VG24 Game of the Year 2023 – Οι επιλογές της συντακτικής ομάδας

Παύλος Κρούστης

Η συντακτική ομάδα του VG24.gr επιλέγει τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς και σας τα παρουσιάζει, μαζί με το VG24 Game of the Year 2023.

Η χρονιά για το VG24 ήταν δύσκολη. Είχαμε αποχωρήσεις, είχαμε προβλήματα με το site, είχαμε hack του καναλιού μας στο YouTube και πολλά άλλα, τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου και τις αλλαγές που είχα επαγγελματικώς, σίγουρα δεν βοήθησαν για να ξεπεράσουμε τα ρεκόρ μας των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, κάποια στιγμή μες στη χρονιά, μετά τα άπειρα προβλήματα, τέθηκε ζήτημα για το αν θα συνεχίσουμε. Δεδομένου ότι αυτό το site και το κανάλι με το podcast είναι η “έξοδος”, η “απελευθέρωση” και, πρακτικα, ψυχοθεραπεία για εμένα (εμάς, απ’ όσο ξέρω), αποφάσισα να συνεχίσουμε, όπως μπορούμε. Ευτυχώς πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα και το “όπως μπορούμε” επανέρχεται στην κανονικότητα και στα στάνταρ στα οποία κινείται συνήθως το VG24.

Λέγοντας τη λέξη “site” δεν εννοώ προφανώς την υλικοτεχνική μορφή, αλλά την “καρδιά” πίσω από αυτό, που είναι η ομάδα μας, η παρέα μας. Μέσα από αυτό το post θέλω να τους ευχαριστήσω έναν έναν για αυτά στα οποία συνέβαλαν, ώστε να κρατηθούμε ψηλά, ανάμεσα στα πιο αγαπημένα gaming sites της Ελλάδας και στα δημοφιλέστερα gaming podcasts, αλλά και για τα σχόλιά τους στο group μας και στα ιδιωτικά μας chat, τα οποία λειτουργούν ως καταπραΰντικο στην αδιανόητη πραγματικότητα που ζούμε όλοι. Οπότε here’s to you, Βασίλη, Ελένη, Παναγιώτη, Άρη, Λεωνίδα, Βαγγέλη Σ., Μάνο, Κώστα, Λουκά και, φυσικά, στις νέες απίθανες “μεταγραφές της χρονιάς”, Φώτη, Γιάννη, Στάθη και στον… The Gist, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να “σταθούμε στο ύψος μας” φέτος. Special thanks και στον Βαγγέλη Λερό, ο οποίος έχει συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του VG24 και να πω ότι χωρίς αυτόν, δεν θα υπήρχε τουλάχιστον το podcast ή το community μας. Να του ευχηθούμε κάθε επιτυχία με το “ΣΙΝΓΚΛ ΠΛΕΪΕΡ”.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, που συνεχίζετε να μας στηρίζετε με όλη την αγάπη σας και να υποσχεθώ ότι θα παραμείνουμε εδώ να σας κρατάμε συντροφιά, τόσο με τα άρθρα μας, όσο και με το VG24 Podcast. Ένα μικρό ευχαριστώ είναι ο διαγωνισμός που τρέχει αυτήν τη στιγμή στο YouTube, συγκεκριμένα στο πιο πρόσφατο βίντεο, στο οποίο μπορείτε να πάρετε μέρος για παιχνίδια PlayStation, Xbox, PC και ειδικό merch από τους συνεργάτες μας, CD Media, PlayStation Greece, αλλά και άλλα games, που έχουμε κρατήσει για εσάς.

Εύχομαι το 2024 να φέρει σε όλους σας ό,τι επιθυμείτε και να είναι ένα πολύ πολύ πολύ καλύτερο έτος από το 2023, κυρίως λίγο πιο εύκολο αν γίνεται, γιατί, ξαφνικά, βρεθήκαμε να παίζουμε στο ultra hard.

Παρακάτω θα βρείτε λίγα λόγια για το VG24 Game of the Year 2023 και πολλά λόγια -πιο κάτω- από τη συντακτική ομάδα, που παρουσιάζει τις προσωπικές της πεντάδες. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία!

(Για να δείτε το VG24 Game of the Year 2022, πατήστε εδώ.)

Λίγα λόγια λοιπόν για το παιχνίδι που ξεχωρίσαμε:

Σε μια χρονιά γεμάτη με εκπληκτικά παιχνίδια, το νέο The Legend of Zelda καταφέρνει να ξεχωρίσει, και πάλι. Διατηρώντας αρκετά από τα στοιχεία που είδαμε στον προκάτοχό του, στο Breath of the Wild, φέρνοντας παράλληλα δεκάδες νέους μηχανισμούς με απίστευτο βάθος, αλλά τιμώντας στο έπακρο το παρελθόν της σειράς με την απαράμιλλη αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας, το Tears of the Kingdom μπορεί άνετα να στηρίξει τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού της σειράς, αλλά και της χρονιάς.

 

Αρκετά εύκολο ώστε να μπορεί ο καθένας να το παίξει, αρκετά βαθύ για να είναι γεμάτο με εκπλήξεις, με έναν από τους καλύτερα σχεδιασμένους ανοιχτούς κόσμους που έχουμε δει και με συστήματα που επιτρέπουν αδιανόητο βαθμό πειραματισμού, η Nintendo ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της.

 

Το νέο Zelda λάμπει παντού: το σενάριο είναι εξαιρετικό, οι γρίφοι κορυφαίοι, τα γραφικά μάς κάνουν να απορούμε πώς αντέχει το Switch, η μάχη είναι αισθητά βελτιωμένη και ικανοποιητικά ελεύθερη στην προσέγγισή της. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει ψεγάδια σε ένα τέτοιο παιχνίδι, που διόρθωσε τα σημαντικότερα λάθη του προκατόχου του και βελτίωσε κάθε πτυχή του. Ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι που αγγίζει την τελειότητα. Είναι μια μοναδική εμπειρία, ικανή να μας κρατήσει την προσοχή αμείωτη για δεκάδες ώρες, αξιομνημόνευτη παντού, γεμάτη με αγάπη, προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και με στοιχεία που μπορεί να λατρέψει όλος ο κόσμος, κάθε ηλικίας.

 

Ένα παιχνίδι που κατέκτησε το διαδίκτυο και τις συζητήσεις, που γέμισε κάθε γωνιά με κατασκευές δημιουργικών παικτών, ένα παιχνίδι-σταθμός για το design. Και… πέρα απ’ όλα αυτά, είναι ένα παιχνίδι με «ψυχή», ασταμάτητα διασκεδαστικό, μια εμπειρία που σε καλεί να τη «ρουφήξεις», να δοκιμάσεις, να μάθεις, να γελάσεις, να συγκινηθείς, να εξασκήσεις τη δημιουργικότητά σου. Ελπίζουμε το μέλλον των video games να πάρει πολλά μαθήματα από το Tears of the Kingdom. Παιχνίδια σαν το Tears of the Kingdom δεν κυκλοφορούν συχνά και νιώθουμε τυχεροί που το παίξαμε. Ένας ύμνος στη φαντασία, στη δημιουργικότητα και την περιπέτεια, ένα σπουδαίο παιχνίδι, ένα «ξόρκι» που ξυπνά τη χαμένη παιδικότητά μας και θα μας μείνει αξέχαστο, θυμίζοντάς μας συνεχώς γιατί αγαπήσαμε και αγαπάμε ακόμη τα βιντεοπαιχνίδια.

Του Βασίλη Τατσιόπουλου

VG24 Game of the Year 2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - VG24 GotY 2023

Runner-up:

Alan Wake II - Banner - Small


(Πατήστε πάνω στα ονόματα)

Παύλος Κρούστης

Δεν θα πάρω πολύ από τον χρόνο σας. Το gaming για εμένα ήταν σχετικά ανύπαρκτο το 2023. Σύμφωνα με τα στατιστικά μου, έπαιξα λιγότερο, όπως το υπολογίζω, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 που ξεκίνησα να παίζω. Εντάξει, το ότι έγινα μπαμπάς έχει σχέση προφανώς με αυτό και με την έλλειψη ύπνου, οπότε το gaming πήγε κάπως πίσω (είχα μήνες με 4 ώρες gameplay συνολικά, δράμα η κατάσταση).

Παρόλα αυτά, κατάφερα να τερματίσω καμιά δεκαριά παιχνίδια έστω. Δυστυχώς, απ’ αυτά, μόνο περίπου τα μισά είναι του 2023 και σχεδόν κανένα από αυτά δεν αξίζει να μπει στην πεντάδα μου, οπότε για φέτος δεν θα έχω top πεντάδα. Μπορώ να κάνω όμως μια μίνι αναδρομή, ενώ έχω παίξει αρκετούς από τους βαρύγδουπους τίτλους της χρονιάς, όχι αρκετά όμως ώστε να μπορέσω να φτιάξω μια κατάταξη, την οποία θα μπορούσα να στηρίξω.

Παρ’ όλα αυτά, έζησα απίθανες στιγμές με το εξαιρετικό και “πραγματικά next-gen” expansion του Horizon Forbidden West, το Burning Shores [review], το οποίο κατά τις πρώτες ώρες «δεν μου γέμισε το μάτι», αλλά στη συνέχεια έδωσε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα δομή, ήταν συμπαγές και κατέληξε σε επικό boss fight. Άλλα παιχνίδια του 2023 που κατάφερα να δω στην ολότητά τους ήταν τα Tchia [review], Disney Illusion Island [review] και Fort Solis [review], τα οποία με απογοήτευσαν, χωρίς να είναι όμως κακά παιχνίδια. Το πρώτο είναι σίγουρα υπερεκτιμημένο, αν και είχε κάποιες ωραίες ιδέες, το δεύτερο ήταν πολύ απλοϊκό και χαμένη ευκαιρία (αν και είναι ό,τι πρέπει για μικρότερες ηλικίες) και το τρίτο, παρά τον απαράμιλλο τεχνικό τομέα και τις απίθανες ερμηνείες, δεν είχε να προσφέρει τίποτα άλλο. Αυτό που δεν περίμενα να με εκπλήξει ήταν το δωρεάν DLC (Valhalla) του God of War Ragnarök [review]. Ήταν κάτι που ήλπιζα να δω με το βασικό παιχνίδι και μια τροπή που περίμενα να εξελιχθεί ακόμη και στο παιχνίδι του 2018. Εντέλει, ακόμη κι έτσι, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και χαίρομαι που αποφάσισαν να το βγάλουν, έστω κι εκ των υστέρων.

Προς τα τέλη της χρονιάς, κατάφερα και τερμάτισα το campaign του νέου Call of Duty [review] (περισσότερες φορές από μία), το οποίο ναι, ήταν φανερά κατώτερο σε σχέση με τα τελευταία της σειράς, όμως σίγουρα μου έδωσε μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές μέσα στην -ομολογουμένως- φτωχή χρονιά μου. Επίσης, τις τελευταίες μέρες κατάφερα κι έπαιξα επιτέλους το Mortal Kombat 1 [review], το οποίο ποθούσα για καιρό. Δεν ήταν τόσο καλό όσο περίμενα σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες του ή το campaign, για το οποίο είχα διαβάσει διθυράμβους, όμως η ουσία του, δηλαδή το fighting system και το gore, σίγουρα δεν απογοητεύουν.

Από τα υπόλοιπα μεγαθήρια, έχω λιώσει αρκετές ώρες με τα Alan Wake II [review] (τόσο ώστε να ξέρω ότι θα είναι το GotY μου, καθώς ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και ήδη είχα τις πιο σοκαριστικές gaming στιγμές της χρονιάς μαζί του), το ασύλληπτα διασκεδαστικό Super Mario Bros. Wonder [review], που είναι ένα από τα καλύτερα 2D platformers, που έχω παίξει ποτέ και παράλληλα ένα από τα καλύτερα Mario games ever. To Star Wars Jedi: Survivor [review] θα είχε δεδομένα μια θέση στην πεντάδα μου, αφού πρόλαβα να δω όλες τις βελτιώσεις που έχει σε σχέση με το (Game of the Year μου το 2019) Star Wars Jedi: Fallen Order και είμαι παραπάνω από ικανοποιημένος. Τέλος, το Marvel’s Spider-Man 2 [review] δεν έχω προλάβει να το δω όσο θα ήθελα, όμως οι βελτιώσεις είναι εμφανείς και περιμένω να δω από το σενάριο αν θα με κερδίσει.

Γενικά, έχουμε μια ασύλληπτη, ζηλευτή χρονιά και νιώθω τυχερός, που είμαστε εδώ για να βιώσουμε όλες αυτές τις εμπειρίες και να τις συζητήσουμε. Δεν ανυπομονώ τόσο για το 2024, όσο για το να βρω χρόνο να λιώσω αυτά που ήδη έχουν βγει. Και αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστιο κοπλιμέντο για το 2023.

Τελικά, πήρα αρκετό από τον χρόνο σας. Ευχαριστώ που με διαβάσατε.

[collapse]
Βασίλης Τατσιόπουλος

The Talos Principle 2 - Banner

Το 2023 έπαιξα πάρα πολλά παιχνίδια. Και πολλά απ’ αυτά τα παιχνίδια ήταν υπέροχα. Δεν έπαιξα όσα θα ήθελα, μου ξέφυγαν αρκετά, αλλά ήταν μια γεμάτη χρονιά.

Υπήρξαν πολλά δυσάρεστα ζητήματα το 2023 στη βιομηχανία των video games, υπήρξαν και προσωπικές δυσκολίες μου με τον χώρο της κάλυψής τους, που με οδήγησαν σε διάλειμμα και σε αραίωση της ενασχόλησης με αυτόν τελικά. Ωστόσο, υπήρξαν πολλά παιχνίδια που θα θυμάμαι για καιρό. Θα προτιμήσω σε αυτήν την ανασκόπηση να μιλήσω μόνο για παιχνίδια.

Η δημιουργία λίστας με τα καλύτερα της χρονιάς είναι δύσκολη φέτος, αφού θα μείνουν απ’ έξω πολλά, σίγουρα.

Περισσότερο έπαιξα Diablo IV, πολλές ώρες πέρασα με το Final Fantasy 16 και το The Talos Principle 2, έπαιξα παιχνίδια στο κινητό, σε Xbox, σε PS5, σε Switch.

Μερικά παιχνίδια που ξεχώρισα, πριν πάμε στην τελική πεντάδα:

Resident Evil 4 – Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών έγινε ακόμα καλύτερο, με κάποιον μαγικό τρόπο. Αξιόλογο και σε VR.

Diablo 4 – Πολύ αξιόλογη η νέα προσθήκη. Πετυχημένο σενάριο, χορταστικό gameplay, πανέμορφη παρουσίαση.

Street Fighter 6 – Δεν παίζω συχνά παιχνίδια του είδους, αυτό το λάτρεψα.

Armored Core 6: Fires of Rubicon – Κορυφαίες μάχες.

Terra Nil – Ιδιαίτερο, εύστοχα σχεδιασμένο city building.

Cocoon – Από τα καλύτερα παιχνίδια γρίφων εδώ και καιρό.

Laya’s Horizon – Έχω «λιώσει» με τα Alto’s Odyssey και Alto’s Adventure, τώρα έρχονται σε 3D. Μαγικό.

Season – Ένα από τα παιχνίδια που θα θυμάμαι.

Remnant 2 – Διασκέδαση με βάθος, άριστο design.

Γιατί λείπει το Baldur’s Gate 3

Ναι, το αγαπώ ήδη, αλλά δεν το έπαιξα όσο θα ήθελα -δεν το τελείωσα καν. Όχι απλώς δεν το τελείωσα, δεν τελείωσα καν το πρώτο act. Σίγουρα θα έμπαινε, αν έπαιζα περισσότερο.

Τι δεν έπαιξα -καθόλου ή όσο θα ήθελα-

Παιχνίδια που φλέρταραν με τη λίστα, αλλά δεν παίχτηκαν αρκετά: Against the Storm, Slay the Princess. Δεν έπαιξα καθόλου Super Mario Bros. Wonder.

Ξεχωριστή αναφορά 1: Cyberpunk 2077

Το Cyberpunk 2077 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα το 2023. Στη νέα του μορφή, με τα τελευταία μεγάλα updates και το Phantom Liberty, έχει γίνει αυτό που έπρεπε πάντα να είναι. Είναι ένα τρομερό παιχνίδι, στη σημερινή μορφή του, άνετα θα μπορούσα να το έχω ακόμα και στην κορυφή της λίστας μου, αλλά: πρώτον, δεν βγήκε φέτος και, δεύτερον, δεν θα ήθελα να επιβραβεύσω τόσο μια περίπτωση σαν αυτήν, με έναν τίτλο που κυκλοφόρησε με τεράστια προβλήματα, για να φτιάξει σιγά-σιγά. Δεν θέλω να γίνουν όλα τα παιχνίδια No Man’s Sky…

Ξεχωριστή αναφορά 2: God of War Ragnarök: Valhalla

Ο μόνος λόγος που δεν μπαίνει στη δεκάδα είναι ότι δεν θέλω να βάλω DLC. Δεν είμαι fan της προσέγγισης που ακολούθησε το Ragnarök, αλλά ναι, το Valhalla είναι παιχνίδι που απευθύνεται σ’ εμένα. Είναι ακριβώς αυτό το στιλ αφήγησης που θέλω να ακολουθήσει η σειρά στο μέλλον.

Μεγαλύτερη απογοήτευση για φέτος: Starfield – Καλά πέρασα, έχει αρκετά στοιχεία που μου κάνουν τεράστιο «κλικ», αλλά δεν ικανοποιήθηκα εκεί που ήθελα περισσότερο: στην αίσθηση της περιπέτειας σε έναν αχανή, μοναχικό κόσμο.

Δεύτερη απογοήτευση: η απροθυμία του PlayStation να επενδύσει σε ένα δυνατό lineup για τίτλους του PS VR2.

Η τελική πεντάδα

5. Shadow Gambit: The Cursed Crew

Αν είσαι φαν του stealth, αν σου αρέσει το strategy, αν σου αρέσουν και οι πειρατές… δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι σαν κι αυτό. Διασκεδαστικό σενάριο, υποδειγματικό design, ιδανικά σχεδιασμένες πίστες και χαρακτήρες με skills που συνδυάζονται άψογα, για να προκύψουν απίστευτα ικανοποιητικά combos σε stealth kills. Για ατελείωτο «κάψιμο».

4. Humanity [review]

Δεκάδες ώρες σε έναν αλλόκοτο κόσμο, με ορδές ανθρώπων που πέφτουν σε γκρεμούς, με έναν σκύλο που λύνει γρίφους και με γρίφους, γρίφους, γρίφους. Ένα υπέροχο παιχνίδι: δύσκολο, πανέμορφο, πολύ ιδιαίτερο, με έναν τρόπο που θυμίζει παλιότερες εποχές, εκείνες του πειραματισμού στα video games, χωρίς, όμως, να παραμερίζει την εξέλιξη του μέσου.

3. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom [review]

Τιτάνια προσπάθεια από τη Nintendo, που μας έβαλε πάλι στον ίδιο κόσμο, σε εκείνον του Breath of the Wild, αλλά γύρισε ανάποδα τις προσδοκίες μας και έφερε νέα, επαναστατικά συστήματα. Μια εκπληκτική ιστορία στον κόσμο του The Legend of Zelda, πολύ αξιομνημόνευτες στιγμές και ένας κόσμος για δεκάδες ώρες εξερεύνησης. Οι νέοι μηχανισμοί έχουν αδιανόητο βάθος, η μάχη είναι αισθητά βελτιωμένη και, συνολικά, το Tears of the Kingdom είναι μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο.

Διαβάστε επίσης:  VG24 Game of the Year 2022 -Οι επιλογές της συντακτικής ομάδας

2. Alan Wake 2 [review]

Αν ακολουθείς το έργο της Remedy, μάλλον θα περίμενες ότι το Alan Wake 2 θα είναι αξιόλογο. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ότι θα είναι ΤΟΣΟ υπέροχο. Συνδέει το μέσο των βιντεοπαιχνιδιών με κάθε άλλο μέσο ψυχαγωγίας, το κάνει με απαράμιλλο στιλ, συνεχίζοντας το σενάριο του πρώτου τίτλου με ιδανικό τρόπο. Κορυφαίο δείγμα writing σε video games, κορυφαίο δείγμα γραφικών και μερικές στιγμές που θα μείνουν στη λίστα με τις καλύτερες όλων των εποχών. Επίσης, κορυφαίο δείγμα προσέγγισης του τρόμου.

1. The Talos Principle 2 [review]

Όσο κι αν δεν το περίμενα, όσο κι αν το σκέφτηκα πολλές φορές, τελικά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς: το The Talos Principle 2 μου έκλεψε την καρδιά, με τους καταπληκτικούς γρίφους του, την εκπληκτική μουσική, τον πανέμορφο κόσμο και το καλογραμμένο σενάριο.

[collapse]

 

Ελένη Δρίβα

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - Banner

 1. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty [review] (*)
 2. Blasphemous II [review]
 3. Remnant II
 4. Lords of the Fallen [review]
 5. Sherlock Holmes: The Awakened [review]

Έπειτα από την περσινή μου λίστα, που ήταν η προσωποποίηση της ΘΛΙΨΗC, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι φέτος θα φτιάξω έστω πεντάδα. Η αρχή της χρονιάς πέρασε με τρόπο που με χαρακτηρίζει: έπαιζα (σχεδόν) μόνο Destiny 2. Από τον Ιούλιο και έπειτα όμως είπα να το πάρω απόφαση και να πετύχω έστω έναν στόχο από το μπάκετ λιστ του 2023 (αχμ). Τέλος πάντων, τα κατάφερα, αν και η πεντάδα μου υποπίπτει σε μια γκρίζα ζώνη (συγγνώμη, Παύλο).

Σε μια χρονιά που οι σπουδαίες, μεγάλες και επιτυχημένες κυκλοφορίες έδωσαν ΠΟΝΟ, κατάφερα να κάνω κάτι αξιοσημείωτο: να μην παίξω καμία από αυτές (μπράβο, Φαίδων). Alan Wake 2; Baldur’s Gate 3; Spider-Man 2; Final Fantasy XIV; Υπέροχα όλα, είμαι σίγουρη. *record screeching* Δεν έπαιξα κανένα από αυτά. *πατάει το κουμπί με το ηχογραφημένο χειροκρότημα* Ευχαριστώ. Έτσι, έκανα κάποιες “ταπεινές” επιλογές για το φετινό μου τοπ 5, που ανάμεσα στα θεριά μπορεί να μην ακούστηκαν τόσο όσο τους άξιζε. Δείτε το σαν μια εναλλακτική λίστα λοιπόν.

Νούμερο 5 (το remake) και έχουμε το Sherlock Holmes: The Awakened. “Ώπα”, θα πείτε, ” remake?”. Ναι. Remake. Αν το remake του Resident Evil 4 καταφέρνει να “κλέψει” μια υποψηφιότητα ως GOTY της χρονιάς χωρίς να θεωρηθεί μπιγκ ντιλ, τότε να με συγχωράτε. Το The Awakened είναι ένα καλό remake, ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μυστηρίου και έχει ως πρωταγωνιστή τον Sherlock Holmes. Αυτά αρκούν.

Νούμερο 4 (το reboot)! Lords of the Fallen (2023), the reboot. Λίστα -δικιά μου- χωρίς FromSoftware ή έστω κάποιο souls-like δεν γίνεται. Ξέρω. Το Lies of P (μάλλον) ήταν το superior παιχνίδι της κατηγορίας αυτής φέτος, αλλά μαντέψτε τι άλλο δεν έπαιξα φέτος πέρα από τα όσα προαναφέραμε; Ναι. Το Lords of the Fallen (το δεύτερο) δεν βρέθηκε στο τοπ 5 από λύπηση όμως. Βρέθηκε επειδή είχε κάποιες ιδέες που εκτίμησα.

Νούμερο 3 (το sequel). Remnant II. Ειλικρινά, είναι από τα πρώτα franchise που μου έρχονται στο μυαλό οπότε σκέφτομαι αν υπάρχουν αδικημένες κυκλοφορίες. Και μάλιστα, αυτό έχει αδικηθεί εις διπλούν. Το πρώτο παιχνίδι ήταν ένα καλό RPG. Δεν του έδωσαν τόση σημασία όση του άξιζε. Το δεύτερο είναι ένα πολύ, πολύ καλύτερο RPG. Ε. Και βγήκε μια χρονιά σαν τη φετινή. Παίξτε Remnant II. Παίξτε Remnant II!

Νούμερο 2 (το άλλο sequel). Θα το πω. Όχι, θα το πω. Ήμουν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν έπαιξαν Blasphemous όταν πρωτοβγήκε λόγω αισθητικής (Μπράβο, Φαίδων νο. 2). Δεν μου έκανε αμέσως κλικ το pixelated. Αλλά, τον Αύγουστο, που ήταν παχιές οι μέλισσες και εγώ δεν είχα άδεια, έσκασε το review του Blasphemous II και κάποιος έπρεπε να το κάνει. Δεν το ήξερα τότε – το έμαθα με σύντομες διαδικασίες μόλις άρχισα να παίζω -, αλλά αυτό το αυταρχικό και εγωκεντρικό Metroidvania θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα highlights της χρονιάς για εμένα. Σχεδόν το μεγαλύτερο αλλά…

Νούμερο 1 (το DLC – kind of). Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. “Μα, το DLC;”, “μα, το Cyberpunk δεν βγήκε φέτος”. Ναι καααι ναι. Ό,τι και αν σκεφτείτε, το έχω σκεφτεί ήδη. Καλώς ή κακώς, το Cyberpunk 2077 ολοκληρώθηκε φέτος. Φέτος επίσης έγινε το παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι εξαρχής. Και δεν λέω πως η CD Projekt Red δεν έκανε χαζομάρες, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το Cyberpunk 2077, φέτος, τώρα, δεν είναι ένα από τα καλύτερα RPG ever.

Αυτά για φέτος. Ραντεβού για του χρόνου!

[collapse]

 

Άρης Φουρναράκης

Baldur's Gate 3 - Banner

 1. Honorable Mentions: Metroid Prime Remastered [review], Resident Evil 4 [review], Star Wars Jedi: Survivor [review]

To 2023 ήταν μια περίεργη χρονιά για μένα. Κυκλοφόρησαν πολλά παιχνίδια που κινήθηκαν στα όρια του “GOTY” όπως λέμε, αλλά δεν είχα την δυνατότητα να τα παίξω, καθώς το βασικό μου σύστημα πλέον είναι το PC. Έτσι κατάφερα να κλείσω κάποιες εκκρεμότητες με το backlog μου και τερμάτισα παλαιότερα παιχνίδια που είχα αφήσει στην άκρη. Από τις φετινές κυκλοφορίες ξεχώρισα τις παρακάτω, ξεκινώντας από τα τελευταία που έπαιξα.

Πριν λίγο διάστημα τερμάτισα το Cocoon, ένα ιδιαίτερο indie το οποίο παίζεται με μόλις ένα πλήκτρο. Χωρίς κείμενα, διαλόγους και πολλά cutscenes αυτό το εξαιρετικό puzzle game, κατάφερε να μου μεταδώσει πολλά συναισθήματα και δικαίως καταλαμβάνει μια θέση στην κορυφαία 5αδα μου για φέτος.

Στη 4η θέση, βρίσκεται το Alan Wake 2 και ο λόγος που βρίσκεται τόσο χαμηλά είναι ότι δεν έχω καταφέρει να το τερματίσω ακόμα. Το ξεκίνησα αμέσως μετά τον τερματισμό του Control, κάτι που έκανε την εμπειρία μου ακόμα καλύτερη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλυτερο, παιχνίδι που έχει βγάλει η Remedy και μπορώ να καταλάβω γιατί ίσως νιώθουν προδομένοι ορισμένοι που το ήθελαν να κερδίσει τον τίτλο του Game of the Year για φέτος.

Στην 3η θέση έβαλα ένα ακόμα ιδιαίτερο παιχνίδι, το Hi-FI RUSH. Αυτό το action rythm παιχνίδι σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι φίλοι με “μουσικό αφτί”, Tο εξαιρετικό του gameplay και η ανάλαφρη φύση του, με έκαναν να διασκεδάσω αφάνταστα και σίγουρα αποτελεί μια αξιομνημόνευτη εμπειρία για μένα.

Runner-up για μένα φέτος ήταν το εξαιρετικό –από το πουθενά- Lies of P. Η ιστορία του Πινόκιο περιτυλιγμένη με Souls gameplay και περιβάλλοντα που θύμιζαν Bloodborne, ήταν μια άχαστη εμπειρία και σίγουρα θα κέρδιζε την πρώτη θέση στην 5άδα μου… αν δεν υπήρχε το Baldurs Gate 3, το οποίο το παίζω από την Early Access έκδοση του, πίσω στο 2020. Από τότε το παιχνίδι εξελίχθηκε και μεγάλωσε σε τέτοιο βαθμό που πολλοί το θεωρούν το καλύτερο RPG που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Τολμηρή δήλωση. Για μένα είναι ένα από τα κορυφαία σίγουρα, έχει άπειρο και ποιοτικό περιεχόμενο και σίγουρα ένας φαν του είδους (του DnD) δηλαδή θα περάσει φανταστικά.

Honorable mentions τα φανταστικά Metroid Prime Remastered και Resident Evil 4 Remake, τα οποία δεν μπαίνουν στην λίστα μου επειδή αποτελούν επανακυκλοφορίες και το Star Wars Jedi: Survivor επειδή δεν έχω καταφέρει να το τελειώσω ακόμα. Καλή χρονιά με υγεία και ακόμα περισσότερο gaming.

[collapse]

 

Παναγιώτης Τριάντης

Hi-Fi RUSH - Banner

 1. Hi-Fi RUSH [review]
 2. Hogwarts Legacy [review]
 3. Diablo IV [review]
 4. Mortal Kombat 1 [review]
 5. Crash Team Rumble [review]

Το 2023 ίσως ήταν μία από τις πιο “γεμάτες” χρονιές για το gaming. Είχε κυριολεκτικά τα πάντα. Εκπλήξεις, απογοητεύσεις, αγαπημένα franchises που επέστρεψαν. Νέο υλικό για αγαπημένους τίτλους. Πραγματικά απ’όλα, κάτι που φάνηκε και στα βραβεία που πραγματικά θα θέλαμε 2-3 νικητές σε κάθε κατηγορία.

Στην πεντάδα μου δεν θα βρείτε παιχνίδια που ήταν του 9 και του 10. Ούτε καν το GOTY που έβγαλαν οι περισσότεροι. Κι αυτό γιατί δεν είχα χρόνο να παίξω τα πάντα. Και ενώ το Baldur’s Gate 3 έχει μπει στη λίστα του backlog, το 2023 απόλαυσα φουλ άλλα παιχνίδια.

Το έτος ξεκίνησε με την έκπληξη του Hi-Fi RUSH, που τίκαρε πολλά από τα κουτάκια μου. Μουσική, ρυθμός, action platformer, γραφικά με έντονα χρώματα. Δεν μπορούσε να πέσει πιο “μέσα”. Μόνο αν είχε και τον Crash Bandicoot μέσα. Γι’αυτό και είναι στην κορυφή της λίστας μου. Μακάρι να έχουμε και το 2024 τέτοιες εκπλήξεις.

Το Hogwarts Legacy επίσης έπεσε μέσα στα γούστα μου με εξαιρετική εκτέλεση. Σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ένα παιχνίδι στο Wizarding World και δεν μου ήρθε κάτι. Όμορφος ανοιχτός κόσμος, με quests που δίνουν περισσότερο βάθος στο σύμπαν. Από εμένα είναι “ναι”. Μου κάνει εντύπωση που δεν είδαμε DLC, αλλά μάλλον πάμε για sequel.

Mortal Kombat 1 και Diablo IV ήταν sequels που περίμενα καρτερικά και δεν απογοήτευσαν. Τις περισσότερες ώρες, όμως, τις πέρασα στο Crash Team Rumble. Σαν φανατικός οπαδός του franchise, ένα team based παιχνίδι ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα το χαρώ. Αλλά και η Toys for Bob φροντίζει να το κρατάει “ενεργό” με εβδομαδιαία events, limited time modes και άλλα.

Runner ups θα έλεγα πως είναι το Coffee Talk Episode 2, ένα από τα πιο cozy indies που μακάρι να έβγαζε ιστορίες κάθε χρόνο, και το Song of Nunu, ένα απλό αλλά feel good platformer στο σύμπαν του League of Legends.

Το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά για εμένα, μιας και περιμένω πως και πως το Tekken 8, το Persona 3 Reload και το Prince of Persia: The Lost Crown. Και αυτά είναι μόνο για την αρχή! Καλό έτος να έχουμε!

 

[collapse]

 

Λεωνίδας Πάτρας

Λεωνίδας Πάτρας

Final Fantasy XVI - Banner

Μόλις αφήσαμε πίσω μας την σπουδαιότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα των αξιόλογων τίτλων που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2023. Αφήνοντας πίσω την προηγούμενη γενιά κονσολών, που μας προσέφερε πολλές συγκινήσεις, οι developers αφοσιώθηκαν κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στις κονσόλες νέας γενιάς, παρέχοντας καλύτερα αποτελέσματα. Μιλάμε για τουλάχιστον 20 τίτλους με βαθμολογία κοντά στο 90 στο Metacritic, αλλά και δεκάδες άλλους με 80+. Μια γενιά για όλα τα γούστα, αρκεί να έχει κάποιος χρόνο και χρήμα για να χαρεί τις χαρές του 2023.

 1. Final Fantasy 16 [review]

Το έχω τονίσει και στο παρελθόν ότι είμαι λάτρης των καλοφτιαγμένων τίτλων από άποψης ιστορίας και πολλές φορές το θεωρώ το σημαντικότερο κομμάτι ενός βιντεοπαιχνιδιού. Το Final Fantasy 16 κερδίζει το προσωπικό μου Game of the Year τόσο για το τεράστιας διάρκειας καλογραμμένο story του, τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και το υπέροχο lore του κόσμου του. Πέρα από αυτό συνοδεύεται και από ένα στιβαρό σύστημα μάχης. Η μεταφορά της σειράς σε ένα πιο σοβαρό medieval, dark fantasy σκηνικό κρίνεται άκρως επιτυχημένη και παρόλο που θα μπορούσε να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στον τομέα της μάχης και του παράπλευρου περιεχομένου του, είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι για το 2023.

 1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom [review]

Θεωρώ πως το Tears of the Kingdom έχει σίγουρα τα λιγότερα «ψεγάδια» από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι του 2023 ενώ βελτιώνει και πολλά πράγματα πάνω στον προκάτοχό του, το Breath of the Wild. Είναι ένα χαοτικής διάρκειας μαγικό ταξίδι που φτιάχτηκε με πολύ αγάπη και τη μεταδίδει στον ίδιο τον παίκτη κάθε στιγμή και κάθε λεπτό. Γιατί δεν κερδίζει λοιπόν το game of the year για εμένα; Ο μοναδικός λόγος είναι όλοι οι μηχανισμοί του και ο κόσμος του βασίζεται κατά 80% θα έλεγα στο Breath of the Wild, θα μπορούσε να είναι δηλαδή ένα μεγάλο expansion του τίτλου αυτού. Όπως και να έχει μιλάμε για έναν τίτλο που θα αφήσει ιστορία.

 1. Baldur’s Gate 3 [review]

H Larian έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι για μεγάλα πράγματα και το Baldur’s Gate 3 είναι σίγουρα το καλύτερο sRPG των τελευταίων ετών. Οι developers προσφέρουν έναν μαγικό κόσμο γεμάτο ευκαιρίες, επιλογές με αντίκτυπο για τον παίκτη και ορισμένους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Πέρα από αυτό, ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού «ξεφεύγει» όντως χιλιόμετρα μπροστά από το τελευταίο παιχνίδι της εταιρίας. Το σύστημα μάχης δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, αλλά το χτισιμο του χαρακτήρα προσφέρει απίστευτο βάθος και replaybility. Θεωρώ όμως πως το κεντρικό story είναι αρκετά αδύναμο, αλλά και λόγω της κακής κατάστασης του τρίτου και μεγαλύτερου act του παιχνιδιού, το Baldur’s Gate 3 υστερεί για εμένα σε σχέση με τα δύο παραπάνω παιχνίδια.

 1. Diablo 4 [review]

Για κάποιον που δεν είναι τόσο hardcore gamer σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη σειρά, το Diablo 4 ήταν μια τρομερή εμπειρία για φέτος. Με κέρδισε τόσο το κεντρικό story του, ο κόσμος του παιχνιδιού, αλλά και ο εύκολος τρόπος που γίνονται τα builds των χαρακτήρων. Ξέρω ότι οι πιο σκληροπυρηνικοί της σειράς έχουν κάποια παράπονα, όμως το Diablo 4 για εμένα ήταν παραπάνω από αυτά που περίμενα και σίγουρα μια βελτίωση πάνω στον προηγούμενο τίτλο. Στα θετικά είναι πως πάντα μετά από λίγο καιρό το αναζητώ και ασχολούμαι με το seasonal content που προσφέρει η Blizzard. Μακάρι να συνεχιστεί η υποστήριξη με καλής ποιότητας υλικό.

 1. Starfield [review]

Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε ένας τόσο μεγάλος τίτλος της Bethesda. Αυτό και μόνο του είναι μια μεγάλη επιτυχία, παρά τα 30 καρε των κόνσολών. Το Starfield είναι το Fallout ή Skyrim του διαστήματος και φτιάχτηκε πάνω σε μια αρκετά κλασική και πεπατημένη φόρμουλα της Bethesda. Παρόλο που δεν φτάνει σε καμία περίπτωση σε επίπεδα Skyrim ή Fallout 3 για παράδειγμα, είναι ένα πολύ αξιόλογο space exploration RPG με μεγάλα και ενδιαφέροντα questlines, καλή γραφή και διαλόγους και όμορφο, ατμοσφαιρικό οπτικό τομέα. Θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, ναι, όμως ό,τι κάνει το κάνει αρκετά καλά, ενώ και το μέγεθός του μπορεί να προσφέρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης.

[collapse]

 

Στάθης Καλαφάτης

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - Banner

 1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom [review]
 2. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty [review]
 3. Street Fighter 6 [review]
 4. Alan Wake II [review]
 5. Final Fantasy XVI [review]

Με το 2023 να φτάνει στο τέλος του, κάθομαι και αναπολώ τα όσα συνέβησαν, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Μία χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τα δεσμά του ελληνικού στρατού να καθιστούν την ιδέα μιας ιδανικής gaming καθημερινότητας, ανύπαρκτη. Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στις 16 Σεπτέμβρη, όπου η παράνοια αποκτά τίτλους τέλους και επιτέλους οι ισορροπίες μεταξύ προσωπικών σχέσεων και gaming καθημερινότητας επανέρχονται στα επιθυμητά επίπεδα. Τρεις μήνες αργότερα, και με την χρονιά να γράφει τον επίλογο της, αισθάνομαι ικανοποιημένος με την διαχείριση του backlog, καθώς έπαιξα περισσότερα από 60 παιχνίδια και παρακολούθησα credits σε 40 απ’ αυτά. Προτού παρουσιάσω τα 5 παιχνίδια που ξεχώρισα φέτος, θέλω να ευχηθώ στους αναγνώστες/θεατές/ακροατές μας, ένα χαρμόσυνο 2024, γεμάτο υγεία, ψυχική ευημερία, προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες αλλά και άφθονες gaming χαρές.

5. Final Fantasy XVI
Μπορεί ο όρος “development hell” να είναι συνώνυμος με κάθε mainline Final Fantasy κυκλοφορία της τελευταίας εικοσαετίας, αυτό δεν σταμάτησε όμως την Square Enix από το να παραδώσει το πιο φιλόδοξο και περιποιημένο Final Fantasy της σύγχρονης εποχής. Με πλούσια γραφή, έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και έμφαση στα πρωτοποριακά set pieces του, το Final Fantasy XVI κατατάσσεται με άνεση στην φετινή μου πεντάδα.

4. Alan Wake II
Όσοι παρακολουθείτε τις εβδομαδιαίες μας εκπομπές, γνωρίζετε την σχέση αγάπης – μίσους που έχω με το αρχικό Alan Wake. Ενώ σέβομαι την απόκοσμη ατμόσφαιρα του και το ιδιαίτερο σενάριο του, το κύριο στοιχείο του gameplay παραμένει απαρχαιωμένο και καθόλα βαρετό. Το Alan Wake II, αλλάζει την φόρμουλα, εντάσσεται στο genre των survival horror τίτλων και πετυχαίνει διάνα. Ένα ποίημα του είδους με βαθυστόχαστο σενάριο, έντονο και σωστά υλοποιημένο στοιχείο διερεύνησης. Μία ονειρική μείξη μεταξύ παιχνιδιού και πραγματικότητας, γραφικών και ζωής, που θα μνημονεύεται τόσο στο σύντομο όσο και στο μακρινό μέλλον.

3. Street Fighter 6
Δυσκολεύομαι να αποκαλέσω τον εαυτό μου φανατικό οπαδό του fighting genre. Διαχρονικά ωστόσο, κάτι με προσέλκυε ολοένα και πιο κοντά στο είδος. Είτε αυτό αφορά τις ετήσιες διοργανώσεις της EVO, είτε τους αγαπημένοι μου δημιουργούς του YouTube (Maximillian Dood), το είδος πάντα με συνόδευε αλλά ποτέ δεν κατάφερε να διεισδύσει στην καθημερινότητα μου. Αυτό έμελλε να αλλάξει τον Ιανουάριο του 2018, με το DragonBall FighterZ, τη fighting game μεταφορά του anime που με μεγάλωσε. 5 χρόνια αργότερα και όντας πιο έμπειρος, κατέχοντας αρκετές ώρες σε Soulcalibur 1, Marvel vs. Capcom 2 και Street Fighter 3: Third Strike, αποφάσισα να καταπιαστώ με το Street Fighter 6. Η νέα απόπειρα της Capcom να επαναπροσδιορίσει της εμβληματική σειρά παιχνιδιών πετυχαίνει και με το παραπάνω. Ένα παιχνίδι-υπόδειγμα στο λανσάρισμα multiplayer τίτλων, γεμάτο επιλογές, και quality of life προσθήκες που συνήθως παρουσιάζονται μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς την εικαστική διεύθυνση του τίτλου, που για ακόμη μια φορά τονίζει έντονα την αποδοτικότητα της αγαπημένης RE Engine.

2. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Μου είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχάσω το αρχικό λανσάρισμα του Cyberpunk 2077. Ένα παιχνίδι γεμάτο τεχνικά θέματα και τακτικά crashes που καθιστούσαν την εμπειρία ανυπόφορη. Τρία χρόνια αργότερα, η CD Projekt Red κυκλοφορεί το καθοριστικό 2.0 update και στρώνει το κόκκινο χαλί στο σεναριακό της κομψοτέχνημα που ακούει στο όνομα Phantom Liberty. Η αλλαγή στο ύφος σε συνδυασμό με την λεπτεπίλεπτη διαχείριση των νεοφερμένων χαρακτήρων, προσφέρει το απαραίτητο σεναριακό βάθος που συνήθως απουσιάζει από τις πιο σύντομες εμπειρίες του μέσου. Επιπλέον, οι τελικές ώρες του Phantom Liberty με άφησαν άναυδο, πλήρως βυθισμένο στον μίζερο βυθό του τίτλου, προσπαθώντας να διαχωρίσω το άσπρο και το μαύρο της υπόθεσης και εν τέλει να καταλήγω στην απόλυτη γκρίζα ζώνη.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Στην κορυφή για φέτος έχω τον αγαπημένο μου The Legend of Zelda τίτλο. Το Tears of the Kingdom. Ένα σίκουελ, υπόδειγμα. Μία ωδή στον σχεδιασμό βιντεοπαιχνιδιών και την ικανότητα του μέσου να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του και να μας χαρίζει πρωτόγνωρες εμπειρίες που μόνο μέσω αυτού μπορούμε να βιώσουμε. Η Nintendo EPD γράφει ιστορία και εμείς θα είμαστε οι μάρτυρες της.

 

[collapse]

 

Γιάννης Βουγαζιανός

Alan Wake II - Banner - Big

Το 2023 ήταν μια από τις πιο γεμάτες, ποιοτικά, χρονιές της βιομηχανίας, τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρω να περιορίσω τη λίστα και να αναφέρω μόνο πέντε από τα παιχνίδια που λάτρεψα φέτος. Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να αναφέρω αυτά που κατάφερναν να αγγίξουν λίγο παραπάνω την ψυχούλα μου.

5 – Hi-Fi RUSH [review]
Το Hi-Fi RUSH αποτελεί το παιχνίδι-έκπληξη της χρονιάς, μιας και κυκλοφόρησε από το πουθενά στις αρχές του 2023. Η έκπληξη, όμως, δεν ήταν μόνο ο τρόπος που κυκλοφόρησε, αλλά και το πόσο απίστευτα διασκεδαστικό και ποιοτικό ήταν. Αποτελώντας ένα παιχνίδι, στο οποίο κυριαρχεί η μουσική, όλος ο κόσμος και οι χαρακτήρες του κινούνται με τον ρυθμό της. Παράλληλα, η εκπληκτική μουσική που διαθέτει δεν είναι μόνο διακοσμητική, καθώς ο ρυθμός που πραγματοποιείται η κάθε μας κίνηση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνοδευόμενο από καλλιτέχνες όπως The Black Keys, The Prodigy, Nine Inch Nails και πολλούς ακόμα, το Hi-Fi Rush αποτελεί αναμφισβήτητα το διασκεδαστικότερο παιχνίδι που έπαιξα μέσα στο 2023.

4 – Final Fantasy 16 [review]
Το Final Fantasy 16 ήταν ένα παιχνίδι που περίμενα πώς και πώς και, ευτυχώς, αντεπεξήλθε στις προσδοκίες που είχα θέσει μέσα στο κεφάλι μου. Όμορφη ιστορία, εκπληκτικά γραφικά, ικανοποιητικό σύστημα μάχης και μερικά από τα καλύτερα και πιο επικά set pieces/boss fights που έχω παίξει ποτέ. Αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες εμπειρίες της χρόνιας, ακόμα κι αν θα ήθελα ορισμένα πράγματα διαφορετικά.

3 – Marvel’s Spider-Man 2 [review]
Ακόμα κι αν δεν με ικανοποίησε με τον τρόπο που περίμενα ότι θα το έκανε, το Spider-Man 2 της Insomniac δεν γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα. Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, το ανανεωμένο gameplay, ο μεγαλύτερος κόσμος και τα εντυπωσιακά γραφικά, είναι μόλις μερικά από αυτά που καθιστούν το Spider-Man 2 ένα από τα κορυφαία superhero games που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

2 – The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom [review]
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά για το TOTK. Για ακόμη μια φορά, η Nintendo κατάφερε σχεδόν το αδύνατο και μας προσέφερε ένα αριστούργημα, πρωτοπορώντας ξανά σχεδόν σε κάθε πτυχή του.

1 – Alan Wake 2 [review]
Ακόμα και μέσα σε μια τόσο γεμάτη χρόνια, το Alan Wake 2 κερδίζει με άνεση την πρώτη θέση της λίστας μου. O Sam Lake με την Remedy έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό. Έναν κόσμο που τα πάντα συνδέονται με έναν παράξενο τρόπο, ο οποίος ξεχειλίζει από μυστήριο, ανατροπές και μοναδικές ιστορίες. Το Alan Wake 2 αποτελεί το αποκορύφωμα του κόσμου αυτού, καταφέρνοντας να προσφέρει μια συγκλονιστική εμπειρία, γεμάτη τρομερές αφηγηματικές ιδέες, οι οποίες σας υπόσχομαι ότι θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Χωρίς καμία αμφιβολία, το Alan Wake 2 αποτελεί το δικό μου Game of the Year.

Honorable mentions: Resident Evil 4 Remake [review], Cyberpunk 2077 [review].

 

[collapse]

 

Φώτης Λαμπρινός

Φώτης Λαμπρινός

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - Banner

Το να διαλέξω 5 μόνο τίτλους σε μια χρονιά όπως το 2023 είναι πραγματικά δύσκολο. Ήταν ίσως μια από τις πιο πλούσιες χρονιές για το gaming, με τίτλους να σπάνε τα ρεκόρ στις βαθμολογίες, από διάφορα είδη και διάφορα budget. Ήταν πράγματι εντυπωσιακό και εύχομαι να έχουμε ένα αντίστοιχο 2024, αν και αυτό φαντάζει δύσκολο.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom [review]

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς που συνοδεύτηκε από τεράστιες προσδοκίες, δεδομένου του prequel του, αλλά μόλις κυκλοφόρησε κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες. Το νέο Zelda είναι απίστευτο στο πόσο καταφέρνει να καινοτομήσει και να αλλάξει την ήδη απίστευτη φόρμουλα του Breath of the Wild, που ήδη θεωρείται ένας από τους καλύτερους τίτλους των τελευταίων ετών. Το Tears of the Kingdom θα μπορούσε άνετα να είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Η δυνατότητα εξερεύνησης, της δημιουργίας οποιασδήποτε κατασκευής ή αντικειμένου σας έρχεται στο μυαλό, προσφέρει απόλυτη ελευθερία σε ένα παιχνίδι τόσο μεγάλο και δημιουργικό όσο λίγα. Το Nintendo Switch παρά την ηλικία του, απέκτησε φέτος άλλο ένα διαμάντι που πρέπει να έχει κάθε λάτρης του gaming.

2. Baldur’s Gate 3 [review]

Το στούντιο ανάπτυξης έχει κάνει τιτάνια δουλειά παίρνοντας τους κανόνες της πέμπτης έκδοσης του Dungeon & Dragons και προσπαθώντας να τους εφαρμόσει όσο το δυνατόν πιο πιστά στον τίτλο. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από άποψη ποικιλίας: η επιλογή κάθε παίκτη μπορεί να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι και τις αποστολές που θα αντιμετωπίσει, μέχρι και εντελώς διαφορετικό τέλος για τον καθένα. Πρόκειται ίσως για ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην ιστορία του είδους, ένα must για όλους τους φαν.

3. Wo Long: Fallen Dynasty [review]

Αν αυτό που αναζητάτε είναι ένα καλό soulslike, τότε το νέο παιχνίδι της Team Ninja, των πρώην δημιουργών του Nioh, είναι το κατάλληλο για εσάς. Η ιστορία είναι χρωματισμένη με φαντασία με την παρουσία μαγείας, την οποία ο πρωταγωνιστής μας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πολεμήσει εναντίον δαιμόνων και θηρίων που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα. Η κύρια εστίαση του παιχνιδιού είναι οι μάχες, οι οποίες είναι γεμάτες δράση, αλλά με κάποια στοιχεία που θυμίζουν souls, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής δυσκολίας των μαχών, ειδικά εκείνων εναντίον bosses. Ένα παιχνίδι μακράς διάρκειας γεμάτο απαιτητικές προκλήσεις που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις αυτού του είδους.

4. Hi-Fi RUSH [review]

Εμφανίστηκε ως έκπληξη από το πουθενά και εντυπωσίασε. Το Hi-Fi RUSH αναμειγνύει με πρωτότυπο τρόπο τις θεαματικές μάχες που χαρακτηρίζουν πολλά παιχνίδια δράσης με παιχνίδια ρυθμού. Η ιστορία έχει κωμικό ύφος και πρωταγωνιστεί ο Chai, ένας νεαρός που ονειρεύεται να γίνει ροκ σταρ. Η καρδιά του, εξαιτίας του πειράματος μιας σατανικής τεχνολογικής εταιρείας, συγχωνεύεται με το music player του: τα ρομπότ, θεωρώντας το ελαττωματικό, αποφασίζουν να τον εξοντώσουν και το αγόρι, μαζί με τους συμμάχους του, θα πρέπει να αντιταχθεί στην εταιρεία, αποκαλύπτοντας τις σατανικές προθέσεις της, σε μια σειρά από ολοένα και πιο επικές αναμετρήσεις. Από τους πιο διασκεδαστικούς τίτλους της χρονιάς!

5. Dead Space Remake [review]

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου, η Electronic Arts επιστρέφει με ένα remake του Dead Space, ενός τίτλου τρόμου που άφησε το στίγμα του. Το Remake καταφέρνει να εκσυγχρονίσει το gameplay του πρωτότυπου, κάνοντάς το πιο ποικίλο και σύγχρονο, χωρίς όμως να αφαιρεί από την ατμόσφαιρα και την ιστορία του πρωτότυπου. Νιώθουμε ακόμα περισσότερο την ένταση της περιπλάνησης στις σκοτεινές γωνιές του διαστημόπλοιου, μέχρι κάτι να μας πεταχτεί από αυτές…και πάντα να πυροβολάτε στα άκρα!

[collapse]

 

Βαγγέλης Στεργίου

Βαγγέλης Στεργίου

Marvel's Spider-Man 2 - Banner

5. Hogwarts Legacy [review]
4. This Bed We Made
3. Star Wars Jedi: Survivor [review]
2. Cyberpunk 2077: Ultimate Edition [review]
1. Marvel’s Spider-Man 2 [review]

Το 2023 ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά για το gaming με μεγάλες κυκλοφορίες και παιχνίδια που θα αφήσουν το στίγμα τους στη βιομηχανία. Παιχνίδια για όλα τα γούστα και δύσκολα κάποιος δε θα μπορούσε να βρει μερικά για να περάσει καλά. Έτσι και εγώ παρόλο που δεν έπαιξα, το GOTY για φέτος Baldur’s Gate 3 (δεν είναι τόσο του γούστου μου), αλλά και το Alan Wake 2 (λόγω χρόνου, αλλά θέλω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή) βρήκα παιχνίδια που εκπλήρωσαν τα θέλω μου.

Παρόλο που δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με το σύμπαν που έπλασε η J.K. Rowling, πέρασα καλά με το Hogwarts Legacy κυρίως λόγω της ενδιαφέρουσας ιστορίας του και του όμορφα σχεδιασμένου κόσμου ιδανικό για εξερεύνηση. Είναι μάλιστα η πιο πρόσφατη αγορά μου και το τελευταίο παιχνίδι με το οποίο ασχολούμαι για το 2023. Έπειτα το This Bed We Made ήταν η φετινή ευχάριστη έκπληξη για μένα και ήταν το indie adventure που ξεχώρισα παίζοντας αρκετά παιχνίδια του genre αυτή τη χρονιά.

Στην πρώτη τριάδα μου βρίσκονται 3 παιχνίδια στα οποία αφιέρωσα και τις περισσότερες ώρες για το 2023. Ο Marvel και Star Wars φανμποϊσμός μου βάρεσε κόκκινο φέτος με τα εξαιρετικά Star Wars Jedi: Survivor και Spider-Man 2 για τα οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά. Μεγάλες single player παραγωγές και τα 2, με έντονες blockbuster στιγμές που καλύπτουν απόλυτα τα γούστα μου. Για το τέλος άφησα το Cyberpunk 2077: Ultimate Edition αν και το έχω βάλει στη 2η θέση. Θα ήταν σίγουρα στην 1η αν δεν είχα παίξει την προβληματική πρώτη έκδοση κάποια χρόνια πριν και είχα τώρα την πρώτη μου εμπειρία με την εξαιρετική ιστορία του. Οι gamebreaking διορθώσεις και βελτιώσεις της 2.1 έκδοσης αλλά και το εκπληκτικό DLC Phantom Liberty έκαναν ξανά relevant το παιχνίδι επαναφέροντας παράλληλα την καλή φήμη της CD Project Red στον χώρο.

Καλή χρονιά σε όλους με όμορφες εμπειρίες gaming!

[collapse]

 

 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ