Το Two Point Campus, διάδοχος του Two Point Hospital, δεν είναι «μία απ’ τα ίδια», όσο κι αν έτσι φαίνεται.

Με μια πρώτη ματιά, το Two Point Campus φαίνεται ολόιδιο με το Hospital: πολύχρωμο, αστείο, υπερβολικό, με παρόμοια συστήματα gameplay.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά, που προκύπτει από την επιλογή του setting: στο Campus, οι «πελάτες» μας πρέπει να μένουν ικανοποιημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο Two Point Hospital οι άρρωστοι έμπαιναν στο νοσοκομείο μας κι εμείς καλούμασταν να τους φροντίσουμε ώστε να φύγουν αργότερα για το σπίτι τους (ή για τον άλλο κόσμο). Έπρεπε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες τους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όσο διαρκούσε η επίσκεψή τους στο νοσοκομείο.

Η βασική διαφορά Two Point Campus-Hospital

Τώρα, στο Two Point Campus, πρέπει να ικανοποιούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τους φοιτητές που έρχονται στο πανεπιστήμιό μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τρία χρόνια.

campus

εικόνα: SEGA

Έτσι, θα χρειαστεί να σκεφτόμαστε περισσότερες ανάγκες: οι φοιτητές πρέπει να έχουν φαγητό, να ξεδιψούν, να διατηρούνται υγιείς με άσκηση και καλή τροφή, να έχουν τρόπους για να διασκεδάσουν, να έχουν πού να κοιμηθούν, πού να κάνουν μπάνιο, να μπορούν να πάνε στην τουαλέτα, να είναι οι χώροι όμορφοι και καθαροί.

Επίσης, όμως, τώρα υπάρχουν και σχέσεις μεταξύ τους και εμείς, ως «puppet master», θα πρέπει να τις ενισχύσουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους αναψυχής, όπου οι φοιτητές μπορούν να κάτσουν και να γνωριστούν, για να αποκτήσουν φιλικές (ή και άλλου τύπου) σχέσεις μεταξύ τους.

Όμως, δεν αρκεί να μένουν χαρούμενοι και να διασκεδάζουν, αφού οι φοιτητές πρέπει και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, να διαβάζουν μετά στη βιβλιοθήκη, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με καθηγητές, να καταφέρνουν να περνούν τη «βάση» ώστε να αποφοιτήσουν.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα πρέπει να σχεδιάζουμε το πανεπιστήμιό μας με σωστό τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δωμάτια και αντικείμενα, σε κατάλληλες αποστάσεις, σωστά διαμορφωμένα.

Δεκάδες συστήματα, άριστη δομή εκμάθησης

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όμως το Two Point Campus κάνει άριστη δουλειά στη σταδιακή εκμάθηση των συστημάτων του.

Όταν ξεκινήσετε το career mode (υπάρχει και sandbox, που ξεκλειδώνεται αργότερα), το παιχνίδι θα σας βάλει να διαχειριστείτε ένα μικρό, απλό πανεπιστήμιο, με λίγα μαθήματα και περιορισμένες μεταβλητές.

campus party

εικόνα: SEGA

Σιγά-σιγά, όσο περνάτε σε επόμενες πίστες, θα ανοίξουν κι άλλο οι ορίζοντες: θα εισάγονται συνεχώς νέα συστήματα, νέες λειτουργίες και δωμάτια, λίγα-λίγα ώστε να μπορείτε να εξοικειώνεστε με όλα, παίρνοντας τον χρόνο σας.

Στο τέλος, στα πιο περίπλοκα πανεπιστήμια, θα διαχειρίζεστε τεράστιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, με εκατοντάδες άτομα να τριγυρνούν στους διαδρόμους ανάμεσα από δεκάδες αίθουσες και πολλά μαθήματα.

Διαβάστε επίσης:  Football Manager 2023 - Review

Το πανεπιστήμιο, τελικά, λειτουργεί καλύτερα από το νοσοκομείο ως υπόβαθρο και δίνει περισσότερο χώρο στους δημιουργούς για να στήσουν διασκεδαστικά συστήματα.

Όταν μάθετε πώς δουλεύουν οι διάφοροι μηχανισμοί, το παιχνίδι γίνεται πραγματικά απολαυστικό -βοηθούν επίσης τα ξεκάθαρα μενού και οι πολλές δυνατότητες που δίνουν ώστε να επιτηρούμε το πανεπιστήμιό μας.

Πρόκειται για ένα επαρκώς περίπλοκο και ολόσωστα δομημένο παιχνίδι διαχείρισης πόρων, χώρου και χρόνου, το οποίο θα σας ικανοποιήσει πλήρως σε κάθε τομέα, αν σας αρέσουν τέτοιου τύπου εμπειρίες.

Το Two Point Campus δίνει περισσότερη ελευθερία

Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι αυτήν τη φορά δίνεται περισσότερη ελευθερία όσον αφορά το πού και πώς θα χτίσουμε. Μπορούμε να διαμορφώσουμε τους εξωτερικούς χώρους, έχουμε τη δυνατότητα να βάζουμε τα δωμάτια όπου θέλουμε, να φτιάχνουμε το σχήμα τους, να τοποθετούμε τους τοίχους αλλά και όλα τα εσωτερικά αντικείμενα, με όποιον τρόπο θέλουμε.

Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στο άτομο που παίζει να φτιάξει ένα προσωποποιημένο πανεπιστήμιο, με τον πλέον βολικό για εκείνο τρόπο. Μπορούμε, ας πούμε, να χωρίσουμε κτίρια ανάλογα με τη λειτουργία: να βάλουμε τουαλέτες, μπάνια, δωμάτια ύπνου και αναψυχής σε ένα κτίριο, ενώ σε άλλο να έχουμε αμφιθέατρα και εργαστήρια.

two point campus

εικόνα: SEGA

Οι δυνατότητες είναι πολλές και εύστοχα στημένες και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις αποφάσεις της εταιρείας ανάπτυξης.

Το χιούμορ είναι παρόμοιο με εκείνο του Hospital, όμως εδώ επιχειρείται μια κάπως διαφορετική προσέγγιση. Στο νοσοκομείο, οι δημιουργοί ήθελαν να στήσουν μια υπερβολική, ανάλαφρη εμπειρία με χιούμορ και εξωφρενικές καταστάσεις.

Μια πιο καθολικού τύπου εμπειρία

Στο πανεπιστήμιο, προσπαθούν να φτιάξουν μια εμπειρία που θα φέρνει αναμνήσεις και νοσταλγία σε μεγάλο μέρος του κοινού, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους από άλλες χώρες, με διαφορετικά βιώματα.

Έτσι, τα μαθήματα μοιάζουν με πραγματικά, αλλά ξεφεύγουν προς την υπερβολή: θα μάθουμε πώς να είμαστε ιππότες, θα φτιάξουμε τεράστια μπέργκερ… και άλλα πολλά, που είναι καλύτερο να τα δείτε παίζοντας. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι όσο υπερβολικό ήταν στο Hospital, όμως παραμένει αστείο, διασκεδαστικό και ανάλαφρο και πλέον μπορεί να «πιάσει» περισσότερο κόσμο.

Το Two Point Campus είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες άνετα, αφού για να τελειώσετε το career μπορεί να χρειαστείτε, για παράδειγμα, 30 ή και παραπάνω αν παίζετε χαλαρά και απολαμβάνετε με το πάσο σας τις προκλήσεις.

gameplay

εικόνα: SEGA

Σε αυτές τις ώρες, δεν γίνεται ποτέ βαρετό, κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο· αντιθέτως, γίνεται συνεχώς καλύτερο. Η παρουσίαση, επίσης, είναι ιδανική, με όμορφα γραφικά, εξαιρετικά, αστεία animations για τους χαρακτήρες και πετυχημένη, ταιριαστή μουσική.

Διαβάστε επίσης:  Αξιολογήθηκε ηλικιακά το Sonic Origins στην Νότια Κορέα

Τα μικρά προβλήματα του Two Point Campus δεν είναι αρκετά για να το μειώσουν

Τα προβλήματα του τίτλου είναι ελάχιστα: δεν υπάρχουν θέματα τεχνικής φύσης, δεν συνάντησα bugs ή glitches (έχω παίξει πάνω από 40 ώρες). Τα μόνα θέματα εμφανίζονται στον ρυθμό και τις αποστολές.

Όταν ξεκινάμε ένα νέο πανεπιστήμιο, η αρχή γίνεται μετά από αρκετές ώρες κάπως βαρετή, αφού καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, να φτιάξουμε δηλαδή τουαλέτες, υπνοδωμάτια και τα υπόλοιπα απαραίτητα, να βάλουμε διακοσμητικά και αντισηπτικά κλπ.

Στην αρχή, η διαδικασία αυτή είναι πολύ διασκεδαστική, παραμένει ικανοποιητική για μεγάλο διάστημα, αλλά πού και πού κουράζει, στην πορεία (υπάρχουν διάφορα στοιχεία quality of life που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά και πάλι). Επίσης, μάλλον η σημαντικότερη ενόχληση προκύπτει από την αόριστη φύση μερικών αποστολών που πρέπει να ολοκληρώσουμε.

Εδώ κι εκεί, θα ξύνετε το κεφάλι σας με απορία, καθώς δεν θα μπορείτε να καταλάβετε τι πάει στραβά: θα πρέπει, για παράδειγμα, να διατηρήσετε την ικανοποίηση των φοιτητών σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πάνω από το 70% ας πούμε, όμως εκείνη θα ανεβοκατεβαίνει με τρόπο που μοιάζει τυχαίος και δεν θα μπορείτε να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε.

two point campus

εικόνα: SEGA

Θα μπορούσαν να εξηγηθούν εκτενέστερα κάποια σημεία του gameplay. Επίσης, πριν αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τα πιο περίπλοκα συστήματα, είναι αρκετές οι φορές που δεν θα έχετε τι να κάνετε και θα περιμένετε απλώς να ολοκληρωθεί κάποια δραστηριότητα -με ένα fast forward που δεν είναι αρκετά γρήγορο.

Όπως και να ‘χει, το Two Point Campus τα καταφέρνει περίφημα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Περιλαμβάνει δεκάδες ξεχωριστά συστήματα που συνδέονται μεταξύ τους ευφάνταστα, ξεπερνά τον προκάτοχό του με έξυπνους τρόπους και δίνει ελευθερία κίνησης στη δημιουργία. Αν σας αρέσουν αυτού του τύπου τα παιχνίδια, μια σίγουρη αγορά που δεν θα σας απογοητεύσει.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|Stwo point campus mini key art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Two Point Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ SEGA
Διανομή: Zegetron
Είδος:‌ Business simulation
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 9 Αυγούστου 2022
Official website:‌ twopointcampus.com/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετικά συστήματα, ιδανική εκμάθηση
  • Διασκεδαστικό, αστείο, μεγάλο σε διάρκεια χωρίς επαναλήψεις
  • Αρκετές, ευπρόσδεκτες διαφορές σε σχέση με το Hospital
  • Μεγαλύτερη ελευθερία στο χτίσιμο

Αρνητικά

  • Η αρχή της δημιουργίας μερικές φορές κουράζει
  • Στις πρώτες ώρες δεν έχουμε πολλά διαθέσιμα συστήματα
  • Κάποιες αποστολές μπορούσαν να εξηγηθούν καλύτερα

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ