυκλοφορία το The Last of Us Part I για τα PC ίσως νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, πιθανόν για να προλάβουν το hype που είχε δημιουργήσει η σειρά με το κλείσιμο της. Ίσως το κορυφαίο παιχνίδι του PlayStation στην καλύτερη μορφή του, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Η/Υ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα μικρό (ίσως) ποσοστό να παίξουν τον κορυφαίο δημιούργημα της Naughty Dog. Και λέμε μικρό, γιατί το Part I αποτελεί την 3η επανακυκλοφορία του τίτλου που είδαμε για πρώτη φορά το 2013 για το PlayStation 3.

Η κορυφαία δραματική ιστορία… που γνωρίσαμε πριν 10 χρόνια

Για όσους δεν έχετε παίξει καμία από τις παραπάνω εκδόσεις, αλλά δεν είδατε ούτε τη σειρά, το The Last of Us διαδραματίζεται σε μια post-apocalyptic Αμερική, όπου ο μύκητας Cordyceps έχει μεταλλάξει τους ανθρώπους σε ένα είδος ζόμπι. O πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, Joel Miller, αναλαμβάνει να μεταφέρει την Ellie σε μια απομακρυσμένη βάση των Fireflies με αντάλλαγμα κάποια όπλα που του χρωστάνε. Αρκετά σύντομα όμως θα μάθει ότι ο λόγος που μεταφέρει την Ellie είναι επειδή έχει ανοσία στον Cordyceps, οπότε οι Fireflies τη χρειάζονται για να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο για όλους τους μολυσμένους.

Η ιστορία του The Last of Us είναι μια απο τις κορυφαίες που έχουμε βιώσει στα video games, με τους χαρακτήρες να αλλάζουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, ενώ το τέλος του παιχνιδιού είναι αξιομνημόνευτο. Ειδικά πίσω στο 2013, όπου και πρωτοπαίξαμε το παιχνίδι και μη γνωρίζοντας ότι θα επακολουθούσε sequel, το τέλος ήταν σοκαριστικό. Μαζί με το sequel μπορούμε να μιλήσουμε ειδικότερα για τις δυο κορυφαίες στιγμές της Naughty Dog δημιουργικά, αλλά και των PlayStation Studios γενικότερα.  Αν δεν έχετε καταφέρει να παίξετε το παιχνίδι σε καμία μορφή του, πλέον σας δίνεται και η δυνατότητα μέσω του PC port… αν και δεν το προτείνουμε.

The Last of Bugs

Ξεκινώντας το παιχνίδι δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που θα γινόταν στη συνέχεια. Αρχικά και ενώ το μηχάνημα μας θεωρητικά μπορούσε να τρέξει το παιχνίδι απροβλημάτιστα, παρατηρήσαμε από τις πρώτες στιγμές ακραίες αυξομειώσεις στο framerate. Στη μια σκηνή μπορεί να έφτανε τα 100 fps και στην αμέσως επόμενη τα 30. Λίγα λεπτά μετα ήρθε και το πρώτο crash. Σε εκείνο το σημείο άρχισαν να μας… ζώνουν τα φίδια. Υπήρχε πιθανότητα το κορυφαίο παιχνίδι του PlayStation να είχε κακό port; Υπήρχε πιθανότητα η Naughty Dog να είχε δώσει το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει το παιχνίδι της σε αυτή τη κατάσταση; Δεκατέσσερις μαρτυρικές ώρες μετά, 20+ crashes και 3 νέα patches, η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι, ναι.

Διαβάστε επίσης:  Horizon Forbidden West: Στα σκαριά η Complete Edition του τίτλου

Το The Last of us Part I είναι ένα κάκιστο port, ίσως το χειρότερο που έχουμε δει από τα PlayStation Studios. Σε ορισμένα σημεία το παιχνίδι είναι οριακά unplayable, όχι λόγω των κακών επιδόσεων, όσο όλων των άλλων προβλημάτων που κουβαλά. Χαρακτήρες κολλάνε μέσα στη γεωγραφία (collision), εντολές που δεν μπορούν να εκτελεστούν, επειδή εξαφανίζεται το prompt, frame drops σε κάθε σκηνή ακόμα και στις πιο low ρυθμίσεις και άπειρα crashes. Έχοντας τερματίσει το παιχνίδι σε αυτήν την έκδοση, έχω να πω πως όποιος καταφέρει να τερματίσει το παιχνίδι σε αυτήν τη κατάσταση, πραγματικά είναι ήρωας.

Mηδενικές αλλαγές σε σχέση με τη προηγούμενη επανακυκλοφορία

Όσον αφορά στο gameplay, πρακτικά έχουμε να κάνουμε με το ίδιο παιχνίδι που παίξαμε πριν μερικά χρόνια στη Remastered έκδοση. Το The Last of us Part I, όπως αναφέραμε και στο αντίστοιχο review μας για το PlayStation 5, δεν έχει δημιουργηθεί από το μηδέν ή όπως διατεινόταν η Naughty Dog: “from the ground up”. Το Part I είναι σίγουρα βελτιωμένο οπτικά, στα facial animations κλπ., στα του gameplay όμως αποτελεί το ίδιο ακριβώς παιχνίδι που παίξαμε στη Remastered έκδοση. Έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια νέα assets από το Part II, έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο χειρισμός (με πληκτρολόγιο και ποντίκι το παιχνίδι λάμπει) και έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερες επιλογές στο accessibility. Μέχρι εκεί όμως.

Μέσα στα παραπάνω, όπως και στην έκδοση του PS5, από το The Last of us Part I απουσιάζει το multiplayer κομμάτι, το Factions. Για κυκλοφορία στη νούμερο ένα πλατφόρμα για multiplayer παιχνίδια, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν γίνεται να αφήσεις απ’ έξω το multiplayer, να βελτιώνεις τα γραφικά και να χρεώνεις full price την ίδια ώρα που όταν είχε κυκλοφορήσει η remastered έκδοση η τιμή της ήταν αρκετά μειωμένη.

The Last of Us Part I

Photo: VG24 – SIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κορυφαίος οπτικοακουστικός τομέας και… Ελληνικά

Παρ’ όλα τα προβλήματα, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε στη Naughty Dog ότι έκανε το The Last of Us να… «ξανανιώσει». Η μηχανή γραφικών του Part II έχει μετατρέψει τον οπτικό τομέα του Part I σε αριστούργημα. Αν διαθέτετε μηχάνημα «κτήνος» (γιατί τέτοιο χρειάζεται) τότε θα μαγευτείτε από αυτό που θα δείτε. Ειδικά τα facial animations, οι φωτισμοί και τα εφέ γενικότερα είναι χάρμα οφθαλμών.

Διαβάστε επίσης:  Marvel's Spider-Man 2: Έρχονται σημαντικές βελτιώσεις με το πρώτο patch

Στα ηχητικά υπάρχει πλέον πλήρης υποστήριξη 3D ήχου μέσω της Tempest Engine, ενώ έχει γίνει και πλήρης μεταγλώττιση με τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στο Part II να επιστρέφουν. Η δουλειά των ηθοποιών είναι αξιέπαινη, όμως νιώθω ότι… δεν «κολλάει». Οι ερμηνείες δεν αποδίδουν πλήρως τη βαρύτητα των σκηνών σε σημείο που σε υπερβολικά δραματικές στιγμές και διαλόγους, να νιώθω ότι χάνεται πολλές φορές η ουσία. Δεν έχουν την βαρύτητα που ακούσαμε πχ. στο God of War, το οποίο απόλαυσα πλήρως με την ελληνική μεταγλώττιση.

The Last of Us Part I

Photo: VG24 – SIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ορκίσου μου ότι το The Last of Us Part I για PC αξίζει…

Δυστυχώς, όχι. Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το port και για την τιμή στην οποία προσφέρεται, πρέπει να μείνετε μακριά, ακόμα και αν δεν έχετε παίξει ποτέ το The Last of Us και το θέλετε σαν τρελοί. Κανείς δεν αντιλέγει ότι πρόκειται για κορυφαίο παιχνίδι και σίγουρα το Part I αποτελεί την κορυφαία έκδοση αυτού. Όχι όμως το port για τα PC. Πιο εύκολα θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο PS4 Pro και να παίξετε εκεί τη Remastered έκδοση. Ειδικά αν δεν έχετε PC τελευταίας τεχνολογίας, τότε δεν θα μπορέσετε να δείτε τις οπτικές (και μοναδικές) βελτιώσεις που προσφέρει το The Last of Us Part I.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 5,PCThe Last of Us Part I Boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Naughty Dog / Iron Galaxy
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment
Είδος:‌ Action-adventure
Ηλικίες:‌ 18+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 28 Μαρτίου 2023 (PC)
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του PlayStation, για πρώτη φορά στα PC
  • Κορυφαίος οπτικοακουστικός τομέας, ασχέτως των προβλημάτων
  • Περιέχεται και τo Left Behind
  • Xειρισμός και πλήρης υποστήριξη DualSense
  • Προσθήκη ελληνικής μεταγλώττισης...

Αρνητικά

  • ...που αποτυγχάνει να μεταφέρει τη βαρύτητα ορισμένων σκηνών
  • Τρομερά κακό port, με πολλά crashes και bugs που σε σημεία το καθιστούν unplayable
  • Οι διαφορές με τις προηγούμενες δυο κυκλοφορίες του δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν μια νέα full price κυκλοφορία
  • Αρκετά βαρύ με πολλά framedrops ακόμα και σε μηχανήματα που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές
  • Aπουσιάζει το Factions, το οποίο θα ήταν ιδανικό στα PC

Βαθμολογία

6.5
Μέτριο
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ