Tinykin – Review

Αγάπη μου συρίκνωσα τα Tinykin

Άρης Φουρναράκης

To TINYKIN είναι ένα αξιαγάπητο platformer που μπορείτε να βρείτε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στο Xbox Game Pass.

tynikin

εικόνα: Tinybuild

Υπάρχουν μερικά παιχνίδια τα οποία στην αρχή που θα τα πρωτοδείς δεν σου γεμίζουν το μάτι, αλλά σύντομα από το «θα παίξω μισή ώρα χαλαρά» καταλήγεις στο «ρε αυτό έχει ενδιαφέρον!». Ένα από αυτά είναι και το Tinykin, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο τίτλο της γαλλικής Splashteam, ο οποίος ξεχωρίζει από το ιδιαίτερο εικαστικό του και το αρκετά ενδιαφέρον gameplay του.

Διαθέτει και σενάριο

Ο πρωταγωνιστής μας, ο Milo, στην προσπάθειά του να μάθει πληροφορίες για την αρχή της ανθρωπότητας, εγκλωβίζεται στη Γη. Πιο συγκεκριμένα, εγκλωβίζεται σε ένα τυπικό σπίτι των 90s, με τη μόνη διαφορά ότι τα πάντα γύρω του έχουν γιγάντιο μέγεθος.

Στη συνέχεια γνωρίζει τον Ridmi ο οποίος τον φέρνει σε επαφή με τα Tinykin, που είναι μικροσκοπικά πλασματάκια με διαφορετικά χρώματα και δυνάμεις. Με τη βοήθεια αυτών, ο Milo μας πρέπει να λύσει γρίφους σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού και να αποκτήσει διάφορα εξαρτήματα με τα οποία ο Ridmi θα του κατασκευάσει ένα νέο διαστημόπλοιο, για να τον στείλει πίσω στην αναζήτησή του.

Το σενάριο του Tinykin δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και δεν χρειάζεται κιόλας, καθώς δεν είναι αυτό το προτέρημα του παιχνιδιού. Υπάρχει απλώς για να δίνει νόημα στο gameplay και στους γρίφους του και είμαστε εντάξει με αυτό. Αυτό με το οποίο δεν είμαστε εντάξει είναι η μικρή διάρκεια του τίτλου, καθώς για να δούμε τους τίτλους τέλους χρειαστήκαμε περίπου ένα απόγευμα (5 ώρες).

gameplay

εικόνα: Tinybuild

Διασκεδαστικό, αν και απλοϊκό gameplay

Όσοι έχετε παίξει στο παρελθόν κάποιο από τα παιχνίδια Pikmin, θα βρείτε με τη μια ομοιότητες σε αυτά και το Tinykin. Το παιχνίδι χωρίζεται σε αρκετά μεγάλες σε διαστάσεις και μέγεθος περιοχές, στις οποίες ο Milo έχει ως στόχο να πάρει ένα συγκεκριμένο εξάρτημα. Κάθε περιοχή είναι ένα love letter στα 90s, με CRT οθόνες, VHS κασέτες κ.α. να δημιουργούν φυσικά εμπόδια στον Milo (o οποίος έχει το μέγεθος ενός μυρμηγκιού) και ενδιαφέρον level design.

Διαβάστε επίσης:  Το Control επανέρχεται στο Game Pass το Μάρτιο

Για να τα προσπεράσει αυτά και να μπορέσει να περιηγηθεί στο ανοιχτό περιβάλλον, θα πρέπει να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις, και όχι μόνο. Πηδώντας από κάπου ψηλά, μια φούσκα αέρα τυλίγει το κεφάλι του και μπορεί να κάνει glide για ορισμένο διάστημα, ενώ, με τη βοήθεια ενός σαπουνιού, μπορεί να κάνει slide και να κινηθεί πιο γρήγορα στα τεράστια επίπεδα.

Τα επίπεδα, εκτός από το βασικό quest, βρίθουν από side-quests (αρκετά απλοϊκά) και collectibles, τα οποία όμως έχουν νόημα να ψάξετε καθώς προσφέρουν αναβάθμιση στις δυνάμεις σας. Για παράδειγμα, το Pollen βρίσκεται παντού, και αν μαζέψετε 1000 από αυτά σε κάθε επίπεδο, μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια που κάνετε glide, άρα θα μπορέσετε να φτάσετε σε σημεία που δεν μπορούσατε μέχρι πρότινος. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ευνοεί και την επιστροφή σε παλαιότερες πίστες, ώστε να ανακαλύψετε εκείνα τα κρυφά σημεία.

gameplay

εικόνα: Tinybuild

 

Τα Tinykin κλέβουν την παράσταση

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά θυμίζουν ένα τυπικό action-adventure. Αυτά που κάνουν το Tinykin να ξεχωρίζει, είναι τα ομώνυμα πλασματάκια. O Milo μπορεί σε κάθε πίστα να μαζέψει κυριολεκτικά έναν στρατό από αυτά, τα οποία θα τον βοηθήσουν να σηκώσει και να μεταφέρει βαριά αντικείμενα, να καταστρέψει εμπόδια, να χτίσει γέφυρες και σκάλες, να ενώσει ηλεκτροφόρα καλώδια κ.α.

Τα Tinykin διαφέρουν στο χρώμα και στις δυνάμεις τους, και ενώ κάποιος θα έλεγε ότι ο παίκτης μπορεί να «χαθεί» με τόσα πλάσματα, η Splashteam έχει φροντίσει να ενεργοποιείται το κατάλληλο είδος Tinykin στο κατάλληλο εμπόδιο/γρίφο. Οπότε στον παίκτη γίνεται πολύ εύκολο και αρκετά ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει και πού. Παράλληλα και η εξερεύνηση ανεβαίνει αρκετά επίπεδα πάνω χάρις στα Tinykin, αφού ανοίγονται διαρκώς νέες πιθανότητες για να περάσετε κάποιο εμπόδιο.

Δισδιάστατοι πρωταγωνιστές σε 3D περιβάλλον

Εκτός από το ενδιαφέρον level design, η Splashteam έχει δημιουργήσει και έναν πρωτότυπο εικαστικό και οπτικό τομέα. Ενώ όλα τα περιβάλλοντα είναι σε 3D μορφή και σχεδιασμένα κανονικά, οι πρωταγωνιστές έχουν δισδιάστατη μορφή και καρτουνίστικο σχεδιασμό και παρότι στην αρχή μπορεί να σας ξενίσει, στη συνέχεια θα δείτε ότι όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

tynikin

εικόνα: Tinybuild

Αν, όπως αναφέραμε στην αρχή, το Tinykin δεν σας γεμίζει το μάτι, οφείλουμε να σας παροτρύνουμε να του δώσετε μια ευκαιρία, καθώς το gameplay του, αν και απλοϊκό, είναι αρκετά διασκεδαστικό. Αν σας αρέσουν τα platform παιχνίδια τότε σίγουρα θα ικανοποιηθείτε στο έπακρο, με το εξαιρετικό και φυσικό level design του τίτλου.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να το δοκιμάσετε πρώτα, μπορείτε να το βρείτε στην υπηρεσία Xbox Game Pass από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PCTinykin-boxart
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Splashteam
Εκδότρια Εταιρεία: Tinybuild
Είδος: Platformer
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 30 Αυγούστου 2022
Official website: https://www.tinykingame.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ