Thymesia – Review

Ελένη Δρίβα

Μέσω του Thymesia η OverBorder Studio δείχνει τον θαυμασμό και τον σεβασμό της προς τη FromSoftware και με τον δικό της τρόπο προσθέτει ένα λιθαράκι στον μύθο των Souls-like.

Έχει πλέον μετατραπεί σε παράδοση· κάθε μερικούς μήνες κυκλοφορεί και ένα νέο παιχνίδι που τα δημοσιογραφικά Μέσα θα χαρακτηρίσουν ως Souls-like, άσχετα από το πόσες φορές πολλοί παίκτες έχουν εκφράσει την αντιπάθειά τους για τον συγκεκριμένο όρο, για διάφορους λόγους.

Είναι ένας εύκολος τρόπος να χαρακτηρίσεις με λίγα λόγια ένα νέο project και είναι ο ιδανικός ορισμός για να περιγράψει κανείς το γεγονός ότι ένας τίτλος διακατέχεται από έναν εμφανή σεβασμό για την προσφορά της FromSoftware, τον οποίο έχει φροντίσει να εκφράσει αντλώντας έμπνευση από τα franchises της. Δεν είναι ασέβεια, δεν είναι καν κάτι κακό. Μάλιστα, κάθε φορά μας υπενθυμίζει ότι ο μύθος που συνεχίζει να χτίζει η ιαπωνική εταιρεία, κυκλοφορώντας νέα παιχνίδια, είναι ήδη τεράστιος και η επιρροή του έντονη.

Thymesia Combat

Thymesia / Photo: Team17

Thym-ισε Bloodborne

Ο επόμενος τίτλος που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των Souls-like είναι το Thymesia και αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς στους χαρακτηρισμούς μας, τότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν «απόγονο» του Bloodborne και όχι των (Dark) Souls, τόσο σεναριακά, όσο και από άποψη gameplay.

Η OverBorder Studio μάς μεταφέρει στο Kingdom of Hermes, το οποίο αν και κάποτε ευημερούσε πλέον πλήττεται από μια πανδημία. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Corvus, ένας άνδρας με αμνησία που με τη βοήθεια ενός κοριτσιού θα βιώσει εκ νέου τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις του με την ελπίδα να θυμηθεί τον λόγο που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Στην πορεία, όμως, θα μάθει επίσης περισσότερα για το βασίλειο και την αρρώστια που το έχει μετατρέψει σε έναν εφιάλτη.

Το Thymesia θα σας απασχολήσει για περίπου 8 ώρες. Για κάποιους ίσως θεωρηθεί απογοητευτική η διάρκειά του, όμως στην ουσία διαρκεί όσο ακριβώς χρειάζεται. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε διαφορετικές τοποθεσίες -όλες ντυμένες με ένα πέπλο δυστυχίας-, καθώς ο Corvus θα περνάει από τη μια ανάμνηση στην άλλη, ενώ το σενάριο θα διατηρεί επαρκώς το μυστήριο για να σας κρατάει απασχολημένους.

Combat Sword

Thymesia / Photo: Team17

Απλή, φινετσάτη και γρήγορη μάχη

Γιατί, όμως, το project της OverBorder Studio θυμίζει Bloodborne; Εν αντιθέσει με τα περισσότερα Souls-like, το εν λόγω παιχνίδι ναι μεν αντλεί έντονα έμπνευση από τη FromSoftware, αλλά είναι εμφανές ότι επέλεξε την ιστορία της Yharnam. Όχι μόνο λόγω του σεναρίου και του concept μιας αρρώστιας που κατέστρεψε την περιοχή, αλλά και λόγω της πιο γρήγορης και φινετσάτης μάχης.

Παρά την έλλειψη budget, πρόβλημα εμφανές σε άλλα σημεία του Thymesia τα οποία θα αναφέρουμε σε λίγο, το σύστημα μάχης είναι απολαυστικό. Γρήγορες κινήσεις, εντυπωσιακά εφέ, αξιόπιστοι χειρισμοί και στιβαρές ιδέες συνθέτουν ένα όμορφο σύνολο που δεν απογοητεύει. Σε μια ακόμα κίνηση που θυμίζει Bloodborne, ο τίτλος της OverBorder Studio σάς αναγκάζει να είστε πάνω από όλα επιθετικοί για να είστε αποτελεσματικοί και ουσιαστικά, όταν τα καταφέρνετε, στην οθόνη σας εκτυλίσσεται μια εντυπωσιακή χορογραφία.

Διαβάστε επίσης:  Weird West - Review

Στη διάθεσή σας έχετε μόλις μία χούφτα από βασικά όπλα και μηχανισμούς, τα οποία είναι αρκετά για να δώσουν ζωή και ενδιαφέρον στην Οδύσσειά σας: ένα dagger (στιλέτο) για να αποκρούετε επιθέσεις, ένα saber (σπαθί) για να πραγματοποιείτε τις δικές σας, τα claws για να εξασφαλίζετε πως η ζημιά που κάνετε στους εχθρούς είναι μόνιμη, τα feathers για να διακόπτετε ορισμένες επικίνδυνες κινήσεις των εχθρών με σωστό timing και το πατροπαράδοτο dodge για να αποφεύγετε τα… χειρότερα.

Thymesia Claws

Thymesia / Photo: Team17

Τη μικρή, αλλά αποτελεσματική, αυτή γκάμα συμπληρώνουν δεκάδες δευτερεύοντα όπλα που είτε είναι μιας χρήσης, αν τα κλέψετε από τους εχθρούς, είτε μια σταθερή επιλογή αν τα κατασκευάσετε μαζεύοντας τα απαιτούμενα υλικά. Οι επιλογές σας κυμαίνονται από μαχαίρια και γροθιές, μέχρι δόρατα και σφυριά, μεταξύ άλλων, και καλό θα ήταν να μην ξεχνάτε την ύπαρξή τους γιατί σας δίνουν ένα σεβαστό πλεονέκτημα.

Σταδιακά και όσο συλλέγετε το απαραίτητο currency (το οποίο φυσικά χάνετε αν πεθάνετε μια φορά και δεν προλάβετε να επιστρέψετε στο «σώμα» σας πριν ξαναπέσετε στη μάχη), οι μανούβρες που πραγματοποιεί ο Corvus θα εμπλουτίζονται. Τα dodges σας πέρα από οριζόντια, μπορούν να γίνουν και κάθετα (άλμα) και να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση. Οι επιθέσεις σας αποκτούν μεγαλύτερα combos, η ζωή σας αυξάνεται και πολλά άλλα. Τα skill trees του Corvus δεν έχουν δεκάδες παρακλάδια, αλλά έχουν αρκετά για να νιώθετε σταδιακά όλο και πιο αποτελεσματικοί και επικίνδυνοι.

Του χάρου τα… νύχια

Το σύστημα μάχης του Thymesia έχει μια ιδιαιτερότητα που ώρες-ώρες μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι. Όπως προαναφέραμε, τα claws εξασφαλίζουν τη μονιμότητα του damage που κάνετε. Δηλαδή, μπορεί να πραγματοποιείτε όσες επιθέσεις θέλετε με άλλα όπλα, αλλά όποια μέθοδο και αν επιλέξετε εν τέλει θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα claws για να αποτρέψετε τους εχθρούς από το να γιατρευτούν. Το παιχνίδι το εκλογικεύει με την έννοια ότι αρχικά δημιουργείτε μια πληγή και έπειτα (με τα claws) βεβαιώνεστε ότι αυτή η πληγή δεν θα κλείσει.

Αυτόματα, λοιπόν, αυτός ο μηχανισμός οδηγεί σε δύο σημεία. Πρώτον, η επιθετικότητά σας πρέπει να είναι, όχι μόνο η βασική σας επιλογή, αλλά και άμεση και με σταθερή ροή. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, πολύ συχνά, να μην καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα claws για τον οποιοδήποτε λόγο και αυτό σημαίνει ότι, ναι, ο εχθρός σας θα αναπληρώσει όση ζωή δεν έχετε αφαιρέσει μόνιμα από την μπάρα του.

Enemy

Thymesia / Photo: Team17

Και εδώ, κάπου, εντοπίζεται η διπλή όψη της συγκεκριμένης ιδέας. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα mechanic που κολακεύει τον βάναυσο ρυθμό που ακολουθεί το παιχνίδι και όσον αφορά τους απλούς αντιπάλους δεν θα σας προβληματίσει ιδιαίτερα. Είναι, όμως, επίσης και ο λόγος που θα δυσανασχετήσετε στα boss fights.

Γιατί τα bosses είναι απαιτητικά, επικίνδυνα και πάντα έχουν μεγάλα αποθέματα ζωής, τα οποία γίνονται ακόμα πιο μεγάλα όταν έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να γιατρευτούν. Αν επιδιώκετε συνεχώς να μην τους αφήνετε κανένα περιθώριο να γιατρευτούν, θα θυσιάζετε ζωή από τα δικά σας αποθέματα, κάτι που θα αποβεί μοιραίο γιατί τα healing potions είναι λίγα.

Αν δεν το επιδιώκετε τότε θα δείτε την πρόοδό σας να αναιρείται και τη ζωή των bosses να αυξάνεται και πάλι. Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσετε την αξία της υπομονής, της στρατηγικής σκέψης και της υποχώρησης και να αποδεχτείτε το γεγονός ότι καμία φορά τα νεύρα σας ίσως και να… ανεβάσουν λίγες στροφές.

Thymesia Memory

Thymesia / Photo: Team17

Τα προβλήματα του περιορισμένου budget

Όπως προαναφέραμε, η έλλειψη budget δημιουργεί ως ένα βαθμό κάποια «προβλήματα». Εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους τίτλους του είδους, το Thymesia δεν είναι το ίδιο καλογυαλισμένο. Πού και πού τα animations δεν έχουν τη βαρύτητα του ρεαλισμού που θα περίμενε κανείς. Ο κόσμος του, αν και αρκετά εντυπωσιακός, είναι χωρισμένος -ουσιαστικά- σε πίστες, οι οποίες δεν είναι ντυμένες με πολλές λεπτομέρειες. Όλοι οι διάλογοι, οι μονόλογοι και η αφήγηση του παιχνιδιού γίνονται σε γραπτή μορφή, χωρίς voice acting.

Σε γενικές γραμμές πάντως, αν και μία φορά -στην αρχή της ενασχόλησής μας με το παιχνίδι- καταστράφηκε (corrupt) για ανεξήγητο λόγο το save file μας, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα. Στο PlayStation 5, φαίνεται να χρειάζονται μερικά δεύτερα για να «σταθεροποιηθεί» το frame rate κάθε φορά που πάτε σε μια περιοχή (ή πεθαίνετε και σας μεταφέρει στο τελευταίο checkpoint), παρ’ όλα αυτά δεν παρατηρήσαμε άλλες καμπές στην επίδοση του τίτλου.

Διαβάστε επίσης:  Baldur's Gate 3: Η φυσική έκδοση για Xbox θα περιλαμβάνει τέσσερα δισκάκια

Παρά την έλλειψη budget, το soundtrack του Thymesia δεν είναι φτωχό υπό οποιαδήποτε έννοια. Τα boss fights έχουν όλα «ντυθεί» με εξαιρετικές μελωδίες και σε αυτό η OverBorder Studio δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα Souls-like.

Thymesia Art

Thymesia / Photo: Team17

Το Thymesia αποτελεί μια όμορφη προσθήκη για το sub-genre

Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το Thymesia είναι μια τίμια προσθήκη για τη βιβλιοθήκη σας, εφόσον σας αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια. Μπορεί να μην έχει το περιεχόμενο να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες, όμως το σύστημα μάχης του, το immersion του και το μυστήριο που χτίζει αξίζουν την προσοχή σας. Και ανάλογα με την προσοχή που θα του δώσετε, αυτό θα σας ανταμείψει με έναν από τους πολλούς επιλόγους του…

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS5, Xbox Series X|S, Nintendo SwitchThymesia Icon
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ OverBorder Studio
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Team17
Είδος:‌ Action role-playing
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 18 Αυγούστου 2022
Official website:‌ Thymesia-info

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Απολαυστικό σύστημα μάχης
  • Ο βάναυσος και γρήγορος ρυθμός που θέτει σε όλες τις πτυχές του
  • Μεγάλη ποικιλία σε δευτερεύοντα όπλα

Αρνητικά

  • Παντελής έλλειψη voice acting
  • Μικρές τεχνικές ατέλειες
  • Ο μηχανισμός με τις πληγές γίνεται πολλές φορές τροχοπέδη της διασκέδασης

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ