Ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός αρχίζει την καριέρα του στο The Precinct, ένα παιχνίδι με έντονη αισθητική αστυνομικής ταινίας των ’80s και επιρροές από τα πρώτα GTA.
Από την Fallen Tree Games έρχεται το The Precinct, ένα παιχνίδι που έθεσε ως στόχο να μας μεταφέρει πίσω στις neon φωτισμένες, βρώμικες, διεφθαρμένες πόλεις στην Αμερική των 80s, βάζοντάς μας στη στολή ενός αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, το The Precinct υποσχέθηκε να συνδυάσει τη νοσταλγία της εποχής με σύγχρονες πινελιές, δημιουργώντας μια εμπειρία που θα θύμιζε έντονα τις αστυνομικές ταινίες και σειρές εκείνης της περιόδου. Και ομολογουμένως, σε μία πρώτη εντύπωση, το παιχνίδι καταφέρνει πράγματι να αιχμαλωτίσει ένα κομμάτι από αυτή τη ρετρό γοητεία έχοντας έντονες επιρροές από τα πρώτα παιχνίδια της σειράς GTA. Οι γραφικές επιλογές, τα οχήματα, η μουσική – όλα δημιουργούν μια άμεση αίσθηση “των καλών, παλιών εποχών”.
Ωστόσο, η πορεία από την αρχική ιδέα μέχρι το τελικό προϊόν φαίνεται να είχε τις προκλήσεις της. Παρότι το The Precinct διαθέτει αυτή την ελκυστική, νοσταλγική “βιτρίνα”, σύντομα γίνεται φανερό πως κάτω από την επιφάνεια κρύβονται αρκετές αδυναμίες που το εμποδίζουν να ξεχωρίσει πραγματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι που, αν και δεν είναι απαραίτητα κακό ή απογοητευτικό στην ολότητά του, προσγειώνεται δυστυχώς σε μία κατηγορία αντίστοιχη κάποιων αστυνομικών βιντεοταινιών που έπαιζαν κάτι μεσημέρια Σαββάτου στο Star Channel..Σε αυτό το review, θα δούμε αναλυτικά πού πέτυχε το The Precinct να μας κερδίσει με τη ρετρό του γοητεία και πού, παρά την καλή πρόθεση του στούντιο, η εκτέλεση αλλά και η ιστορία δεν στάθηκαν στο ύψος όποιων προσδοκιών υπήρχαν μετά το demo που είχε κάνει την εμφάνιση του περίπου 1 χρόνο πριν.
Η ιστορία ενός νεοσύλλεκτου αστυνομικού
Ας πιάσουμε λοιπόν το νήμα από εκεί που αρχίζει και η ιστορία του The Precinct. Μπαίνουμε στη στολή ενός νεοσύλλεκτου αστυνομικού, ο οποίος, ως είθισται σε τέτοιου είδους ιστορίες, δεν είναι ένας απλός τυχαίος rookie: είναι ο γιος ενός θρύλου της αστυνομίας της πόλης, ενός πρώην αρχηγού που βρήκε βίαιο τέλος. Η κεντρική μας αποστολή, πέρα από τις τυπικές βάρδιες και την προσπάθεια να αποδείξουμε την αξία μας στους συναδέλφους (και κυρίως στον εαυτό μας), είναι να εξιχνιάσουμε τη δολοφονία του πατέρα μας. Η πλοκή εμπλέκει στοιχεία που παραπέμπουν σε πιο σκοτεινές ιστορίες, με διεφθαρμένους αστυνομικούς, έναν μυστηριώδη serial killer και μια γενικότερη αίσθηση παρακμής που φλερτάρει με ορισμένα noir μοτίβα στην αφήγηση. Παράλληλα, όμως, η καθημερινότητα του αστυνομικού είναι επίσης έντονη: από απλές κλήσεις για βανδαλισμούς και ρίψη σκουπιδιών μέχρι καταδιώξεις και συλλήψεις ληστών, εμπόρων ναρκωτικών και επίλυση βίαιων εγκλημάτων.
Οπτικά, το The Precinct υιοθετεί ξεκάθαρα μια κάμερα semi top-down, φόρος τιμής ή και άμεση επιρροή από τα πρώτα Grand Theft Auto. Αυτή η επιλογή, σε συνδυασμό με την παλέτα των χρωμάτων, των μουσικών κομματιών και τον γενικότερο οπτικό σχεδιασμό, όντως βγάζει μια έντονη ρετρό αισθητική. Η πόλη, με τα αυτοκίνητα της εποχής (που πάλι θυμίζουν τα οχήματα των πρώτων GTA) και τους νέον φωτισμούς, έχει μια αρχική γοητεία που σε μεταφέρει κατευθείαν στο κλίμα των 80s cop movies που ενέπνευσαν το παιχνίδι. Ωστόσο, αυτή η γοητεία αρχίζει να “σπάει” όσο περνάει η ώρα. Ο κόσμος αισθάνεται σχετικά “άψυχος”. Οι γειτονιές, παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση, καταλήγουν να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, λείπει η αίσθηση του ζωντανού αστικού τοπίου, οι λεπτομέρειες και οι δραστηριότητες που θα έκαναν την πόλη να “αναπνέει” πέρα από την οπτική της βιτρίνα.
Ο κύκλος της βάρδιας
Περνώντας από την ατμόσφαιρα και την αρχική πλοκή στους μηχανισμούς που κινούν το παιχνίδι, ο βασικός στόχος του αστυνομικού τμήματος (και κατ’ επέκταση ο δικός μας ως ο νεοσύλλεκτος Nick Cordell) είναι ξεκάθαρος: η εξάρθρωση των δύο βασικών συμμοριών που λυμαίνονται την πόλη. Το gameplay loop του The Precinct ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Κάθε βάρδια ξεκινά, στο πλευρό ενός κλασικού “παλαίμαχου” συνάδελφου που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση – ένα γνώριμο κλισέ των 80s ταινιών που προσθέτει μια νότα “οικογένειας” στο τμήμα. Η δουλειά μας είναι να ανταποκρινόμαστε σε διάφορα περιστατικά και εγκλήματα που ανακοινώνονται από τον ασύρματο και εμφανίζονται στον χάρτη. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μικρές παραβάσεις και κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα μέχρι ληστείες, ξυλοδαρμούς και, φυσικά, σοβαρότερα εγκλήματα όπως συμπλοκές και δολοφονίες (που ορισμένες σχετίζονται με μία δευτερεύουσα ιστορία με έναν serial killer). Ουσιαστικά, λύνοντας αυτά τα περιστατικά, μαζεύουμε στοιχεία για τα διάφορα μέλη των συμμοριών. Μόλις έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για ένα συγκεκριμένο άτομο, μας δίνεται η δυνατότητα να εκδώσουμε ένταλμα σύλληψης και να προχωρήσουμε στην σύλληψή του. Η πρόοδος ενάντια στις συμμορίες είναι ιεραρχική: πρέπει να συλλάβουμε τα “χαμηλότερα” μέλη για να αποκαλύψουμε και να φτάσουμε στους πιο σημαντικούς, με τελικό στόχο φυσικά τα ίδια τα boss των συμμοριών.
Σε κάθε περιστατικό που αντιμετωπίζουμε στο The Precinct η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Ανάλογα με την περίπτωση, αποδίδουμε τις κατηγορίες και κρίνουμε αν πρέπει το άτομο να συλληφθεί ή να του αποδοθεί πρόστιμο αν η παράβαση που έχει κάνει δεν είναι τόσο σημαντική. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό μπορεί να έχουν προηγηθεί καταδιώξεις, κυνηγητά όντας πεζοί, προσπάθειες για ήπια καταστολή αλλά και χρήση ένοπλης βίας σε ανάλογες περιπτώσεις. Έπειτα κάποιες βάρδιες μπορούν να γίνουν και με ελικόπτερο, βοηθώντας ουσιαστικά τους συναδέλφους αστυνομικούς στις συλλήψεις και στις καταδιώξεις. Στο τέλος της βάρδιας μαζεύουμε πόντους ανάλογα με την απόδοση μας αλλά και με τον τρόπο αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης. Αν για παράδειγμα τραβήξαμε όπλο σε έναν πολίτη που πέταξε σκουπίδια στον δρόμο τότε οι πόντοι που θα πάρουμε θα είναι ελάχιστοι λόγω του ότι κάναμε κατάχρηση εξουσίας. Ανάλογα με τους πόντους που μαζέψαμε ανεβαίνει το level μας και ξεκλειδώνονται νέα όπλα και skills σε ένα υποτυπώδες skill tree.
Αυτές οι καθημερινές βάρδιες είναι και το βασικό κομμάτι του gameplay στο The Precinct. Αν ξεχωρίσουμε κάποια set pieces κυρίως στην αρχή και στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού που έχουν σχέση με την κεντρική υπόθεση, οι δραστηριότητες που αναφέραμε δεν προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις. Ο “τσαπατσούλικος” χειρισμός και το τυπικό shooting επίσης δεν βοηθούν σε αυτή την ρουτίνα επίλυσης αυτών των εγκλημάτων. Ειδικά προς το τέλος αφήνουν μία αίσθηση επαναληψιμότητας και κούρασης. Υπήρξε μία κορύφωση και μία αύξηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των 10-11 ωρών που χρειάστηκαν για να δούμε τίτλους τέλους, κυρίως επειδή οι αποστολές αφορούσαν την κεντρική ιστορία του The Precinct. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο κάναμε απλά grinding σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά για να συλλέξουμε τα στοιχεία που χρειάζονταν για να συλλάβουμε τα κύρια μέλη των συμμοριών.
The Precinct – Συμπέρασμα
Φτάνοντας στο τέλος της αστυνομικής μας καριέρας στο The Precinct, η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι κάπως… χλιαρή. Το παιχνίδι ξεκίνησε με την υπόσχεση μιας αυθεντικής, ρετρό ’80s αστυνομικής εμπειρίας, με τις αναμνήσεις των παλιών GTA και την ατμόσφαιρα των ταινιών της εποχής. Και πράγματι, αυτή η ρετρό γοητεία και η πιστότητα στην αισθητική των ’80s είναι τα μεγαλύτερά του πλεονεκτήματα και αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει, τουλάχιστον οπτικά. Δυστυχώς, αυτή η αρχική γοητεία δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις σημαντικές αδυναμίες στο gameplay και τον σχεδιασμό του κόσμου που αναλύσαμε. Η “ρεαλιστική” αστυνομική ρουτίνα, παρότι κεντρικός μηχανισμός, καταντά γρήγορα επαναλαμβανόμενη και κουραστική, ειδικά όσο προχωρά το παιχνίδι. Θα το απολαύσουν κυρίως οι φανατικοί της ρετρό αισθητικής, που μπορούν να παραβλέψουν τα ελαττώματά του για χάρη της ατμόσφαιρας και της νοσταλγίας. Για τους υπόλοιπους, προσφέρει μια σύντομη, κάπως επαναλαμβανόμενη, αλλά όχι εντελώς δυσάρεστη βουτιά στο παρελθόν της αστυνομικής δράσης – σαν μια βιντεοκασέτα από ένα συνοικιακό βίντεο κλαμπ των ’80s που την επιλέγεις επειδή οι καλές ήταν όλες ήδη νοικιασμένες.

Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Fallen Tree Games
Εκδότρια Εταιρεία: Kwalee
Είδος: Action / Sandbox
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 13 Μαΐου 2025
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.