The Quarry – Review

Ο πνευματικός αλλά λιγότερο τρομακτικός διάδοχος του Until Dawn

Το The Quarry είναι ένα ακόμα interactive horror που μας έρχεται από τη Supermassive Games και αποτελεί πνευματικό διάδοχο του Until Dawn.

Μετά από τα The Dark Pictures τα οποία όμως είχαν διαφορετική θεματολογία,  η άτυπη συνέχεια δίνεται με το The Quarry και με αυτό η Supermassive κινείται σε γνώριμα μονοπάτια. Ένας σωρός έφηβοι, διακοπές σε κάποιο απομονωμένο μέρος μέσα στο δάσος, παράξενα γεγονότα και μακάβριοι θάνατοι. Ό,τι αγαπήσαμε στο Until Dawn επιστρέφει στο The Quarry.

H ατμόσφαιρα τα σπάει / photo: VG24.gr – Supermassive Games

Λιγότερο τρομακτικό, αλλά ενδιαφέρον σενάριο

Στο παιχνίδι ελέγχουμε 9 διαφορετικούς έφηβους, οι οποίοι μόλις έχουν περάσει το καλοκαίρι τους στην κατασκήνωση Hackett’s Quarry, ως σύμβουλοι. Την τελευταία μέρα και ενώ έχουν αποχωρήσει όλα τα παιδιά και ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης βιάζεται να τους διώξει πριν πέσει η νύχτα, οι έφηβοί μας παραμένουν στην κατασκήνωση.

Η αφορμή είναι τελείως χαζή: ένας από τους πρωταγωνιστές μας αποφασίζει ότι δεν θέλει να αποχωριστεί το καλοκαιρινό του φλερτ και αναζητάει ένα τελευταίο βράδυ μαζί της. Και κάπως έτσι, για τελείως χαζούς λόγους, ξεκινάνε σχεδόν όλα τα teenage horror movies.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σεναριακά δεν θα δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Όλα θα σας θυμίσουν το Until Dawn, απλά σε διαφορετικό setting. Οι έφηβοί μας πρέπει να μείνουν ζωντανοί μέχρι το πρωί, την ώρα που κάτι παραμονεύει στο δάσος.

Προφανώς μπορούν να πεθάνουν όλοι (μάλιστα υπάρχουν 12 διαφορετικοί θάνατοι για κάθε χαρακτήρα) ή μπορούν να επιβιώσουν και όλοι, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε. Βέβαια, όσο ξεδιπλώνεται η ιστορία γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα με αρκετά plot twists και σίγουρα θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος.

Ένα τέλος στο οποίο θα θέλαμε κάτι παραπάνω, ίσως να μάθουμε τι απέγιναν οι χαρακτήρες που επέζησαν ή η κατασκήνωση. Δυστυχώς η Supermassive συνηθίζει στα παιχνίδια που υπάρχει ένας κακός, μόλις τον κερδίσετε, απλά να τελειώνει την ιστορία. Θα θέλαμε κάτι παραπάνω, καθώς σε κάποιους από τους επιζήσαντες δεν υπήρξε «κλείσιμο».

Συνολικά το παιχνίδι διαρκεί 10 ώρες, όμως, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει τεράστιο replayability καθώς υπάρχουν συνολικά 186 τέλη (σύμφωνα με την εταιρία).

Αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο καθώς μπορείτε να καλέσετε τους φίλους σας για να παίξετε στο co-op mode όπου ο καθένας χειρίζεται και έναν χαρακτήρα με τη σειρά.

To multiplayer θα καθυστερήσει, όμως θα προστεθεί με δωρεάν update στις 8 Ιουλίου, οπότε αναμένεται περισσότερη διασκέδαση. Τέλος υπάρχει η επιλογή του movie mode, όπου απλώς αφήνετε το χειριστήριο και απολαμβάνετε το παιχνίδι σε μορφή ταινίας. Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να πεθάνουν ή να ζήσουν όλοι ή ακόμα να δείτε τους πιο βίαιους θανάτους.

the-quarry

Ψάχνοντας στοιχεία / photo: VG24.gr – Supermassive Games

Βελτιωμένο, αλλά και πιο εύκολο gameplay

Αν έχετε παίξει οποιοδήποτε από τα προηγούμενα παρόμοια παιχνίδια της Supermassive Games, τότε ξέρετε τι να περιμένετε στο The Quarry.

Διαβάστε επίσης:  Martha is Dead - Review

Σε κάθε κεφάλαιο χειρίζεστε ξεχωριστά τους πρωταγωνιστές, κατά κύριο λόγο βλέπετε cutscenes και κάνετε επιλογές. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί κάπως είναι τα QTE, τα οποία έχουν γίνει πιο εύκολα και δίνουν περισσότερο χρόνο για να αντιδράσετε.

Σε όλο το παιχνίδι θα πατάτε μόλις ένα κουμπί και θα πρέπει να το κινήσετε προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Σε όλο το παιχνίδι, δεν αποτύχαμε σε QTE ούτε μια φορά.

Επιπροσθέτως επιστρέφει η λειτουργία don’t move που είχαμε δει στο Until Dawn, όπου έπρεπε να κρατήσετε το χειριστήριο κυριολεκτικά ακίνητο, μόνο που πλέον γίνεται don’t breath και απλά πατάτε ένα κουμπί ώστε να κρατήσει ο χαρακτήρας την αναπνοή του. Με τις κατάλληλες ενδείξεις που φαίνονται στην οθόνη θα ξέρετε πότε να αφήσετε το κουμπί και πότε να το κρατήσετε πατημένο.

Οι επιλογές σας θα καθορίσουν το μέλλον σας στο παιχνίδι / photo: VG24.gr – Supermassive Games

Γενικά δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές και η λογική είναι ίδια. Τη θέση των Totems έχουν πάρει οι κάρτες Tarot, οι οποίες είναι κρυμμένες μέσα στα επίπεδα.

Η διαφορά τους είναι ότι στο τέλος κάθε επιπέδου η Elisa (κάνει την ίδια δουλεία με τον ψυχίατρο στο Until Dawn) σας εξηγεί τι αντιπροσωπεύει κάθε κάρτα και σας δείχνει ένα μελλοντικό γεγονός ανάλογα με την κάρτα που θα διαλέξετε. Αν έχετε βρει παραπάνω από μία, τότε θα πρέπει να διαλέξετε, αφού μπορείτε να δείτε ένα μελλοντικό γεγονός.

Τέλος, όσοι έχετε αγοράσει την deluxe έκδοση ή έχετε τερματίσει μια φορά το παιχνίδι, θα ξεκλειδώσετε την επιλογή του death rewind. Συνολικά θα έχετε τρία τέτοια rewind, τα οποία θα σας επιτρέψουν να σώσετε από τον θάνατο κάποιο χαρακτήρα.

Η σκέψη είναι σωστή, όμως η υλοποίηση είναι άτσαλη καθώς δεν δίνονται αρκετές πληροφορίες στον παίκτη, σχετικά με το ποιες επιλογές οδήγησαν τον χαρακτήρα στον θάνατο. Για παράδειγμα, ένα rewind μάς μετέφερε 20 λεπτά πίσω από το σημείο που βρισκόμασταν και ενδιάμεσα είχαμε κάνει ένα σωρό επιλογές.

Διαβάστε επίσης:  Dead Space: Πρώτη ματιά στο gameplay του remake

Σε ένα άλλο σημείο προς το τέλος, δυο χαρακτήρες θα πέθαιναν ό,τι και να κάναμε και το παιχνίδι επέμενε να μας επιστρέφει πάντα λίγο πριν τον θάνατό τους, ουσιαστικά χωρίς να μας δίνεται η επιλογή να κάνουμε κάτι. Θα έπρεπε να υπάρχει πιο λεπτομερής περιγραφή.

Αρκετά βελτιωμένο τεχνικά, όμως όχι σε όλα τα σημεία

Οπτικά, το The Quarry σε ορισμένα σημεία εντυπωσιάζει και σε άλλα απογοητεύει. Αρχικά, αν έχετε παίξει άλλα παιχνίδια της εταιρίας, ξέρετε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα facial animation και γενικά στα πρόσωπα των χαρακτήρων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ, καθώς υπάρχει τρομερή λεπτομέρεια στα χαρακτηριστικά των προσώπων -με μόνη εξαίρεση τη περιοχή του στόματος. Σε αρκετές εναλλαγές σκηνών παρατηρήσαμε άκυρα χαμόγελα και περίεργες κινήσεις των στομάτων των χαρακτήρων.

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια έχει δοθεί και στο περιβάλλον αφού, ειδικά τη νύχτα, δημιουργείται μια εξαιρετική ατμόσφαιρα με την πυκνή βλάστηση ή τα αποπνικτικά ορυχεία που θα επισκεφθείτε.

Μοναδικές παραφωνίες είναι το νερό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παιχνίδι 20 χρονών αλλά και η χαμηλή ανάλυση του φωτισμού, ο οποίος τη μέρα είναι γεμάτος περίεργα pixel, σε σημείο που μοιάζει να υπάρχει καπνός στη σκηνή.

Όπως και στα υπόλοιπα παιχνίδια της, έτσι και στο The Quarry η Supermassive Games έχει ένα αρκετά δυνατό roster από ηθοποιούς, όπως τους David Arquette, Ted Raimi, Ariel Winter, Justice Smith, Brenda Song και Lin Shaye. Αναμφίβολα οι ερμηνείες είναι κορυφαίου επιπέδου και θα σας κρατήσουν μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Αν και δεν μιλάμε για άμεσο sequel του Until Dawn, αλλά πνευματικό διάδοχο, το The Quarry παίρνει πολλά στοιχεία από αυτό και τα εξελίσσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Παρόλο που το horror στοιχείο δεν είναι τόσο έντονο και το τέλος δεν προσφέρει το κλείσιμο που θα θέλαμε, από πίσω υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με αρκετά plot twists και εξαιρετικές ερμηνείες.

Παρά τα προβλήματα του, πρόκειται για μια πολύ καλή εμπειρία και μια ακόμα ευκαιρία να μαζευτείτε με τους φίλους σας και να απολαύσετε το παιχνίδι είτε στο movie mode είτε παίζοντας οι ίδιοι.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Supermassive Games
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Games
Διανομή: CD Media
Είδος: Survival Horror
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 10 Ιουνίου 2022
Official website: https://quarrygame.2k.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ενδιαφέρουσα ιστορία με αρκετές ανατροπές
  • Εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς
  • Πανέμορφα facial animations
  • Πιο εύκολο και πιο βατό gameplay

Αρνητικά

  • Ορισμένα σημεία τεχνικά είναι αρκετά υποδεέστερα
  • Το Death Rewind δεν βοηθάει ιδιαίτερα
  • Ίσως το λιγότερο τρομακτικό από τα παιχνίδια της εταιρίας

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ