Το This Means Warp συνδυάζει στρατηγική με χαοτικό τρέξιμο, βάζοντάς μας να διαχειριστούμε ένα διαστημικό σκάφος και να αντιμετωπίσουμε άλλα, εχθρικά.
Για την ακρίβεια, το This Means Warp συνδυάζει πολύ περισσότερα πράγματα, σε ένα σύνολο επιρροών που φαίνεται πολύ αλλόκοτο για να βγάλει νόημα, τελικά, όμως, λειτουργεί… και λειτουργεί καλύτερα απ’ ό,τι περιμένεις.
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν συνδυασμό των εξής στοιχείων: η διαχείριση του σκάφος σε στιλ FTL, περιήγηση στο διάστημα σε δομή roguelike, mini-games, μάχες πάλι σε στιλ FTL αλλά με «άρωμα» του χάους που βλέπουμε σε παιχνίδια όπως το Overcooked. Και, μαζί με όλα αυτά, έχει και multiplayer mode (co-op, έως 4 άτομα).
Τι είναι το This Means Warp
Για να εξηγήσουμε, με τη σειρά, τι ακριβώς κάνουμε στο παιχνίδι αυτό, ας αρχίσουμε με τη δομή του. Ξεκινάμε και διαλέγουμε εάν θα παίξουμε σε multiplayer ή σε single, διαλέγουμε το σκάφος μας (στην αρχή είναι μόνο ένα διαθέσιμο), μετά τον χαρακτήρα μας (ξεκλειδώνουμε κι άλλους, όλοι έχουν δικά τους χαρακτηριστικά) και αρχίζουμε. Αφού δούμε ένα tutorial, ξεκινάμε: κινούμε το διαστημόπλοιό μας σε έναν απλό χάρτη, ο οποίος αποτελείται από ξεχωριστά επίπεδα. Σε ένα, υπάρχει μάχη. Στο επόμενο, mini-game. Μπορούμε να καταλάβουμε πριν μπούμε στην πίστα τι θα αντικρίσουμε, μέσω της κατάλληλης σήμανσης.
Λοιπόν, το βασικό κομμάτι της εμπειρίας είναι η μάχη. Όπως και στο FTL, έτσι και στο This Means Warp καλούμαστε να διαχειριστούμε πόρους, να αναθέσουμε το πλήρωμά μας στο σωστό σημείο του σκάφους και, γενικά, η στρατηγική βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Για να πυροβολήσουμε το εχθρικό σκάφος με τα λέιζερ του δικού μας, πρέπει πρώτα να μετακινήσουμε ένα μέλος του πληρώματός μας (κινούμαστε με WASD, όχι με κλικ ποντικιού) για να πάρουμε πυρομαχικά και να γεμίσουμε το όπλο.
Κάθε φορά που πυροβολούμε, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία: τρέχουμε στην αποθήκη με τις σφαίρες, παίρνουμε μία, την πηγαίνουμε στο όπλο. Την ίδια ώρα, όμως, η μάχη «τρέχει», οι εχθροί δεν περιμένουν. Δίπλα από το δικό μας σκάφος βλέπουμε το εχθρικό, με όλες τις λεπτομέρειες: βλέπουμε το πλήρωμα να τρέχει, να γεμίζει το όπλο, έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, ανά πάσα στιγμή.
Οι διαστημικές μάχες, χαοτικό gameplay
Όταν ρίξουμε με το λέιζερ, λοιπόν, στοχεύουμε με το ποντίκι και μπορούμε να πετύχουμε διάφορα σημεία του εχθρικού διαστημικού σκάφους: μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το δικό του όπλο χτυπώντας το, να σπάσουμε έναν τοίχο για να ρουφήξει έξω ένα μέλος του πληρώματος, μπορούμε να καταστρέψουμε τα πυρομαχικά του αντιπάλου μας, μεταξύ άλλων.
Έτσι, αν, για παράδειγμα, χτυπήσουμε το όπλο του εχθρού, εκείνος θα πρέπει να το επισκευάσει. Για να το κάνει αυτό (και για να το κάνουμε εμείς στο δικό μας σκάφος, αντίστοιχα), πρέπει να πάει στο σημείο όπου βρίσκεται το εργαλείο της επιδιόρθωσης, να το πάρει, να τρέξει στη βλάβη και να κρατήσει πατημένο το πλήκτρο για μερικά δευτερόλεπτα.
Οι μάχες είναι πραγματικά χαοτικές! Θα ρίχνετε σε ένα σημείο του εχθρικού σκάφους, ταυτόχρονα θα δέχεστε πυρά σε δύο σημεία, θα σπάει ένας τοίχος (αδειάζοντας και το οξυγόνο σιγά-σιγά), θα πιάσει φωτιά σε ένα δωμάτιο, θα καταστραφεί το ένα από τα δύο όπλα σας. Και εσείς θα πρέπει να επισκευάσετε όλες τις ζημιές, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζετε να μάχεστε με τον αντίπαλό σας.
Είναι μια πολύ ικανοποιητική λούπα, καλοσχεδιασμένη ως επί το πλείστον και πάντα διασκεδαστική, με δύο ξεχωριστούς τρόπους: διασκεδαστική τακτική σκέψη και προγραμματισμός, αλλά και διασκεδαστικό χάος με τρέξιμο και γρήγορες κινήσεις. Η ιδέα είναι εξαιρετική και η υλοποίηση επαρκής.
Μπορείτε, δηλαδή, να καταστρώνετε στρατηγικές όπως: πυροβολούμε εμείς το ένα όπλο του εχθρού, το άτομο που παίζει μαζί μας πυροβολεί το άλλο και, όταν πάει ο εχθρός να επιδιορθώσει κάποιο, σπάμε με ένα λέιζερ τον τοίχο δίπλα του για να ρουφηχτεί στο διάστημα ο εργάτης. Επίσης, μπορούμε να σπάμε τις σφαίρες για να μην μπορεί ο αντίπαλός μας να γεμίζει, ενώ υπάρχουν bosses που απαιτούν συγκεκριμένες, ξεχωριστές τακτικές για να νικηθούν.
This Means Warp: Διασκεδαστικό multi, προβλήματα στο single-player
Δυστυχώς, το This Means Warp δεν έχει ρυθμιστεί σωστά για να λειτουργεί ως single-player εμπειρία. Αν παίζετε χωρίς παρέα, θα αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα, μερικά εκ των οποίων είναι σχεδόν άλυτα -ή, έστω, δυσεπίλυτα. Στις μάχες, ας πούμε, σε προχωρημένο επίπεδο -ή σε ένα από τα υψηλότερα modes δυσκολίας-, κάποιες φορές θα είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να νικήσετε σε μια μάχη.
Ναι, υπάρχουν bots, μέλη του πληρώματος που ελέγχονται από την ΑΙ, ωστόσο δεν αρκούν. Η συμπεριφορά τους, η οποία ρυθμίζεται από εμάς αν το θέλουμε (μπορεί ένα μέλος να επισκευάζει και ένα να γεμίζει τα όπλα με σφαίρες, ας πούμε), δεν μπορεί να φτάσει σε αποδοτικότητα εκείνη ενός ανθρώπου. Κάποιες φορές κολλάνε σε τοίχους ή πάνω μας, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας είναι εμφανής και δυσκολεύει την κατάσταση.
Για παράδειγμα, όσο εσείς τρέχετε για να πάρετε τον πυροσβεστήρα, μπορεί να τρέχει και ένα άλλο μέλος του πληρώματος προς το ίδιο σημείο και, όταν τελικά πάρετε το εργαλείο, απλώς σταματάει, μένει για ένα δευτερόλεπτο εκεί σαν να σκέφτεται και μετά τρέχει για να κάνει κάτι άλλο. Πολύτιμος χρόνος που πάει χαμένος και επηρεάζει την έκβαση μιας μάχης (πρόκειται για απαιτητικές μονομαχίες, ειδικά σε υψηλά modes δυσκολίας).
Επίσης, τα mini-games, τα οποία είναι ένα από τα αδύναμα σημεία του This Means Warp όπως και να ‘χει, παίζονται δύσκολα σε single-player. Ας πούμε, ένα από αυτά θα σας βάλει να βγείτε από το σκάφος σας, φορώντας τη στολή αστροναύτη, για να συλλέξετε αντικείμενα που περνούν γύρω από το διαστημόπλοιο.
Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αντικείμενα, αλλά και η τοποθέτησή τους (ένα βγαίνει στο πάνω μέρος της οθόνης, ας πούμε, το επόμενο στο κάτω, και εσείς δεν προλαβαίνετε με τίποτα να φτάσετε εγκαίρως εκεί) καθιστούν τη συλλογή τους από αδύνατη έως εκνευριστικά δύσκολη. Επίσης, πρόκειται για βαρετά mini-games ούτως ή άλλως και δεν δίνεται επαρκές κίνητρο για την ολοκλήρωσή τους (παίρνουμε «πόντους» βέβαια, για να εξελίξουμε το σκάφος και το πλήρωμά μας, αλλά δεν αρκούν). Για παράδειγμα, ένα από τα μικρά αυτά παιχνίδια… μας βάζει να τρέχουμε για να αγγίζουμε, διαδοχικά, συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σκάφος μας. Αδιάφορο αφηγηματικά, αδιάφορο εικαστικά, αδιάφορο όσον αφορά στους μηχανισμούς.
Στοιχεία roguelike δίνουν φρεσκάδα στην εμπειρία
Πάντως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που καταφέρνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον. Το multiplayer, από μόνο του, είναι αρκετό, καθώς είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό (μπορείτε να κάνετε invite άτομα στη λίστα φίλων σας, μπορείτε να μπείτε και σε matchmaking, αν και δεν θα βρείτε, τώρα έστω, πολλά παιχνίδια). Επίσης, η δομή τύπου roguelike βοηθά: κάθε φορά, οι πίστες είναι διαφορετικά στημένες, ενώ παίζοντας μπορείτε, σιγά-σιγά, να ξεκλειδώσετε νέα όπλα αλλά και ένα νέο σκάφος που λειτουργεί διαφορετικά και ανανεώνει τη λούπα του gameplay.
Μέσα σε ένα playthrough (διαρκεί περίπου 1μιση ώρα για να ολοκληρωθεί, αλλά μάλλον θα χάσετε μερικές φορές πρώτα), έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε σε level το πλήρωμά μας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση, στη μάχη ή να κινείται πιο γρήγορα. Επίσης, βρίσκουμε νέα όπλα και εργαλεία για να αναβαθμίσουμε το σκάφος μας: νέα όπλα με ξεχωριστές ιδιότητες, αλλά και άλλου τύπου βοηθήματα, όπως ένα ρομποτάκι που τρέχει μόνο του (με cooldown) για να επιδιορθώσει βλάβες ή ένα λέιζερ που, ανά διαστήματα, χτυπά εχθρικούς πυραύλους, χωρίς το δικό μας input.
Το loot έχει χρωματικές κατηγορίες και είναι αρκετό για να έχει ενδιαφέρον η εμπειρία για μερικές ώρες, αλλά μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, με πιο έντονα διαφοροποιημένα όπλα και πιο ξεχωριστά gadgets. Σε κάθε περίπτωση, αν και υπήρχε χώρος για βελτίωση, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
This Means Warp: Συναρπαστικό χάος σε διαστημικές μάχες multiplayer
Οπτικοακουστικά, το This Means Warp θυμίζει mobile game, με καρτουνίστικο ύφος συγκεκριμένης αισθητικής και με απλές μελωδίες. Είναι θέμα προτίμησης, φυσικά, το αν θα σας αρέσει το στιλ. Ωστόσο, ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος πάντα, κάτι πολύ σημαντικό για τέτοιου τύπου παιχνίδια, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε με μια ματιά τι ακριβώς συμβαίνει στο σκάφος σας, αλλά και στο εχθρικό.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, πάντως, σε ένα από τα πιο εκνευριστικά ζητήματα που αντιμετώπισα παίζοντας: όταν πάμε να «φορέσουμε» νέα upgrades σε ένα όπλο ή ένα άλλο μέρος του σκάφους μας, τα προηγούμενα που του είχαμε βάλει εκτοξεύονται εδώ κι εκεί, σε εντελώς τυχαία μέρη του διαστημόπλοιου, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρέχουμε να τα πάρουμε ένα-ένα, χωρίς λόγο.
Τελικά, πάντως, το This Means Warp πετυχαίνει στα βασικά του σημεία. Υπάρχουν κάποιες ατέλειες και μερικές σχεδιαστικές αστοχίες, όμως, συνολικά, αν το FTL+Overcooked σάς ακούγεται καλή ιδέα… πράγματι είναι και ο συνδυασμός έχει υλοποιηθεί σωστά. Σε multiplayer η εμπειρία αναβαθμίζεται σημαντικά και μπορεί να σας προσφέρει μερικές ώρες χαοτικής διασκέδασης.
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Outlier
Εκδότρια Εταιρεία: Jagex Ltd
Είδος: Real-time strategy roguelite
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 4 Μαΐου 2023
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.