Tin Hearts – Review

Ελένη Δρίβα

Το Tin Hearts διηγείται μια συγκινητική ιστορία μέσα από μια σειρά γρίφων.

Φτιαγμένο από βετεράνους της βιομηχανίας, που στο παρελθόν είχαν συμβάλλει στη δημιουργία του Fable, το Tin Hearts αποτελεί το πρώτο παιχνίδι της Rogue Sun ως developer. Είναι ένα όμορφο puzzle game, με έξυπνες ιδέες και μια πλοκή που επιχειρεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Όπως και τα παιδικά παιχνίδια που αποτελούν μεγάλο μέρος του κόσμου του όμως, το παρθενικό εγχείρημα του βρετανικού στούντιο φέρει τα δικά του ψεγάδια.

Tin Music Soldier

Photo: Wired Productions – VG24

Η ιστορία του ταλαντούχου παιχνιδοποιού

Στην καρδιά του τίτλου βρίσκεται η ζωή του Albert J. Butterworth, ενός εξαιρετικού παιχνιδοποιού, ο οποίος ζει μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του. Μέσα από διάφορες γλυκές, αλλά και πικρές, αναμνήσεις, η Rogue Sun αφηγείται ένα παραμύθι σχετικά με την αγάπη και την απώλεια, διάρκειας περίπου 10 ωρών (μπορεί και παραπάνω, αν σας προβληματίσουν αρκετά κάποιοι γρίφοι).

Είναι μια συγκινητική ιστορία, που δεν βρίσκεται εκεί απλά για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του απαιτούμενου υπόβαθρου, αλλά αντιθέτως περνάει πολύτιμα μηνύματα και δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα.

Κουρδιστοί στρατιώτες σε μια τεράστια παιδική χαρά

Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της Rogue Sun είναι το πόσο φυσικά δένουν οι γρίφοι μέσα στην πλοκή και το περιβάλλον. Οι περίπου 50 πίστες που περιέχει το παιχνίδι βρίσκονται όλες μέσα στο νοικοκυριό της οικογένειας Butterworth, το οποίο θυμίζει παιδική χαρά και «δικαιολογούνται» ως δημιουργήματα του πρωταγωνιστή που κατασκευάζει παιχνίδια για παιδιά, αλλά κυρίως για την ίδια του την κόρη.

Η μεγαλύτερή του εφεύρεση είναι οι κουρδιστοί στρατιώτες και όλοι οι γρίφοι περιστρέφονται γύρω από αυτούς. Από την αρχή έως το τέλος του παιχνιδιού, ο βασικός στόχος είναι να μεταφέρετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από στρατιωτάκια από το κουτί τους σε μια κόκκινη πόρτα που βρίσκεται μέσα στον χώρο. Αρχικά, η απόσταση είναι όση ένα τραπέζι, αλλά σταδιακά φτάνει να ισούται με ένα δωμάτιο ή και ακόμα παραπάνω. Οι στρατιώτες κινούνται σε μια ευθεία και εσείς καλείστε να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι για αυτούς πάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως γραφεία, τραπέζια, καναπέδες και ράφια, μεταξύ άλλων.

Balloon machine

Photo: Wired Productions – VG24

Στη διάθεσή σας έχετε διάφορα εργαλεία, τα οποία το Tin Hearts εισάγει σιγά, σιγά και εξηγεί αναλυτικά. Γενικά, αν και η πρόκληση αυξάνεται σταδιακά και προς τα τελευταία επίπεδα είναι ικανοποιητικά υψηλή, το παιχνίδι είναι πολύ προσιτό και φιλικό. Το tutorial είναι εκτενές και στα χέρια σας έχετε πάντα ένα ρολόι που σας επιτρέπει να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ώστε να διορθώσετε κάποιο λάθος που κατέστρεψε τους στρατιώτες σας, ή να τον πάτε μπροστά, για να κινηθούν οι μικροί σας σύμμαχοι πιο γρήγορα. Αν θέλετε χρόνο να σκεφτείτε ή να δείτε που οδηγεί το μονοπάτι τους κουρδιστούς μαχητές, τότε μπορείτε απλά να «παγώσετε» τα πάντα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ο χρόνος είναι πάντα με το μέρος σας σε αυτό το ταξίδι. Η Rogue Sun προτιμά τη λογική της σπαζοκεφαλιάς, αντί για αυτή της συνεχόμενης πίεσης και του περιορισμένου χρόνου. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρείτε τον τρόπο να δρομολογήσετε τα κουρδιστά ανθρωπάκια στη σωστή πορεία, χρησιμοποιώντας το περιβάλλον, τα τουβλάκια και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα στον χώρο. Πολλές πίστες είναι τόσο ευφάνταστα δομημένες, που όταν πλέον έχετε ενώσει όλα τα κομμάτια και εκτελείτε σωστά το σχέδιο, η αίσθηση που μένει είναι αυτή του έξυπνου ενορχηστρωτή.

Ο μαέστρος και η παράφωνη ορχήστρα

Όπως προαναφέραμε, το Tin Hearts προσφέρει διάφορες βοήθειες για να φτάσετε στην επίλυση των γρίφων του. Μια από αυτές είναι ένας μικρός στρατιώτης που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο, εφόσον πρώτα έχει αφαιρεθεί από την πλάτη του ο μηχανισμός που τον κρατάει «φυλακισμένο».

Για όσο χειρίζεστε τον Mr. Soldier, η οπτική αλλάζει από πρώτο πρόσωπο σε τρίτο και το platforming αποτελεί τη βασική σας πρόκληση. Πρόκληση όχι γιατί σας ζητείται να κάνετε εξωφρενικές μανούβρες, αλλά γιατί η κάμερα πολλές φορές δεν βοηθάει καθόλου, αφού δεν ακολουθεί τον μικρό στρατιώτη. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές θα υπολογίσετε λάθος το άλμα σας, θα χάσετε στιγμιαία τον Mr. Soldier πίσω από αντικείμενα και θα χρειαστεί να κάνετε rewind. Ομολογουμένως, σε αυτό το μικρό μπέρδεμα συμβάλλει και ο ανακριβής μηχανισμός του άλματος.

Soldiers' Path

Photo: Wired Productions – VG24

Κάπως άκομψος είναι και ο μηχανισμός που σας επιτρέπει να τοποθετείτε τουβλάκια μέσα στον χώρο. Ενίοτε, μπορεί κάποιο από αυτά να βρει σε κάποια μικρή επιφάνεια και να κολλήσει ή μέχρι και να σφηνώσει ανάμεσα σε μεγαλύτερα αντικείμενα. Τίποτα από όσα προαναφέραμε δεν αποτελεί ασυγχώρητο ελάττωμα, αλλά σίγουρα είναι πράγματα που θα συναντήσετε.

Από την ενασχόληση μας με το Tin Hearts, στο PlayStation 5, δεν έλειψαν και μερικά τεχνικά προβλήματα με bugs, glitches και framedrops. Τα περισσότερα από αυτά ήταν άκακα και στιγμιαία, όπως όταν η κάμερα έκανε ένα… μικρό ταξίδι για να επιστρέψει στη σωστή θέση μετά από κάποιο cutscene. Άλλα, όμως, ήταν πιο σοβαρά. Παραδείγματος χάρη, υπήρξαν φορές που δεν μπορούσαμε να κάνουμε interact με αντικείμενα που έπαιζαν βασικό ρόλο στην επίλυση των γρίφων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βγούμε στο κεντρικό μενού για να «ξεκολλήσει» το παιχνίδι, χάνοντας όμως στην πορεία την όποια πρόοδο είχαμε σημειώσει.

Παραμυθένια ακούσματα και χαριτωμένη αισθητική

Το soundtrack που ντύνει τις περιπέτειες των κουρδιστών στρατιωτών αποτελεί ένα μεγάλο ατού για τον τίτλο. Όμορφες, «φωτεινές» μελωδίες πλαισιώνουν εξαιρετικά την κάθε στιγμή, δίνοντας ακόμα περισσότερη ζωή στο περιεχόμενο και διατηρώντας ένα ευχάριστο κλίμα για τον παίκτη, που μπορεί να χρειαστεί να περάσει αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο. Πολύτιμη είναι και η ύπαρξη voice acting, το οποίο είναι αρκετά καλού επιπέδου.

Από άποψη καλλιτεχνικής προσέγγισης, το Tin Hearts στηρίζεται σε μια χαριτωμένη «παιδική» αισθητική, που δεν δίνει βάση στις πολλές λεπτομέρειες, αλλά εξυπηρετεί ιδανικά τον σκοπό της και την ιστορία που διηγείται.

Helen

Photo: Wired Productions – VG24

Η Rogue Sun έφτιαξε το Tin Hearts με σκοπό να ακονίσει το μυαλό, αλλά και την… καρδιά των παικτών. Αν και όλο το «ψωμί» στα puzzle games βρίσκεται συνήθως στην πρόκληση που προσφέρουν και στην ευρηματικότητα που απαιτούν, ο τίτλος του βρετανικού στούντιο πατάει πάνω σε μια όμορφη πλοκή για να χτίσει τον κόσμο του και το κάνει με μεγάλη επιτυχία και φυσικότητα.

Αν και έχει ορισμένα προβλήματα τεχνικής φύσεως, η περιπέτεια που προσφέρει είναι γεμάτη συναισθήματα, φαντασία, έξυπνους γρίφους και όμορφα ακούσματα. Ακόμα και για αυτούς που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το είδος, το Tin Hearts είναι αρκετά προσιτό.

Διαβάστε επίσης:  The Entropy Centre - Review

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5,  PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo SwitchTin Hearts (Icon)
Δοκιμάστηκε σε:
  PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Rogue Sun
Εκδότρια Εταιρεία: Wired Productions
Είδος: Adventure, Puzzle
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 19 Μαΐου 2023 (PS4/PS5/XB1/XBSX/PC) / 20 Απριλίου 2023 (Nintendo Switch)
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Θετικά

  • Συγκινητική ιστορία
  • Πανέμορφο soundtrack
  • Έξυπνοι γρίφοι, με ισορροπημένο επίπεδο πρόκλησης
  • Χαριτωμένος σχεδιασμός

Αρνητικά

  • Προβληματική κάμερα
  • Ορισμένοι "άγαρμποι" μηχανισμοί
  • Μερικά τεχνικά προβλήματα

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ