WWE 2K22 – Review

Βελτιώσεις και επιστροφή σε υψηλά στάνταρ

Η 2K και η Visual Concepts αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν κάποιον τίτλο WWE το 2021 για να πάρουν τον χρόνο τους και να δουλέψουν πάνω σε μία καινούργια βάση. Έπραξαν σωστά, καθώς με το WWE 2K22 καταφέρνουν να επαναφέρουν τη σειρά στον σωστό δρόμο, με βελτιώσεις και νέα στοιχεία στον οπτικό τομέα και στο gameplay.

Είχα τεράστια περιέργεια και προσμονή να δοκιμάσω τον καινούργιο WWE τίτλο της 2K μετά από το -καταστροφικό για τη σειρά- παιχνίδι του 2020. Περιέργεια για το αν θα καταφέρει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των φαν και να προσφέρει μία διασκεδαστική εμπειρία εφάμιλλη ίσως των αγαπημένων WWE Smackdown! Here Comes The Pain και WWE 2K19. Έπειτα, το νέο σύστημα μάχης, τα καινούργια modes και οι βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα που παρουσιάστηκαν στα πρόμο του παιχνιδιού, μου δημιούργησαν προσμονή καθώς είναι οι τομείς που χώλαινε ο προηγούμενος τίτλος.

Κακά τα ψέματα μετά το WWE 2K20, ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της χρονιάς γενικότερα, ο πήχης ήταν χαμηλά. Στο 2K22 όμως γίνονται άλματα προς την σωστή κατεύθυνση και είναι φανερή η προσπάθεια για επαναφορά του τίτλου σε υψηλά στάνταρ. Σίγουρα σε κάποιους τομείς που αφορούν κυρίως στον σχεδιασμό των modes θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά αλλά το σημαντικό είναι ότι τίθενται οι  βάσεις για την επανάκαμψη της σειράς.

Το καλύτερο οπτικά WWE 2K μέχρι σήμερα

Το show του αμερικανικού wrestling δίνει μεγάλη έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι. Τα φαντασμαγορικά εφέ φωτισμών και πυροτεχνημάτων στις αρένες που διεξάγονται οι αγώνες κάνουν την ατμόσφαιρα εκρηκτική. Τα ευφάνταστα και πολύχρωμα κοστούμια των superstars και φυσικά οι μοναδικές παρουσιάσεις τους την ώρα που βγαίνουν στο ρινγκ είναι στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα στο άθλημα και στους παλαιστές.

Το WWE 2K22 καταφέρνει να αποτυπώσει εξαιρετικά αυτό το οπτικό υπερθέαμα. Τα γραφικά στα μοντέλα των παλαιστών είναι πανέμορφα, τα κοστούμια τους καλοσχεδιασμένα ενώ οι εκφράσεις του προσώπων και οι κινήσεις των σωμάτων τους είναι λεπτομερείς με τα αστεία bugs (παραμορφωμένα πρόσωπα, χέρια να γυρίζουν ανάποδα κ.α.) του προηγούμενου τίτλου να απουσιάζουν. Στις σαρώσεις και στα animation των μοντέλων έχουν εφαρμοστεί τεχνολογίες που εκτελούνται και στο έτερο franchise της Visual Concepts, το NBA 2K. Το ρόστερ των superstars είναι ικανοποιητικό με 222 ονόματα. Υπάρχουν βέβαια και αξιοσημείωτες απουσίες (Big Shaw, CM Punk, Kurt Angle, Bray Wyatt κ.α.) οι οποίες όμως σίγουρα θα καλυφθούν από τις δημιουργίες των χρηστών στο (για ακόμα μια χρονιά) αξιόλογο mode, το Community Creations.

Η ατμόσφαιρα στις αρένες αποτυπώνεται εξαιρετικά. Σκηνοθεσία και φωτισμός κάνουν τα πάντα να φαίνονται πιο όμορφα. Το κοινό είναι ζωντανό, αλληλεπιδρά σε ό,τι γίνεται μέσα και έξω από το ρινγκ, ενώ από την άλλη, σχετικά αδιάφοροι είναι οι εκφωνητές, με τυποποιημένες ατάκες, χωρίς να προσθέτουν κάτι ιδιαίτερο στο κομμάτι της παρουσίασης. Επίσης μου άρεσε πολύ ο σχεδιασμός στις ιστορικές αρένες των ’80s και ’90s με τους χαρακτηριστικούς για την εποχή φωτισμούς και εφέ. Οι είσοδοι των superstars πριν μπουν στο ρινγκ είναι αληθοφανείς, εντυπωσιακές, ξεσηκώνοντας τον παίχτη για την δράση που θα ακολουθήσει…

Let’s get ready to rumble

Σίγουρα το οπτικό και τεχνικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό σε έναν τίτλο WWE, αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται και με σωστό gameplay. Μιλάμε για wrestling άλλωστε, με τους αγώνες να είναι περισσότερο μία χορογραφία, παρά μία βίαιη επίδειξη πολεμικών τεχνών. Το WWE 2K22 τα καταφέρνει πολύ καλά και σε αυτό το κομμάτι προσφέροντας μία επανασχεδιασμένη μηχανή για το gameplay και τα animations, με νέο επίσης σύστημα ελέγχου. Ένα καινούργιο σύστημα μάχης, που ισορροπεί μεταξύ της απλότητας και της πολυπλοκότητας και κάνει την εμπειρία του αγώνα διασκεδαστική.“It hits different” είναι το μότο του παιχνιδιού για φέτος και αναφέρεται φυσικά στο νέο αυτό σύστημα.

Με ένα εισαγωγικό tutorial, που είναι και το πρώτο που βλέπει ο παίκτης όταν μπει στο μενού, παρουσιάζεται το νέο σύστημα. Ένα σύστημα πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τους καινούργιους χρήστες, ενώ και οι πιο έμπειροι δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η δράση στους αγώνες είναι πλέον πιο γρήγορη και στρωτή, ίσως και λίγο πιο arcade, χωρίς όμως να απουσιάζουν οι χαρακτηριστικές κινήσεις και τεχνικές των superstars.

Στη φαρέτρα των επιθετικών κινήσεων προστίθενται πλέον και τα combos. Πολύ οικεία φυσικά στους λάτρεις των fighting games, βοηθούν στο να υπάρχει ποικιλία και να μην γίνεται σπαμάρισμα των grapples. Χρειάζεται βέβαια μία εξοικείωση για την εκτέλεσή τους, καθώς τα combo moves διαφέρουν από παλαιστή σε παλαιστή και συχνά θα βρίσκεστε στην οθόνη του pause για να συμβουλεύεστε τη λίστα με αυτά.

Διαβάστε επίσης:  Monster Hunter Rise: Sunbreak - Review

Νέες προσθήκες έχουμε και στην άμυνα. Block και dodge είναι πλέον διαθέσιμα, χωρίς όμως να συμβάλλουν σε κάτι ουσιαστικό. Προσωπικά, δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου και αμυντικά συνεχίζω να στηρίζομαι στο κλασικό σύστημα του reversal. Ένα είδος reversal εφαρμόζεται πλέον και στα combo moves. Προβλέπεις ποιο κουμπί από τα τρία της επίθεσης θα πατήσει ο αντίπαλος όταν εκτελεί ένα combo για να του το διακόψεις και να μπορέσεις να αμυνθείς. Τα reversals είναι ένα σημαντικό κομμάτι του gameplay και στον φετινό τίτλο, καθώς αποτελούν τον κύριο τρόπο άμυνας.

Επιπρόσθετα, αρκετά βελτιωμένη είναι και η κάμερα. Οι αγώνες είναι άκρως τηλεοπτικοί, δεν χάνεις τη δράση σε κανένα σημείο εντός ή εκτός του ρινγκ, ενώ ακόμα και στα backstage brawls η κάμερα προσαρμόζεται ανάλογα. Το target system επίσης δείχνει να λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με άλλες χρονιές (με το πάτημα του δεξιού αναλογικού διαλέγεις τον αντίπαλο – στόχο σου) όταν έχουμε αγώνες με πάνω από 3 παλαιστές. Σε αυτούς τους αγώνες υπάρχουν βέβαια κάποια άλλα θεματάκια που έχουν να κάνουν με το collision, αλλά και το επίπεδο της AI. Προσωπικά δεν τους ευχαριστήθηκα τόσο, ειδικά τους πιο special, όπως είναι το Money in the Bank και το Royal Rumble. Κρατούν πολλή ώρα και σε ορισμένα σημεία εκνευριζόμουν, όπως για παράδειγμα όταν θες να κάνεις pin έναν αντίπαλο και σε μπλοκάρουν συνέχεια οι υπόλοιποι παλαιστές.

Εδώ να προσθέσω ότι μου έκαναν εντύπωση οι σχετικά μεγάλοι χρόνοι στο loading, ειδικά όταν πρόκειται και για έκδοση σε κονσόλες νέας γενιάς. Έχουμε καλομάθει στους αστραπιαίους χρόνους φόρτωσης, όπως στο NBA 2K22 για παράδειγμα, που είναι του ίδιου στούντιο. Είτε στην περιήγηση στο κεντρικό μενού, είτε στη φόρτωση κάποιου mode, είτε πριν την έναρξη κάποιου αγώνα, ο χρόνος στην οθόνη του loading είναι πολύς. Αδιάφορο και το soundtrack το οποίο απαρτίζεται από 12 τραγούδια επιλεγμένα από τον Machine Gun Kelly. Αν δεν… τον συμπαθείτε και πολύ, όπως εγώ, θα έχετε την δυνατότητα να λογαριαστείτε μαζί του στο ρινγκ, μιας και θα είναι playable superstar σε μελλοντικό DLC.

Συμπερασματικά, βρήκα πιο ταιριαστό για το παιχνίδι το νέο control system. Οι αγώνες έχουν πλέον καλύτερη ροή, ενώ πολλά είναι και τα περιθώρια για πειραματισμούς πάνω σε νέες κινήσεις. Ευπρόσδεκτες και οι αλλαγές στην κάμερα, όπως φυσικά και η απουσία των ατελείωτων bugs στα animations που συναντούσαμε στο 2K20. Μετά τους πρώτους 15-20 απλούς αγώνες που έπαιξα, είχα προσαρμοστεί πλήρως και ήμουν έτοιμος για τα modes του παιχνιδιού.

Lucha Libre Showcase με τον Rey Mysterio!

O Rey Mysterio είναι ο κεντρικός superstar του WWE 2K22 και κοσμεί το εξώφυλλο του παιχνιδιού. Οπότε και το showcase του φετινού τίτλου δεν θα μπορούσε να μην αφορά στον πιο γνωστό πρεσβευτή της Lucha Libre στην ιστορία του WWE. Όσο για την κουλτούρα της Lucha Libre με το αέρινο στυλ wrestling, τα φανταχτερά κοστούμια και φυσικά τις χαρακτηριστικές μάσκες, θα σας πρότεινα να τσεκάρετε τα Nacho Libre, Lucha Mexico και The Haunted World of El Superbeasto.

Στο φετινό Showcase γίνεται μια αναδρομή στην πλούσια καριέρα του Rey Mysterio μέσα από τους σημαντικότερους αγώνες του. Απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι θρυλικοί αγώνες (όπως το Triple Threat με Randy Orton και Kurt Angle στη Wrestlemania 22) κυρίως λόγω της έλλειψης δικαιωμάτων των άλλων superstars που συμμετείχαν σε αυτούς.

Οι 11 + 1 αγώνες από τις αρχές της καριέρας του Mysterio τη δεκαετία του ’90 έως και το 2020 παίζονται με τη λογική των objectives. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα objective (μπορεί να είναι από ένα απλό light χτύπημα μέχρι και ένα finisher), προχωράει η ιστορία του αγώνα και ξεκλειδώνονται superstars, αρένες και άλλα collectibles. Πολύ καλοφτιαγμένο mode, με σχολιασμό του Rey Mysterio και εντυπωσιακές, ομαλές, μεταβάσεις από το gameplay στο βίντεο των κανονικών αγώνων και το ανάποδο.

 

My rise

Το φετινό career mode του WWE 2K22 έχει την ονομασία My Rise. Μπορείς να επιλέξεις άντρα ή γυναίκα superstar, καθώς και το αγωνιστικό του/της υπόβαθρο (MMA, Pro Athlete, Indie, Actor). Έπειτα, οι επιλογές για το customization του παλαιστή σας σε ρούχα, αξεσουάρ και κινήσεις είναι άφθονες. Πέρασα τουλάχιστον μία ώρα για να φτιάξω τόσο την εμφάνιση όσο και το moves list του superstar.

Το στόρυ του My Rise δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ξεκινάς ως ένας άσημος παλαιστής και αρχικά περνάς χρόνο στο training center προσπαθώντας να εντυπωσιάσεις κάποιον από τους 3 GM για να σε επιλέξουν σε ένα από τα 3 show (Smackdown, Raw, NXT). Τα storylines άπαξ και μπεις σε ένα show, έχουν ενδιαφέρον και βοηθούν και στο replayability του παιχνιδιού καθώς για να τα ξεκλειδώσεις όλα θα χρειαστεί να ξαναπαίξεις το στόρυ διαλέγοντας άλλο φύλο, διαφορετικό show κτλ. Αυτό που με απογοήτευσε ήταν τα cutscenes. Τεχνικά είναι πολύ χαμηλής ποιότητας με κακοσχεδιασμένα μοντέλα και διαλόγους αμήχανους, με κακό voice over. Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή σε σχέση με το πανέμορφο οπτικό κομμάτι κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Γίνε πρόεδρος και creator

Ένα mode, την επιστροφή του οποίου ζητούσαν κάθε χρόνο οι fans, είναι το General Manager Mode. Στο WWE 2K22 έχουμε την επιστροφή του με την ονομασία MyGM. Πρόκειται για ένα mode διαχείρισης ρόστερ και show, ένα “Football Manager” για το WWE. Φυσικά, όχι με τόση λεπτομέρεια και βάθος όσο ένα κλασσικό παιχνίδι Manager οποιουδήποτε αθλήματος. Διαλέγεις ποιο show θες να μανατζάρεις και μέσα από μια διαδικασία draft, επιλέγεις τους superstar που θα το πλαισιώσουν. Στη συνέχεια, για 15 εβδομάδες διαχειρίζεσαι ένα μπάτζετ, προσπαθώντας να οργανώσεις shows που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού και θα σου αποφέρουν περισσότερα έσοδα. Είναι ένα ιδιαίτερο mode, που προσθέτει κάτι διαφορετικό στον τίτλο και αξίζει να το δοκιμάσετε.

Διαβάστε επίσης:  Edge of Eternity - Review

Παρόμοιο mode με το MyGM είναι το Universe, γνωστό και από τα προηγούμενα παιχνίδια. Και εδώ διαχειρίζεσαι ρόστερ και οργανώνεις show απλά πιο ελεύθερα χωρίς περιορισμούς στο μπάτζετ,  έχοντας την δυνατότητα είτε να παίξεις, είτε να κάνεις simulate οποιονδήποτε αγώνα.

Το Creations δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από έναν τίτλο WWE. Πολλοί παίκτες άλλωστε προτιμούν να δημιουργούν custom superstars, αρένες, βίντεο εισόδων, ακόμα και ζώνες πρωταθλημάτων και βαλίτσες Money in the Bank, παρά να παλεύουν στα ρινγκ! Οι επιλογές εξατομίκευσης είναι πάμπολλες και στο community creations θα βρείτε τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες. Πώς θα σας φαινόταν για παράδειγμα ένας αγώνας wrestling με τον Kratos και τον Spider-Man εναντίον του Donald Trump;

Spidey και Kratos vs Trump!

Spidey και Kratos vs Trump! / photo: VG24.gr / 2K Sports

Loot boxes και online

Sports video game χωρίς loot boxes είναι σαν τον Rey Mysterio χωρίς την μάσκα του. Έτσι, στο WWE 2K22 έχουμε την εμφάνιση ενός νέου mode που προωθεί τα loot boxes με την ονομασία MyFaction. Είναι ένα mode παρόμοιας λογικής με το Ultimate Team στο FIFA και το MyTeam στο ΝΒΑ 2K. Έχω άσχημες εμπειρίες από αυτά τα 2 modes που ανέφερα, οπότε έκανα απλά ένα πέρασμα από αυτό του WWE. Μου έκανε εντύπωση η απουσία online κομματιού στο MyFaction, καθώς αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος να πληρώνεις για loot boxes με κάρτες αφού μπορείς να παλέψεις μόνο εναντίον AI. Ίσως στο μέλλον προστεθούν οι online αγώνες. Είναι ένα mode που θα το παρακολουθώ και αν δω ότι βελτιώνεται θα γραφτεί κάτι παραπάνω για αυτό.

Με το απλό online mode ασχολήθηκα λίγο παραπάνω συγκριτικά με το MyFaction. Έπαιξα αρκετά ματς και τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας γενικά στο online competitive κομμάτι υπάρχουν και εδώ. Γενικά, δεν αντιμετώπισα δυσκολίες στο matchmaking και δεν είχα αποσυνδέσεις. Απλά το να πετύχεις reversal πατώντας το “Δ” στον σωστό χρόνο, παίζοντας με 50-60 ping είναι πολύ δύσκολο, και χωρίς τα reversals χάνεται μεγάλο κομμάτι της gameplay εμπειρίας.

Θεωρώ ότι το πιο fun mode φέτος στο WWE 2K22 είναι το couch co-op. Μαζεύεστε 3-4 άτομα, χωρίζεστε είτε σε ομάδες, είτε ο καθένας μόνος του και λύνετε τις διαφορές σας στο ρινγκ!

Σύνοψη

Το WWE 2K22 αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ένα παιχνίδι, αν οι δημιουργοί του πάρουν τον χρόνο τους, ακούσουν το community και τελικά επικεντρωθούν στα λάθη του παρελθόντος. Με εξαιρετικό οπτικό τομέα και νέο, βελτιωμένο control και animation system, ο φετινός τίτλος επιδιώκει να προσφέρει άπλετη διασκέδαση μέσα στο ρινγκ. Ο σχεδιασμός των modes δεν τύχει ανάλογης προσοχής όσο το gameplay και τα γραφικά, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν μπει οι βάσεις και έχουν διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό οι ατασθαλίες του 2K20.

Υ.Γ. RIP στον Scott Hall aka Razor Ramon που έφυγε από τη ζωή τις μέρες που γραφόταν το review.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PCwwe-2k22-boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Visual Concepts
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 2K Sports
Είδος:‌ Sports / Wrestling
Ηλικίες:‌ 16+
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 8 Μαρτίου 2022
Official website: 2k.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετικός οπτικός τομέας
  • Βελτιωμένο control και animation system
  • Διασκεδαστικό gameplay
  • Άφθονες επιλογές στο creation mode

Αρνητικά

  • Αστοχίες στον σχεδιασμό κάποιων modes
  • Μεγάλοι χρόνοι loading

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ