Who Pressed Mute on Uncle Marcus? – Review

Τα έχουμε πει πολλές φορές. Τα FMV είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών, πολύ ιδιαίτερη.

Θέλοντας και μη, αν εξαιρέσουμε μερικές περιπτώσεις όπως το Her Story, τα παιχνίδια αυτά έχουν κάτι εν γένει αστείο. Όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να ξεφύγουν. Όσο κι αν θέλουν να είναι σοβαρά, τρομακτικά, βαθιά, οτιδήποτε εκτός από αστεία, σπάνια τα καταφέρνουν. Και όταν τα καταφέρνουν, σπάνια τα καταφέρνουν πλήρως.

Έτσι, τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια του ευρύτερου είδους είναι αυτά που ξέρουν τι είναι και δεν παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Μάλιστα, μπορώ να χρησιμοποιήσω την προσωπική εμπειρία μου ως παράδειγμα.

Μου αρέσουν τα FMV. Σε κάθε ευκαιρία, παίζω όσα κυκλοφορούν. Έχω γράψει review για πολλά, έχω παίξει άλλα τόσα. Τα περισσότερα, όμως, δεν τα θυμάμαι καν. Θυμάμαι πολύ βασικά χαρακτηριστικά τους, μια ιδέα εδώ κι εκεί, ένα στοιχείο του gameplay που μου έκανε εντύπωση. Τα παιχνίδια που θυμάμαι πραγματικά είναι όσα έκαναν κάτι παραπάνω.

μενού του παιχνιδιού

Το «οικογενειακό δέντρο» του Uncle Marcus / photo: Wales Interactive

Κάποια ενστερνίστηκαν το ύφος τους, αγκάλιασαν της αστεία τους φύση και έλαμψαν. Άλλα πήγαν πιο σοβαρά, εμπιστεύτηκαν τις ικανότητες των writers τους και πέτυχαν. Τα περισσότερα, όμως, μένουν στην αφάνεια: δεν κάνουν κάτι καινούργιο, δεν ξεφεύγουν, δεν προχωρούν μπροστά το είδος τους.

“Who Pressed Mute on Uncle Marcus?” -από τον τίτλο φαίνονται οι προθέσεις

Ένα νέο παιχνίδι «με αληθινούς ηθοποιούς» -φράση που αρχίζει να μην έχει νόημα, όσο βλέπουμε όλο και πιο εξελιγμένο motion capture-, το Who Pressed Mute on Uncle Marcus?, δείχνει αμέσως πως αγκαλιάζει την παράξενη φύση των FMV. Από το εξώφυλλο, από τον τίτλο βασικά, παίρνουμε μια ιδέα: αποκλείεται να είναι μια ιστορία που παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της.

Και, όταν δούμε το βασικό μέρος της πλοκής, στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, ενισχύεται αυτή η εικόνα. Είμαστε η Abigail -όσο μπορείς να «είσαι» σε ένα τέτοιο παιχνίδι- και ο θείος μας, ο Marcus, δηλητηριάστηκε. Του απομένουν λίγες ώρες ζωής και θέλει να βρει τον ένοχο, και έτσι μας αναθέτει τη δουλειά του ντετέκτιβ.

Η αδερφή της πρωταγωνίστριας

Η αδερφή της πρωταγωνίστριας, η «νεολαία» / photo: Wales Interactive

Πρέπει, λοιπόν, φυσικά, αναμενόμενα, λογικά, φυσικά, να πάρουμε μέρος σε μια βραδιά κουίζ με μέλη της οικογένειάς μας για να βρούμε ποιο από αυτά σκότωσε τον Marcus.

Διαβάστε επίσης:  Murderous Muses - Review

Απολαυστικοί ηθοποιοί -ειδικά ο Uncle Marcus-, κλισέ χαρακτήρες

Είναι ένα κόνσεπτ που δεν βγάζει νόημα, δεν στέκει, δεν ακολουθεί τους κανόνες της πραγματικότητας. Ένα άψογο κόνσεπτ, λοιπόν, για τέτοιου τύπου παιχνίδι. Και, πράγματι, για ένα διάστημα λειτουργεί ως τέτοιο. Ο Andy Buckley, ο David Wallace (Suck it) του The Office, είναι υπέροχος ως Marcus. Καταφέρνει να κάνει τις εντελώς γελοίες ατάκες του να είναι περισσότερο αστείες παρά γελοίες, φτύνει τα σωθικά του με διασκεδαστικό (;) τρόπο, είναι γενικά απολαυστικός.

ο Uncle Marcus

Ο Uncle Marcus / photo: Wales Interactive

Η πρωταγωνίστρια είναι κάπως σαν «άβαταρ», δεν είναι τόσο συναρπαστική δηλαδή, αλλά υπηρετεί σωστά τον σκοπό της. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, αν και ενσαρκώνουν στερεοτυπικά γραμμένους χαρακτήρες, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Υπάρχει η θεία που κρατά ένα τεράστιο ποτήρι κρασί και συνεχώς «φτύνει δηλητήριο», σχολιάζει τα πάντα με κυνικό τρόπο και ειρωνεύεται ό,τι κινείται, χωρίς σταματημό.

Υπάρχει η αδερφή που είναι η «νεολαία» και συνεχώς κοιτά το κινητό και μιλά για πάρτι και DJs, ενώ ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εικόνα της. Υπάρχουν κι άλλοι, εξίσου στερεοτυπικοί χαρακτήρες. Οι ηθοποιοί, όμως, παρά το περιορισμένο υλικό που τους δόθηκε, τα καταφέρνουν τουλάχιστον ικανοποιητικά.

 Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού

Η πρωταγωνίστρια / photo: Wales Interactive

Η αδερφή καταφέρνει να γίνει συμπαθής, όσο κι αν το κείμενό της δεν τη βοηθά. Επίσης, η θεία διασκεδάζει με το πώς ερμηνεύει τις ατάκες της, που γίνονται κουραστικές αλλά η ίδια όχι. Γενικά, οι ηθοποιοί κάνουν καλύτερη δουλειά από τους σεναριογράφους.

Διασκεδαστικό σενάριο, που «το χάνει» κάπως προς το τέλος

Ωστόσο, και η πλοκή, με τα κλισέ, τα στερεότυπα και τα πάντα, μετά από ένα σημείο αρχίζει να ρέει ευχάριστα. Για να βρούμε τον δολοφόνο και να ανακαλύψουμε τι ακριβώς έγινε, θα πρέπει να παίξουμε πολλές φορές (κάνοντας skip ό,τι έχουμε ήδη δει), επιλέγοντας άλλες απαντήσεις κάθε φορά. Σε μερικές, περίπου 2, ώρες θα έχουμε βρει τα περισσότερα στοιχεία και θα έχουμε ξεκλειδώσει έναν ικανοποιητικό τερματισμό, που κλείνει κάπως το σενάριο.

Μετά, μένουν κι άλλα για να δούμε, αλλά δεν δίνονται πολλά κίνητρα, ενώ και η δομή δεν βοηθά: δεν είναι εύκολο να βρούμε τι έχουμε ξεκλειδώσει και τι όχι, δεν υπάρχει ένα βολικό συγκεντρωτικό μενού (αν και τα μενού γενικά είναι πολύ όμορφα).

μενού του παιχνιδιού

Όμορφα μενού / photo: Wales Interactive

Δυστυχώς, σε αρκετά σημεία, το σενάριο προσπαθεί να ξεφύγει από το χιούμορ και την υπερβολή και να πάει πιο κοντά σε ένα πραγματικό whodunit, σε ένα αστυνομικό θρίλερ, και δεν τα καταφέρνει πολύ καλά.

Δείχνει και ακούγεται σαν τηλεοπτική σειρά, θα ικανοποιήσει τους fans του είδους

Ευτυχώς, όσον αφορά την οπτικοακουστική του παρουσίαση, το παιχνίδι αυτό τα πάει περίφημα. Η εικόνα είναι πεντακάθαρη, ο ήχος επίσης, οι υπότιτλοι όπως πρέπει, ο ήχος είναι επίσης καθαρός και δεν γίνεται πολύ εμφανές το γεγονός ότι οι σκηνές είναι «κολλημένες» με μοντάζ.

διάλογος από το παιχνίδι

Στιγμιότυπο από το «κουίζ» / photo: Wales Interactive

Οι εξηγήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ταιριάζουν με το γενικότερο ύφος, και φαίνεται πως σε κάποια σημεία η πλοκή προσπαθεί υπερβολικά να ξεφύγει από το αστείο ύφος των FMV, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο. Όπως και να ‘χει, όμως, είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι στο σύνολό του, αν σας αρέσει το είδος αυτό. Θα περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες -ειδικά αν παίξετε με παρέα- και θα γνωρίσετε κάποιους αξιόλογους ηθοποιούς.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, Switch, Xbox Oneuncle marcus key art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Wales Interactive, Good Gate Media
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Wales Interactive
Είδος:‌ Adventure, FMV
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 18 Μαρτίου 2022
Official website:‌ whopressedmuteonunclemarcus

Διαβάστε επίσης:  Immortality: Καθυστερεί το νέο παιχνίδι του Sam Barlow (Her Story, Telling Lies)

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Αξιόλογοι ηθοποιοί
  • Διασκεδαστικά γελοίο σενάριο
  • Δείχνει και ακούγεται σαν τηλεοπτική σειρά

Αρνητικά

  • Η πλοκή «το χάνει» προς το τέλος
  • Εντελώς κλισέ χαρακτήρες
  • Η δομή δεν είναι βολική

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ