Tiny Tina’s Wonderlands – Review

H Tiny Tina μάς συστήνει το ψηφιακό Hero Quest

Λεωνίδας Πάτρας

Το δημοφιλέστερο DLC της σειράς Borderlands αποκτά sequel με την μορφή κανονικού παιχνιδιού κι έτσι γεννάται το Tiny Tina’s Wonderlands.

Το Borderlands 2 είναι κατά γενική ομολογία το πιο επιτυχημένο παιχνίδι της σειράς και μάλιστα συνοδεύτηκε από 4 μεγάλα και ποιοτικά story DLCs, με ένα εξ αυτών να είναι το Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep. Με τη μεσαιωνική θεματολογία του, τους μαγικούς κόσμους του και την έντονη προσωπικότητα της ίδιας της Tiny Tina, το συγκεκριμένο DLC είναι αναγνωρισμένο και κυκλοφόρησε και ως standalone, ενώ πρόσφατα μάλιστα δόθηκε και ως PS Plus game του μήνα, ώστε να προμοτάρει το Wonderlands.

Η βάση του τίτλου παραμένει ίδια, με μικρές αλλαγές και προσθήκες

Το Wonderlands συνεχίζει την ιστορία του Assault on Dragon Keep και αυτήν τη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι από πλευράς περιεχομένου, παρ’ ότι δεν φτάνει σε ποσότητα το περιεχόμενο των βασικών τίτλων Borderlands. Όπως προδίδει και ο τίτλος, βασικός χαρακτήρας είναι η θεότρελη Tina που αυτήν το φορά παίζει τον ρόλο του Dungeon Master, του ανθρώπου δηλαδή που κατευθύνει το RPG board game (τύπου Hero Quest) και μέσα σε αυτό τοποθετούμαστε και εμείς, ένας ασήμαντος πολεμιστής. Μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον δικό μας χαρακτήρα και να επιλέξουμε μια από τις 6 διαθέσιμες κλάσεις, σε αντίθεση με τους προσχεδιασμένους χαρακτήρες που επιλέγαμε έως τώρα στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Οι κλάσεις έχουν θεωρητικά RPG χαρακτήρα. Spellshot χαρακτηρίζεται ο αντίστοιχος μάγος στο Wonderlands, ο Stabomancer έχει τον ρόλο του assassin, ο Brr-Zerker είναι η αντίστοιχη tank/warrior κλάση, ενώ υπάρχουν και οι Clawbringer, Spore Warden και Graveborn. Βέβαια, μην φανταστείτε κάτι… τελείως RPG, μιας και πάλι τα όπλα είναι η κύρια ατραξιόν του τίτλου, απλά κάθε κλάση έχει δύο δικά της skills, αλλά και ένα passive, όπως για παράδειγμα κάποια companions που μάχονται στο πλευρό μας, τα οποία όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. 

tiny-tinas-wonderlands-1

Από την πρώτη περιοχή, μπαίνουμε κατευθείαν στο κλίμα (photo: 2K Games / VG24.gr)

Οι λεπτομέρειες του gameplay

Τα grenades έχουν αντικατασταθεί με τα spells, που είναι και η πιο ουσιαστική αλλαγή στην κατά τ’ άλλα παρόμοια φόρμουλα. Τα spells μπορεί να είναι του στυλ fireballs, ηλεκτρισμός που μεταπηδά από εχθρό σε εχθρό, αλλά και πολλά άλλα, μερικά μάλιστα εκ των οποίων αρκετά εντυπωσιακά και στο μάτι. Όπως συμβαίνει και σε όλα τα όπλα, έτσι και όλα τα spells μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως κλάσης χαρακτήρα. Υπάρχουν και κάποια ακόμα equipable αντικείμενα, όπως το δαχτυλίδι και το μενταγιόν, με στατιστικά που βοηθούν την αντίστοιχη κλάση. Γενικά, τα spells είναι πολύ ισορροπημένα και είναι αρκετά κρίσιμα για τη μάχη χωρίς όμως να είναι overpowered. Το ίδιο ισχύει και με τα companions, τα τέρατα-σύντροφους της κάθε κλάσης, που ενεργούν αυτόνομα, όντας αρκετά καθοριστικά στην μάχη, αφήνοντας όμως το κύριο damage στον ίδιο τον παίκτη.

Η κεντρική ιστορία του Wonderlands είναι πολύ σύντομη και δυστυχώς ανιαρή, όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες (ειδικά ο κεντρικός villain είναι ό,τι πιο αδιάφορο ever) σε σχέση με τους βασικούς τίτλους Borderlands και μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 10 ώρες. Βέβαια, για να μείνετε στο κατάλληλο level, θα χρειαστεί να ασχοληθείτε και με το παράπλευρο περιεχόμενο, κάτι στο οποίο το παιχνίδι είναι αρκετά πλούσιο και καλοδουλεμένο. Είτε μιλάμε για ένα από τα δεκάδες side missions (ορισμένα από αυτά είναι μεγάλης διάρκειας και αξιομνημόνευτα), είτε το κυνήγι για τα collectibles (τα οποία είναι σίγουρα τα πιο σωστά τοποθετημένα και πιο ουσιαστικά της σειράς), το Wonderlands έχει να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. Υπάρχουν και άλλα νέα πράγματα, όπως τα dungeons και τα encounters, που στην ουσία αποτελούν waves εχθρών με ανταμοιβή στο τέλος. Όλα είναι πιο “συμμαζεμένα” και άμεσα, ενώ να τονίσουμε πως οι χάρτες δεν είναι αχανείς και δεν υπάρχουν καν οχήματα, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, καθώς δεν είναι απαραίτητα.

tiny-tinas-wonderlands-2

Το κεντρικό hub του παιχνιδιού (photo: 2K Games / VG24.gr)

Trolls & Goblins

Πώς λειτουργεί το παιχνίδι; Όπως προαναφέραμε ο χαρακτήρας μας κινείται στον κόσμο σαν πιόνι ενός επιτραπέζιου RPG με top-down κάμερα, ώσπου να μπει σε μια περιοχή ή dungeon κι εκεί το παιχνίδι αμέσως παίρνει την οπτική πρώτου προσώπου. Ο κεντρικός χάρτης όμως δεν είναι απλά για να κινούμαστε από περιοχή σε περιοχή, αλλά περιλαμβάνει και αυτός τα δικά του collectibles και τα δικά του μυστικά, ενώ ορισμένα side missions μπορούν να ολοκληρωθούν σε αυτόν. Ο χάρτης της Wonderlands περιέχει 10 περίπου μεγάλες περιοχές με διαφορετική θεματολογία, είτε αυτό είναι μια κλασική περιοχή με κάστρα και λιβάδια, είτε ένα νησί πειρατών, είτε μια χιονισμένη οροσειρά. Οι εχθροί σε κάθε περιοχή διαφέρουν: από σκελετους, trolls, goblins, bandits και γενικά πολλά από αυτά τα όντα που βλέπουμε σε ένα αντίστοιχο fantasy RPG. Θα μπορούσε βέβαια να υπάρχει λίγη ακόμη ποικιλία, ενώ θα θέλαμε να δούμε και λίγo περισσότερα bosses.

Όπως όλα τα Borderlands, έτσι και το Wonderlands είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στο χιούμορ του, ενώ δεν διστάζει να “τρολάρει” πολλά γεγονότα και καταστάσεις, ακόμη και άλλα παιχνίδια. Για παράδειγμα, υπάρχουν side missions που σατιρίζουν κάποια από τα κλασικά έργα και ταινίες, όπως “Τα Στρουμφάκια” και ο “Πινόκιο”. Γενικά, οι developers της Gearbox τα καταφέρνουν καλά και δίνουν ένα ανάλαφρο και χιουμοριστικό στυλ σε κάθε τι που γίνεται στο παιχνίδι, όμως δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες επιτυχημένα γραμμένοι και οι διάλογοι πολλές φορές κουράζουν και κινούνται στα όρια του cringe.

tiny-tinas-wonderlands-3

Ορισμένες γνώριμες παρουσίες… (photo: 2K Games / VG24.gr)

Πιστολίδι σε μεσαιωνικό σκηνικό

Το shooting -που είναι και το βασικό στοιχείο του gameplay και συνεχώς βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι- στο Wonderlands βρίσκεται στα επίπεδα του Borderlands 3 και παρ’ όλο που τα όπλα δεν είναι πάντα τόσο ευφάνταστα, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν και δευτερεύουσα λειτουργία. Τα πιστόλια έχουν αντικατασταθεί με όπλα τύπου crossbows, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι κανονικά -μοντέρνα-, όπως τα assault rifles και τα rocket launchers. Φυσικά, σκοπός μας είναι συνεχώς να παίρνουμε καινούργιο και καλύτερο loot, συνεχίζοντας την περιπέτειά μας στον παραμυθένιο κόσμο της Tina. Τα elements φωτιά, πάγος, ηλεκτρισμός κτλ. υπάρχουν και έχουν τη δική τους σημασία για το damage των εχθρών, ενώ έχει προστεθεί και το dark element.

Διαβάστε επίσης:  Redfall - Review

Το συνολικό περιεχόμενο του παιχνιδιού ξεπερνά τις 30 ώρες και ικανοποιεί, αλλά είναι σίγουρα πιο λιτό από έναν main τίτλο Borderlands. Υπάρχουν όμως πολλές quality of life βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι το level scaling των εχθρών, μεγάλο παράπονο πολλών παικτών από τα προηγούμενα παιχνίδια. Πλέον δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι θα γίνεται over-leveled, αν ασχοληθείτε εκτενώς με τα side missions, καθώς πάντα οι εχθροί κανουν scale στο level σας. Υπάρχουν όμως τρία επίπεδα δυσκολίας για πρώτη φορά. Ανεβαίνοντας level, ξεκλειδώνουμε νέες δυνατότητες για το inventory, ενώ φτάνοντας στο level 40 -που είναι και το τελικό level cap- ξεκινάμε τα chaos levels.

tiny-tinas-wonderlands-4

Το shooting αποτελεί το highlight του τίτλου, φυσικά (photo: 2K Games / VG24.gr)

Cel-Shaded γραφικά και επιδόσεις

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί φυσικά και συνεργατικά, είτε online, είτε σε split screen, από 2 έως 4 άτομα, κάτι που το προτείνουμε για τέτοιους είδους παιχνίδια. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα συνδεσιμότητας στο online, ενώ δεν λείπουν και κάποια bugs, κυρίως στον χάρτη και στο inventory, τα οποία είναι ενοχλητικά, όμως πιστεύουμε θα διορθωθούν.

Το Wonderlands οπτικά ακολουθεί το cel-shaded μοτίβο των προηγούμενων τίτλων, με πολύχρωμα μοντέλα και σκηνικά, καθαρά, χωρίς όμως ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Σίγουρα είναι ένα “άνετο” αποτέλεσμα στα μάτια του παίκτη, όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί next-gen τίτλος. Στο PlayStation 5 υπάρχουν δυο διαθέσιμα modes γραφικών: το resolution, το οποίο τρέχει σε 4Κ ανάλυση με στόχο τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και το performance που προορίζεται για όσους έχουν TV που υποστηρίζει τα 120 καρέ, αλλά σε μικρότερη ανάλυση. Γενικά, υπάρχουν drops στην απόδοση και το draw distance δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, όμως σίγουρα είναι 100% playable ο τίτλος.

tiny-tinas-wonderlands-5

Υπάρχει ικανοποιητική ποικιλία στους χάρτες (photo: 2K Games / VG24.gr)

Το Borderlands αποτελεί σήμα κατατεθέν των looter shooters πρώτου προσώπου και έχει φανατικό κοινό. Με το Wonderlands, η Gearbox γεμίζει το κενό μέχρι τον επόμενο main τίτλο. Η ιδέα που μας μεταφέρει σε περιβάλλον fantasy board game, με την έντονη προσωπικότητα της Tiny Tina στον ρόλο του διοργανωτή είναι επιτυχημένη. Η συνταγή δεν αλλάζει ιδιαίτερα, όμως γίνεται πιο “πιπεράτη” με την προσθήκη των κλάσεων και των spells, ενώ το καλοδουλεμένο side content εξισορροπεί το μικρό και σχετικά αδιάφορο main campaign. Οι περισσότεροι φίλοι της σειράς θα μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αν και η πλήρης κοστολόγηση “χτυπάει” λίγο άσχημα. Το Tiny Tina’s Wonderlands είναι ένα shooter που θα σας κάνει να σκοτώσετε ορισμένες ώρες σε έναν μαγευτικό χιουμοριστικό κόσμο, είτε παίζετε μόνος/-η, είτε φυσικά σε μορφή co-op.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PCTiny_Tina_Wonderlands_cover_art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Gearbox Software
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 2K Games
Είδος:‌ Action RPG / First-Person Shooter
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 25 Μαρτίου 2022
Official website:‌ playwonderlands.2k.com

Διαβάστε επίσης:  V Rising - Review

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Συνεχίζει επάξια το Assault on Dragon Keep
  • Τα spells και τα όπλα κερδίζουν τις εντυπώσεις
  • Ωραια ιδέα η δομή του χάρτη σαν board game
  • Ισορροπημένο από πλευράς δυσκολίας
  • Βελτιωμένο side content και collectilbes

Αρνητικά

  • Aδιάφορο main story
  • Ορισμένοι χαρακτήρες και διάλογοι απλά κουράζουν
  • Κάπως λειψό περιεχόμενο για full price παιχνίδι Βοrderlands

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ