Με το Under the Waves, η Parallel Studio μάς μεταφέρει στον βυθό της θάλασσας, αλλά και του ανθρώπινου πόνου.
Υπάρχουν δεκάδες βιντεοπαιχνίδια που χρησιμοποιούν τον κόσμο που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών ως εργαλείο αφήγησης. Ο βυθός μπορεί να προσδώσει αίσθηση γαλήνης ή ασφυξίας. Μπορεί επίσης πολύ εύκολα να δώσει ζωή σε ένα μυστήριο, μιας και ο ίδιος αποτελεί κάτι ανάλογο ουσιαστικά. Όλα αυτά κάνουν την ύπαρξη του ιδιαίτερα ελκυστική για τους developers και στην περίπτωση της Parallel Studio και του Under the Waves η επιλογή του συγκεκριμένου setting δεν πάει χαμένη.
Η γαλλική εταιρεία δημιούργησε το Under the Waves έντονα προσηλωμένη στη θάλασσα ως ένα μεταφορικό και κυριολεκτικό μέσο για την ιστορία που ήθελε να διηγηθεί. Μια ιστορία προσωπική, που θα μπορούσε όμως να αφορά τον οποιοδήποτε και κατάφερε να κερδίσει την προσοχή της Quantic Dream, η οποία στην προκειμένη έχει αναλάβει την έκδοση του παιχνιδιού. Και μπορεί ο συγκεκριμένος τίτλος να μην έχει το δαιδαλώδες σενάριο ενός παιχνιδιού τύπου Detroit: Become Human, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει αξία αυτό που θέλει να μας πει.
Κάθε τέλος και αρχή
Στο επίκεντρο του αφηγήματος βρίσκεται ο Stan, ένας επαγγελματίας δύτης που αποφασίζει να πάει σε μια πολυήμερη υποβρύχια αποστολή για λογαριασμό μιας πετρελαϊκής εταιρείας, έπειτα από μια τραγωδία που τον ωθεί στην απομόνωση.
Το Under the Waves διαρκεί περίπου εννιά ώρες, αν ασχοληθείτε και με τις δευτερεύουσες αποστολές. Περίπου 11, αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε στο έπακρο τον χάρτη του. Δεν είναι μεγάλο σε διάρκεια και μάλλον δεν θα έπρεπε κιόλας, αν αναλογιστούμε ότι το παιχνίδι προσφέρει τις πιο δυνατές στιγμές του όταν περιορίζει τον εαυτό του και εστιάζει καθαρά και μόνο στους προσωπικούς “δαίμονες” του πρωταγωνιστή. Εκεί, σε αυτή την εσωτερική διαμάχη, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του (όχι όμως όλο), μιας και τα θέματα που πραγματεύεται φέρνουν προς τα έξω έντονα συναισθήματα. Δεν θα αναλύσουμε το “τι“, “πώς” και “γιατί” ώστε να αποφύγουμε τα spoilers, όμως οφείλουμε να αναφέρουμε πως η Parallel Studio καταπιάνεται με μια εσωτερική διαμάχη που δεν ορίζεται από καμία γλώσσα και “μεταφράζεται” σε όλες το ίδιο.
Αυτό, πάντως, που δεν “μεταφράζεται” καθόλου καλά είναι οι όποιες συνομιλίες γίνονται. Όχι επειδή είναι κακή η μετάφραση, αλλά επειδή το lip sync έχει χαθεί και αυτό κάπου στον βυθό της θάλασσας και πολλές φορές ο Stan συνεχίζει να ανοιγοκλείνει το στόμα του ενώ η συζήτηση έχει τελειώσει. Αυτό γίνεται γιατί όλα έχουν στηριχτεί στη γαλλική εκδοχή του τίτλου, που φυσικά δεν ταιριάζει με την αγγλική μεταφορά, καθώς μιλάμε για δύο διαφορετικές γλώσσες. Ως αποτέλεσμα, τα κοντινά πλάνα στον πρωταγωνιστή καταστρέφουν το immersion, εκτός αν αποφασίσετε να παίξετε με γαλλικό voice over. Όσον αφορά την αγγλική ερμηνεία, θα κάναμε λόγο για μια εξαιρετική απόδοση, αν δεν υπήρχε τουλάχιστον μια δραματική παύση σχεδόν σε κάθε πρόταση.
Το απέραντο και πολύτιμο μπλε
Όμως, η προσωπική ιστορία του Stan δεν είναι το μόνο θέμα με το οποίο ασχολείται η γαλλική ομάδα ανάπτυξης, αφού το Under the Waves είναι “αφιερωμένο” στην προστασία της θάλασσας. Όταν λοιπόν το απέραντο μπλε δεν έχει μεταφορική έννοια για τον πρωταγωνιστή μας, τότε η Parallel Studio, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Surfrider Foundation”, αδράχνουν την ευκαιρία για να μας δείξουν στην πράξη και να μας πουν στη θεωρία (μέσα από διάφορα documents – logs) πόσο καταστροφική είναι η παρέμβαση του ανθρώπινου χεριού για τον ωκεανό και πόσο εκτενής η μόλυνση που προκαλείται. Μια πράξη με ευγενή σκοπό αδιαμφισβήτητα, που όμως πολλές φορές χάνει “επαφή” με το υπόλοιπο σεναριακό κομμάτι και φαίνεται παράταιρη.
Αφήνοντας στην άκρη του σεναριακούς προβληματισμούς, η επιλογή του setting δεν μένει ανεκμετάλλευτη σε καμία περίπτωση. Η ατμόσφαιρα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η Parallel Studio είναι μαγική. Υπάρχει μια αίσθηση δέους και γαλήνης κάθε φορά που γύρω σας κολυμπάνε φώκιες, φάλαινες και καρχαρίες χωρίς να σας πειράζουν, ενώ εσείς μετακινήστε είτε κολυμπώντας, είτε κατευθύνοντας το υποβρύχιο σας, με το όνομα Moon. Και αυτή η ηρεμία μπορεί πολύ εύκολα να καταρρεύσει, όχι γιατί υπάρχει κάποια άμεση απειλή (δεν έχει κάτι τέτοιο το παιχνίδι), αλλά επειδή το Under the Waves έχει ταλέντο στο να μεταδίδει άκρως αποδοτικά την πίεση που αισθάνεται ο Stan μέσω του περιβάλλοντος.
Κάτι σαν τον… Κουστώ
Και, φυσικά, όταν η Parallel Studio έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα τόσο ενδιαφέρον κλίμα, δεν μπορεί να προσπεράσει την ευκαιρία που της δίνεται να το εκμεταλλευτεί. Έτσι, στο μείγμα εισάγεται και η εξερεύνηση, αν και περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή -και ευτυχώς, θα πούμε εμείς.
Το κομμάτι γης -θάλασσας- που προσφέρεται είναι όμορφο, γεμάτο με χαμένους θησαυρούς που σε προσκαλούν να χαραμίσεις κάποιες παραπάνω μπουκάλες οξυγόνου ή μερικά από τα καύσιμα του υποβρυχίου για να τους ανακαλύψεις, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο θα μπορούσε, λόγω των χειρισμών και του χάρτη που σας προσφέρεται.
Ας το θέσουμε ως εξής: Είναι απόλυτα κατανοητό έως και αναμενόμενο το γεγονός πως κάθε κίνηση είναι αργή. Φυσικά. Όλα γίνονται μέσα στο νερό. Δεν τίθεται κανένα θέμα. Όμως, όταν οι -όπως είναι λογικό-αργοί ρυθμοί συναντούν χειρισμούς που δεν έχουν τη λεπτότητα που χρειάζεται και μια κάμερα που γίνεται εφιάλτης σε κλειστούς χώρους, τότε δεν είναι τόσο διασκεδαστική εμπειρία.
Συν τοις άλλοις, ο χάρτης αν και κατατοπιστικός σε μεγάλο βαθμό, έχει… κακή μνήμη, που σημαίνει πως δεν σημειώνεται πουθενά τι έχετε βρει και τι όχι. Τα σύμβολα μένουν πάντα εκεί, απαράλλαχτα, αφήνοντας σε εσάς να θυμάστε τι έχετε συλλέξει και τι όχι.
Απορίας άξιο είναι πάντως γιατί η Parallel Studio αποφάσισε να εισάγει και το crafting στην όλη εμπειρία αφού είναι οριακά διακοσμητικό και αχρείαστο. Ακόμα και οι μπουκάλες οξυγόνου, που είναι το πιο χρήσιμο αντικείμενο που μπορείτε να κατασκευάσετε, είναι σχεδόν περιττές, αφού έτσι και αλλιώς σας δίνει πάρα πολλές το παιχνίδι από μόνο του.
Τεχνικές δυσκολίες, αλλά και ένα πανέμορφο soundtrack
Η αλήθεια είναι ότι το lip sync δεν ήταν το μόνο πράγμα που μας προβλημάτισε τεχνικά. Το Under the Waves έχει αρκετά θέματα τέτοιας φύσης, που γίνονται γρήγορα αντιληπτά, καθώς στη υποβρύχια βάση του Stan (που επισκέπτεστε συνεχώς) υπάρχει έντονο screen tearing. Έπειτα υπάρχει αρκετό pop-in, με ζώα και αντικείμενα να εμφανίζονται από το πουθενά, μικρά glitches με αντικείμενα να περνάνε μέσα από τοίχους (clipping) και πάνω από όλα, συναντήσαμε ένα bug που μας αποτρέπει από το να δούμε τους δύο διαφορετικούς επιλόγους του τίτλου…
Αφήνοντας στην άκρη τις δυσκολίες που προαναφέραμε, ας κάνουμε μια τελευταία “στάση” ώστε να μιλήσουμε για το soundtrack. Η μουσική επένδυση αποτελεί δημιούργημα του Nicolas Bredin και είναι εξαιρετική. Από το πουθενά, οι ambient μελωδίες γίνονται ένα από τα καλύτερα σημεία του τίτλου και βασικά, είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα που έχουμε συναντήσει σε βιντεοπαιχνίδια του είδους.
Όσα παίρνει η θάλασσα
Το πρόβλημα της Parallel Studio στην προκειμένη είναι πως προσπάθησε να κάνει παραπάνω πράγματα από ό,τι χρειαζόταν. Δεν υπήρχε λόγος να εισάγει κανένα σύστημα crafting και καμία μεγάλη περιοχή γεμάτη με κρυμμένα αντικείμενα. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μονάχα η ιστορία του Stan, το εξαιρετικό soundtrack της και το απέραντο, πολύτιμο μπλε. Αν και κάπου το χάνει στη φουρτούνα που δημιούργησε μόνη της, λοιπόν, το Under the Waves παραμένει μια συναισθηματικά φορτισμένη περιπέτεια, με αρκετές στιγμές γαλήνης στο ενδιάμεσο.
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Parallel Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Quantic Dream
Είδος: Adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Αυγούστου 2023
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.